هر هفته، یک آموزش عمومی و آشنایی با ترفندهای کاربردی/ آموزش کمکهای اولیه در پیچخوردگی، کشیدگی و شکستگی
پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/
پایگاه خبری تحلیلی ریواس جنوب هر هفته شما را با یک ترفند کاربردی و آموزشی عمومی آشنا میکند؛
این هفته به آموزش کمکهای اولیه در پیچخوردگی، کشیدگی و شکستگی، میپردازیم.
پروتکل رایس (RICE) را به خاطر بسپارید: استراحت (rest)، بی حرکت ماندن (immobilize)، کمپرس سرد (cold) و بالا نگه داشتن (elevate). این پروتکل در زمینه مراقبتهای عمومی برای صدمات و آسیبهای عضلانی، استخوانی و مفاصل میباشد.
در ادامه، با پایگاه خبری – تحلیلی ریواس جنوب همراه باشید تا به آموزش کمکهای اولیه در هنگام پیچخوردگی، کشیدگی و شکستگی، بپردازیم:
پروتکل رایس (RICE) را به خاطر بسپارید: استراحت (rest)، بی حرکت ماندن (immobilize)، کمپرس سرد (cold) و بالا نگه داشتن (elevate).
این پروتکل در زمینه مراقبتهای عمومی برای صدمات و آسیبهای عضلانی، استخوانی و مفاصل میباشد.
استراحت: از عضو آسیب دیده حدالمقدور استفاده نکنید.
بیحرکت ماندن: ناحیه آسیب دیده را در همان وضعیت خود بیحرکت نگه دارید.
کمپرس سرد: بر روی ناحیه آسیب دیده کمپرس یخ قرار دهید. این کار باعث کاهش تورم و درد میشود.
بالا نگه داشتن: در صورتی که درد بیشتر نشود، میتوانید عضو را بالا نگه دارید.
در خصوص شکستگی، به مصدوم کمک کنید تا محل شکستگی خود را با دست بی حرکت نگه دارد، و یا به منظور جلوگیری از حرکتهای غیرضروری از بالش یا لباس استفاده کنید.
بی حرکت نگه داشتن محل آسیب دیدگی، میتواند از شدت درد بکاهد و از ایجاد آسیبهای دیگر جلوگیری نماید.
در صورتی که در اثر شکستگی، استخوان از حالت طبیعی خود خارج شده باشد، یا محل آسیب دیدگی به شدت دردناک باشد و یا مصدوم باید به مرکز درمان منتقل شود، با شماره ۱۱۵ تماس بگیرید و یا از فرد دیگری بخواهید تماس بگیرد.
اطمینان حاصل کنید تا رسیدن اورژانس محل شکستگی بی حرکت بماند.
سؤالات متداول
چگونه میتوان تشخیص داد که فرد دچار پیچ خوردگی یا کشیدگی شده باشد؟
پیچ خودگی و کشیدگی جزو صدمات رایج است و علت آسیب دیدگی عضو، حرکت غیرمعمول ناگهانی است. امکان ایجاد درد، تورم و یا کبودی در ناحیه دور مفصل یا عضله برای فرد وجود خواهد داشت. در صورتی که آسیب در مفصل اتفاق بیفتد فرد در حرکت دادن عضو آسیب دیده با مشکل روبرو خواهد شد.
تفاوت میان کیسه یخ و کمپرس سرد چیست؟
کیسه یخ، یخ یا سبزیجات منجمد است که به دور آن چیزی مانند حوله پیچیده باشند. این کیسه را میتوان کمپرس یخ نیز به حساب آورد. تنها تفاوت موجود این است که در کمپرس یخ لزوماً از یخ استفاده نمیشود. یک حوله خیس شده با آب سرد و چلانده شده نیز میتواند کار کمپرس سرد را انجام دهد. هنگام استفاده از یخ مراقب باشید یخ با پوست مستقیماً تماس نداشته باشد.
در صورتی که یخ نباشد در آن موقع چه باید کرد؟
در صورت نداشتن یخ، میتوانید از مقداری سبزیجات منجد پیچیده شده درون یک حوله استفاده نمایید.
چه مدت کیسه ی یخ را برروی آسیب دیدگی باید نگه داشت؟
توصیه میشود یخ بیش از ۲۰ دقیقه روی محل آسیب دیدگی قرار نگیرد. هرگز یخ را به علت سردی آن مستقیماً روی پوست قرار ندهید.
پس از قرار دادن کیسه یخ روی آسیب دیدگی چه کاری باید انجام داد؟
عضو آسیب دیده را در وضعیتی مناسب قرار داده و باند پیچی کنید. به خاطر داشته باشید باند را نباید به دور محل آسیب دیدگی محکم بست. به طور مرتب باند را چک کنید تا محکم نشده باشد.
