هر هفته، یک آموزش عمومی و آشنایی با ترفندهای کاربردی/ ترفند کاربردی «راهکار تشخیص تخم مرغ فاسد شده»
پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/
پایگاه خبری تحلیلی ریواس جنوب هر هفته شما را با یک ترفند کاربردی و آموزشی عمومی آشنا میکند؛
این هفته به آموزش ترفند «راهکار تشخیص تخم مرغ فاسد شده»، میپردازیم.
آیا تا به حال پیش آمده که هنگام درستکردن غذا یا شیرینی، ناگهان متوجه شوید “تاریخ انقضاء” تخم مرغها گذشته است؟ قبل از اینکه بخواهید تخم مرغها را دور بیاندازید، ترفندهای زیر را امتحان کنید تا ببینید آیا واقعاً فاسد شدهاند یا خیر.
اگر یادتان نمیآید که تخم مرغها را چه زمانی خریدهاید یا فکر میکنید از زمان تولید تخم مرغها بیشتر از دو ماه گذشته است، روشهای تشخیص تخم مرغ فاسد و کهنه را یاد بگیرید تا بتوانید درمورد استفاده یا عدماستفاده از آنها تصمیم بگیرید.
در ادامه، با پایگاه خبری – تحلیلی ریواس جنوب همراه باشید تا به آموزش تشخیص تخم مرغ فاسد شده، بپردازیم:
روش ۱
- بررسی تازگی تخم مرغ
- تخم مرغ را در یک کاسه یا لیوان شیشهای پر از آب سرد بیندازید و ببینید آیا در آب شناور میشود یا خیر. داخل تخم مرغ یک کیسهی هوای کوچک قرار دارد که با گذشت زمان، هوای بیشتری از طریق منافذ پوستهی تخم مرغ وارد آن میشود. هرچقدر هوای بیشتری وارد تخم مرغ شود، کیسهی هوا بزرگ و بزرگتر شده و باعث میشود تخم مرغ بیشتر روی آب شناور شود.
- اگر تخم مرغ ته کاسه نشست، به این معنی است که کاملاً تازه است.
- اگر تخم مرغ بهحالت ایستاده در آب ماند ولی به کف ظرف چسبید، به این معنی است که تخم مرغ خیلی تازه نیست ولی خوردن آن اشکالی ندارد.
- اگر تخم مرغ کاملاً شناور شد، به این معنی است که تازه نیست. البته شناورشدن تخم مرغ لزوماً به معنی فاسد و غیرقابلاستفادهبودن آن نیست. در این حالت باید تخم مرغ را بشکنید و ببینید آیا شکل (یا بوی) تخم مرغ تغییر کرده و فاسد شده است یا خیر.
- تخم مرغ را کنار گوشتان تکان بدهید و ببینید آیا صدای تکانخوردن مایع داخل آن را میشنوید یا خیر. هرچقدر بیشتر از عمر تخم مرغ بگذرد، رطوبت و دیاکسیدکربن بیشتری از طریق پوسته خارج شده و زرده و سفیده خشکتر و کوچکتر شده، درنتیجه کیسهی هوای تخم مرغ بزرگتر میشود. کیسهی هوای بزرگتر، فضای بیشتری برای تخم مرغ ایجاد کرده و باعث تولید این صدا میشود.
- تخم مرغ تازه هنگام تکاندادن صدای زیادی تولید نمیکند.
- صدای تکانخوردن محتوای داخل تخم مرغ فقط نشاندهندهی تازهنبودن تخم مرغ است و به معنی فاسد یا غیرقابلاستفادهبودن آن نیست.
- تخم مرغ را در یک بشقاب یا کاسهی بزرگ بشکنید و کیفیت زرده و سفیده را بررسی کنید. هرچقدر بیشتر از عمر تخم مرغ بگذرد، انسجام زرده و سفیده کمتر میشود و درنتیجه تخم مرغ کهنه بهاندازهی تخم مرغ تازه یکدست و منسجم نیست. ببینید تخم مرغ در بشقاب شکل خود را حفظ کرده یا پخششده است. تخم مرغی که در ظرف پخش میشود و سفیدهی آن رقیق است، خیلی تازه نیست.
