کهگیلویه و بویراحمد اشتباه صابری و قاطع نبودن خادمی، بشار و دلیبجک را با هم بر باد داد/ قوز بالای قوز قصه شن و ماسهها
پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/
روزی در استان کهگیلویه و بویراحمد با یک تصمیم قاطع کارخانههای شن و ماسه حاشیه بشار جمع شدند و در یک تصمیم اشتباه به منطقه گردشگری و بکر دلیبجک منتقل شدند؛ بعد از آن با عدم قاطعیت متولیان مجدد چند تن از کارخانهها به سواحل بشار برگشتند و اکنون تولیدات آنهایی که در کوهستانهای دلیبجک کوه و دشت و دره را ماسه میکنند، روی دستشان باد کند و قوز بالای قوز شود تا جنگ با منابع طبیعی هم در بشار و هم دلیبجک ادامه داشته باشد.
به گزارش ریواس جنوب از یاسوج، دستپخت مسئولان در بیستودومین نشست تسهیل و رفع موانع تولید در استان کهگیلویه و بویراحمد با چاشنی شن و ماسه پای حسین صابری، استاندار قبلی این استان را هم به ماجرا باز کرد.
صالحپور و زارع ۲ تن از کارخانهداران شن و ماسه هستند که روزی با دستور قاطعانه استاندار سابق کهگیلویه و بویراحمد بساطشان از حاشیه مظلوم رودخانه بشار جمع و به منطقه کوهستانی دلیبجک منتقل شدند.
این دو نفر امروز به نشست تسهیل و رفع موانع تولید به ریاست مجید محنایی، معاون امور اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد دعوت شدند تا فرصتی یابند دردها و مشکلاتشان را بیان کنند.
آنها بیش از هر چیز از بیعدالتی آشکاری سخن گفتند که تنها چند کارخانه دارای نفوذ را در حاشیه رود بشار نگه داشت و مابقی را به منطقه دلیبجک در فاصله ۳۰ کیلومتری شهر یاسوج منتقل کرد.
اتفاقی که چند روز بعد از رفتن صابری افتاد
موضوعی که تنها چند روز بعد از تودیع حسین صابری اتفاق افتاد و چند کارخانه خاص با رفتن او از این استان مجددا” به سواحل بشار برگشتند و روی گلوی رود بشار بساط پهن کردند تا به قیمت خفه شدن این نعمت خدادادی و عمومی، نانی به سفره زن و بچههایشان ببرند.
این معضل بزرگ به لطف رسانهها و شجاعت یک مدیر در دفتر فنی استانداری با رفتن صابری از این استان باز هم مطرح شد تا سید موسی خادمی در روزهای نخست مسئولیتش در کهگیلویه و بویراحمد با موضوع بزرگی دست و پنجه نرم کند.
اما خادمی شباهتی با صابری در تصمیمگیری قاطعانه نداشت و همین ضعف، دریچهای شد تا در سایه جلسات متعدد، رود بشار مجددا” به چنگال تخریبگران سواحل زیبای آن بیفتد.
خادمی نمیدانست به جای اخلاق خوب اینجا تصمیم قاطع لازم است
استاندار فعلی این استان هرگز قاطعیتی از خود در این زمینه نشان نداد تا تلاش کند که این معضل بزرگ و سودجویانه را با فرمول مذاکره و روی خوش نشان دادنها و کار کارشناسی حل کند اما نمیدانست که این مهم، به جای اخلاق خوب تصمیم قاطع میخواهد.
این ضعف خادمی در کنار تصمیم اشتباه صابری برای مکانیابی مقصد جابجایی این کارخانهها که بدون کار کارشناسی در دلیبجک انتخاب شد، شرایطی را رقم زد تا این قصه همچنان ادامه داشته باشد.
با این توصیف بود که بار دیگر بشاری که نجات یافته بود از دست کارخانههای آلاینده شن و ماسه بار دیگر در دام افتاد و کارخانههایی هم که به کوهستانهای دلیبجک رفتند هم طبیعت بکر آنجا را نابود کردند و هم بازار فروش ندارند.
دو تن از نمایندگان این کارخانهداران به نشست تسهیل آمدند تا بگویند با تصمیم مسئولان گذشته، کوه و دشت و دره را در شکم آسیابهای کارخانههایمان ریختیم تا ماسههایی تولید کنیم که مشتری ندارند!
آنها مسافت زیاد راه را علت قیمت بالاتر ماسه تولیدی خود میدانند و میگویند وقتی مردم در کنار خود و در ساحل رود بشار که از دل یاسوج میگذرد ماسه مرغوبتر و ارزانتر دارند طبیعی است که ماسه ما را با کرایه حمل بیشتر نمیخرند.
این دو کارخانهدار همچنین از تبعیض میان خود و همکارانشان گفتند و به برگشت مجدد چند تن از کارخانهداران به بشار اعتراض کردند.
