پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/

پایگاه خبری تحلیلی ریواس جنوب هر هفته شما را با یک ترفند کاربردی و آموزشی عمومی آشنا می‌کند؛
این هفته به آموزش لکه‌زادیی چربی، روغن و لکه‌ی خونِ خشک‌شده از روی لباس و پارچه، می‌پردازیم.

اگر روی لباس‌تان لکه چربی افتاده است، وحشت نکنید. انواع مختلفی از محصولات خانگی وجود دارند که می‌توانید از آن‌ها برای پاک‌ کردن لکه‌های چربی از روی لباس استفاده کنید تا لباس‌‌هایتان دوباره تمیز و نو به نظر برسند. لباس موردعلاقه‌تان در کوتاه‌ترین زمان دوباره مثل قبل خواهد شد!

از طرفی، با این که لکه‌های خون از روی پارچه وقتی که هنوز خشک نشده آسان‌تر پاک می‌شوند، اما باز هم می‌توان لکه‌ی خونی را که خشک شده از روی پارچه پاک کرد. فقط باید خیلی زود دست‌به‌کار شوید و تا زمانی که لکه به‌طور کامل از بین نرفته از شست‌وشو و خشک‌کردن پارچه اجتناب کنید.

در ادامه، با پایگاه خبری – تحلیلی ریواس جنوب همراه باشید تا به آموزش لکه‌زادیی چربی، روغن و لکه‌ی خونِ خشک‌شده از روی پارچه، بپردازیم:

چگونه لکه چربی یا روغن را از روی لباس پاک کنیم

روش۱

مایع ظرف‌شویی یا شامپو یا صابون

  1. لکه‌ی چربی را با مایع ظرف‌شویی بپوشانید. شاید استفاده از شوینده‌های مخصوص پاک‌کننده‌ی چربی‌ مؤثرتر باشد، ولی انجام این کار ضروری نیست. می‌توانید از شامپو نیز استفاده کنید زیرا شامپو برای پاک کردن چربی از بدن ساخته شده است بنابراین برای پاک کردن لکه چربی هم موثر خواهد بود. صابون‌های دست و بدن نیز برای پاک‌ کردن چربی موثرند، فقط مطمئن شوید صابون حاوی افزودنی‌هایی نباشد که قدرت پاک‌کنندگی آن را کم می‌کنند؛ برای مثال صابون Dove برای پاک کردن لکه روغن از لباس مناسب نیست. برای لکه‌های قوی‌تر می‌توانید از صابون‌های لباس‌شویی استفاده کنید. صابون را با آب (یا برای تاثیرگذاری بیشتر با آمونیاک) مرطوب کنید. سپس آن را روی لکه بمالید تا مقدار صابون کافی روی لکه قرار بگیرد و کف کند. همچنین می‌توانید کمی از صابون را رنده کنید و پودر یا تکه‌های آن را بعد از مرطوب‌کردن روی لکه بریزید.
    • اگر از شوینده‌های رنگی استفاده می‌کنید،‌ حتماً آن‌ها را با آب رقیق کنید زیرا ممکن است روی لباس لکه بیندازند.
    • برای لکه‌های قوی‌تر از یک مسواک کهنه استفاده کنید، زیرا مسواک بهتر از دست می‌تواند لکه‌ها را پاک کند. برس‌های پا قدیمی، برس‌ ناخن یا فرچه نیز گزینه‌های مناسبی برای پاک کردن لکه‌ها هستند.
  1. کف حاصل از صابون، مایع ظرف‌شویی یا شامپو را روی لکه بمالید. ابتدا باید شویند را کاملاً در آب حل کنید. مایع ظرف‌شویی، صابون لباس‌شویی و شامپو حاوی ترکیبات مخصوصی هستند که با لکه‌های روغن مبارزه می‌کنند.
  2. لکه را ابتدا با آب و سپس اگر خواستید، با سرکه بشویید. سرکه یک پاک‌کننده‌ی طبیعی است و کاربردهای زیادی دارد. اما در نظر داشته باشید که سرکه خاصیت قلیایی صابون و شوینده‌ها را کاهش می‌دهد و تاثیر آن‌ها را کم می‌کند، بنابراین به‌طور هم‌زمان از صابون یا شوینده‌ها و سرکه استفاده نکنید. اگر می‌خواهید برای تمیزکردن لکه از سرکه استفاده کنید، ابتدا سرکه و آب را با نسبت یک به دو ترکیب کنید و لباس را داخل محلول آب و سرکه بگذارید. سپس سرکه را از روی لباس بشویید و لباس را با روش گفته‌شده در بالا با مایع ظرف‌شویی،‌ شامپو یا صابون بشویید.
  3. لباس را با پودر یا مایع لباس‌شویی بشویید. دستورالعمل‌های مربوط به شست‌وشوی لباس را که روی برچسب آن نوشته شده است، بادقت دنبال کنید.
  • بگذارید لباس در مجاورت هوا خشک شود. خشک کردن لباس‌ها داخل خشک‌کن‌ گرم ممکن است باعث نفوذ بیشتر لکه روغن یا چربی در لباس شود.
  1. برای لکه‌های چربی سرسخت‌تر، مراحل بالا را دوباره تکرار کنید.

