پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/

استان کهگیلویه و بویراحمد به همان اندازه که از نعمت وجود جاذبه‌های گردشگری طبیعی برخوردار است از وجود برخی مدیران کم انگیزه، منفعل و کم سلیقه نیز رنج می‌برد.

در این گزارش ریواس جنوب از جاذبه یک مجتمع رفاهی تفریحی در حاشیه زاینده رود می نگارد و با یک مقایسه با جاذبه های کهگیلویه و بویراحمد به ویژه یاسوج و سی سخت تلنگری به مسئولان فعلی استان وارد می کند تا شاید دستی از آستین بیرون آید و بخشی از این محرومیت مزمن در این استان را بزداید.

دهکده تفریحی چادگان

سازمان عمران زاینده رود در چادگان مجتمع تفریحی رفاهی راه اندازی کرده است که در تمام روزهای یک سال میهمان دارد و سرشار از رونق زندگی است این دهکده در حاشیه دریاچه زاینده رود که تا امروز همیشه پر آب بوده واقع شده است که مساحتی در حدود ۷۰۰ هکتار دارد.

هوای دلپذیری دارد و نظم و آراستگی ظاهری و باطنی حاکم بر دهکده در عین راحتی و شلوغی هر گردشگری را قانع می‌کند که یک بار دیگر هم برای تفریح به این جا بیاید.

دهکده ای که از ایده احداث تا طراحی و معماری در اجرا و همین‌طور اداره آن در طول این سال‌ها همه و همه نمایانگر خلاقیت و اعمال سلیقه به روز و دل‌نشین است. مدیریت پذیرش منظم و با برنامه، مدیریت فضای سبز زنده، پیش بینی جاهای متنوع برای سرگرمی و تفریح برای همه سنین، رستوران و کافی شاپ های با کیفیت طراحی عالی در ویلاها و پیست‌های پیاده‌روی بین ویلاها در این دهکده مثال زدنی هستند.

اغلب ادارات و سازمان‌ها و تعدادی از شرکت‌های بخش خصوصی در این دهکده ویلاهایی برای رفاه پرسنل خود دارند که در واقع می‌توان گفت بخش عمده‌ای از ویلاهای این دهکده در اختیار ادارات دولتی البته با هزینه اسکان می باشد.

فضای دهکده تفریحی چادگان به گونه ای است که خانواده‌ها و میهمانان را مجاب می کند که هر آنچه قرار بود برای یک تفریح عالی هزینه کنند در همین مکان هزینه کنند و طبیعتاً سود حاصل از فروش خدمات در این دهکده آن هم در دست یک مدیریت عالی آن را سرزنده نگه داشته است.

و اما در استان چهار فصل کهگیلویه و بویراحمد…

کهگیلویه و بویراحمد را استان چهارفصل نامیده‌اند سرزمین عجایب ناشناخته، یاسوج را پایتخت طبیعت ایران گفتند و سی سخت را باغ شهری آرمیده بر دامنه دنا،‌ دهدشت را بلادشاپور لقب نهادند و گچساران را شهر نفت اما به نظر می رسد تنها شعارهای این عناوین داده شده و البته شعارهایی که صدایشان کمتر از استان فراتر رفته است.

مسئولان حوزه شهری در این چهار شهر نامی استان در سال‌های گذشته عملکرد مناسبی که نداشتند هیچ، بلکه بعضاً با عملکرد ضعیف و نابجای خود فرصت را برای اقدامات زیربنایی مناسب از بین برده اند و یا پر هزینه کرده‌اند.

در بسیاری از موارد این مدیریت ضعیف و عملکرد ضعیف از بین نرفته است و تنها از فردی به فرد دیگر تغییر کرده است؛

سطحی نگری در طراحی های شهری در این استان مشهود است و مصادیق آن هم بسیار زیاد که البته مجال پرداختن به آنها در این گزارش نیست اما در ذکر این مصیبت همین بس که آشفتگی های شهری در این استان تمامی ندارد به‌طوری‌که در حاشیه شهر هایی که پیش بینی پیوستن به شهر فعلی یا شهر جدید شدن بسیار محتمل است اما هیچ گونه پیش‌بینی برای این اتفاق صورت نمی‌گیرد و ما قطعاً  در آینده هم شاهد همین آشفتگی ها خواهیم بود.

در حالی که اغلب صاحب‌نظران معتقدند که صنعت اول و آخر استان کهگیلویه و بویراحمد توریسم است اما هرگز قابل درک نیست که در این استان این موضوع تیتر نشده است. اگر این صحبت صاحب نظران مورد پذیرش مردم و مسوولان است باید مسیر پیش روی آنها هم همین مسیر گردشگری باشد ولی آیا واقعا این‌گونه است؟

روی صحبت این گزارش تنها با سازمان میراث فرهنگی و گردشگری نیست، اگرچه این سازمان باید پرچم توسعه استان را به دست بگیرد و فریاد «هل من ناصر ینصرنی» سر دهد اما بسیاری از مسوولان باید دست به دست هم دهند و با کمک مردم مسیر توسعه را درست انتخاب کند

استانداری، مدیریت و برنامه‌ریزی، بنیاد مسکن راه و شهرسازی و شهرداری ها در استان کهگیلویه و بویراحمد به عنوان نهادهای تصمیم‌ساز و تصمیم‌گیر در نقش مستقیم و سایر دستگاه های دیگر در نقش غیر مستقیم باید همواره پاسخگوی عملکرد خود در مقابل محرومیت این استان باشند.

