حقوق کشاورزان زیر دست و پای سختگیریهای وزارت نیرو آیا مدیر جدید آب منطقهای میتواند حق کهگیلویه و بویراحمد را بگیرد/ وقتی خشک و تر در امور آب با هم میسوزد/از آن “علی” تا این “علی”
پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/
کشاورزان کهگیلویه و بویراحمدی برای استفاده از آبهایی که در جلوی چشمان آنها به دریا میریزد، منتظر عملکرد و دلسوزی علی داوودی، مدیر جدید شرکت آب و منطقهای هستند که جایگزین علی لطفی شد؛ آبی که همه جا مایه حیات است اما برای ابرتولیدکننده آن، محتاج ناجی و حیاتدهنده هست.
به گزارش ریواس جنوب از یاسوج، در هر ثانیهای که در استان کهگیلویه و بویراحمد میگذرد، میلیونها مترمکعب آب از این استان بدون آنکه استفادهای شود، به دریایی میریزد که اگرخودش هم به زبان بیاید خواهد گفت که زمینهای تشنه کشاورزان و سفرههای خالی مردان اهل کار و بیکار این استان پرآب، شایستهتر از او برای دریافت این آبها هستند.
استان کهگیلویه و بویراحمد بیش از ۱۱ میلیارد متر مکعب را در سال تولید میکند و پرآبترین منطقه جنوب و دومین تولیدکننده آب کشور است اما تاکنون آنگونه که باید از حق خود در این زمینه بهره نبرده و در همه این سالها لای نامهها و بخشنامههای وزارت نیرو به دنبال قطرهای آب گشته است.
آب وهوای دوگانه (گرمسیر وسردسیری) ومنبع آبی بالقوه از جمله ۱۸ رشته رودخانه کوچک و بزرگ، تعداد ۱۸۳ چمشه با دبی های مختلف و تعدادی برم و آبگیر و چاه و قنات محیط مساعدی را در این استان برای رونق تولید و خروج از وضعیت فعلی بیکاری فراهم کرده است اما این شرایط مساعد موانع سرسختی هم دارد.
یک خانم در وزارت نیرو بلای جان کهگیلویه و بویراحمد شده است
علیمحمد بزرگواری پیشتر به ریواس جنوب گفته است که یک خانم کارشناس در وزارت نیرو بلای جان این استان شده و همه درخواستهای تخصیص آب را رد میکند.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد نیز پیش از این در گفتوگو با خبرنگار ما گفته بود که علیرغم نگگاه ویژه دولت به کهگیلویه و بویراحمد، سیاست های انقباضی وزارت نیرو توسعه عمرانی و اقتصادی این استان را دچار مشکل کرده است.
وی تصریح کرد: در سه دهه گذشته طرح های بزرگ تامین آب از منابع غنی آب این استان اجرا نشده و تخصیص آب برای نیازهای کشاورزی در نظر گرفته نشد که این امر اینک به یک مشکل بزرگ برای مردم و مسئولان تبدیل شده است.
واقعیت این است که کهگیلویه و بویراحمد حتی کمتر از سایر مناطق کشور توانسته است مجوزهای وزارت نیرو را برای تأمین آب اراضی کشاورزی خود بگیرد.
دست کم در حال حاضر ۳۰ هزار هکتار زمین مستعد در کهگیلویه و بویراحمد، منتظر آب هستند و هزاران هکتار دیگر در انتظار اجرای سیستمهای آبیاری تحت فشار.
در زمان اوجگیری کشاورزی با مانع بزرگی مواجه هستیم
جعفر گوهرگانی در همین خصوص در گفتوگو با ریواس جنوب گفته است دقیقا در زمان شکوفایی کشاورزی این استان با سد بزرگ وزارت نیرو و البته مهمتر از آن برخی دیدگاههای تنگ در بین تصمیمگیرندگان ارشد شرکت امور آب منطقهای مواجه شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد گفته است که وزارت نیرو برای مدیریت آب، یک سری دستورالعملهای کلی برای همه مناطق کشور دارد که به حق است ولی بدون شک این دستورالعملها قابل اجرا در همه نقاط خشک و تر نیست.
او ادامه داده که با این وجود مدیران شرکت امور آب منطقهای در این استان به جای آنکه برای گرفتن حق این استان و اراضی تشنهاش در کنار آبهای روان تلاش کنند، زودتر از هر استان دیگری، این دستورالعملها را اجرا کردند.
