ظرفیتهای خفته در کهگیلویه و بویراحمد بهرهبردارانی که دست روی معادن گذاشتند و متولیانی که دست روی دست!
پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/
معادن گچ در کهگیلویه و بویراحمد در متر به متر خاک این استان خودنمایی میکنند؛ گنجهای نهفته در خاک که عزمی برای استفاده از آنها نیست؛ معادن در این استان سالهاست که به افرادی واگذار شده ولی عمدتا بدون اینکه کاری کنند، فقط یک اسم و یک دست روی آنها گذاشتند تا این ظرفیت کمنظیر نیز مثل بسیاری از فرصتهای دیگر ایجاد اشتغال و درآمد، از مردم گرفته شود.
به گزارش ریواس جنوب از یاسوج، ۱۳ آبان ۹۷ وقتی که بعد از ماهها، نشست شورای معادن کهگیلویه و بویراحمد برگزار شد، داریوش دیودیده دقیقا میدانست که استاندار وعده او را برای تعیین تکلیف معادن گچ این استان در ۲۰ روز آینده پیگیری نمیکند و این حرف هم در میان صدها وعده ریز و درشت دیگر گم میشود.
اکنون ۶۱ روز از آن ۲۰ روز میگذرد و مدیرکل صنعت و معدن که گفته بود طرحی جامع را برای سامان دادن به معادن گچ این استان ارائه میکند، کاری نکرده است؛ دستکم اینکه در این زمینه اطلاعرسانی نکرده است.
شورای معادن استان کهگیلویه و بویراحمد که مثل بسیاری از شوراهای دیگر از جمله توسعه صادرات غیرنفتی، تق و لق برگزار میشود، با پیگیریهای خود استاندار در ۱۳ آبان ماه برگزار شد تا حداقل پرونده زنگزده معادن بیشمار “گچ” این استان رو شود.
شاید انتظار برای پویایی صنعت این استان در مشکلات کنونی کشور و وضعیت لجامگسیخته بازار از داریوش دیودیده که در روزهای خوش هم نسخهای برای آن نداشت، انتظار زیادی باشد اما معادن گچ در نقاط مختلف کهگیلویه و بویراحمد لقمه آمادهای است که با کمی تدبیر میشود آن را به سفره مردم آورد.
واقعیت این است سالهای متمادی است که در سایه همین بیخیالیهای مدیریتی، عدهای روی این معادن دست گذاشتند و هیچ کاری هم نمیکنند؛ دیودیده سالی یک جلسه میگذارد و فرصت تملک این بهرهبرداران را تمدید میکند و برای آنان زمان میخرد.
معادن گچ، مرمریت، سنگ لاشه و معادن آهک از جمله معادنی هستند که بهرهبرداری از آنان کار بسیار راحتی است و فقط مدیریت میخواهد و اهلیت صنعتگر و معدنکار.
موضوعی که علیمحمد احمدی با تذکر جدی به داریوش دیودیده از او خواسته است که ملاحظهکاری و سیاست یک بام و دو هوا را کنار بگذارد و یک فکر اساسی برای استفاه از این ظرفیت خوابیده کند.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفته است که نباید این فرصتها را از مردم بگیرید؛ شما باید دلسوزتر از من باشید؛ چرا اینقدر بیخیال هستید؟ اگر من نمیگفتم، یا اصلا این موضوع مطرح نمیشد یا به سادگی از کنار آن رد میشدید.
بهرهبرداران این معادن را بخواهید، ببینید اهل کار هستند یا نه اگر نیستند با تدبیر عمل کنید و حداقل، اینها را به بیتالمال برگردانید.
