ماجرای ممانعت عجیب از ورود دختر قشقایی به باغ نارنجستان و واکنش NGO قشقاییها/ وقتی برخی مسؤولان فارس تحمل پوشش محلی و سنتی دختران را هم ندارند!
پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/
در حالیکه بسیاری از مسؤولان استان گردشپذیر و پر از ظرفیت فارس، شعار جذب گردشگر و درآمدزایی از محل صنعت گردشگری سر میدهند، اما به نظر میرسد برخی نگرشهای بسته، تحمل پذیرش لباسهای محلی و سنتی مردمان همین دیار را هم ندارد.
به گزارش ریواس جنوب، ممانعت عجیب از ورود یک دختر قشقایی با لباس سنتی خود به باغ نارنجستان قوام تحت مدیریت دانشگاه شیراز، با انتقادات فعالان اجتماعی ازجمله روابط عمومی سمن اجاق طایفه قراچه همراه شده است.
یکی از فعالان حوزه اقوام در استان فارس در گفتگو با خبرنگار ما، با تشریح ماجرای ممانعت از حضور دو گردشگر قشقایی در باغ نارنجستان قوام در شیراز، اظهار داشت: دو نفر از دختران ایل قشقایی دقایقی پس از تهیه بلیت و ورود به باغ نارنجستان، توسط مسؤول حراست به بیرون از باغ هدایت شدند.
وی با اشاره به تلاش این دو بانو برای راضی کردن مسؤولان و بازدید از این باغ، تصریح کرد: مسؤول حراست به آنها اعلام کرده که به دلیل پوشش محلیشان، فروش بلیت و اجازه اولیه ورود هم اشتباه بوده و باید از این باغ تاریخی بیرون روند.
این فعال اجتماعی با انتقاد از رفتار مسؤولان این جاذبه تاریخی – گردشگری، خاطرنشان کرد: بنا بر اعلام مأمور حراست باغ، این برخورد بر اساس دستور دانشگاه شیراز صورت گرفته است.
** واکنش روابط عمومی سازمان مردم نهاد اجاق طایفه قراچه
اما روابط عمومی سازمان مردمنهاد اجاق طایفه قراچه در نامهای خطاب به مقامات ارشد استان، با طرح سؤالاتی از آنان، خواستار پیگیری موضوع و برخورد با خاطیان شد.
در بخشی از متن این نامه که یک نسخه از آن در اختیار پایگاه خبری ریواس جنوب قرار گرفت، آمده است:
به نام حق
نماینده محترم ولی فقیه استان فارس و امام جمعه شیراز
استاندار محترم فارس
ریاست محترم دادگستری فارس
مدیر کل محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس
ریاست محترم دانشگاه شیرازبا سلام و تحیت
روز پنج شنبه ۱۹ خرداد ۱۴۰۱، دختری جوان از ایل قشقایی با لباس اصیل و زیبای ایلش برای بازدید و گرفتن عکس یادگاری در مجموعه باغ نارنجستان حضور می یابد که متاسفانه مسئول حراست مجموعه از حضور ایشان با لباس محلی در کمال شگفتی ممانعت بعمل می آورد.
زمانی که با اعتراض ایشان مواجهه می گردد اعلام می کند، دستور دانشگاه شیراز است.
پرسش این است:
آیا رئیس دانشگاه شیراز از وجود قومیت های مختلف با پوشش های فرهنگی متفاوت و خاص هر قوم در کشور اطلاع دارد؟ آیا میداند ایران محموعه ای از اقوام مختلف است؟ وقتی یک نوجوان و جوان با پوشش رسمی قوم خویش در محافل حاضر میشود یعنی اینکه به فرهنگ و اصالت ایلی و ملی خود افتخار می کند؛ باید به او آفرین گفت و تشویقش کرد. آیا این گونه برخوردها معنا و مفهومش جز بی احترامی به فرهنگ اقوام، وادار نمودن انها به واکنش، رفتار خلاف سیاست های گردشگری و… نیست؟ آیا بجای تشویق و حمایت از این گونه افراد، تلاش برای رونق گردشگری، بایستی بی احترامی به گردشگر آن هم به یک شهروند نمود؟ آن هم از جانب نهادی علمی که باید جلودار مسائل فرهنگی باشند؟اینگونه رفتارها موجب خواهد شد، لباسهای خارج از عرف که به وفور شاهد گسترش آن هستیم (مانتوهای جلو باز و شلوار های پاره پاره!) تبدیل به فرهنگ گردد.
از مقامات مسئول خواهشمندیم، نسبت به این رفتارهای خارج از عرف و قانون تذکر لازم را بدهند و متولیان را نسبت به وظیفه خطیر خود آگاه سازند.
این لباس بانوان به غیر از ایل قشقایی پوشش بانوان ایلات خمسه، لر، کوهمره و مناطق و مختلف از روستاها و شهرهای چندین استان است.