روش۲

لکه ‌بر و آب داغ

  1. برای پاک کردن لکه‌های روغن و چربی می‌توانید از لکه‌برهای موجود در بازار استفاده کنید. لکه‌بر را روی قسمت موردنظر اسپری کنید و با یک مسواک کهنه بشویید.
  2. در این حین، یک ظرف بزرگ آب را بجوشانید. بگذارید تا زمانی که آب به جوش می‌آید، لکه‌بر روی لکه باقی بماند.
  3. آب جوش را از روی شعله بردارید و آن را با‌دقت از بالا روی لکه بریزید. در این مرحله به چند نکته توجه داشته باشید:
  • لباستان را داخل یک لگن،‌ تشت یا ظرف مناسب دیگر بگذارید. پیشنهاد نمی‌شود لباس را روی زمین بگذارید و آب داغ را روی آن بریزید، زیرا ممکن است پایتان را بسوزانید.
  • سعی کنید آب را تا جایی که می‌توانید از ارتفاع بالاتری بریزید. این کار به دلایل زیر پیشنهاد می‌شود:
    • آب کاملاً داغ است و می‌تواند پیوند چربی یا روغن را بشکند.
    • آب بافشار به لکه چربی یا روغن برخورد می‌کند. هر چقدر آب را از ارتفاع بیشتری روی لکه بریزید، هنگام برخورد با لکه‌ها نیروی بیشتری وارد می‌کند.
  • هنگام استفاده از آب جوش مراقب باشید. مطمئن شوید آب را مستقیماً روی لباس می‌ریزید. سعی کن آب را طوری بریزید که به اطراف یا سمت خودت نپاشد و به شما آسیب نزند.
  1. مراحل گفته‌شده در بالا را روی هر دو طرف پارچه (لکه) انجام بدهید. اگر این روش برای بار اول عمل نکرد، لباس را پشت‌ورو کنید و لکه را یک بار دیگر با لکه‌بر و آب جوش بشویید.
  2. لباس را با پودر یا مایع لباس‌شویی بشویید. دستورالعمل‌های مربوط به شست‌وشوی لباس را که روی برچسب آن نوشته شده است، رعایت کنید.
  • بگذارید لباس در مجاورت هوا خشک شود. خشک کردن لباس‌ها داخل خشک‌کن‌ گرم ممکن است باعث نفوذ بیشتر لکه روغن یا چربی در لباس شود.