- اگر زرده صاف باشد و در ظرف پخش شده باشد، تخم مرغ کهنه است.
- اگر زرده بهراحتی حرکت میکند، به این معنی است که چالازا (رشتههای نازکی که زرده و سفیده را در جای خود نگه میدارند) ضعیف شده و تخم مرغ کهنه است.
- به رنگ سفیده توجه کنید. اگر رنگ سفیدهی تخم مرغ مات باشد، به این معنی است که خیلی تازه است ولی اگر شفاف باشد، تخم مرغ تازه نیست (ولی کماکان قابلخوردن است).
روش ۲
- تشخیص تخم مرغ فاسد
- تخم مرغ را بشکنید و ببینید بو میدهد یا خیر. بو بهترین معیار برای تشخیص فاسدبودن تخم مرغ است. تخم مرغ فاسد، بعد از شکستن بوی بد و زنندهای میدهد. بهمحض شکستن تخم مرغ (یا گاهی قبل از آن)، بوی سولفور بهوضوح حس میشود؛ تخم مرغی که چنین بویی میدهد باید دور انداخته شود.
- تخم مرغ فاسد، خام یا پخته، این بوی بد را خواهد داد.
- تخم مرغ را در یک ظرف کوچک بشکنید و رنگ آن را بررسی کنید. رنگ زرده، بسته به رژیمغذایی مرغ، متفاوت است، بنابراین رنگ زرد یا نارنجی تخم مرغ ارتباطی با طراوت و تازگی آن ندارد. بهجای توجه به رنگ زرده، رنگ سفیده یا همان آلبومن را بررسی کنید. اگر رنگ سفیده صورتی، سبز یا مثل رنگینکمان باشد، به این معنی است که تخم مرغ به باکتری سودومونا آلوده شده و خوردن آن خطرناک است. اگر داخل تخم مرغ، لکههای سبز یا سیاه دیدید به این معنی است که تخم مرغ به قارچ آلوده شده و باید دور انداخته شود.
- اگر دور زردهی تخم مرغ کاملاً پخته، حلقهی سبز رنگ وجود داشت، به این معنی است که تخم مرغ یا بیش از حد پخته یا در آب حاوی مقدار زیادی آهن پختهشده است. تخم مرغ در این حالت کماکان قابلاستفاده است.
- در صورت وجود لکهی گوشت یا خون داخل تخم مرغ، تخم مرغ کماکان قابلاستفاده است و وجود لکه بهمعنی آلوده یا فاسدبودن تخم مرغ نیست. این لکه بهدلیل پارگی رگ خونی درهنگام تشکیل تخم مرغ ایجاد میشود و ارتباطی به تازگی و طراوت تخم مرغ ندارد.
روش ۳
- توجه به تاریخ انقضا
- به تاریخ “انقضا” روی بستهبندی توجه کنید. این تاریخ ممکن است بهصورت “انقضا” یا “EXP” روی بستهبندی درج شود. مهلت این تاریخ معمولاً ۳۰ روز بعد از بستهبندی است. تخم مرغهایی که در یخچال نگهداری شدهاند و شکسته نشدهاند، حداقل تا یک ماه بعد از تاریخانقضا هم قابلاستفاده هستند.
- تاریخ انقضا معمولاً بهصورت روز/ماه/سال نوشته میشود. برای مثال تاریخ انقضا تخم مرغی که تا تاریخ ۳۱خرداد قابلفروش است، بهصورت ۱۴۰۲/۰۳/۳۱ چاپ میشود.
- “تاریخ انقضا” به معنی آخرین روزی است که تخم مرغ باید برای خرید ارائه شود. تخم مرغهایی که تاریخ انقضا آنها گذشته است، باید از قفسههای فروشگاه جمع شوند. البته این موضوع به این معنی نیست که تخم مرغها بعد از گذشتن این تاریخ فاسد و غیرقابلاستفاده هستند.
