پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/

شورای حفاظت از منابع آب کهگیلویه و بویراحمد بحث‌های جدی و ضد نقیضی را در بین اعضا داشت؛ ابهامات فرماندار بویراحمد به بی‌توجهی شرکت آب منطقه‌ای به پروژه‌های شهرستان تحت مدیریتش، استدلال فرماندار لنده برای ضرورت کشت برنج در کنار آب بدون استفاده مارون و پاسخ ‌های علی داوودی‌مهر در کنار حمایت برخی از اعضا از این اظهارنظرها و دیدگاه‌های متضاد، بخشی از بحث‌های چالشی این شورا بوده است.

به گزارش ریواس جنوب از یاسوج، شورای حفاظت از منابع آب در کهگیلویه و بویراحمد با چند دستور کار جدی برگزار شد و اعضای جلسه اختلاف‌نظرهای جدی با هم داشتند.

در دستور کار اول این نشست، بعد از بحث و تبادل نظر اعضا، ابتدا فرماندار بویراحمد در دفاع از شهرستان تحت مدیریتش خواستار توجه بیشتر به پروژه‌های حوزه آب در این شهرستان شد.

اظهار نظر شاهرخ کناری وقتی رنگ و بوی انتقاد تند گرفت، مباحث را وارد فاز جدی‌تری کرد.

او ابتدا از سیاست یک بام و هوای سازمان جهاد کشاورزی و آب منطقه‌ای انتقاد کرد و گفت چگونه است در یک شهرستان کار را به سازمان جهاد کشاورزی می‌دهند تا از صفر تا صد یک پروژه را به نحو احسن انجام دهد اما اینجا باید منتظر آب منطقه‌ای بمانیم تا آب را سر مزرعه بیاورد و بعد جهاد وارد کار شود؟ اگر آنجا جهاد کار می‌کند اینجا هم بکند تا تأمین آب اراضی بویراحمد هم سامانی بگیرند.

فرماندار بویراحمد که تلویحا به شهرستان گچساران اشاره می‌کرد، علی داوودی، مدیرعامل آب منطقه‌ای را متهم کرد که به آن شهرستان توجه خاصی می‌کند؛ او گفت که این شرکت در بویراحمد فقط پروژه زخمی می‌کند.

کناری از داوودی سوال کرد شما در شهرستانی که بعد از شهرهای شمالی بیشترین آورد آبی را دارد، شما چه کردید و چه عملکردی دارید؟

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد در پاسخ او گفت که شما بدون استدلال من را متهم می‌کنید در یک شهرستان بیشتر کار می‌کنم و در یک شهرستان کمتر، این اتهام آن هم از زبان یک فرماندار بار حقوقی دارد و واقعا اینطور نیست.

داوودی‌مهر گفت که برای انتقال آب دشتروم به سد شاه قاسم که البته من مخالف آن بودم و باید منطقه پریکدان را تقویت می‌کردیم تا نتیجه بگیریم، اما شما که فرماندار هستید ببینید چقدر برای آن پول گذاشتید و ما چقدر خواستیم؟ نکند انتظار دارید بدون پول کار کنیم؟

داوودی افزود که جالب است که همان مبلغ ناچیزی که در کمیته برنامه‌ریزی گذاشتید را هم دست آخر ندادید.

ما سه پیمانکار در این شرایط بی‌پولی گرفتیم ولی چون اعتبار لازم را نگذاشتید، به گل نشستند بنابراین اگر واقعا دنبال کار هستید قبل از هر کسی خود شما باید این را عملی بخواهید، کمک کنید و اعتبار بگذارید.

وی اتهام کم‌توجهی به بویراحمد را به شدت رد کرد و آن را بی‌انصافی خواند؛ داوودی گفت که معاون حفاظت من، اهل بویراحمد است و نگرانی شما هم در این حوزه است، اولین شبکه زهکشی استان در بویراحمد اجرا شد، بزرگ‌ترین سازه این استان در تنگ‌سرخ بویراحمد در حال اجرا است که چندین سال کمتر از ۵ درصد پیشرفت داشته در مدت مدیریت من به بیش از ۲۰ درصد رسیده است.

من متولد بویراحمد هستم و کمتر مدیری به اندازه من، مدیریت ریسک کرده است.

مدیرعامل آب منطقه‌ای ادامه داد که این ذهنیت منفی آقای فرماندار نه تنها کمکی به پروژه‌های این شهرستان نمی‌کند بلکه در جامعه تشویش ایجاد می‌کند.

داوودی بعد آنکه پاسخ فرماندار بویراحمد را داد، به معاون حفاظت خود دستور داد تا چهار شبکه مهم تأمین آب شهرستان بویراحمد در جلسه‌ای با حضور استاندار مطرح و تعیین تکلیف شوند.

