پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/

انحراف وام‌های اشتغالزایی کهگیلویه از کجا آب می‌خورد

به گزارش ریواس جنوب در کمیته امور بانکی شهرستان که  در فرمانداری دهدشت برگزار شده بود مطالبی مطرح شد که نشان می‌دهد بخشی از تسهیلاتی که به نام اشتغال پرداخت می‌شود در واقعیت در جاهایی هزینه می‌شود که با طرح توجیهی ارائه شده هیچ همخوانی ندارد.

به عنوان مثال رئیس پست بانک دهدشت از درخواست تسهیلات ۵۰ میلیون تومانی یک متقاضی راه‌اندازی کارگاه خیاطی پرده برداشت و گفت: به هر روشی که حساب کنیم خرید تجهیزات که شامل یک دستگاه چرخ خیاطی و سایر مایحتاج می‌باشد حداکثر به ۱۵ میلیون تومان نخواهد رسید.

وی، ادامه داد: در بازدید کارشناسان ما با اتاق سه در چهار به عنوان کارگاه این متقاضی مواجه شدند و همه تجهیزات این متقاضی در یک دستگاه چرخ خیاطی خلاصه می‌شد!

سید صدرالله توفیقی نسب، افزود: طرح توجیهی که کارشناسان صنعت، معدن ارائه می‌دهند از واقعیت بدور است و تعجب برانگیز است کمیته فنی استانداری چرا و بر چه اساسی این چنین طرح‌هایی را بدون کارشناسی تأیید می‌کند؟

این مسؤول بانکی، تصریح کرد: متقاضی دیگری برای دریافت تسهیلات ۲ میلیارد تومانی برای یک طرح گردشگری به بانک معرفی شده و این در حالی است که طرح تالار مورد نظر تکمیل است و نیازی به وام ندارد.

وی، با بیان اینکه افرادی برای اجرای طرح‌های صوری معرفی و از همه طرف برای آنها واسطه می‌شوند، گفت: حتی در برخی موارد متقاضی ساکن دهدشت هم نیست و از یاسوج و سی سخت برای وام‌ها متقاضی دهدشت می‌شود، بعد از دریافت تسهیلات کم بهره دردیگر بانک‌ها سپرده‌گذاری کرده و سود کلان دریافت می‌کند.

بحث طرح‌های صوری با تسهیلات کم بهره موضوع تازه‌ای نیست که در کهگیلویه خودنمایی می‌کند.متقاضیان بسیاری هستند که با واسطه و رابطه‌ای تسهیلاتی که دولت برای اجرای طرح‌های اشتغالزایی و رفع بیکاری در نظر گرفته را به راحتی دریافت و در سایر موارد که ربطی به اشتغال ندارد هزینه می‌کنند.

در حالی که متقاضیان بسیاری هم وجود دارد که برای اجرای طرح‌های خوب و پایدار دنبال چنین تهسیلاتی می‌گردند اما کمتر به هدف می‌رسند.

تیمور عابدی‌نژاد با بیان اینکه دستگاه‌های متولی باید اطلاعات کارشناسانه ارائه دهند تا بانک‌ها در پرداخت تسهیلات به مشکل برنخورند، تصریح کرد: در یکی از طرح‌های معرفی شده در زمینه قالی‌بافی وقتی ما از متقاضی درباره قالی سؤوال کردیم هیچ شناختی از دار قالی نداشت.

رئیس صندوق کارآفرینی امید کهگیلویه، گفت: در طرح توجیهی که صنعت،معدن ارائه داده بود برای کارگاه این متقاضی ۳۵۰ متر مساحت اعلام شده بود در حالی که طرح قالی بافی مذکور در اتاق ۶ در ۴ قرار داشت و تجهیزات ناچیزی برای طرح تهیه کرده و عجیب‌تر اینکه لوازم خانگی یخچال، تلویزیون و مبل در طرح گنجانده شده بود.

در نشست‌های اشتغال معمولا نوک پیکان انتقادها به سمت بانک‌ها نشانه می‌رود و از تأخیر در پرداخت تسهیلات و طولانی شدن روال کاری انتقاد می‌شود؛ هر چند تسهیلاتی هم هستند که مختص موارد خاص بوده و استفاده و هزینه‌کرد آن در هیچ جای دیگری امکانپذیر نیست اما این را هم باید در نظر گرفت که تسهیلات کم بهره دولت با هدف رفع محرومیت و در جهت اشتغالزایی است و بنیاد اجازه داده شود از خرید خودرو، مبل و لوازم دیگر سر درآورد.

