پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/

مدیر دفترمحیط زیست وکیفیت منابع آب شرکت آب منطقه‌ای استان فارس در یادداشتی اثر پساب یا زهاب کشاورزی بر محیط زیست را مورد بررسی قرار داده و بر مخرب بودن آن تاکید کرد.

 

به گزارش ریواس جنوب،به نقل از روابط عمومی آب منطقه‌ای فارس، محمدرضا سربی، در یادداشتی پساب بیشترین حجم پساب (زهاب) وارد شده به محیط زیست را سهم بخش کشاورزی دانسته و راهکارهایی برای کاهش میزان آلایندگی این پساب و اثرات مخرب آن بر زیست بوم‌ها ارائه کرده است.

این مقام مسئول در یادداشت خود آورده است که؛ ” در سالیان اخیر، رشد جمعیت و نیاز روز افزون به غذا موجب توسعه کشاورزی و افزایش سطح کشت شده و طبق آمار موجود در کشور، علاوه بر اینکه بخش کشاورزی دارای بیشترین مصرف آب یعنی حدود ۹۲ درصد (حدود هفتاد و پنج میلیارد مترمکعب در سال) است، از ۳۲ میلیارد متر مکعب حجم کلی فاضلابهای تولید شده، این بخش با بیشترین مقدار یعنی۸۷ درصد ( حدود بیست و هشت میلیارد مترمکعب در سال) پساب یا زهاب را تولید می‌کند.”

سربی در این یادداشت اضافه کرده است: “حجم عمده این پساب‌ها بدلیل نبود سیستم تصفیه، معمولا بطور مستقیم وارد طبیعت شده و می‌تواند موجب تخریب کیفی منابع آب شود؛ آلاینده‌های موجود دراین پساب‌ها شامل ترکیبات نیتروژن و فسفر و رسوبات آغشته با آرسنیک، روی و جیوه و هم چنین نمک‌هایی مثل سدیم، پتاسیم، منیزیم و بی کربنات است. ورود این آلاینده ها علاوه بر اثر مستقیم زیانبار می‌تواند بطور غیر مستقیم سبب تغییر مقدار اکسیژن محلول، اسیدیته و تبادلات شیمایی و یونی در محیط شود.”

مدیر دفتر محیط زیست آب منطقه‌ای فارس اضافه کرده است: ” امروزه به منظور برداشت محصول بیشتر استفاده گسترده از مواد شیمیایی مختلف نظیر کودهای شیمیائی، علف کش‌ها وحشره کش‌ها بسیار متداول است. این مواد شیمایی در موارد زیادی بالاتر از حد استاندارد مصرف شده و آلودگی بیشتر منابع آب سطحی و زیرزینی را موجب می‌شوند.”

او ادامه داده است: “معمولا این مواد شیمایی قابلیت حلالیت زیادی در آب دارند و پس از حمل به جریانات سطحی یا نفوذ به آبخوان‌های زیرزمینی موجب آلودگی این منابع را فراهم می‌کند؛ با ورود مداوم این آلاینده‌ها به منابع آب، غلظت و تراکم آنان به تدریج زیاد شده و می‌توانند بعنوان تهدیدی برای منابع آب شرب، حیات آبزیان، آبیاری مزارع و فعالیتهای تفریحی تلقی شوند. آلودگی منابع آب شرب، بهره برداری از آنان را با محدودیت روبرو و تامین آب آشامیدنی سالم را با زحمت بیشتری همراه کرده است . ”

سربی خاطرنشان کرده است: “علاوه بر وجود مشکلاتی مثل کاهش بارش، افزایش درجه حرارت زمین و افزایش مصرف آب، که همگی موجب کمبود کمی آب شده، مشکل کاهش کیفی منابع آب نیز باید به عنوان عاملی مهم که بطور مستقیم و غیرمستقیم با حیات و سلامت بشر ارتباط دارد لحاظ شود.”

مدیر دفتر محیط زیست آب منطقه‌ای فارس برای کاهش بار آلودگی زه‌آب‌های کشاورزی هفت پیشنهاد مشخص را ارائه و تاکید کرده است: ” استفاه از کودها و سموم شیمایی تنها در محدوده استاندارد و مجاز، حفظ و نگهداری از پوشش گیاهی در زمستان و اجتناب از آیش به منظور جذب نیتروژن و سایر مواد مغذی، به‌کارگیری روش‌های نوین آبیاری در مزارع برای کاهش مصرف آب و پساب حاصل از آن، حفر و مدیریت زه کش‌های مزارع، آموزش کشاورزان در خصوص نحوه صحیح استفاده از کودها و سموم شیمیایی، استفاده از ممنوعیت‌های قانونی استفاده از کود و سموم شیمیایی و اجرای طرح‌ها و برنامه‌های تصفیه و استفاده دوباره از پساب‌های کشاورزی”، در این زمینه کمک کننده است.

انتهای پیام/سولماز حسینی