نکته جالب اینکه آقای فرهادی، معاون داوودی که اهل بویراحمد است، علی‌رغم آنکه خودش دبیر جلسه و گرداننده آن بود اما در این بحث مشارکتی نکرد و سکوت کرد.

معاون عمرانی استاندار که ریاست جلسه را بر عهده داشت، با تأیید پیشنهاد داوودی از جلسه‌ای خبر داد که قرار است وضعیت پروژه‌های حوزه آب بویراحمد بررسی شوند.

فیلی گفت که سال بعد به پروژه‌های نیمه‌تمام  توجه بیشتری می‌شود.

در ادامه این جلسه و در دستور کار دوم، علی داوودی‌مهر با تشکر از همکاری‌های فرمانداران و سازمان جهاد کشاورزی برای مدیریت خوب در حفظ آب‌های زیرزمینی گفت که در آب‌های سطحی نیازمند همکاری جدی هستیم و نباید بارندگی‌های خوب این مدت بهانه‌ای برای بی‌توجهی به حفظ این منابع آبی شود.

وی از اجرای سف و سخت بخش‌نامه دولت در ممنوعیت کشت برنج هم گفت و تصریح کرد: خیلی‌ها از هم‌اکنون برای کاشت هندوانه و برنج و دیگر محصولات آب‌بر “گارد” گرفتند که لازم است همه همکاری کنند تا این اتفاق نیفتد.

وی تأکید کرد که جهاد کشاورزی در نامه‌ای رسمی جایگزین برنج و الگوی کشت را به ما ابلاغ کند تا بتوانیم با قدرت بیشتری این ممنوعیت را اجرایی کنیم.

این اظهارنظر مدیرعامل آب منطقه‌ای کافی بود تا فرماندار لنده در این بخش لب به اعتراض بگشاید.

دارا کریمی‌نژاد گفت: من به توهم توطئه اعتقادی ندارم اما به آینده‌نگری معتقدم؛ در گذشته سدهایی احداث شده که به نفع استان ما و مردم ما نبوده است؛ واقعیت این است که عده‌ای در بالادست نشسته‌اند و بدون توجه به حقوق مردم ما، دستورالعمل‌هایی می‌نویسند و متأسفانه در استان ما هم بیش از هر جایی با جدیت و سخت‌گیری، “مٌر” قانون و مو به موی این دست نوشته‌ها اجرا می‌شوند.

نماینده ارشد دولت در لنده این را هم گفت که این شورای حفاظت از منابع آب نباید به شورای حفاظت ازمنافع سایر استان‌ها تبدیل شود.

فرماندار لنده اضافه کرد: به این استان ظلم شده است و وقت آن رسیده که از خواب بیدار شویم و سهم این مردم را از منابع خدادادی آب بگیریم.

وی این را هم گفت که اگر استانداران سایر استان‌های همجوار به نشست تعاملی برای تعیین تکلیف سهم آب، تن نمی‌دهند برای این است که آن‌ها دارند منفعت می‌برند لذا این ما هستیم که باید این جلسه را به آن‌ها تحمیل کنیم و اجازه ندهیم که مردم ما از آبی که به عنوان مثال در هرستان لنده هزار میلی‌متر بارندگی داریم، و حق آنها ست بهره‌ای نبرند.

وی با تأکید بر اینکه ما هم برای محیط زیست و آیندگان حساسیت داریم، بیان کرد: اما باید یک تدبیر معقولی به خرج دهد که هم حق و حقوق مردم و هم محیط زیست و نسل آینده ضایع نشود.

کریمی‌نژاد در بخش پایانی حرف‌هایش به ممنوعیت کشت برنج اشاره مستقیمی کرد و گفت که تا زمانی که این وضعیت هست من مانع کشت برنج مردم ایدنک در کنار رود خروشان مارون نمی‌شوم و اجازه هم نمی‌دهم کسی نگذارد که این مردم، برنج بکارند و آب هم در کنار دست آنها به سد مارون و برای بقیه بریزد! بالاخره اگر قرار است از این آب در پایین دست استفاده شود، گناه مردم ما که نان شب آن‌ها از این کشاورزی است، چیست؟

بعد از این اظهارنظر، مجددا، علی داوودی‌مهر در پاسخ به دغدغه فرماندار لنده گفت: من هم یک کشاورز زاده هستم و زمین کشاورزی دارم و ریز و بم کشاورزی را می‌دانم و از آقای فرماندار می‌پرسم خدا وکیلی کشت درختان مرکبات در همان لنده  و دشمن‌زیاری برای مردم بیشتر درآمد دارد یا کشت برنجی که بسیاری از کشاورزان می‌گویند به اندازه هزینه آن هم درآمد ندارند؟

مدیرعامل آب منطقه‌ای ادامه داد: ما هم در کنار مردممان هستیم و اینگونه نیست که هر چیزی در بالا گفتند، اجرا کنیم ما مخالفت می‌کنیم، تلاش می‌کنیم، پیشنهاد می‌دهیم اما چزیزی که دیگر تبدیل به قانون شود را اجرا می‌کنیم.