روش۳

پودر بچه

  1. باقی‌مانده‌ی چربی یا روغن را با یک دستمال حوله کاغذی از روی لباس بردارید. قبل از رفتن به مرحله‌ی بعد، سعی کنید تا جایی که می‌توانید، روغن را از روی لباس تمیز کنید.
  2. لکه‌ی روغن یا چربی را به‌آرامی با پودر بچه بپوشانید. اگر پودر بچه ندارید، می‌توانید از مواد زیر استفاده کنید:
  • نشاسته ذرت
  • نمک
  1. پور بچه را با یک دستمال حوله‌ی کاغذی یا قاشق از روی لکه بردارید. این کار را بادقت انجام بدهید و مراقب باشید پودر روی قسمت‌های دیگر لباس نریزد.
  2. مقدار کمی مایع ظرف‌شویی و آب را با انگشت شست روی لکه بمالید. وقتی مایع کف کرد، یک مسواک کهنه را با حرکات دایره‌وار روی لکه بکشید.
  • لکه را از هر دو طرف پارچه تمیز کنید (برای مثال از خارج و داخل پیراهن).
  1. لباس را فقط با پودر یا مایع لباس‌شویی بشویید. دستورالعمل‌های مربوط به شست‌وشوی لباس را که روی برچسب آن نوشته شده است، رعایت کنید.
  • بگذارید لباس در مجاورت هوا خشک شود. خشک کردن لباس‌ها داخل خشک‌کن‌ گرم ممکن است باعث نفوذ بیشتر لکه روغن یا چربی در لباس شود.

روش۴

اسپری ۴۰-WD یا مایع فندک

  1. به‌جای استفاده از شوینده‌، مقدار کمی اسپری ۴۰-WD یا مایع فندک را روی لباس اسپری کنید. اسپری ۴۰-WD و مایع فندک گزینه‌های مناسبی برای پاک کردن چربی از سطوح هستند.
  • ابتدا اسپری ۴۰-WD یا مایع فندک را روی یک قسمت کوچک از لباس که دیده نمی‌شود، امتحان کنید تا مطمئن شوید رنگ لباس را تغییر نمی‌دهد.
  1. بگذارید اسپری ۴۰-WD یا مایع فندک به‌مدت ۲۰ دقیقه روی لباس بماند.
  2. لباس را در ظرف آب گرم بشویید و اسپری ۴۰-WD یا مایع فندک را از روی لباس پاک کنید.
  3. لباس را فقط با پودر یا مایع لباس‌شویی بشویید.دستورالعمل‌های مربوط به شست‌وشوی لباس را که روی برچسب آن نوشته شده است، رعایت کنید.
  • بگذارید لباس در مجاورت هوا خشک شود. خشک کردن لباس‌ها داخل خشک‌کن‌ گرم ممکن است باعث نفوذ بیشتر لکه روغن یا چربی در لباس شود.
  1. تمام! لکه پاک شده است.

چیزهایی که نیاز دارید

  • مایع ظرف‌شویی (ترجیحاً شفات و بدون رنگ)
  • سرکه سفید
  • مسواک قدیمی (اختیاری)

