پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/

۱۶ سال پیش در دل فقر و محرومیت کشاورزان جاروسایی در کهگیلویه و بویراحمد، پروژه‌ای میلیاردی برای آبیاری ۴۰۰ هکتار از اراضی دیم این منطقه شروع شد؛ پروژه‌ای که افتتاح نشده، به کما رفت و تنها حاصلش بر باد رفتن پول بیت‌المال بود؛ کشاورزان در این منطقه فریادرسی ندارند و دغدغه‌های این روزهای متولی کشاورزی این استان، حفظ صندلی ریاستش است.

به گزارش ریواس جنوب به نقل از فارس، پروژه چند میلیاردی دره خواجه چاروسا هیچ فایده‌ای برای مردم ندارد و باید اعتراف کرد اگر یک میلیارد و ۷۵۰ میلیون تومان سال ۸۳ تا سال ۹۲ را به خود کشاورزان می‌دادند امروز زمین های تشنه آنها سیراب بود.

اوج بی‌تدبیری در پروژه آبرسانی دره خواجه- چاروسا/ منابع کشور این گونه نفله می‌شود+تصویر

 اگر از گوشه‌ شهر قلعه رئیسی و از محدوده روستای گراب تا روستای دره خواجه گذری کنیم لوله‌های انتقال آب در کنار رودخانه مشاهده می‌کنیم که آرزوی همیشگی کشاورزان یک منطقه برای رسیدن آب به زمین‌های کشاورزی است که این رؤیا تاکنون به واقعیت تبدیل نشده است.

بیش از ۱۵ سال پیش وقتی زمین‌های کشاورزی اطراف شهر قلعه رئیسی و روستاهای اطراف احساس نیاز به آب داشتند تنها راه آبرسانی از دره خواجه بود وضعیت آبی خوب داشت و همین باعث شد تا پروژه‌ای توسط منابع آب و جهاد کشاورزی به نام پروژه آبرسانی دره خواجه- چاروسا برای رسیدن آب به زمین های کشاورزی پایین دست کلید بخورد.

وقتی این پروژه در سال ۸۳ کلید خورد مسئولان به مردم به خصوص کشاورزان قول به بهره برداری رسیدن پروژه را در کمترین زمان ممکن در حد یکسال دادند اما از زمان این وعده تا بهره برداری حدود ۱۰ سال گذشت و در آذرماه سال ۹۲ این پروژه با همه کش و قوس‌ها با حضور استاندار وقت (خادمی)، نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی(حجت‌الاسلام بزرگواری) و مسئولان جهاد کشاورزی استان و شهرستان در روستای گراب چاروسا افتتاح شد.

افتتاح این پروژه به منزله آباد شدن زمین‌هایی بود که می توانست چند صد خانوار را از بیکاری و فقر و تنگدستی نجات دهد اما پروژه‌های فاقد کارشناسی در کشور و استان و منطقه چاروسا فایده و منفتعی برای مردم نداشت.

شاید فراموش نکنیم روز افتتاحیه را که چنان بازتابی داشت و به عنوان بزرگترین پروژه افتتاحی در شهرستان و استان نامگذاری شد اما دریغ و اسفا از این که در پشت قضیه کار کارشناسی نبود و امروز همان کشاورزان به مشکل جدی بی‌آبی برخورد کرده‌اند و افتتاح این پروژه که برای برون رفت از مشکلات بود خود به مشکل مبدل شد.

به یاد داریم در روز افتتاح این پروژه موسوی رئیس وقت جهاد کشاورزی استان در خصوص توانمندی و ظرفیت این پروژه گفت: با اجرای این طرح بیش از ۴۰۰ هکتار از اراضی منطقه از دیم به آبی تبدیل می شود و اعتبار اولیه ۱ میلیارد و ۳۵۰ میلیون و اعتبار تکمیلی ۱ میلیارد و ۷۵۰میلیون تومان است.

اما توجه نکردن به آینده و کارشناسی نشدن پروژه همان و وقتی بعد از شش ماه آبی به زمین های کشاورزی نمی رسد بی‌حاصل بودن پروژه از یک سو و رها شدن لوله‌ها و بیت‌المال در دشت و بیابان از سوی دیگر دل هر انسانی را از این همه بی‌سلیقگی و کار بدون کارشناسی و هدر رفت بیت‌المال به درد می‌آورد.

حالا لوله های انتقال آب در بین مسیر به حال خود رها شده و پروژه چند میلیاردی دره خواجه چاروسا هیچ فایده‌ای برای مردم ندارد و باید اعتراف کرد اگر یک میلیارد و ۷۵۰ میلیون تومان سال ۸۳ تا سال ۹۲ را به خود کشاورزان می‌دادند امروز زمین های تشنه آنها سیراب بود.

به گزارش فارس؛ مشخص نبودن صاحب پروژه یکی از مشکلاتی است که موجب سر درگمی شده چرا که جهاد کشاورزی امور آب را صاحب پروژه و لوله های آب می‌داند و امور آب جهاد کشاورزی را.. و این روزها تنها کاری که شده لوله های انتقال آب به دلیل مستهلک شدن در حال انتقال به جهاد کشاورزی است.

و اما کشاورزانی که لوله های بی‌حاصل انتقال آب را در بین مسیر می بییند برای انتقال آب در زمین‌ها از آن استفاده می‌کنند که به دردسری بزرگ تبدیل شده و کار برخی از آن‌ها به مراجع قضایی کشیده شده است.

اما جای سوال اینجاست چرا نهادهای نظارتی برای حفظ بیت‌المال هم که شده هیچ گاه سراغ چنین پروژه را نگرفته و بیت‌المال را به امان خدا رها کرده‌‌اند.

اگر این پروژه از ابتدا کارشناسی شده و افتتاح شده چرا کارشناسان آن برای یکبار در دستگاه‌های قضایی و نظارتی پاسخگو نبوده‌اند تا شاهد چنین افتضاحی نباشیم؟.

 امروز نقش دادستانی و مسئولان قضایی در ورود به چنین پرونده‌ای به عنوان مدعی العموم بسیار مهم تعیین کننده است تا علت مشخص شود و دیگر این گونه به بیت‌المال و منابع کشور در سخت‌ترین دوره تحریم‌ها دهن کجی نشود

موضوع مهمتر اینکه اگر این پروژه دیگر در حد همان افتتاح بود و دیگر کاری روی آن صورت نمی‌گرفت حداقل لوله های انتقال را جمع آوری می‌کردند تا بیش از این به منابع و بیت‌المال ضرر و خسران وارد نمی‌شد