گزارش ریواس جنوب از حمله آمریکا به سوریه و واکنش کشورهای دنیا؛ ترامپ: شخصا” دستور حمله را صادر کردم/ نتانیاهو: این صدا در تهران هم باید شنیده شود/ لاوروف: تمام همکاری ها با آمریکا در سوریه قطع می شود
پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/
آمریکا تنها ساعاتی پس از اولین خبرها درباره عصبانیت ترامپ از حمله شیمیایی در سوریه به خاک این کشور حمله کرد تا جهان را در مسیر تازه ای قرار دهد.
به گزارش ریواس جنوب؛ پس از حمله شیمیایی اخیر به خان شیخون، آمریکاییها این حمله را مستقیما متوجه بشار اسد کردند در حالی که پیش از این بشار اسد از آن اظهار بی اطلاعی کرده است. همین مسئله بهانه ای شد تا بحث سوریه تبدیل به بحث شماره یک سیاسی دنیا شود.
وزیر امور خارجه آمریکا از گفتگو با سران شماری از کشورهای دنیا در مورد وضعیت سوریه خبر داد و گفت پس از حمله اخیر هیچ آیندهای برای اسد در سوریه متصور نیستیم و تلویحاً به روسیه گفته است وقت آن است که در حمایت از اسد تجدید نظر کند. شامگاه پنجشنبه ترامپ اعلام کرد پس از حمله اخیر خان شیخون باید اتفاقی بیافتد اما نمی گویم که قصد داریم چه کاری انجام دهیم. ساعتی بعد سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد که در حال تدارک برنامههایی برای حمله به سوریه و برکناری اسد است. در همین دقایق شبکه خبری فاکسنیوز از آمادهباش ناوهای جنگی «یو اس اس راس» و «یو اس اس پورتر» برای حمله احتمالی به خاک سوریه خبر داد.
در حالی که اعضای دموکرات سنای آمریکا سرگرم هشدار دادن به ترامپ برای حمله بدون مجوز کنگره بوده اند، در بامداد امروز، جمعه، آمریکا با دست کم ۵۰ موشک به پایگاه شیرات در استان حمص سوریه حمله کرد؛حملهای که ترامپ در اولین واکنش خود نسبت به آن گفت، در راستای منافع حیاتی امنیت ملی آمریکا بود. رئیس جمهور آمریکا همچنین پس از این حمله گفت: «شخصاً دستور حمله به پایگاهی را صادر کردم که از آن حمله شیمیایی خان شیخون انجام شد».
اما این حمله به سرعت توجه تمام دنیا را به خود جلب کرد و کشورهای مختلف واکنش های متفاوتی در قبال آن داشتند؛
در اولین واکنش بولیوی خواستار تشکیل جلسه اضطراری شورای امنیت سازمان ملل در خصوص بررسی این حمله شد. در همین حال رسانه ها به نقل از مقامات آمریکایی از اطلاع چین از حمله موشکی قبل از حمله خبر دادند. رسانه ها همچنین مدعی شدند پنتاگون قبل از حمله به روسیه اطلاع داده بود تا به هواپیماها و پرسنل روس در این حمله آسیبی نرسد.
نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی اولین کشوری بود که از حمله اعلام حمایت کرد و آن را پیامی آشکار و قوی دانست.
نتانیاهو گفت که “دونالد ترامپ هم در حرف و هم در عمل پیامی صریح و موثر فرستاد با این مضمون که استفاده و گسترش اسلحه شیمیایی تحمل نخواهد شد. وی در ادامه گفت: “اسرائیل امیدوار است که این پیام نشاندهنده عزمی قاطع در برابر اقدامات هولناک رژیم اسد باشد و نه تنها در دمشق، بلکه در تهران، پیونگ یانگ [پایتخت کره شمالی] و سایر نقاط هم شنیده شود.”
پس از آن عربستان سعودی به جمع حامیان حمله پیوست، اما روسیه در اولین واکنش رسمی خواستار تشکیل جلسه فوق العاده شورای امنیت سازمان ملل شد.
انگلیس در بیانیهای حمایت خود را اعلام کرد و آن را پاسخی مناسب به حمله شیمیایی اخیر در خان شیخون خواند.
سخنگوی وزارت خارجه ایران این حمله را به شدت محکوم کرد، با این وجود گفت به عنوان کشوری که خود را بزرگترین قربانی سلاح های شیمیایی در تاریخ معاصر میداند، حمله شیمیایی را فارغ از عاملین و قربانیان نیز محکوم میکند اما اقدام نظامی آمریکا به این بهانه را بسیار خطرناک عنوان کرد. در همین بیانیه زمان بندی حمله شیمیایی و حمله آمریکا شک برانگیز خوانده شد.
فرانسه هم از اطلاع قبلی خود از این حمله خبر داد و از آن حمایت کرد و حتی خواستار ادامه عملیات نظامی در خاک سوریه شد. نکته جالب حمایت هیلاری کلینتون از حمله نظامی اخیر آمریکا به پایگاه هوایی سوریه است که گفته است این نیروی هوایی برای جلوگیری از بمباران دوباره غیرنظامیان در سوریه باید منهدم شود.
ترکیه هم از قافله حامیان عقب نماند و ضمن حمایت از حمله نظامی در خاک سوریه گفت: «اسد باید به شدت مجازات شود».
در دومین واکنش از کاخ کرملین، این حمله، نقض قوانین بین المللی اعلام شد و تاکید شد سوریه هیچ گونه سلاح شیمیایی ندارد. روسیه در ادامه واکنشهای خود خواستار نشست فوق العاده شورای امنیت سازمان ملل شد.
در این بین وزیر خارجه آلمان از آمریکا در حمله نظامی به سوریه به صورت ضمنی حمایت کرد و در اظهار نظر خود گفته است که این حمله پس از ناکامی شورای امنیت درباره سوریه قابل درک است. مرکل و اولاند در اظهار نظری عجیب، دولت اسد را به تنهایی مسئول این حمله دانستند.
در میان موج حمایت ها از حمله نظامی آمریکا در سوریه، کره شمالی اما در بیانیه ای خطاب به بشار اسد از حمایت و همبستگی با ملت سوریه گفت. خبرها حکایت از اقدامات متقابل روسیه در برابر این اقدام نظامی آمریکا دارد به طوری که لاوروف اعلام کرد تمام همکاری های آمریکا و روسیه در سوریه متوقف شده است و زمزمه هایی هم از اقدام روسیه برای تقویت پایگاههای هوایی سوریه شنیده می شود.
چین هم مخالفت تلویحی خود را اینگونه بیان کرد: « همه طرف ها دنبال راه حل سیاسی باشند».
تازه آغاز ماجرای جنجالی نظامی آمریکا در سوریه است و باید منتظر ماند و دید در ادامه چه واکنش هایی از سوی کشورها در این باره منجر به چه اقداماتی خواهد شد.
انتهای گزارش/ رحیم بنام