وی خطاب به فرماندار لنده گفت که ما اگر می‌گوییم برنج نکارید، حرفمان این است که یک محصول دیگر جایگزین آن کنند، نمی‌گوییم از آب استفاده نکنند!

داوودی توضیح داد: واقعیت این است که ما به کشت برنج عادت کردیم ولی ما می‌گوییم با یک تیر دو نشان بزنیم، هم آب کمتری مصرف کنیم هم محصولی بکاریم که درآمد بیشتری دارد.

داوودی با بیان اینکه فرمانداران رئیس کارگروه سازگاری با خشکسالی هستند، اضافه کرد: ما هم قبول داریم که نیازهای شرب، صنعت و کشاورزی این استان در اولویتاستچونکهدر سرچشمه قراردارند اما حوزه آب قوانین خاص خودش را دارد.

بعد از آن، عباس بهشتی‌روی، مدیرکل پدافند غیرعامل استانداری کهگیلویه و بویارحمد با دفاع از عملکرد مدیرعامل آب منطقه‌ای گفت که دغدغه آقای داوودی جذب سهمیه آبی است که به ما داده شده و جای تعجب است وقتی ما نمی‌توانیم در کنار هم، همین سهمیه‌ آبی که اکنون داریم را جذب کنیم، نگران چه چیزی هستیم؟

بهشتی افزود: شما ابتدا سهمیه آب تخصیصی را جذب کنید بعد به فکر حقابه خروجی باشید.

بعد از آن، وحید محمدی‌تبار نیز با دفاع تلویحی از داوودی‌مهر گفت که نباید همه چیز را حتی مسائل تخصصی مثل آب را سیاسی کنیم و سیاسی حرف بزنیم.

مدیرکل بحران استانداری کهگیلویه و بویراحمد گفت که شما چرا نمی‌گویید که سهم این استان از آب در این سال‌ها چه اندازه بیشتر شده است، حالا چه فرقی دارد که مردم کدام منطقه از آن استفاده کردند!

محمدی‌تبار با کنایه گفت که اگر کسانی قصد دارند کاندیدای انتخابات شوند، مردانه استعفا دهند و فعالیت کنند چه دلیلی دارد ما به هر موضوعی نگاه سیاسی و انتخاباتی داشته باشیم.

قبل از صحبت‌های، محمدی‌تبار، فرماندار بویراحمد که همچنان معترض بود از جلسه بیرون رفت و فرماندار لنده هم به مدیرکل بحران گفت شما نمی‌خواهد نصیحت کنید، اگر پیشنهادی دارید، مطرح کنید.

در ادامه این دستورکار، عبدالعلی بهادینی، مدیر آب و خاک جهاد کشاورزی با دفاع از عملکرد این سازمان بیان کرد که در سال گذشته علی‌رغم همه محدودیت‌ها، کشت برنج را از پنج هزار و ۵۰۰ هکتار به سه هزار و ۵۰۰ هکتار رساندیم و در تجهیز اراضی دیم به آبی و سیستم‌های نوین آبیاری نیز جز استان‌های پیشرو در کشور هستیم بنابراین جهاد کشاورزی درانجام وظایفش کوتاهی نداشته است.

در پایان این جلسه که ماهیت چالشی آن می‌طلید که بحث‌های جدی و ضد و نقیضی در آن مطرح شود، معاون عمرانی استاندار کهگیلویه و بویراحمد با دعوت همه اعضا به آرامش و وحدت گفت که کشاورزان در این استان خرده مالک هستند و حیات آن‌ها به همین تکه زمین‌هایی است که در حاشیه رودخانه‌ها دارند لذا لازم است نامه‌ای به دولت بدهیم تا برای ممنوعیت کامل کشت برنج به استان کهگیلویه و بویراحمد که شرایط خاصی دارد، فرصت بیشتری داده شود.

عزیز فیلی ادامه داد: من دغدغه فرمانداران و فشاری که اعتراضات مردم روی آنها وارد می‌کند را درک می‌کنم ولی اگر با ارسال این نامه به ما مجوز دادند که بهتر ولی اگر ندادند، جهاد کشاورزی و آب منطقه‌ای این ممنوعیت را اعمال کنند اما قبل از آن کشت جایگزین برنج را ترویج دهند و مردم را به این کار ترغیب کنند.

انتهای پیام/ بنام-ک