گلایههای روستاییان شهرستان خرامه در حضور اعضای شورای استان فارس؛ بسیاری از مردم «کربال» به نان شب هم محتاجاند/ مردم بشکهبهدست، در صف خرید آب؛ هر بشکه ۲۰ لیتری، ۴۰۰ تومان!
پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/
روستاهایی که روزگاری قطب کشاورزی و منبع مولد اقتصادی برای استان فارس بودند، حالا برای زندگی روزمرهی خودشان هم به رنج افتادهاند؛ چرخ روزگار برای اهالی چند ده هزار نفری مستعد و دوستداشتنی بخش «کربال خرامه» به سویی چرخید که نهتنها از دوران سرسبز و پرطراوت سالهای نهچندان دورشان فاصله گرفتهاند، بلکه حتی برای تأمین آب آشامیدنی خود هم باید «بشکه به دست» هر روز کیلومترها مسیر را طی کنند!
به گزارش ریواس جنوب، رئیس کمیسیون حقوقی شورای عالی استانها و دو عضو شورای اسلامی استان فارس، عصر یک روز تابستانی عازم بخش «کربال» در شهرستانهای شیراز و خرامه شدند تا از نزدیک مشکلات مردمِ غالباً روستانشین این بخش را بشنوند.
بر پایه این گزارش، مردم دهستان «رحمتآباد» در شهرستان شیراز و روستای «کمجان» و شهر «سلطانشهر» در شهرستان خرامه، در حالی میزبان بازدید سرزدهی «سید عبدالرزاق موسوی»، «علی خرمی» و «مرتضی زارع درنیانی» بودند که بسیاری از اهالی این مناطق -به گفتهی این مردم رنجدیده- حتی به نان شب خود هم محتاجاند و علاوه بر مشکلات کشاورزی و بیکاری و بحرانهایی از این دست، در تأمین آب شُرب هم به رنج و زحمت میافتند.
در ادامه گزارشی از این بازدید نیمروزه را میخوانید.
** مجبور شدم گاو و گوسفندهایم را هم بفروشم!
دهستان رحمتآباد، اولین روستای منطقهی کربال است که با مردم آن همکلام میشویم. این روستا ازجمله معدود روستاهای منطقه کربال است که در محدودهی شهرستان شیراز واقع است.
یکی از اهالی این دهستان -که به نسبت سن بالایی هم دارد- میگوید: «وقتی به دلیل بیآبی و بیتوجهی مسؤولان، دامداری و کشاورزی من از بین رفته و حتی مجبور شدم گاو و گوسفندهایم را هم بفروشم، چطور میتوانم زندگی چند خانوادهی تحت پوششام را مدیریت کنم؟»
او تصریح میکند: «خشکسالی کار خداست اما مدیریت و مقابله با خشکسالی که با ماست! در این وضعیت که ادارات و نهادها، حمایتی از ما نمیکنند، بانکها هم برای گرفتن معوقات خود فشار میآورند؛ با این وضعیت چطور میتوانیم وامهای مربوط به شغلهای از بین رفتهمان را پس بدهیم؟»
به گفتهی او، خشکسالی در این منطقه از کشاورزی و دامداری هم گذشته و به آب شرب مردم روستا رسیده است.
او که خود عضو شورای اسلامی روستا هم بوده، تأکید میکند: «اهالی روستای ما تاکنون چند بار قصد برپایی تجمع را داشتند ولی خود ما از آنها خواهش کردیم که با احترام به قانون و نظام پیش برویم و تجمع نکنند؛ اما بههرحال ما حقمان را هم میخواهیم.»
** تبعات رودخانهی خشک رحمتآباد، دامان مناطق دیگر را هم میگیرد
یک عضو دیگر شورای اسلامی روستای رحمتآباد نیز به رودخانهی خشکی اشاره میکند که در نزدیکی این روستا واقع است. او میگوید: «این رودخانه، از قدیم مسیر تخلیهی پسآب پتروشیمی بوده و سالیان سال در زمینهای کشاورزی ما استفاده میشده؛ اما الان خشک شده و به تبع آن زمینهای کشاروزی هم کاملاً خشک و غیرقابل کشت شدهاند.»
این ساکن روستای رحمتآباد تأکید میکند: «من به نمایندگی از مردم رحمتآباد میگویم که اگر نهادها و دستگاههای مسئول به ما نرسند، زمینهی خشک شدن تالابها و دریاچه بختگان و در ادامهی آن ریزگردها و معارضات سرطانزای محیط زیستی، دامان بسیاری از مردم مناطق دیگر را هم میگیرد.»
