گزارش/ نقاط سیاه و امیدبخش عملکرد تیم اقتصادی کهگیلویه و بویراحمد در طرح رونق تولید آغاز فعالیت ۲۹ کارخانه تعطیل، بلاتکلیفی ۱۶۰ تولیدکننده در بانکها/ یک تفاوت مدیریتی خادمی و صابری+تصاویر
پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/
تاکنون در استان کهگیلویه و بویراحمد، دود فعالیت ۲۹ کارخانه تولیدی تعطیل بالا رفته و بر اساس پیشبینی مدیران اقتصادی این استان حدود ۱۵ واحد تولیدی دیگر هم به زودی به چرخه تولید برمیگردند و این امیدبخش است ولی نقاط سیاهی هم در عملکرد مدیران اجرایی و بانکی این استان وجود دارد به طوری که از سهمیه ۴۵۰ میلیارد تومانی رونق تولید تاکنون کمتر از ۵۰ میلیارد تومان جذب شده و بیش از ۱۶۰ تولیدکننده در شعب بانکهای این استان در انتظار چرخش خودکار مدیران بانکی هستند و بار همان معدود تسهیلات پرداختی هم به دوش یک یا ۲ بانک است و بقیه بانکها عملکرد ناامیدکنندهای داشتند.
به گزارش ریواس جنوب از یاسوج، در استان کهگیلویه و بویراحمد گویا قصه بانکهای آن تمامی ندارد و با وجود آنکه از رئیس جمهور تا مقام ارشد بانک مرکزی این مملکت امتیازات بسیار خوبی برای آن در نظر گرفتند و حتی این استان را از قائده منابع و مصارف در سیستم بانکی هم معاف کردند ولی باز هم یک پای بسیاری از بانکها در این استان میلنگد.
لنگیدنی که فرصت طلایی تسهیلات یارانهدار رونق تولید و فعال کردن واحدهای راکد را تا حد زیادی از این استان گرفت هر چند هنوز برای جبران، زمان اندکی باقی مانده است.
۲۹ واحد تعطیل، به چرخه تولید برگشتند
تاکنون ۲۹ واحد تولیدی راکد در این دولت به چرخه تولید برگشته است و بر اساس پیشبینی معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار این استان حدود ۲۰ واحد دیگر در این مدت به چرخه تولید برخواهند گشت تا حدود نیمی از ۹۰ واحد قابل خروج از رکود، مجددا شروع به فعالیت کنند.
از ۴۲۵ متقاضی فقط ۵۷ نفر موفق به دریافت تسهیلات شدند
از این حیث میتوان تلاشهای مدیران این استان برای عدم جلوگیری از تعطیلی واحدهای بیشتری به علت مشکلات اقتصادی کشور و برگشت به چرخه تولید واحدهای تعطیل را نسبتا موفق دانست اما آنچه در این گزارش مورد بحث است فرصتهایی است که میشود با مدیریت قوی و اصولی بهتر از آنها استفاده شود.
سهمیه این استان از تسهیلات ۱۶ هزار میلیاردی کشور برای خروج واحدهای تولیدی از رکود، ۴۰۵ میلیارد تومان بوده که با وجود ثبتنام حدود ۴۲۵ واحد و طرح تولیدی تنها ۵۷ طرح موفق به دریافت این تسهیلات( حدود ۴۳ میلیارد تومان) و ۱۵ طرح دیگر هم موفق به عقد قرارداد با بانکهای عامل شدند و به احتمال زیاد این تسهیلات را میگیرند.
حدود ۴۰۰ میلیارد تومان از سهمیه تسهیلات رونق تولید جذب نشده است
این عملکرد سیستم بانکی نشان میدهد که حدود ۳۵۰ مالک واحد تولیدی راکد، نیمه تمام یا با پیشرفت فیزیکی بالای ۶۰ درصد موفق به دریافت این تسهیلات و جذب سهمیه این استان نشدند.
نکته جالب توجه این است که در سایر استانها و در سرجمع کشوری، عمده این تسهیلات جذب شدند؛ به عبارتی دیگر در عمده بانکهای سایر استانها بالای یک هزار و ۵۰۰ فقره تسهیلات پرداخت شده ولی در همان بانکها در این استان به جز چند بانک خاص یا هیچ تسهیلاتی پرداخت نشده یا یک تا سه مورد پرداخت شده است.