اگر دهکده تفریحی چادگان در یاسوج بود…

گردشگرانی که چادگان را انتخاب می‌کنند و به آنجا می‌روند سه چهار یا پنج روزی که آنجا می مانند آنقدر سرگرمی دارند و از فضای موجود لذت می‌برند که شاید اصلا متوجه نمی‌شوند که در یک محیط محدود و بسته به سر می‌برند؛ هیچگونه جاذبه طبیعی در شعاع چندکیلومتری این دهکده وجود ندارد، بازاری برای خرید نیست و تنوع و گوناگونی در محیط اطراف به هیچ وجه وجود ندارد، با این‌حال پول هنگفتی در آنجا توسط گردشگران هزینه می‌شود.

حال تصور کنید این دهکده در یاسوج می‌بود، همه داشته ها و نداشته های دهکده تفریحی چادگان را یک‌جا می‌داشت؛ تورهای یک روزه و نیم روزه برای گردشگران در نظر گرفته می شد تا هم از فضای درون دهکده لذت ببرند و هم از فضای بیرون دهکده با هزاران جاذبه گردشگری طبیعی!

‌ با این تصور هم حجم گردشگران مختلف استان چشمگیر بود و هم حجم پولی که به این استان وارد می شد و در آن صورت مجبور نبودیم گردشگرانی که به مقصد استان دیگر از استان ما عبور می کنند در آمار گردشگری استان لحاظ شوند؛ گردشگرانی که حتی مایحتاج سفر خود را از شهر قبل تهیه می کنند!

فقط اشتغال زایی مستقیم ناشی از این چنین پروژه ای در استان را حساب کنید ببینید چه بخشی از مشکلات بیکاری حل می شود و سپس اشتغال غیر مستقیم را نیز اضافه کنید در ادامه این خیال خوش رونق مکان های گردشگری دیگر را بیفزایید و کاسبی کسبه استان را نیز بگنجانید.

درخواست از استاندار

استاندار فعلی کهگیلویه و بویراحمد می‌تواند یکی از این دو گزینه را انتخاب کنند یا همین مسیر نامعلوم همه مسوولان ادوار گذشته را در پیش گیرد یا هم برای توسعه استان در مسیر واقعی توسعه قرار گیرد.

علی محمد احمدی اگر اولی را انتخاب کند که بدون هزینه و دردسر موفق خواهد شد اما اگر دومی را انتخاب کند، البته شواهد نشان می‌دهد علاقه او به همین گزینه‌ی دوم است، باید بداند با مدیران منفعل و بی انگیزه و مهمتر از همه کج سلیقه یا کم سلیقه در این مسیر قرار نخواهد گرفت.

پیشنهاد ریواس جنوب این است که احمدی مدیرانش را برای یک دوره دو الی سه روزه به چادگان فرا بخواند و از آنها که نقش مستقیم دارند شروع کند و مابقی را هم در ادامه ببرد. ضمن اینکه هر اداره ای هم آنجا ویلاهایی برای اسکان دارد که می توانند هزینه اسکان را یا کم کنند یا حذف کنند، فقط باید ‌این مدیران با هم باشند و از راهنمایی یک مدیر توانمند در آن مجموعه نیز بهره مند شوند.

شهرداران را ببرد تا ببینند برای اداره آن دهکده نه پاکبان اضافه استخدام کرده‌اند و نه حقوق اضافه داده‌اند بلکه فقط بیدار ماندند و با سلیقه مدیریت کردند!

مدیران نهادهای مستقیم در زیرساخت گردشگری را ببرد تا ببینند چگونه از یک تهدید فرصت ساخته اند!

‌سایر مدیران را ببرد تا درک کنند که چانه زنی برای ایجاد یک مکان رفاهی در جنوب کشور چه گام بزرگی در توسعه این استان است!

و البته مدیران ‌اثرگذار قبلی را هم ببرد تا ببینند با نکرده های خود چه حقی از استان را ضایع کرده اند!

د‌ر حقیقت استاندار کهگیلویه و بویراحمد با این اقدام پهنای باند نگاه مدیرانش را افزایش می دهد و با هم افزایی توان چانه زنی خودش و چانه زنی مستقل مدیرانش از مجموعه بالادستی خود می تواند ایجاد یک چنین دهکده ای در استان را بنا دهد تا اصطلاحاً چرخ ماشین توسعه استان را به حرکت درآورد.

‌شاید سوال باشد که مجموعه های به مراتب بهتر از چادگان در جذب گردشگر بوده و چرا گزارشگر ریواس جنوب به این پرداخته است؛

” ‌دهکده رفاهی تفریحی چادگان در یک منطقه با ظاهر کویری احداث شده است ولی گردشگران چالوسی را هم به آنجا می کشاند”

‌بنا بر این در منطقه ای با این مواهب الهی طبیعی چون کهگیلویه و بویراحمد چه ‌ها نمی توان کرد؟

انتهای گزارش/ ‌رحیم بنام