احمدی درآن روز به اعضای شورای معدن این استان گفت: شما ببینید در سمنان، متر به متر آن کارخانه گچ است؛ حالا همه شما میدانید که کیفیت گچ کهگیلویه و بویراحمد به مراتب بالاتر از همه نقاط کشور است؛ شما ببینید موقعیت جغرافیایی ما برای صادرات این محصول بهتر است یا سمنانی که هزاران کیلومتر از دریا دورتر است؟
من تعجب میکنم، میگویید معادن اینجا کیفیت دارند، بهرهبرداران آنها هم اهلیت دارند، بازار فروش هم خوب است، پس شما چه چیزی را مخفی میکنید؟ شما متولی هستید باید بگویید برای فعال کردن این معادن چه برنامهای دارید؟
استاندار با بیان اینکه فرصت دادن بدون برنامه به بهرهبرداران این معادن، کملطفی به این استان است، توضیح داد: من انتظار دارم تا جلسه بعد گزارش کاملی از وضعیت معادن، اهلیت بهرهبرداران و صلب صلاحیت یا فعالیت معدن به صورت شفاف ارائه شود.
احمدی گفته است که باید بدون تبعیض، یک نسخه واحد برای ساماندهی معادن این استان به ویژه معادن گچ نوشت؛ به عنوان مثال در یک معدن که بیش از چهار سال است به شخصی واگذار شده و هیچ کاری در آن نشده است، تقاضای تمدید فرصت بهرهبرداری میشود و در معدن دیگری که دست و پا شکسته فعال است اما یک مسئول فنی استخدام نکرده است، تقاضای صلب صلاحیت میشود! لذا این تندرویها و کندرویها باید اصلاح شود و با یک چشم همه را دید.
جبار کیانی، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و کشاورزی یاسوج هم با بیان اینکه باید آدمهای صنعتگر و معدنی را پیدا کنیم و معادن گچ را به آنها بدهیم، گفت: معادن گچ در کهگیلویه و بویراحمد ظرفیت کمنظیری برای اشتغال هستند که تاکنون به دلایلی نتوانستیم از این ظرفیت استفاده کنیم.
وی افزود: این معادن باید به کسانی داده شود که اینکاره باشند و بتوانند در کنار بهرهبرداری از این معادن، کارخانه گچ احداث کنند نه اینکه صرفا این منابع خدادادی را خامفروشی کنند.
کیانی توضیح داد: واقعیت این است کار بسیار جدیتر از چیزی است که اکنون ما از متولیان امر میبینیم و باید با یک فکر اساسی، طرحی جامع بریزیم و ارزش افزوده و اشتغال ایجاد کنیم.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و کشاورزی یاسوج تاکید کرد: اگر دنبال کار اساسی هستیم، با وام و قسط و یک بیل نمیشود معدن گچ را فعال کرد بلکه باید افرادی که اهل کار و دارای توان مالی و امکانات و ماشینآلات هستند را پیدا کنیم.
اما در این بین، رئیس خانه معدن استان کهگیلویه و بویراحمد که نوک پیکان کمکاریها تا حدودی به سمت اوست، دیدگاه جالب و عجیبی دارد و میگوید: اینقدر در این استان معدن گچ داریم که خامفروشی آن هم توجیه دارد.
ابطحیان که با این حرفها به نوعی از وضعیت کجدار و مریز معادن گچ این استان حمایت میکرد، با تذکر استاندار مواجه شد.
اما با همه این توضیحات، باید گفت که شاید فعال کردن معدن فسفات و سلستین و مرمریت و دیگر معادن نیاز به سرمایهگذاریهای کلان باشد اما معادن بینظیر گچ کهگیلویه و بویراحمد یک راه ساده است به سوی صادرات و اشتغال که اندکی همت و انگیزه مدیریتی میخواهد.
اگر دیودیده بعد از حدود یک دهه مدیریت بر صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد هنوز انگیزه کار و تحرک لازم را داشته باشد، شاید بتوان به استفاده از این ظرفیت خفته در خاک امیدوار شد اما حقیقت آن است که در مدیریت بخش معدن ما هم در کنار صنعت و تجارت این استان، یک خانهتکانی اساسی نیاز هست.
———————-
گزارش از کریم بنام
———————-
انتهای پیام/ک-ب