چگونه لکه‌ی خونِ خشک‌شده را از روی پارچه پاک کنیم

روش ۱

چنگ‌زدن پارچه در آب و صابون

  1. این روش ابتدایی را در وهله‌ی اول برای پارچه‌های کتان و نخی استفاده کنید. این روش به ابزار خاصی نیاز ندارد، فقط باید مدت قابل‌توجهی پارچه را با دستانتان چنگ بزنید و روی هم بسابید. این کار به‌طور مشخص برای لکه‌هایی که روی پارچه‌های کتان هستند مناسب است. پارچه‌هایی که سطح آن‌ها از گلوله‌های ریز و حبابی‌شکل تشکیل شده، نیازمند زمان بیش‌تر و شست‌وشوی آرام‌تری هستند. پارچه‌های دارای پشم و الیاف مصنوعی از جمله‌ی این نوع پارچه‌ها هستند.
  2. پارچه را پشت‌ورو کنید طوری که لکه رو به پایین باشد. در چنین حالتی، آب از پشت به لکه پاشیده می‌شود و ذرات آن را به بیرون فشار می‌دهد و از پارچه جدا می‌کند. شستن لکه به این حالت مؤثرتر از حالتی است که آب را مستقیم روی لکه بگیرید. ممکن است لازم باشد کل لباس را پشت‌ورو کنید تا به نقطه‌ی موردنظر دسترسی داشته باشید.
  3. لکه را با آب سرد بشویید. غالباً لکه‌های قدیمی هم به‌طور کامل در بافت پارچه نفوذ نکرده‌اند، بنابراین سعی کنید اول از قسمت‌هایی شروع کنید که خیلی شُل‌تر به سطح پارچه چسبیده‌اند. آب سرد را با فشار به پشت پارچه بگیرید تا لکه را از لابه‌لای بافت پارچه به بیرون هل بدهد. جریان آب را چند دقیقه روی آن ناحیه نگه دارید تا لکه حداقل کم‌رنگ بشود.

هشدار: هرگز لکه‌ی خون را با آب گرم یا داغ نشویید، چون با این کار ممکن است خون در الیاف پارچه به‌طور دائم ماندگار شود.

  1. روی لکه صابون بکشید. پارچه را برگردانید تا لکه رو به بیرون باشد. قالب صابون را روی لکه بکشید تا کف کند. می‌توانید از هر نوع صابونی برای این کار استفاده کنید، اما انواع صابون‌های سنتی و رخت‌شویی از صابون‌های دست‌شویی مؤثرتر هستند.
  2. ناحیه‌ی لکه‌شده را با هر دو دستت بگیرید. دو طرف لکه را بگیرید و روی هم بگذارید و محکم روی هم بسابید. هر طرف را با یک دستت بگیرید تا بهتر بتوانید آن‌ها را روی هم بسابید.
  3. لکه را روی خودش بسابید. دو طرف پارچه را بگیرید طوری که سطح لکه در هر دو طرف به شکل نصف‌شده مقابل هم قرار بگیرند. قسمت لکه‌شده را محکم یا اگر پارچه ظریف است، آرام و با سرعت روی هم بسابید. اصطکاکی که ایجاد می‌شود کم‌کم رنگ خون را کم‌رنگ می‌کند و خون به‌جای اینکه به پارچه بچسبد با کف از پارچه شسته می‌شود.

پوشیدن دستکش کمک می‌کند تا پوست دست ترک نخورد یا قرمز نشود. دستکش‌های جذبی لاتکسی یا نیتریلی ممکن است گرفتن پارچه با دست را سخت کنند یا مانع فعالیت آزاد دست بشوند.

  1. مرتب آب و صابون را عوض کنید و سابیدن را ادامه بدهید. اگر پارچه در حال خشک‌شدن بود و کف و صابونش کم شد، پارچه را خیس کنید و دوباره صابون بزنید. همه‌ی قسمت‌های لکه‌دار را به همین شیوه بشویید تا از بین بروند. اگر بعد از ۵ تا ۱۰ دقیقه شست‌وشو متوجه شدید که این کارها نتیجه نداد، پارچه را محکم‌تر بسابید یا روش بعدی را امتحان کنید.

