پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/

استخدام‌های بدون ضابطه، احساس تبعیض و نگاه‌های مسموم قومی و جغرافیایی در استان کهگیلویه و بویراحمد در همه این سال‌ها افکار عمومی را به شدت آزرده است؛ در مقابل این رویه ناامیدکننده، ۲ دستگاه دولتی برای استخدام‌های خود اقدام به برگزاری آزمون کردند که مخالفت‌ها و حاشیه‌های آن به مراتب بیشتر از استخدام‌های فله‌ای بود.

به گزارش ریواس جنوب از یاسوج، بهرام بهارلو در یادداشتی نوشت؛ اگر دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد هم مثل بسیاری از اداراتی که در یک دهه اخیر بدون ضابطه و معیار مشخصی دست به استخدام‌های فله‌ای می‌زد، شاید چند انتقاد و گلایه و نهایتا چند مطلب رسانه‌ای را شاهد بودیم اما هرگز حاشیه‌هایی که امروز برای این دانشگاه با رسالت سنگین سلامت مردم درست کردند را شاهد نبودیم.

باید انصاف را به خرج داد و گفت از دوره مدیریت قبل در دانشگاه علوم پزشکی، نظام استخدام تا حدی سامان گرفت و در دوره مدیریت فعلی نیز با ادامه این روند، حتی استخدام‌های نیروهای شرکتی هم با آزمون و در یک فرایند رقابتی در حال انجام است.

اقدام خوبی که فارغ از ایرادات و انحرافات احتمالی آن که شاید در هر آزمونی باشد، باید مدیران دانشگاه علوم پزشکی بخاطر آن تحسین و تشویق شوند اما امروز به یکی از حواشی فرسایشی برای این دانشگاه تبدیل شده است.

در این مطلب هرگز قصد تبرئه مدیریت ارشد و میانی دانشگاه علوم پزشکی در حواشی اخیر وجود ندارد اما حداقل در مورد استخدام‌های اخیر که اقدام به برگزاری آزمون شده است، انصاف حکم می‌کرد که نفس این کار، ارزشمند تلقی شود و آن را به فال نیک گرفت.

اما واقعیت این است که کار قانونی کردن در کهگیلویه و بویراحمد بسیار سخت است و همیشه مخالفان قدرتمندی دارد.

این تجربه در سازمان جهاد کشاورزی نیز وجود داشت و از سال ۹۳ که تعداد ۳۲ نفر در این سازمان با آزمون استخدام شدند، هنوز درگیر حواشی آن هستند تا این حرکت خوب و حداقل در مسیر عدالت بدون توفیق خاصی متوقف شود.

حرکت ناکامی که در دانشگاه علوم پزشکی نیز تکمیل شد تا خیلی‌ها به این نتیجه برسند که شفاف شدن روند استخدام و برگزاری آزمون برای استخدام‌ نیروهای غیررسمی در این استان جواب نمی‌دهد.

بدون شک در برگزاری هر آزمونی ایرادات و انحرافاتی وجود دارد آنگونه که در بزرگ‌ترین آزمون علمی و رقابتی یعنی کنکور نیز تخلفات و ایراداتی وجود دارد یا حداقل احتمال آن وجود دارد ولی به هر حال برگزاری آزمون قدمی رو به جلو برای استخدام عادلانه و رقابتی افراد در دستگاه‌ها است و اگر ایرادی هست باید اصلاح ود نه اینکه صورت مسئله پاک شود.

با همه این توضیحات، برگزاری آزمون برای استخدام‌های دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد درگیر حاشیه‌های فرسایشی زیاد و خارج از تصوری شد که حرکت سلامت این استان را کند کرده است.

تسویه‌ حساب‌های شخصی و مدیریتی در روز برگزاری آزمون، برخی بی‌تدبیری‌ها و ایرادات در توزیع پاسخ‌نامه‌ها و اعتراضات شرکت‌کنندگان موجب ابطال آزمون و برگزاری آن در تاریخ دیگری شد که این حرکت اولین مقاومت‌ها در راه استخدام قانونی بوده است.

تا قبل از این و در سال‌های دورتر صدها نفر بدون آزمون در دانشگاه علوم پزشکی یاسوج جذب شدند اما هیچ حاشیه‌ای نداشتند اما اکنون که برای استخدام تعدادی دیگر، آزمون برگزار می‌کنند برخی‌ها به هر شیوه‌ای در برابر آن مقاومت می‌کنند تا به خواسته‌های خود برسند.

ابطال اولین آزمون نیروهای شرکتی اگرچه به نوعی پیروزی مخالفان روند قانونی استخدام‌ها بود اما متولیان دانشگاه را از ادامه راهی که شروع کرده بودند، ناامید نکرد و مجددا در تاریخ دیگری این آزمون را با حضور دستگاه‌های نظارتی برگزار کردند.

