هر هفته، یک آموزش عمومی و آشنایی با ترفندهای کاربردی/ آموزش عمومی «پیشگیری و کنترل در مقابل بیماری وبا»
پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/
پایگاه خبری تحلیلی ریواس جنوب هر هفته شما را با یک ترفند کاربردی و آموزشی عمومی آشنا میکند؛
این هفته به آموزش راهکارهای پیشگیری و کنترل بیماری وبا، میپردازیم.
بیماری حاد واگیردار وبا در صورت بیتوجهی به درمان، در عرض چند ساعت میتواند منجر به مرگ ناشی از کمآبی شدید بدن شود. در ادامه، به منظور آگاهی عموم مردم از نحوهی انتشار این بیمار و محافظت از اطرافیان در برابر عامل بیماریزای آن و اقدامات لازم در صورت ابتلا، محتوای تهیه شده در مرکز مدیریت بیماریهای واگیر و مرکز سلامت محیط و کار معاونت بهداشت وزارت بهداشت را مطالعه نمایید.
در ادامه، با پایگاه خبری – تحلیلی ریواس جنوب همراه باشید تا به آموزش عمومی پیشگیری و کنترل در مقابل بیماری وبا، بپردازیم:
چیستی بیماری وبا
- بیماری وبا یک بیماری حاد واگیردار است که با اسهال پرحجم، دفع مدفوع آبکی و استفراغ خود را نشان میدهد؛
- این بیماری بهدنبال خوردن آب یا غذای آلوده به باکتری ویبریو کلرا ایجاد میشود.
- معمولاً در مناطقی رخ میدهد که دسترسی کافی و مناسب به آب آشامیدنی سالم و نیز سیستم جمعآوری فاضلاب مناسب وجود ندارد
- این بیماری از توانایی سرایت بالایی برخوردار است.
- اغلب افراد آلوده بیعلامت بوده و یا علائم خفیف دارند و با موفقیت درمان میشوند.
- در مواردی نیز بهدنبال بروز اسهال حاد آبکی شدید، در صورت عدم رسیدگی میتواند منجر به ناتوانی شدید و یا مرگ شود.
- با توجه به شرایط جمعیتی این بیماری میتواند سرعت همه گیری بالایی داشته باشد.
- مناطق حاشیه شهرها و کمپهای اقامت مهاجرین از خطر بیشتری برای وقوع همه گیری وبا برخوردارند.
- اسهال بیماری وبا میتواند مدفوع کدر آبکی شبیه آب برنج ایجاد نماید.
- بیماری وبا میتواند در صورت عدم درمان، در عرض چند ساعت منجر به مرگ ناشی از کمآبی شدید بدن (از دست رفتن آب والکترولیتها) بشود.
چگونگی گسترش بیماری وبا
- میکروب عامل ایجاد بیماری وبا در مدفوع بیماران وجود دارد.
- بیماری وبا هنگامی که مواد مدفوعی بیماران وارد آب آشامیدنی شده یا مواد غذایی را آلوده نماید، گسترش مییابد.
- انتقال مستقیم بیماری وبا از فرد بیمار به سایرین به طور معمول اتفاق نمیافتد.
روش محافظت از خود و افراد خانوادهتان در مقابل انتقال بیماری وبا و سایر بیماریهای اسهالی
- از آب سالم و ایمن برای نوشیدن، تهیه غذا، استحمام و شستشو استفاده نمایید. آبهای لولهکشی شهری و روستایی، آبهای بستهبندی و معدنی دارای مجوز از وزارت بهداشت مناسب است. در صورت عدم دسترسی به آنها از آب جوشیده سرد شده یا آب گندزدایی شده با ترکیبات کلر استفاده نمایید؛
- دستان خود را به دفعات طی شبانه روز با آب سالم و صابون شستشو دهید به ویژه قبل از تهیه، سرو و صرف غذا و بعد از استفاده از توالت؛
- برای دفع مدفوع از توالت بهداشتی استفاده نموده و هرگز در مجاورت منبع آب (چاه، چشمه، قنات، رودخانه و سد) اجابت مزاج ننمایید؛
- غذا (بهویژه غذاهای دریایی) را بطور کامل بپزید، آن را داغ میل نموده و باقیمانده غذا رادر ظروف دربدار، سرپوشیده و در یخچال نگهداری نمایید؛
- میوه و سبزیجات را قبل از مصرف به روش صحیح گندزدایی و ضدعفونی نمایید؛
- میوه را قبل از مصرف پوست بگیرید؛
- در شرایط بهداشتی و تمیز نظافت و استحمام نمایید.
در صورتی که خود و یا افراد خانواده مبتلا به وبا شدید، چه باید کرد؟
- اگر به محلولهای سرم خوراکی برای رفع کمآبی بدن (ORS) دسترسی دارید، هر چه زودتر اقدام به نوشیدن آن نمایید، این کار میتواند نجاتبخش جان شما باشد؛
- فوراً به یک مرکز ارائه کننده خدمات سلامت مراجعه نمایید و تا زمان رسیدن به درمانگاه به نوشیدن محلول ORS ادامه دهید؛
- اگر کودک شیرخوار شما به وبا مبتلا شده است، شیردادن به او را حتی در مدت زمان طی مسیر تا رسیدن به درمانگاه ادامه دهید.
امیدواریم از این مطلب استفاده کرده باشید و از آن در زندگی روزمره بهره ببرید. اگر خواندن این مطلب باعث شد مقداری اطلاعات عمومی شما در حوزهی ترفندهای مربوط به پیشگیری و کنترل در مقابل بیماری وبا بالاتر برود، آن را با دوستان و آشنایانتان به اشتراک بگذارید.
برای آشنایی بیشتر با سایر نکات و ترفندهای کاربردی، همچنان با پایگاه خبری – تحلیلی ریواس جنوب همراه باشید.
چنانچه نظر و یا تجربهی ارزشمندی در زمینهی پیشگیری و کنترل در مقابل بیماری وبا دارید، آن را برای ما و سایر مخاطبان ریواس جنوب به اشتراک بگذارید.
منابع