بانک کشاورزی باز هم شاگرد اول شد
در میان همه ابهامات و پیچیدگیهای عملیات و قواعد بانکی یک چیز روشن است و آن نقش توانمندی و کارآمدی مدیران بانکی در جذب این سهمیهها و پرداخت تسهیلات به تولیدکنندگان است.
بار اصلی ۵۷ طرحی که از مجموع ۴۲۵ طرح ثبتنامی تا این لحظه موفق به دریافت تسهیلات خود شدند، روی دوش بانک کشاورزی با پرداخت ۳۲ طرح، بانک صنعت و معدن با پرداخت ۱۰ طرح و بانک ملی با پرداخت ۷ طرح بوده و بانک سپه نیزفقط سه فقره تسهیلات را پرداخت کرده است.
بانکهایی با تنها یک مورد پرداختی
بر اساس این گزارش، عملکرد برخی بانکها از جمله بانک ملت، صادرات، رفاه، مسکن و توسعه تعاون و توسعه صادرات به نسبت بقیه نگرانکنندهتر بود.
بانک صادرات از مجموع ۴۹ طرحی که به آن معرفی شده فقط یک مورد، بانک توسعه تعاون از مجموع ۱۱ طرح معرفی شده فقط یک مورد، بانک رفاه از مجموع هفت طرحی که به او معرفی شده فقط یک مورد و بانک مسکن از مجموع ۶ طرح معرفی شده فقط یک مورد را پرداخت کرده است.
بانکهای که نمره صفر گرفتند
بانک ملت نیز از مجموع ۲۳ طرح معرفی شده، هیچ پرداختی نداشته و بانکهای توسعه صادرات، سینا، انصار، پاسارگاد نیز همانند بانک ملت هیچ پرداختی نداشتند.
با وجود روشن بودن ضعفهای مدیریتی در این قصه نگرانکننده ولی مسائل دیگری هم دخیل هستند از جمله اینکه بسیاری از تولیدکنندگان این استان توان دریافت تسهیلات را ندارند و صرفا به دنبال مبلغ قطعی یارانه این تسهیلات هستند.
موضوعی که در صحبتهای ۲ مدیر بانکهای ملت و صادرات در نوزدهمین کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید این استان هم پیدا بود.
متقاضیان برای دریافت تسهیلات اقدام به تشکیل پرونده نمیکنند
آرمین، معاون بانک ملت کهگیلویه و بویراحمد در این دیدار و در پاسخ به عملکرد بسیار ضعیف این بانک به نسبت عملکرد بانک ملت سایر استانها و سایر بانکها در کهگیلویه و بویراحمد گفت: افرادی که برای دریافت وام ثبتنام کردند یا مراجعه نمیکنند یا اقدام به تشکیل پرونده نمیکنند.
پاسخی که البته میان چند مدیر بانکی که عملکرد ضعیفی داشتند نیز مشترک بود، پاسخهایی که با واکنش نسبتا” تند معاون امور اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد مواجه شد.
مجید محنایی در همین رابطه گفت: این توجیهات قابل قبول نیست و حتی بر فرض اینکه متقاضی به بانک مراجعه نکند، باز هم بانکها بر اساس قوانین موظفند ظرف ۱۵ روز به دستگاه اجرایی اعلام کنند تا فرد دیگری جایگزین شود ولی هیچ بانکی چنین کاری را نکرده است.
استاندار کار میخواهد، گزارش عملکرد بانکها شفاف اعلام میشود
وی همچنین گفت: سه گروه را مأمور کردم که روزانه در بانکها پروندهها را بررسی و شخصا با مالکین طرحها و افراد ثبتنامی در سامانه بهینیاب تماس بگیرند که این کار هم شده و بحث عدم مراجعه متقاضیان تنها بخشی از مشکل است نه همه آن.
وی تصریح کرد: به عنوان مثال وقتی بانک ملت در سراسر کشور بیش از هزار و ۵۰۰ وام رونق تولید داده چگونه است که در استان ما حتی یک مورد هم پرداخت نمیشود یا در بانک صادرات فقط یک پرداختی داریم؟! یا چگونه است که بانک کشاورزی ۳۲ فقره تسهیلات در این حوزه پرداخت میکند ولی بانک دیگری صفر؟!