اولین استفاده از یک رودحانه پر آب که صدها سال است آب به دریا میریزد
برای اثبات حرف متولی ارشد بخش کشاورزی این استان و حقانیت کشاورزان زحمتکش آن که از طریق این شغل مقدس نان به سفرههایشان میبرند کافی است اشاره کنیم که برای اولین بار بعد از حیات این استان، نخستین پمپاژ تأمین آب کشاورزی در رودخانه پرآب بشار در منظقه مختار بویراحمد احداث شده است؛ یعنی رودخانهای که در این استان سرچشمه میگیرد و صدها کیلومتر را طی میکند و میلیاردها متر مکعب آب دارد ولی تشنگیای از زمینهای کشاورزی این استان رفع نمیکند و با این پمپاژ اولین استفاده از آن شده است.
تصمیمی که اگر جایی از کشور را خراب نمیکند ولی خانهای در کهگیلویه و بویراحمد را آباد میکند
اگر امروز وزرات نیرو اعلام کند که کشاورزان کهگیلویه و بویراحمدی مجازند از آبهای سطحی و رودخانههایی که بدون استفاده به دریا میریزند، استفاده کنند، هیج جای کشور خراب نمیشود اما حداقل خانهای در این نقطه از کشور آباد میشود، درختی به ثمر مینشیند و جوانی صاحب لقمه حلال میشود.
آمار دقیق دولت و مشاهدات مستند خبرنگار ریواس جنوب نشان میدهد که کشاورزان این استان علیرغم ظلمها و بیعدالتیهایی که به آنها شده است با وجود محرومیت از استفاده از آبهای خود، بیکار ننشتند و در یک متری رودخانهها نیز اقدام به کاشت گندم و جو دیم کردند تا سفرههایشان بینان نشوند.
رکورد زدن تولید و خرید تضمینی گندم در این استان در سال جاری، مصداق دیگری از این ادعا است.
۸۰ درصد آبهای تولیدی در کهگیلویه و بویراحمد بدون استفاده از دسترس ساکنین آن خارج میشود و از حدود ۱۱٫۲ میلیارد متر مکعب آب تولیدی خود، کمتر از یک میلیارد مترمکعب را خودش استفاده میکند؛ آبهای تولیدی باران و برف نیز که به شکل سیلابی از این استان خارج میشود و سدهای ساخته شده در این استان نیز درمانی برای تشنگی اراضی کشاورزی آن نبودند.
از حدود ۳۰۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد کمتر از ۷۰ هزار هکتار آن آبی است.
تشنگی کهگیلویه و بویراحمد، سردسیر و گرمسیر نمیشناسد
عدم تخصیص آب به بخش کشاورزی و تشنگی اراضی کشاورزی این استان گرمسیر و سردسیر نمیشناسد و حدود ۲۰ هزار هکتار در سردسیر و پنج هزار هکتار در گرمسیر در حال حاضر فقط در بخش باغات، آماده و مستعد کشت هستند.
در صحرای کلاچوی دهدشت اگر خودکار تصمیمگیرندگان تهرانی بچرخد، ۱۰ هزار هکتار و در صحرای لیشتر پنج هزار هکتار زمین کشاورزی مرغوب، آبی میشوند که اثر آن بر تولید، اقتصاد، بیکاری و تولید ثروت واضح هست.
آن علی رفت و این علی آمد
این استان علیرغم کوچکی مساحت اما با نعمتهای خدادادی، تلاش مردان سختکوشش و پیگیریهای مدیران در بسیاری از محصولات کشاورزی از جمله ماهی، سیب، انگور، گردو، عسل، گیاهان دارویی، گلهای زینتی شاخهبریده، محصولات سالم و ارگانیک و چندین محصول دیگر صاحب مقام یک رقمی و در برخی نیز در نیمه میانی جدول استانها است که این موضوع اجحاف رفته بر آن را در حوزه آب دوچندان میکند.
اکنون، علی لطفی، مدیرعامل شرکت امور آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد که لطف چندانی به کشاورزی این استان نداشت، جای خود را به علی داوودیمهر داد تا ببینیم آیا او نیز شاگرد اول اجرای دستورالعملهایی کلی مرکزنشینان است که سفره کشاورزان و سبد تولید این استان را خالی میکند یا پیگیر حقوق از دست رفته کشاورزان است.
به هر حال علی لطفی رفت و علی داوودی آمد تا کشاورزان این استان منتظر بمانند که از آن “علی” تا این “علی” فرجی حاصل میشود”؟
__________________
گزارش از کریم بنام
__________________
انتهای پیام/ ک-ب