** نمیدانیم از کدام مشکلمان حرف بزنیم!
روستای «کمجان» در محدودهی شهرستان خرامه، دومین منطقهی مورد بازدید است. یکی از اهالی این روستا که مانند نماینده مردم روستاهای دیگر، دل پری دارد، میگوید: «متأسفانه اینقدر مشکلات ما زیاد است که وقتی هم اندک فرصتی مثل امروز برایمان پیش میآید نمیدانیم کدام یک از مشکلاتمان را حتی طرح کنیم. متأسفانه تا قبل از این سنتشکنی اعضای شورای استان، مسؤولین به روستای ما نیامده که حتی از ما بپرسد مشکل شما چیست!»
او با تأکید بر نابودی کشاورزی در این منطقه، تصریح میکند: «از آخرین کشت برنج ما ۱۱ سال میگذرد و در این سالها هیچ درآمد مشخصی نداشتهایم؛ البته از طرحهای مختلفی برای کشتهای جایگزین حرف زدند اما هیچ وعدهای عملی نشده است.»
** کارگرانی که در مسیر خرامه-شیراز جان میدهند!
این ساکن روستای کمجان، ادامه میدهد: «خوب است بدانید بخش زیادی از جمعیت روستای ما، ناچارند شبها ساعت ۱ نیمهشب با مینیبوس راهی شیراز شوند و بعد از کارگری در میدان ترهبار یا جاهای دیگر دوباره به روستای خود برگردند که برخی از آنها در این مسیرهای طولانیِ هر روزه، حتی جان خود را از دست دادهاند.»
** آب آشامیدنی؛ هر بشکه ۲۰ لیتری: ۴۰۰ تومان!
او اضافه میکند: «اینجا حتی آب شرب را هم به آسانی در اختیار مردم نمیگذارند؛ در روستای ما دو مکان در نظر گرفتند که ما آب را بهصورت بشکهای بخریم؛ یک بشکه ۲۰ لیتری آب را به قیمت ۴۰۰ تومان میفروشند و ما مجبوریم یک ظرف ببریم و آب خریداری شده را به زحمت به خانه خود بیاوریم. قبلاً حداقل برای هر محله یک تانکر گذاشته بودند و در آن آب میگذاشتند اما الان جمعآوری شدهاند؛ متاسفانه به جای اینکه وضعیت را بهتر کنند بدتر میکنند!»
** ریشهی مشکلات کربال، در دهه ۶۰ شروع شد
این مرد میانسال، عامل اصلی وضعیت فعلی بخش کربال را اقدامات دهه ۶۰ میداند و تصریح میکند:«احداث کانالهای زهکش بزرگ در جنوب و شمال کربال اولین ضربهای بود که به این بخش وارد شده. احداث این کانالها چه سودی برای روستاییان و حتی خود دولتها داشته؟ اتفاقاً برعکس این زهکشها ضمن از بین بردن تالابها و محیط زیست، رطوبت هوا را هم از بین بردند.»
او همچنین با تأکید بر اینکه احداث سدهای سیوند و صدرا هم هیچ توجیه اقتصادی نداشته، خاطرنشان میکند: «به نظر ما اگر همین اعتبارات خرج شده در این طرحها را در اختیار خود مردم میگذاشتند حداقل بخشی از مشکلات این مردم محروم حل میشد!»
این روستانشین، با تأکید بر برخی تصمیمات اشتباه مسؤولان در گذشته، اضافه میکند: «سؤالی که برای من پیش آمد این است که وقتی کسی یک تصمیم اشتباهی میگیرد، آیا قابل برگشت نیست؟ یا باید بر اشتباه خود اصرار کنند؟»
** رسانهها رنجهای ما را پوشش نمیدهند
ساکن روستای کمجان در پایان حرفهای خود، با گلایه از رسانهها، میگوید: «ما این مشکلات را بارها بیان کردیم اما متأسفانه چون اسم مسؤولین و نهادها میآید، رسانهها هم زیر بار پوشش این مشکلات نمیروند؛ هرچند باید بگویم همین که امروز اعضای شورای استان آمدند و حداقل حرفهای ما را شنیدند، قدردان هستیم.»
** واکنش عضو شورای استان به سانسور مشکلات کربال در رسانهها
اما عبدالرزاق موسوی، عضو شورای عالی استانها در واکنش به سخنان پایانی این معترضِ روستایی، تأکید میکند: «من به شما اطمینان میدهم که هم صحبتهایتان بدون سانسور منتشر شود و هم خود ما تا حد توانمان مشکلات این بخش را بررسی و پیگیری کنیم.»
** مسیر خشکشدهی مرودشت تا کربال، نمایانگر همه چیز است
علی خرمی، رئیس شورای اسلامی استان فارس نیز میگوید: «ما در شورای استان از بحران خشکسالی سراسر استان به خوبی مطلعیم؛ با مشکلات دیگر کربال هم ناآشنا نیستیم. در واقع اینکه یک مسیر طولانی را از مرودشت تا خرامه طی میکنیم و یک بوتهی سبز نمیبینیم، خود نمایانگر همه چیز است.»