محنایی خطاب به مدیران بانکها تأکید کرد: استاندار کار میخواهد و گزارش عملکرد، بنابراین باید همه چیز شفاف بررسی شود که چرا عملکرد در برخی بانکها تا این حد ناامیدکننده است و این موضوع نیز به مدیران کشوری به تفکیک عملکرد هر بانک انعکاس داده شود.
شرکت نکردن مدیر بانک ملت در جلسات خود گویای عملکرد ضعیف آن است/ علامههای دهر حداقل بخشنامههای بانکی را مطالعه کنند
معاون امور اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به حضور نماینده بانک ملت در این جلسات، یادآور شد: همین که مدیر بانک ملت شخصا به جلسات تسهیل و رفع موانع تولید نمیآید، خود گویای خیلی از مسائل است.
وی گفت: هر چند برخی مدیران بانکی خود را علامه دهر میدانند ولی انتظار ما این است که حداقل همین قوانین و بخشنامههای بانکی را مطالعه کنند و طبق آن عمل کنند پرا که انتظارات ما بسیار بیشتر از عملکرد فعلی است.
بانکهای توسعهای و بانکهای سود و نزول
به گزارش ریواس جنوب، جبار کیانی، رئیس اتاق بازرگانی این استان نیز در انتقاد به عملکرد سیستم بانکی این استان گفت: به نظرم به نقطهای رسیدیم که یک بار برای همیشه و به صورت شفاف عملکرد بانکها بررسی شود تا معلوم باشد کدام بانکها در توسعه استان نقش دارند و کدام بانکها صرفا به دنبال سود و نزول هستند.
کیانی با بیان اینکه مگر بانکها چه فرقی با هم دارند، ابراز داشت: سیستم بانکی ما نیاز به عامل تهییج و نظام تشویق و تنبیه دارند.
تفاوت برخورد با بانکها در دوره استانداری خادمی و صابری
وی همچنین به یکی از خصوصیات اداری استاندار قبلی اشاره کرد و افزود: صابری وقتی میدید یک بانک به درد این استان نمیخورد با اقتدار و شفاف میگفت این بانک را نمیخواهم؛ اکنون هم باید بانکهای توسعهای از سایر بانکها تفکیک شوند.
این در حالی است که سیاست مدیریتی خادمی، بر اساس تعامل و دوری از تنش است که در برخی موارد منجر به عدم اقتدار لازم میشود.
۱۶۰ طرح نیمهتمام و راکد در انتظار چرخش خودکار مدیران بانکی
نقیبی، مدیر بانک صادرات این استان نیز در پاسخ به عملکرد ضعیفش با بیان اینکه متقاضیان به بانک مراجعه نمیکند، گفت: واقعیت این است که تولیدکنندگان این استان اطلاعات فنی و توان کمی دارند و همین تعداد تولیدکننده هم به زحمت پیدا شدند که توان جذب تسهیلات را داشته باشند، اگر به علت عدم مراجعه بخواهیم آنها را حذف کنیم، کسی باقی نمیماند.
او البته قول داد که در چند روز آینده، حدود ۱۵ طرح در این بانک تسهیلات خروج از رکود را دریافت و به چرخه تولید برگردند.
فرصتی که همچنان برای دیگر مدیران بانکی هم فراهم است به طوری که ۱۶۰ تولیدککننده و طرح تولیدی به شعب بانکهای این استان ارجاع داده شده و با کمی همت و دید باز مدیران بانکی میتوان به همه آنها تسهیلات یارانهدار تولید را پرداخت و قدمی در راستای رونق اقتصاد این استان برداشت.
بر کسی پوشیده نیست، سیستم بانکی و سرمایه نبض تپنده هر سرمایهگذاری و تولیدی هستند که باید قدردان زحمات آنها و قدمهایی که در برخی حوزهها با موفقیت برمیدارند، بود.
این گزارش هرگز نافی برخی خدمات خوب بانکهای کهگیلویه و بویراحمد نیست.
_________________
گزارش از کریم بنام
________________
انتهای پیام/ ک-ب