ساختمانهایی که به جای مستاجران برای “حوادث” آمادهاند/جای خالی نظارت بر ساخت و سازها
پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/
نگرانیها از ساخت و سازهای دولتی و خصوصی در سایه ضعف نظارتها در کهگیلویه و بویراحمد جدی است؛ ساختمانهای ناایمن کم نیستند و این سرپناهها بیش از آنکه سایهای بر سر مستاجران و مالکانشان باشند سایه مرگ و سقوط را بر سر آنها پهن کردند.
به گزارش ریواس جنوب از یاسوج، ۱۲ اردیبهشت سال ۹۶ که زلزله مهیبی دو شهرستان بویراحمد و دنا را لرزاند و خسارت فراوانی را وارد کرد، موضوع ساختمان و ایمنی در این استان اهمیت دوچندانی پیدا کرده است.
تا مدتها بعد از زلزله، با دیدن یا ساختن هر ساختمانی اولین بحثی که مطرح میشد، موضوع مقاومت ساختمان در برابر زلزله بود اما واقعیت آن است که در کهگیلویه و بویراحمد به موضوع رعایت نکات اصولی در ساخت و سازها توجه چندانی نمیشود؛ فرهنگ عشیرهای و کوچک بودن استان نیز عاملی شده است که ناظران ساخت و سازها معمولا نتوانند سختگیری لازم را داشته باشند.
زلزله شهر سیسخت و وقوع چندین فقره ریزش ساختمان نیز در این استان، نگاهها را به سمت ایمنی ساختمانها بر اما همه اینها مقطعی بود تا اینکه حادثه مرگبار ” متروپل” آبادان یکبار دیگر این موضوع را به عنوان یک اولویت در کشور مطرح کرد.
در همین زمینه کیامرث حاجیزاده، معاون عمرانی استانداری گفت: تلاش تیم عمرانی استان همواره برگرداندن مسیر علمی و اصولی به حوزه ساخت و سازها بوده و در این مسیر موفقیتهای خوبی به دست آمده است.
وی افزود: برای تضمین ایمنی و اثرگزاری نظارتها باید از لحظه شروع و مرحله “پی” نظارتها انجام گیرد اما برای این کار نیاز هست که سازمان نظام مهندسی ساختمان پای کار بیاید.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری کهگیلویه و بویراحمد با تایید فروریختن ساختمانهای دولتی سرای کوهنوردی و چند ساختمان دیگر نوساز دولتی ادامه داد: این در حالی است که در زلزلههای مهیب هم ساختمانهایی که با سنگ ساخته شدند و بیش از ۴۰ سال عمر دارند، تکان هم نخوردند.
حاجیزاده، گفت: کمیته بازبینی ساخت و سازهای دولتی فعالیت خود را شروع کرده و در این زمینه هیچ کوتاهی پذیرفتنی نیست.
این مقام ارشد در کهگیلویه و بویراحمد از محرومیت مهندسین ناظری که دو پرونده تخلف دارند خبر داد و تصریح کرد: دادن هر خدمتی به ساختمانهای ناایمن جرم محسوب میشود.
در همین زمینه، عسکری از فعالان حوزه ساخت و ساز میگوید: در حال حاضر چند ساختمان از جمله جمعهبازار، شهرداری گچساران و بیمارستان شهید رجایی ناایمن هستند، که لازم است فکری به حال آنها شود.
وی افزود: در بسیاری ساختمانها فاصله شمعها استاندارد نیست و با کوچکترین آسیبی فرو میریزند.
عسکری با بیان اینکه نباید حوادث گذشته را فراموش کنیم، اضافه کرد: چند مدت پیش ساختمان برق بیمارستان شهید بهشتی یاسوج و یک ساختمان چهار طبقه در خیابان سروش فرو ریخت که باید ناظران بدون اغماض به وظایف نظارتی خود عمل کنند.
نکته دیگری که در این بین اهمیت دارد، کیفیت پایین مصالح ساختمانی و تقلبی بودن یا غیراستاندارد بودن این مصالح است که در بسیاری موارد مرگآفرین بوده است.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری کهگیلویه و بویراحمد در این زمینه گفت: حدود ۵۱ واحد به صورت غیرمجاز مصالح ساختمانی از جمله شن و ماسه میفروشند که باید جلوی فعالیت آنها گرفته شود.
حاجیزاده تصریح کرد: کیفیت پایین مصالح ساختمانی بسیاری از زیرساختهای عمرانی را با آسیبهای جدی مواجه کرده و در این زمینه صنعت و معدن و دستگاههای متولی خوب عمل نکردند.
معاون استاندارد به پروژه در حال اجرا مسیر جوخانه به طرف طسوج در شهرستان چرام اشاره کرد و گفت: تمام پلهایی که احداث شده غیراستاندارد و آسفالت متلاشی شده که دستور تخریب یکی دو پل صادر شد.
وی اجازه فعالیت به شن و ماسههای غیرمجاز را اجحاف در حق واحدهای دارای مجوز دانست و تاکید کرد: قیمتها چندبرابر شده اما کیفیت مصالح کمتر شده است که قابل تحمل نیست.
خارج از همه مسائل مطرح شده، نقش نظام مهندسی ساختمان در این استان اهمیت فراوانی دارد موضوعی که شاهد عملکرد غیرقابل دفاعی از این دفتر و دستک هستیم.
نظارت نظام مهندسی ساختمان با سلامت و جان مردم سر و کار دارد و اهمالکاری و سهلانگاری در این حوزه مرگبار و خائنانه است.
همه متولیان ارشد این استان خواهان پای کار آمدن نظام مهندسی ساختمان هستند و این یعنی اینکه در حال حاضر پای کار نیستند.
انجمن انبوهسازان کهگیلویه و بویراحمد نیز که در بزنگاههای اقتصادی، پول روی پول گذاشتند نیز هر چند در تولید ساختمان انبوه حرف مهمی برای گفتن ندارند اما در بحران ساختمانهای ناایمن مسئولیت و نقش دارند.
این در حالی است که نه نظام مهندسی ساختمان و نه انجمن انبوهسازان حاضر به پاسخگویی در این زمینه نشدند و تلاشها برای انجام مصاحبه با جهانبازی و دهقانی بینتیجه بود.
انتهای پیام/ بنام