کنایه معنادار شن و ماسهای ها به مدیران فعلی استان
یکی از آنها همچنین با کنایهای معنادار به مسئولان این استان که موضوع شن و ماسهها را پیچیده میخواندند، گفت: صابری را بیاورید تا این مشکل را حل کند؛ او یک نفر بود و یک تنه این کارها را کرد!
تصمیم برای روزی که نبودیم/یک سؤال مهم
حالا یک بار دیگر مسئولان این استان دور هم جمع شدند تا پاسخگوی تصمیم روزی باشند که در مسئولیت نبودند هر چند که سؤال مهمتر این است که چرا در دوره خود آنها برخی کارخانهها مجددا” به سواحل رود بشار برگشتند؟
محنایی هم نمیداند
سؤالی که گویا برای شخص اول اقتصادی این استان در تیم دولت هم مطرح است؛ مجید محنایی معاون اقتصادی استاندار در همین زمینه میگوید: واقعا” نمیدانم چرا برخی کارخانهداران به دلی بجک رفتند ولی برخی در همان حاشیه رود بشار ماندند و به فعالیت خود ادامه میدهند؟
از نظر ما تفاوتی میان کارخانهداران نیست
او گفت که از نظر استانداری و تیم اقتصادی این استان هیچ تفاوتی میان کارخانهدران شن و ماسه نیست و باید به عدالت برای آنان تصمیم گرفت و عمل کرد.
-برخی میخواهند توپ را در میدان استانداری بیندازند
محنایی که رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت را مسئول پاسخگویی به این مهم میداند، خطاب به مدیران محیط زیست، آب منطقهای، منابع طبیعی، صنعت و معدن و دیگر مدیران مرتبط میگوید: اگر هر دستگاهی به وظیفه خود عمل کند نیازی به مداخله استانداری در این زمینه هم نیست؛ بالاخره قوانین در این زمینه مشخص و روشن است.
او تلویحا” از برخی مدیران که تلاش میکنند تا توپ شن و ماسهها را در زمین استانداری بیندازند، انتقاد کرد و گفت: دستگاهها به وظیفه قانونی خود عمل کنند و تفاوتی میان افراد نگذارند.
برای اینکه کسی خوشش بیاید کاری نمیکنم؛ فقط پاسخگوی آلودگی شن و ماسهها هستم
اسدالله هاشمی، مدیرکل محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد نیز در این زمینه میگوید: هر کارخانهای که دارای آلایندگی باشد را تعطیل میکنیم و تنها پاسخگوی تعطیلی ناشی از آلودگی هستیم و به موضوع جابجایی کارخانهها وارد نمیشویم؛ او گفت که برای آنکه کسی خوشش بیاید یا نیاید کاری نمیکنیم و آنهایی که آن اشتباه بزرگ را مرتکب شدند باید پاسخگو باشند.
تعطیلی ما موقت است، صنعت و معدن باید وارد شود
موضوعی که گویا یکی از گرههای اصلی قصه شن و ماسهها است و آلودگی و پساب وارد شده به رودخانه برای همه محرز است و چگونه است که این کارخانهها با قاطعیت تعطیل نمیشوند؟
هاشمی به این ابهام اینگونه پاسخ میدهد که ما حق تعطیلی و پلمب کارخانههای شن ماسه را تا رفع آلودگی داریم و تعطیلی کامل آنها با صنعت و معدن است.
رئیس سازمان صنعت و معدن هم راه پایان دادن به این مشکل را تصویب و اجرای طرح جامع شن و ماسه میداند و از عدم همراهی حوزه معاونت عمرانی و محیط زیست میگوید.
متولیان امور آب منطقهای نه آن زمان که صابری یک تنه برای نجات بشار راهی شد و نه اکنون که خادمی در لای کارهای کارشناسی به دنبال راهی معقول میگردد، آنچنان که باید جدیتی از خود نشان ندادند و در جلوی چشمانشان حریم و بستر و حاشیه بشار بر باد میرود.
با این توضیحات مقرر شد موضوع در حوزه معاونت عمرانی پیگیری و در یک بازه زمانی طرح جامع شن و ماسه آماده و اجرا گردد.
۲ درد بزرگ و یک قوز بالای قوز
اکنون ادامه تخریب حاشیه و حریم رود بشار یک درد دارد و تخریب صدها هکتار از جاذبههای طبیعی منطقه دلیبجک سپیدار هم درد دیگر است؛ عدم بازار فروش کارخانههایی که به دلی بجک منتقل شدند هم قوز بالای قوز شده است تا مثلث قاطعیت، اشتباه و عدم اقتدار مسئولان، داستان کارخانههای شن و ماسه را تمامناشدنی کند.
_______________
گزارش از کریم بنام
_______________
انتهای پیام/ک-ب