- به تاریخ “بهترین زمانمصرف” روی بستهبندی توجه کنید. این تاریخ ممکن است با عنوانهای “قابل استفاده تا”، “قبل از تاریخ … استفاده شود” یا “بهترین زمانمصرف قبل از” درج شده باشد. بهترین زمانمصرف معمولاً ۴۵ روز بعد از تاریخ بستهبندی تخم مرغها است. سعی کن تخم مرغها را حداکثر تا دوهفته قبل از تاریخ بهترین زمانمصرف استفاده کنید.
- “بهترین زمانمصرف” به دورهی زمانی است که تخم مرغها در بالاترین سطح از طراوت و تازگی هستند و بهترین مزه، بافت و انسجام را دارند. البته این موضوع به این معنی نیست که تخم مرغها بعد از گذشتن این تاریخ فاسد و غیرقابلاستفاده هستند.
- تخم مرغهایی که قبلاً در یخچال نگهداری شده و سپس بیشتر از دو ساعت در دمای محیط قرار گرفته را دور بیاندازید. اگر تخم مرغ را در یخچال گذاشتید، باید همواره در همان دما نگهداری شود. تخم مرغی که دمای آن از دمای یخچال پایین آمده، با قرار گرفتن در محیط گرمتر، شروع به عرقکردن میکند و پوستهی خارجی تخم مرغ محیط مساعدی برای رشد باکتریها میشود. با توجه به اینکه پوستهی تخم مرغ منافذ زیادی دارد، این احتمال وجود دارد که باکتریها از پوسته عبور کرده و به محتویات داخل تخم مرغ برسند.
- برای جلوگیری از نوسان دما، تخم مرغها را در خنکترین قسمت و “نه” درب یخچال قرار بدهید. هنگام باز و بستهشدن درب یخچال احتمال دارد دمای درب نوسان پیدا کرده و تخم مرغها عرق کنند.
- اگر تخم مرغها را شسته نشده و در دمای محیط خریداری کردهاید، نیازی به نگهداری در یخچال نیست. در بسیاری از کشورها از جمله بعضی کشورهای اروپایی تخم مرغها در دمای محیط نگهداری میشوند. این کار بیخطر است زیرا تخم مرغ دارای “یک لایهی محافظ” است و این لایه بهصورت طبیعی از ورود باکتریها جلوگیری میکند. اما بعد از شستن باید آنها را در یخچال نگهداری کنید.
- برای اطلاع از مدت نگهداری تخم مرغ از دستورالعمل بستهبندی کشوری که در آن زندگی میکنید، استفاده کنید. اگر مرغی دارید که تخم میگذارد ولی نمیدانید این تخم مرغها چه موقع خراب میشوند، میتوانید دستورالعملهای موجود در کشور خودتان را بررسی کنید. بهاحتمالزیاد این تخم مرغها حداقل تا ۲ ماه و شاید هم بیشتر سالم و قابلاستفاده هستند.
هشدارها
- اگر فردی که از لحاظ سلامتی در ریسک بالایی قرار دارد (مثل سالمند یا کودک) قرار است تخم مرغ را مصرف کند، فقط از تخم مرغهایی که کاملاً تازه هستند استفاده کنید.
- اگرچه تخم مرغ معمولاً هفتهها بعد از گذشتن تاریخ انقضا هنوز قابلاستفاده است؛ ولی، بهتر است برای احتیاط بیشتر، برای تغذیهی افرادی که سیستم ایمنی ضعیفتری دارند از تخم مرغ تازه استفاده کنید.
امیدواریم از این مطلب استفاده کرده باشید و از آن در زندگی روزمره بهره ببرید. اگر خواندن این مطلب باعث شد مقداری اطلاعات عمومی شما در حوزهی ترفندهای مربوط به تشخیص تخم مرغ فاسد بالاتر برود، آن را با دوستان و آشنایانتان به اشتراک بگذارید.
برای آشنایی بیشتر با سایر نکات و ترفندهای کاربردی، همچنان با پایگاه خبری – تحلیلی ریواس جنوب همراه باشید.
چنانچه نظر و یا تجربهی ارزشمندی در زمینهی شناسایی مواد غذایی فاسد از جمله تخممرغ دارید، آن را برای ما و سایر مخاطبان ریواس جنوب به اشتراک بگذارید.
منبع