روش ۲

استفاده از نرم‌کننده‌ی گوشت

  1. از این ماده می‌توانید برای هر نوع پارچه‌ای استفاده کنید، اما موقع استفاده از آن برای پارچه‌های ابریشمی و پشمی مراقب باشید. پودر نرم‌کننده‌ی گوشت در مغازه‌های خواروبارفروشی فروخته می‌شود. این ماده می‌تواند بافت پروتئین موجود در لکه‌ی خون را از بین ببرد. کارشناسان صنعت ابریشم معتقدند نرم‌کننده‌های گوشت می‌توانند بافت پارچه‌های ابریشمی و پشمی را نیز تحت تأثیر قرار بدهند یا آن‌ها را هم تجزیه کنند. این روش را اول روی گوشه‌ی پنهانی از پارچه امتحان کنید تا ببینید پارچه آسیب می‌بیند یا نه.
  2. نرم‌کننده‌ی گوشت را خیس کنید. حدود ۱۵ میلی‌لیتر (۱ قاشق غذاخوری) نرم‌کننده‌ی گوشت بدون ادویه را ‌در یک کاسه بریز و بعد هم‌زمان که کم‌کم آب به آن اضافه می‌کنید، مواد را هم بزنید تا شکلی چسبناک و سفت به خود بگیرد.

از انواع نرم‌کننده‌های گوشت ادویه‌دار استفاده نکنید، چون ممکن است لکه‌ی ادویه‌ها هم روی پارچه بماند.

  1. ماده‌ای را که آماده کرده‌ای آرام روی پارچه بکش. نرم‌کننده را روی لکه‌ی خون خشک‌شده پخش کن و با انگشتانت روی آن را بساب. مهلت بده مواد نرم‌کننده روی آن قسمت به‌مدت ۱ ساعت بماند.
  2. قبل از این که پارچه را بشویی، مواد نرم‌کننده را تمیز کن. بعد از گذشت ۱ ساعت، مواد نرم‌کننده را با آب سرد بشوی. پارچه را مثل همیشه بشوی، اما آن را روی بند آویزان کن تا با جریان هوا خشک شود و از خشک‌کننده‌هایی مثل اتو و خشک‌کننده‌های برقی استفاده نکن، چون ممکن است گرما موجب شود اثرات لکه به‌طور دائمی روی پارچه ماندگار شود.

روش ۳

با استفاده از پاک‌کننده‌ی آنزیمی

  1. از این روش برای پارچه‌های پشمی یا ابریشمی استفاده نکنید. پاک‌کننده‌های آنزیمی پروتئین‌هایی که لکه ایجاد می‌کنند را تجزیه می‌کنند. چون پروتئین باعث می‌شود لکه‌ی خون بین بافت‌های پارچه گیر کند، پا‌ک‌کننده‌ی آنزیمی به‌طور مؤثر می‌تواند آن‌ها را از بافت پارچه جدا کند. باید در نظر داشته باشید که پشم و پارچه از پروتئین ساخته شده‌اند و اگر در معرض مواد آنزیمی قرار بگیرند، ممکن است شکافته شوند.
  2. یک نوع نرم‌کننده‌ی آنزیمی پیدا کنید. اگر پیداکردن پاک‌کننده‌ی “آنزیمی” مشکل است، از انواع شوینده‌های “طبیعی” یا “زیستی” یا از فرآورده‌های رخت‌شویی تجزیه‌شدنی که قابل‌برگشت به چرخه‌ی طبیعت هستند هم می‌توانید استفاده کنید.

انواع شوینده‌های آنزیم‌دار را می‌توانید از فروشگاه‌های زنجیره‌ای بزرگ خریداری کنید.

  1. پارچه را با فشار آب سرد بشویید تا بخشی از خون خشک‌شده از بین برود. با ناخن یا یک چاقوی کُند روی لکه‌ی خون را بسابید تا از پارچه جدا بشود.
  2. پارچه را با آب سرد و شوینده‌ی آنزیمی خیس کنید. مقدار ۱۲۰ میلی‌لیتر (۱/۲ پیمانه) از شوینده را داخل یک لگن پر از آب سرد حل کنید و بعد پارچه را کاملاً در محلول خیس کنید. مدت خیس‌خوردن پارچه به عمر لکه و قدرت شوینده بستگی دارد. اجازه بدهید که پارچه برای حداقل ۱ یا حداکثر تا ۸ ساعت خیس بخورد.