کاغذبازی و روال طولانی پرداخت تسهیلات

در حالی که رئیس بنیاد مسکن کهگیلویه از کاغذبازی و روال طولانی پرداخت تسهیلات از بانک‌ها گلایه داشت اما رؤسای بانک‌ها بخشی از آمار ارائه شده را غیر واقعی و بروز نشده دانسته و گفتند ممکن است برخی از متقاضیان معرفی شده به بانک‌ها مراجعه نکرده باشند، و بنیاد مسکن باید پیگیر علت مراجعه نکردن متقاضیان باشد.

مهرداد متقی، گفت: بانک رفاه اعلام کرده در ماه تنها به یک نفر می‌تواند تسهیلات پرداخت کند و معرفی شدگان به این بانک ۹۷ نفر بودند، ا این روند پرداخت تسهیلات به معرفی شدگان این بانک بازه حداقل هشت ساله نیاز دارد!

موضوعی که رئیس بانک مورد نظر آن را رد نکرد و گفت: این بحث را باید با مدیرعامل شعب مطرح و پیگیری کنید.

وی همچنین از ادغام شعب بانک رفاه شهرستان به علت کمبود منابع مالی خبر داد.

علی پوزش در این نشست شرایط شهرستان را ویژه و در خطر دانست و با یادآوری زلزله اواخر اسفندماه در دهدشت اظهار داشت: اگر این زلزله در عمق ۱۰ کیلیومتری روی می‌داد قطعا تلفات جانی در دهدشت و روستاها به همراه داشت.

فرماندار کهگیلویه با بیان اینکه مسکن روستایی و شهری از استحکام لازم برخوردار نیست، گفت: بخشی از این مشکل به مردم بر می‌گردد که پیگیر نوسازی مسکن نیستند و بخشی هم به مسؤولان برمی‌گردد که در پرداخت تسهلات نوسازی آنها را یاری نمی‌کنیم.

پوزش، افزود: تسهیلات خوبی دولت در نظر گرفته و این تسهیلات حق شهرستان است باید به خوبی عمل شود تا برگشت نخورد.

وی، با اشاره به تسهیلات اشتغالزایی دولت، تصریح کرد: تسهیلات روستایی و عشایری ۲۱۴ میلیارد تومان و در بخش اشتغال فراگیر ۲۱۰ میلیارد تومان برای استان در نظر گرفته شده و سهمیه شهرستانی هم مشخص نیست یعنی هر شهرستان به تناسب طرح و پروژه‌های تعریفی می‌تواند تسهیلات دریافت کند.

رئیس کمیته امور بانکی کهگیلویه، گفت: هدف کمک به مردم است و ما منافع شهرستان را می‌خواهیم بانکها کمک کنند خدمات‌رسانی در شهرستان بیشتر شود.

وی، با بیان اینکه چه موانعی در بانک‌ها وجود دارد که تسهیلات شهرستان جذب نیم‌شود، بیان کرد: مسؤولان برای اشتغالزایی کمک می‌کنند اگر قرار بر این باشد هر کس جزیره‌ای فکر کند هیچ باری به مقصد نخواهد رسید.

پوزش، گفت: در سایر استان‌ها از این تسهیلات در زمینه اشتغال و تولید نهایت بهره را می‌برند اما متأسفانه در شهرستان ما به اسم اشتغال دریافت و در جاهای دیگر هزینه می‌شود.

احمد خادمی رئیس تعاون، کار و رفاه کهگیلویه هم تعداد طرح‌های اشتغال روستایی و عشایری را ۱۴ طرح ایجادی، ۶ طرح توسعه‌ای و پنج طرح سرمایه در گردش عنوان کرد و گفت: در رشته‌های اشتغال فراگیر ۱۰ طرح معرفی شده است.

با این حال تعدادی از بانک‌های عامل از معرفی چنین طرح‌هایی ابراز بی‌اطلاعی کردند.
تسهیلات در نظر گرفته شده چه در زمنیه مسکن و چه اشتغال باید طوری مدیریت شود که به رونق شهرستان کمک و از محرومیت کاسته شود.

مدیریت صحیح این تسهیلات نیازمند عزم جدی مسؤولان در حذف رابطه‌ها و کارشناسی دقیق طرح‌های توجیهی برای جلوگیری از هدررفت سرمایه دولت است.(فارس)