آنهایی که منافعشان در خطر بود دست از کارشکنی برنداشتند و این‌بار به نتایج این آزمون و لیست سه برابر ظرفیتی آن اعتراض کردند که البته در این بین عده‌ای به دنبال احقاق حق خود هستند و حسابشان از کارشکنان و آنهایی که منافعشان به خطر افتاده، جدا است.

این افراد در اعتراضی منطقی خواهان رسیدگی به شکایات خود شدند که رئیس دانشگاه علوم پزشکی و معاون پشتیبانی و توسعه منابع انسانی با حضور در جمع آنان، اطمینان دادند که این شکایات با حوصله بررسی می‌شوند.

همین امر موجب شد تا اعلام نهایی نتایج این آزمون به تأخیر بیفتد؛ اقدامی که باز هم حرکتی در راستای شفاف‌سازی است، بهانه‌ای برای حاشیه‌سازان شد که اجازه پایان حاشیه‌های این آزمون نیروهای شرکتی را ندهند.

مخالفان روند استخدام‌های قانونی این بار یک رسانه را به کمک طلبیدند تا به کارشکنی‌های خود، جنبه مردم‌پسندی بدهند و افکار عمومی را به این سمت ببرند که در مدیریت ارشد دانشگاه علوم پزشکی ضعف وجود دارد.

اما غافل از این هستند که مردم و شرکت کنندگان در این آزمون و آنهایی که احتمالا حقوقی از آنان تضییع شده است به خوبی می‌دانند که چه کسی دلسوز آنها است و چه کسی به دنبال منافع خود و ماهی گرفتن از آب گل‌آلود حوزه سلامت است؛ آنها حاضرند سلامت مردم را فدای سود و منفعت خود کنند و به هر شیوه‌ای باج بگیرند.

از سوی دیگر رئیس دانشگاه علوم پزشکی و تیم مدیریتی او باید با تمام توان این راه را ادامه دهند و حتی اگر دو ماه دیگر طول بکشد اما به اعتراضات و شکایت‌ها رسیدگی و از سلامت نتایج این آزمون اطمینان حاصل کنند.

موضوعی که اورنگ ایلامی امروز در جمع معترضین اعلام کرد و قول داد تا یک اعتراض بررسی نشده هم وجود داشته باشد، نتایج آن اعلام نمی‌شود.

شاید اگر کسی به هر نیتی قصد نقد و ایراد گرفتن از تیم مدیریتی علوم پزشکی را داشته باشد، موارد متعددی هم درست یا غلط وجود داشته باشد اما در مورد جذب نیروهای شرکتی در این دانشگاه که تا قبل از آن هیچ شفافیتی نداشت، باید برگزاری آزمون را به فال نیک گرفت و آن را یک قدم به سمت عدالت و رعایت قانون در استخدام‌ها دانست و در کنار آن هم ایرادات و انحرافات احتمالی این آزمون و آزمون‌های بعدی را به تدریج اصلاح و با نظارت دستگاه‌های نظارتی، اجازه تضییع حقوق هیچ داوطلبی داده نشود.

به نظر می‌رسد افکار عمومی در کهگیلویه و بویراحمد رویکرد مدیر جوان دانشگاه علوم پزشکی را قبول دارند و با آن همراه هستند و آزمونی کردن استخدام‌ها را بیش از شیوه استخدام‌های قومی، جناحی و سفارشی می‌پسندند.

رویکردی که با آمدن استاندار جدید کهگیلویه و بویراحمد جان گرفت و انتظارات افکار عمومی برای پایان استخدام‌های بی‌ضابطه و “خاله‌خرزویی” دوچندان شد و امروز نیز انتظار می‌رود علی‌محمد احمدی، اولین حامی روند شفاف‌سازی و استخدام عادلانه در ادارات باشد.

نهایتا، باید منتظر ماند و دید در چند روز آینده که گزارش های کامل و مستندی از دلایل مخالفت این عده- که ردپای برخی از مدیران و کارکنان همین دانشگاه در آن هویداست- و همچنین انتظارات رسانه نزدیک به آنها از دانشگاه علوم پزشکی منتشر شود، عکس العمل ها در مقابل این شفاف سازی ها چه خواهد بود؟!

قدرت افکار عمومی در حمایت از حرکت به سمت عدالت و شفافیت غیرقابل انکار است اما هر چه باشد، مخالفین استخدام‌های قانونی نیز افراد ضعیفی نیستند و مقابله با آنها کم‌هزینه نخواهد بود.

انتهای پیام/ک-ب