امید است با پیگیری و هوشیاری به موقع حداقل از سو استفاده عده ای به بهانه توهین به اقوام جلوگیری نمایید.
همچنین امید است با فرد یا افراد خاطی برخورد و این حرکت نابجا محکوم گردد و بانوی جوان و ایل قشقایی مورد تکریم قرار گیرد.
** قانون اساسی، شعارها در استان گردشپذیر فارس، یک نهاد علمی و دیگر هیچ…!
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی ریواس جنوب، این قبیل برخوردها با قومیتهای مختلف در حالی صورت میگیرد که در اصول و فصول متعددی از قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، واقعیت تنوعات مذهبی، زبانی و قومی در کشورمان به رسمیت شناخته شده و مورد حمایت قرار گرفته است.
همچنین در استان فارس، با ظرفیتهای گسترده گردشگری، بارها مسؤولان و متولیان از اهمیت و ضرورت توجه به حقوق گردشگران و فراهم آوردن بستر بهرهبرداری صحیح و حداکثری از پتانسیلهای صنعت گردشگری در این استان پهناور سخن راندند اما در عمل برخوردهای متناقضی صورت میگیرد.
نکته قابل تأمل دیگر این است که این ماجرای خاص (به عنوان نمونهای از رفتارها و اندیشههای تنگ کلان) در مکانی تحت اختیار دانشگاه شیراز به عنوان یک نماد علمی و فرهنگی صورت میگیرد و از این رو باید حدیث مفصل بخوانیم از رفتارهای احتمالی برخی دستگاهها و نهادهای دیگر.
به راستی، با این رفتارهای تنگنظرانه، میتوان انتظار حضور پرسود گردشگران و یا حتی سرمایهگذاران به استان فارس را داشت؟
خانه قوام یا باغ نارنجستان قوام، محل اقامت حاکم شیراز در دوره قاجار بود که توسط چند نسل از خاندان قوام احداث و تکمیل شد و اکنون با معماری اصیل و داشتن درختان زیبای نارنج، ازجمله جاذبههای گردشگری و تاریخی شهر شیراز محسوب میشود.
انتهای پیام/ سجاد بنام
طوری میگی دانشگاه شیراز که انگار نهاد علمیه. پادگانه
همین که خودت هم میای به پوشش مانتوهای جلوباز توهین میکنی و تیکه میپرونی یعنی نگاه بسته ای داری. اگر آزادی میخوای برای همه بخواه نه فقط برای قوم خودت
کج سلیقگی کارمند بوده احتمالا
با مهمانی از خارج کشور، رفتیم برای دیدن مسجد نصیرالملک
و باز ظاهرا ماجرای پوشیدن چادر اجباری شده
مهمان بنده آقا بودن اما وقتی دیدن من مجبورم به خاطر ایشون چادر بپوشم، از دیدن مسجد منصرف شدن و گفتن وقتی حجاب شما کامله، این یک توهینه و قابل تحمل نیست…
فقط میشه افسوس خورد…
واقعاً تأسف بار هست.
با این نگاهها، انتظاری جز وضع وخیم فعلی، نباید داشته باشیم…
التماس شعور
بهمون توهین میکنن
اما دوره این دیدهای بسته تموم میشه
اینها یکی از دردهاشون این بوده که لباسهای محلی که تو غرفه گذاشتن برای کرایه ، را این دختر کرایه نکرده و لباس خودش بوده.
البته باید نظرات دو طرف این مساله رو شنید اما بدیهی است که پوشش زیبای عشایر فارس نه تنها فاخر و پوشیده است بلکه به عنوان میراثی ملموس و محسوس باعث جذب گردشگر خارجی میشود. بسیاری از توریستها برای یک روز ییلاق رفتن با عشایر، سر و دست میشکنند. کاش کج سلیقگی ها در حوزه های تخصصی کم شود
در هر حالت، این گونه رفتارها با افکار و سلایق گوناگون، قابل پذیرش نیست.
چه -بدبینانه- ناشی از یک سیاست تنگنظرانه سیستماتیک باشه،
چه -خوشبینانه- ناشی از خطای یک کارمند جزء.
تو حالت اول که تکلیف روشنه،
حالت دوم هم مؤید ضعف شدید در مدیریت حوزه مهم فرهنگ و گردشگری و بی تدبیری هست.
واعظان کین جلوه بر محراب و منبر میکنند،
چون به خلوت میروند آن کار دیگر میکنند
زندهباد قشقایی?
*این مسئله مربوط به قوانین جاری کشور است؛ ورود گردشگر با لباسهای محلی به دلائلی که ما هم آخرش نفهمیدیم، ممنوع است.
این قانون با هدف تأکید بر قومیتها و تقویت خردهفرهنگها قابلیت اصلاح دارد.??