به من آموزش داده شده تا در زمان رسیدگی به پیچ خوردگی و کشیدگی، پروتکل رایس را رعایت نمایم. آیا در این مورد می توان پروتکل رایس بهره گرفت؟
بله پروتکل رایس شیوه بسیار مناسبی برای ارائه کمکهای اولیه به پیچ خوردگی و کشیدگی است. این پروتکل شامل موارد ذیل می باشد:
- استراحت (rest)
- بی حرکت ماندن (immobilize)
- کمپرس سرد (cold)
- بالا نگه داشتن (elevate)
آیا باید با آمبولانس تماس بگیرم؟
بسیاری از پیچ خوردگیها و کشیدگیها با استراحت کردن و استفاده از کمپرس یخ بهبود مییابند. در صورتی که احتمال شکستگی استخوان وجود داشته باشد، فرد قادر به راه رفتن نباشد، دست و پا از حالت طبیعی خود خارج شده باشد، درد شدید باشد، در این موارد فرد باید به بیمارستان منتقل شود.
آیا استفاده از یک تکه پارچه گرم و یا شیئی دیگری که دمایش ولرم باشد، کار صحیحی میباشد؟
استفاده از تکه پارچه گرم و یا شیئی با دمای ولرم توصیه نمیشود. یخ مؤثرترین شیوه برای کاهش ورم میباشد.
تفاوت میان پیچ خوردگی و کشیدگی چیست؟
در کشیدگی عضلانی، عضله آسیب میبیند. در پیچ خوردگی، مفاصل، زانوها، آرنجها و یا مچها دچار آسیب میشوند.
چگونه میتوان تشخیص داد فردی دچار شکستگی استخوان شده باشد؟
در صورتی که محل متورم، دچار خون مردگی، کبودی یا درد باشد، یا فرد به صورت غیر طبیعی روی زمین دراز کشیده باشد؛ در برخی موارد حاد، عضو دچار شکستگی شکل و حالت طبیعیاش تغییر و یا در محل شکستگی زخم باز ایجاد شده باشد.
چگونه میتوان محل شکستگی را بی حرکت نگه داشت؟
از حرکت دادنهای غیر ضروری بپرهیزید. در صورت امکان از لحاف نرم، پتو، لباس و غیره، بدون وارد کردن فشار، جهت ثابت کردن عضو آسیب دیده استفاده نمایید.
در صورتی که فرد مانع بی حرکت نگه داشتن محل شکستگی شود، چه باید کرد؟
با روحیه دادن از فرد بخواهید محل شکستگی را خود بی حرکت نگه دارد. برای این منظور میتوان از بالشتک یا لحاف استفاده نمود.
در صورتی که استخوان دچار دررفتگی یا تغییر در شکل و حالت طبیعی خود (دچار شکستگی) شده باشد، آیا باید آن را به وضعیت اولیه برگرداند؟
خیر. در صورتی که فرد دچار دررفتگی یا شکستگی شده باشد، در بیمارستان درمانهای مورد نیاز را دریافت خواهد کرد. هرگز سعی نکنید استخوان دررفته را جابیندازید. این کار میتواند باعث وارد شدن آسیبهای بیش تری به عضو شود.
در صورتی که حالت و وضعیت عضو، عادی به نظر برسد و تنها علائم کبودی یا خون مردگی وجود داشته باشد، چه باید کرد؟
سعی کنید علت آسیب دیدگی را پیدا کنید (به طور مثال، سقوط یا ضرب خوردگی ناشی از شیئی)، این مسئله میتواند شکستگی را مشخص کند. اگرچه، بدون عکس برداری تشخییص دادن شکستگی، پیچ خوردگی یا رگ به رگ شدن و دررفتگی از یک دیگر دشوار و غیر ممکن میباشد. در صورت عدم اطمینان به پزشک مراجعه نمایید.
فرد میتواند عضو را حرکت دهد یا بر روی آن بایستد. آیا این بدان معناست که احتمال شکستگی وجود نداشته باشد؟
لزوماً چنین نیست. معمولاً عکس برداری برای تشخیص شکستگی استخوان مورد نیاز میباشد. ممکن است فرد شکستگی استخوان داشته باشد، اگر چه میتوانند عضو آسیب دیده را حرکت دهد. در صورتی که آسیب دیدگی منجر به درد یا ناراحتی شود و علائم بهبود نیابند، به پزشک مراجعه کنید.
امیدواریم از این مطلب استفاده کرده باشید و از آن در زندگی روزمره بهره ببرید. اگر خواندن این مطلب باعث شد مقداری اطلاعات عمومی شما در حوزهی آموزش عمومی مربوط به کمکهای اولیه در پیچخوردگی، کشیدگی و شکستگی بالاتر برود، آن را با دوستان و آشنایانتان به اشتراک بگذارید.
برای آشنایی بیشتر با سایر نکات و ترفندهای کاربردی، همچنان با پایگاه خبری – تحلیلی ریواس جنوب همراه باشید.
چنانچه نظر و یا تجربهی ارزشمندی در زمینهی نحوهی برخورد با پیچخوردگی، کشیدگی و شکستگی دارید، آن را برای ما و سایر مخاطبان ریواس جنوب به اشتراک بگذارید.
منابع
[…] ⇐ آموزش کمکهای اولیه در پیچخوردگی، کشیدگی و شکستگی […]