خرمی در عین حال خطاب به مردم کربال تأکید میکند: «حتماً ما به کمک آقای موسوی که با شخصیت ملی خود، بزرگ همه شوراییان استان فارس در کشور هستند و همچنین آقای زارع درنیانی که همیشه دغدغهی مردم شهرستان خرامه را داشته و دارند، هر کاری که بتوانیم برای خواستههای بهحقتان انجام خواهیم داد.»
** امیدوارم بتوانیم گرهی از مشکلات مردم باز کنیم
مرتضی زارع درنیانی، نماینده مردم شهرستان خرامه در شورای اسلامی استان هم با بیان اینکه هدف این بازدید، آشنا شدن نمایندگان مردم در شورای استان و شورای عالی استانها، با مسائل و مشکلات مردم کربال بود، خاطرنشان میکند: «من امیدوارم با جایگاهی که شورای استان و بالاتر از آن شورای عالی استانها در سطح کشور دارد، بتوانیم پیگیریهایی کنیم تا شاید با انعکاس مشکلات به مسؤولان و پیگیری آنها، گرهی از مشکلات مردم باز شود.»
** جاده روستایی با قابلیت ترانزیتی!
شهر سلطانشهر که به گفتهی اهالی آن ۵ سال از شهر شدناش میگذرد، مقصد بعدی اعضای شورای اسلامی استان است؛
مرتضی زارع درنیانی در تقاطع ورودی این شهر کوچک، با اشاره به وضعیت نامناسب این جاده میگوید: «متاسفانه این مسیر با وجود طول تنها ۱۵ کیلومتری آن، وضعیت نامناسبی دارد؛ یک جادهی کمعرض روستایی که عملاً به یک محور ترانزیتی تبدیل شده و حضور خودروهای سنگین باعث تخریب بیش از پیش آن هم شده است. باید اذعان کنیم که در تعریض و بهسازی این جاده هم هیچ اقدامی نشده؛ وضعیت این جاده در شبها به دلیل عدم روشنایی در آن، بسیار بدتر هم میشود و متاسفانه شاهد تصادفات زیادی در این منطقه بودهایم.»
به گفتهی نماینده خرامه در شورای استان، خودروهایی که از جاده خاوران وارد خرامه میشوند، برای ورود به پاسارگاد و شهرستانهای دیگر، ترجیح میدهند به جای شیراز از این تقاطع استفاده کنند و به همین دلیل بار ترافیکی سنگینی در این جادهی کمعرض شکل میگیرد.
** جادهی سلطانشهر ظرفیت محور ترانزیتی را ندارد
موسوی، رئیس کمیسیون حقوقی شورای عالی استانها هم در این خصوص گفت: «این یک جاده روستایی است و اساساً ظرفیت جادهی ترانزیتی را ندارد؛ با این حال وقتی به هر دلیلی مردم فراتر از نیاز روستاها از این جاده استفاده میکنند، اینجاست که برنامههای بالادستی مانند طرح توسعه باید تابع خواست و نیاز و شرایط روز مردم باشد و انعطاف لازم را به خرج دهند.»
** از شهریتِ سلطانشهر فقط دو تابلو نصیب مردم شد!
رئیس شورای شهر سلطانشهر، با اشاره به بازدید مسؤولان از این شهر نیز میگوید: «من خواهش میکنم بگویید بازدید از یک روستا البته با اسم شهر! واقعیت این است که از شهریت سلطانشهر فقط دو عدد تابلو نصیب ما شد؛ البته با این تفاوت که ما هزینههای شهری پرداخت میکنیم اما خدمات روستایی دریافت میکنیم!
سید ابوالقاسم زارع، در حالی سلطانشهر را شهر خاموش مینامد که به گفتهی این چهرهی فرهنگی آموزش و پرورش، وضعیت روشنایی ضعیف خیابانهای اصلی این شهر به روستاهای دوران قدیم شباهت بیشتری دارد.
** یارانهها کفاف پول آب و برق مان را هم نمیکند!
یک پیرمرد ساکن سلطانشهر نیز با بیان اینکه درآمد بسیاری از اهالی این شهر کوچک از مبلغ یارانه تجاوز نمیکند، تصریح میکند: «یارانهی ما متأسفانه کفاف هزینههای آب، برق و گازمان را هم نمیکند.»
یکی دیگر از اهالی این شهر نیز با بیان اینکه مردم سلطانشهر اعم از زن و بچه و پیرمرد و پیرزن ناچارند با بدترین شرایط برای برنجکاری و کارگری عازم شهرهای دیگر شوند، تأکید میکند: «هر از چند گاهی از ارگانهایی اینجا میآیند و میروند اما متأسفانه پشت سرشان را هم نگاه نمیکنند؛ امیدواریم شما که نماینده مردم هستید بتوانید برای ما کاری کنید.»
