پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/

سعید قرچه- کارشناس آسیب‌های اجتماعی و مدیر روابط عمومی شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان فارس

 در جهان کنونی نسبت به دو دهه‌ی گذشته تغییرات و تفاوت های بسیاری رخ داده است که یکی از مهم ترین آنها را می توان، گسترش و سرعت بالا در تبادل اطلاعات بین افراد جامعه جهانی نام برد.

آری سوغات جهان کنونی، پیشرفت در تبادل اطلاعات و ارتباطات است تا جایی که صاحب نظران و اندیشمندان از آن به عنوان (دهکده جهانی) یاد می کنند.

البته این دهکده با دهکده‌های دهه‌های گذشته بسیار متفاوت است. تفاوت آن در گستردگی و جغرافیایی، دستیابی سریع و بدون فوت وقت از اوضاع و احوال یکدیگر در کمترین زمان ممکن، دسترسی به اطلاعات و مطالب علمی و دیگر موارد مورد نیاز می باشد.

در این دهکده جدید شاید سادگی، آرامش، بی آلایشی مردمانش خیلی کم رنگ باشد و شاید دیگر مهر و عطوفت گذشته در آن جاری و ساری نباشد.

چند لحظه صبر کنید قبل از هرگونه قضاوت باید بگویم هیچ شخصی با پیشرفت در هر زمینه‌ای مخالف نیست اما برخی مواقع بعضی از پیشرفت ها و تکنولوژی ها، آرامش، صفا و صمیمیت را از انسان می ربایند.

همین گسترش فضای مجازی که بخشی از دهکده جهانی است چند صباحی است که حال و هوای دهکده‌ی خوبمان را بر هم زده و برخی مواقع آن را آلوده می کند.

در دهکده خوب ما صفا، صمیمیت، اعتماد به یکدیگر، یکرنگی، اتحاد، عشق و محبت رونق داشت، در دهکده‌ی ما حرف از ترس، دروغ، بی‌اعتمادی و وحشت نبود.

آری سوغات دهکده جهانی بجای پیشرفت در ارتباطات و سهولت دسترسی و آسان سازی ارتباطات مفید و موثر در هر زمینه، انداختن گرگ ترس، وحشت، بی اعتمادی، خیانت و… به جانمان است.

سوغات دیگر فضای مجازی در کشورمان به عنوان ابزاری برای گریز از مشکلات، کاهش احساس نا امیدی، اضطراب، افسردگی، دوستیابی های غیراخلاقی و غیرشرعی تبدیل شده است.

این مطالب صرفاً به معنای نگاه منفی به فضای مجازی بویژه در کشورمان نیست، اما می توان آن را به عنوان زنگ خطر تلقی کرد.

قطعاً با مطالعه علمی براحتی می توان به عواقب سوء  و ناشی از استفاده غیراصولی فضای مجازی دست یافت.

با روند رو به رشد تکنولوژی و استفاده روز افزون از فضای مجازی بویژه با محتواهای غیر اصولی و غیر اخلاقی بیم آن می رود که افراد زیادی از مسیر صحیح زندگی خارج و دچار آسیب های اجتماعی شوند.

فروپاشی نظام و ارکان خانواده، انزوای اجتماعی، تخریب شخصیت افراد، نشر مطالب کذب و غیرواقعی، بدبینی به اصول دینی و مذهبی، گرایش به مواد مخدر و روانگردان ها را می توان بخشی از اثرات مخرب و زیان بار نشات گرفته از فضای مجازی نام برد که هم اکنون نیز در حال گسترش هستند.

بعضاً نوجوانان و جوانانی را در سطح جامعه می بینیم که دائماً سرشان در گوشی های جدید و به روز شده و در بخش فضای مجازی هستند، در صحبت با برخی از این افراد با این جواب مواجه شدم:  «ما سرگرمی خاصی نداریم، معمولاٌ از یک با مداد تا چهار در رختخواب بیدار هستیم و در فضای مجازی سیر و سیاحت می‌کنیم اگر فردای آن روز مدرسه و یا دانشگاه نداشته باشیم تا بین روز می خوابیم و بعد از بیدار شدن هم روز از نو روزی نو و همچنان این روند تکرار می‌شود ….» آری این بخش خلاصه و کوتاه بعضی از نوجوانان بود مابقی بماند…

اختلالات شخصیتی – رفتاری – جسمانی نوجوانان و جوانان ما (دختر و پسر) در عدم استفاده صحیح از این ابزار یعنی فضای مجازی آسیب های اجتماعی خطرناکی در بر دارد که به مرور زمان بروز و خود را نشان می دهد و شاید زمانی خانواده ها متوجه بشوند که دیگر کار از کار گذشته باشد.

خانواده به عنوان رکن مهم و اساسی در جامعه باید در اجرای مسئولیت خود سنگ تمام بگذارند، در صورت عدم اطلاع و آگاهی از موضوعات نسبت به فرا گرفتن آمورش های لازم در این زمینه اقدام نماید و از تجربیات و تخصص مشاورین، روانشناسان و روانپزشکان و دیگر متخصصین در این عرصه کمک بگیرند.

قطعاٌ با اطلاع رسانی و آگاهی بخشی مستمر از سوی خانواده ها و همچنین آگاه نمودن خود نوجوانان و جوانان می توانیم در کاهش آسیب های اجتماعی گام موثری برداریم.

سعید قرچه
کارشناس آسیب شناسی اجتماعی

انتهای پیام/س