پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/

*آتش !!! خشم کوه را چگونه آرام کنیم*
قطعا آتش سوزی ها با دعا آرام نمی شود
*اسماعیل ضامنی، فعال مدنی*

این روزها که افکار عمومی لنده درگیر آتش سوزی در کوه سفید است به نظرم رسیده مطالبی در این خصوص عرض کنم؛ اول اینکه بهتر است که دولت ها مردم را در اداره کشور دخیل کنند.

تجربه نشان داده هر جا که مردم، مدیریت امور را به دور از بروکراسی اداری بر عهده گرفتند موفق تر از دولت بودند نمونه اش جنگ بود
حضور بسیج در عرصه های جنگی بود، دومین تجربه موفق مردمی بر عهده گرفتن دهیاری ها بود، سومین تجربه موفق انجمن های کارگری بود.
اما فرصت نشد یا اجازه داده نشد که مردم ورود بیشتری به عرصه های مدیریتی داشته باشند.

این روزها که کوه سفید با درختان بیش از ۵۰۰ ساله طعمه آتش ها شده اند به نظر می رسد بازهم مردم می توانند در این عرصه ورود کنند به این معنی که دولت بخشی از مدیریت در عرصه های طبیعی و زیست محیطی را به مردم واگذار کند مخصوصا در این برهه از زمان که دولت به معنای واقعی ناتوان شده است؛
دولت ناتوان که هم به لحاظ مدیریت و هم به لحاظ منابع دیگر ناکارآمد شده است، البته منظورم دولت اکنون نیست بلکه دولت به معنای اداری آن که به معنای واقعی کشتی اش به گل نشست و دیگر تجربه درست و حسابی در مقابله با بحران ها را ندارد.

تجربه سال ۱۳۹۰ در لرستان حاکی از این بود که مردم توانستند با همکاری دولت و حفاظت از کوههای استان،میزان آتش سوزی کمتر از استان یزد شود.
استان یزد که هیچ گونه پوشش جنگلی وسیعی نداشت آتش سوزی اش بیشتر از لرستان بود.

این طرح به صورت پایلوت در کشور انجام شد و استان لرستان کمترین آتش سوزی را داشت تجربه موفقی که دیگر تکرار نشد.
به نظر می رسد اگر عرصه های منابع طبیعی را به مردم واگذار کنند و خود مردم بتوانند هم از منابع کوهی استفاده کنند و هم از آن محافظت نمایند دیگر شاهد این فاجعه های زیست محیطی نخواهیم بود.

در این طرح مردم خودشان از درختان بنه بلوط زالزالک استفاده کنند، چوب های خشک را جمع آوری کنند و در مقابل از منابع طبیعی در برابر شکارچیان، افراد نابلد و نامسئول بایستند، دومین موضوع مقابله با اتش سوزی است، بعضی ها تصور می کنند که با پارچ آب و شاخه درخت و پیراهن خیس می توانند آتش سوزی کوه سفید و خاییز و دنا را خاموش کنند.

این تصویر و این تفکر مثل همان ضرب المثل با بیل جلوی سیل را گرفتن است، زهی خیال باطل!!

بهترین راه مقابله با اتش سوزی اول آموزش مردم است، دوم استفاده از بالگردهای آتش نشان است، ح این تنها تجربه موفق دنیاست
گرمایش زمین، امکانات قدرتمندی می خواهد
هواپیمای مخصوص آتش می خواهد
نیروی آموزش دیده می خواهد
امکانات می طلبند
نگهبان کوه می خواهد
کمپ های مخصوص می خواهد
عزم جدی می خواهد
دقیقا در استان های زاگرس نشین باید در مدیریت بحران به ویژه در تابستان باید ستاد مخصوص آتش تشکیل شود، انجمن ها راه بیفتد، امکانات حدی در اختیار کوهنوردان و انجمن های کوهنوردی قرار داده شود.
جامعه مدرن امکانات خودش را می خواهد
خواهش می کنم این این مواردی را که عرض کردم مسیولین عزیز شهرستانی و استانی انعکاس دهند، نمایندگان مجلس باید پیگیری جدی داشته باشند.

ما حکایت خود گفتیم
خواه مدیران پند گیرند
خواه نادیده انگارند .