** هیچ کس به داد کربال نمیرسد؛ ما به نان شب هم محتاج هستیم!
در ادامه، فرد موتورسواری که به نظر میرسد از وضعیت محل زندگی خود و عملکرد مسؤولان بسیار دلخور و عصبانی است، وارد جمع میشود. او خطاب به اعضای شورای استان میگوید: «از دورههای گذشته تاکنون دهها استاندار و فرماندار اینجا آمدند و رفتند اما هیچ تاثیر عملی نداشته؛ هیچ کس به داد کربال نمیرسد. ما به نان شب محتاج هستیم. همه بیکار هستند. کارگران هم برای ۵۰ هزار تومان باید هر روز با دهها دردسر بروند کامفیروز و برگردند. نمایندهی ما هم فقط زمان رأی گرفتن به کربال میآید.»
** دعوت از مردم کربال برای پیگیری مسائل در شورای استان
موسوی، نماینده استان فارس در شورای عالی استانها، درباره مشکلات سلطانشهر میگوید: «واقعیت این است که اگر یک منطقهای ظرفیتهای شهر شدن را نداشته باشد و شهر شود، در عمل ضرر میکند. یکی از شواهد آن هم این است که نهادهایی مانند شهرداری و شورای شهر در قانون وظایفی دارند که با توجه به زیرساختهای محدود آن شهر کوچک از عهدهی آن بر نمیآیند و در نهایت گرفتاری مردم بیشتر میشود.»
رئیس کمیسیون حقوقی شورای عالی استانها، در ادامه تصریح میکند: «باید بدانیم که برخی مسائل مثل همین مسأله بلوارها و خیابانهای شهر ربطی به بیرون ندارد و خروجی عملکرد شهردار و شورای شهر است؛ بر همین اساس هم من به مردم سلطانشهر پیشنهاد میکنم از ظرفیتهای قانونی شورای شهرتان استفاده کنید و اگر به نتیجه نرسیدید پیگیری موضوع را به فرمانداری شهرستان و شورای اسلامی استان منعکس کنید.»
** در حاشیه یک بازدید جذاب روستایی
به گزارش ریواس جنوب، بازدیدی که سه عضو شورای اسلامی استان فارس و با دعوت مرتضی زارع درنیانی نماینده شهرستان خرامه در شورای استان، از بخش کربال انجام دادهاند، حواشی و نکات جالبی نیز به همراه داشت.
– ازجملهی این نکات، صحبتهای جالب و قابل تأمل روستاییان بود؛ روستاییانی که با صحبتهای صریح و البته علمی خود نشان دادهاند در دنیای امروز مرزها و اسم و رسمها، تعیینکنندهی میزان آگاهی نیست.
– تأکید سید عبدالرزاق موسوی بر حفظ مقتضیات دیدار خود با مردم این روستاها از دیگر نکات قابل توجه این بازدید بود. او در بخشی از این دیدار در واکنش به دعوت برای پذیرایی و صرف نوشیدنی و خوراکی در روستا، بهطور خصوصی از همکاران خود خواست – دستکم به مصلحت حضور روستاییان رنج کشیده- از هرگونه برنامهی تشریفاتی پرهیز کنند.
– ادبیات خوب و مسلط همراه با صراحت و صداقت تعدادی از اهالی کهنسال این روستاها نیز شنیدنی بود؛ بهگونهای که گویی آنها از تمامی مسائل روز فضاهای مجازی و حقیقی آگاهاند.
به گزارش ریواس جنوب، در بخش پایانی این بازدید، سه مهمان اصلی منطقه کربال ضمن ارائهی گزارشی از بازدید خود از این بخش، از برنامههایشان برای پیگیری مسائل اهالی کربال گفتند که در گزارشات بعدی منتشر میشود.
گزارش از: سجاد بنام
انتهای پیام/ س۲۵۳۹
[…] اما روستانشینان این بخش که روزگاری قطب کشاورزی و منبع مولد اقتصادی برای استان فارس بودند، حالا برای زندگی روزمرهی خودشان هم به رنج افتادهاند؛ چرخ روزگار برای اهالی چند ده هزار نفری مستعد بخش کربال خرامه به سویی چرخید که نهتنها از دوران سرسبز و پرطراوت سالهای نهچندان دورشان فاصله گرفتهاند، بلکه حتی برای تأمین آب آشامیدنی خود نیز مجبورند «بشکه به دست» هر روز کیلومترها مسیر را طی کنند! (مشروح گزارش بازدید از وضعیت معیشتی مردم بخش کربال) […]
مردم کربال به خصوص مردم کمجان ازنظرمالی واقعادرفقرزندگی میکنند
?