اگر خواستید می‌توانید قبل از خیس‌کردن پارچه با استفاده از یک مسواک شوینده را به داخل بافت پارچه نفوذ بدهید.

  1. پارچه را بشویید و بگذارید خشک شود. پارچه را همین‌طور معمولی بشویید، اما آن را داخل خشک‌کن نگذار چون ممکن است باعث شود لکه‌ی خون به‌طور دائم روی پارچه بماند. اجازه بدهید پارچه کاملاً خشک شود و بعد بررسی کنید که لکه همچنان باقی مانده یا نه.

روش ۴

با استفاده از آب‌لیمو و نور آفتاب

  1. از این روش در آب‌وهوای آفتابی استفاده کنید. در این روش هم از مواد و ابزار مشابه استفاده می‌شود، اما برای اتمام کار به نور خورشید نیاز است. همچنین باید مدتی را منتظر بمانید تا پارچه به‌طور طبیعی و با جریان هوا خشک شود که این امر خودبه‌خود باعث افزایش زمان آن نسبت به روش‌های دیگر می‌شود.

هشدار: آب‌لیمو و آفتاب می‌توانند به بافت پارچه‌های ظریف خصوصاً جنس ابریشمی آسیب بزنند.

  1. پارچه‌ی لکه‌دار را در آب سرد خیس کنید. پارچه را برای چند دقیقه داخل آب لگن خیس کنید و اجازه بدهید تا زمانی که سایر مواد و لوازمی را که نیاز دارید آماده می‌کنید، پارچه کاملاً خیس بخورد. آب‌لیمو، نمک و کیسه‌ی پلاستیکی به اندازه‌ی کافی بزرگ که بتوانید لباس را داخل آن بگذارید، از جمله‌ی این موارد هستند.
  2. لباس را خیلی آرام بچلانید و بعد آن را داخل کیسه بگذارید. با چلاندن خیسی لباس را بگیرید و بعد آن را باز کنید و داخل یک کیسه‌ی بزرگ پلاستیکی بگذارید. بهتر است کیسه از نوعی باشد که به‌آسانی بتوانید آن را باز و بسته کنید.
  3. آب‌لیمو و نمک را اضافه کنید. حدود ۵۰۰ میلی‌لیتر (۲ فنجان) آب‌لیمو و ۱۲۰ میلی‌لیتر (۱/۲ فنجان) نمک داخل کیسه بریزید.
  4. پارچه را چنگ بزنید. محتوای کیسه‌ی بسته را با تمرکز بر ناحیه‌ی لکه‌دار روی هم فشار بدهید تا آب‌لیمو به بافت پارچه نفوذ کند. نمک در آب حل می‌شود و کمک می‌کند تا آب‌لیمو به داخل پارچه برود یا این‌که خود نمک باعث محو شدن لکه می‌شود.
  5. پارچه را بعد از ده دقیقه از کیسه بیرون بیاورید. اجازه بدهید کیسه برای مدت ده دقیقه به‌حال خود بماند. پارچه را از داخل کیسه بیرون بیاورید و با فشردن پارچه آب‌لیمو را از پارچه بگیرید.
  6. پارچه را زیر نور خورشید خشک کنید. پارچه را روی بند رخت یا یک سطح صاف پهن کنید و بگذارید خشک شود. این کار را در زیر نور آفتاب انجام بدهید و در جلوی خشک‌کن حرارتی انجام ندهید. وقتی که پارچه خشک شد، ممکن است کمی سفت به نظر بیاید، اما دفعه‌ی بعد که آن را به‌طور عادی بشویید، باید نرم شود.
  7. لباس را با آب بشویید. اگر لکه‌ی خون با این روش پاک شد، لباس را بار دیگر با آب بشویید تا اثرات آب‌لیمو و نمک از بین برود. اگر لکه‌ی خون همچنان باقی مانده، لباس را خیس کنید و دوباره زیر آفتاب پهن کنید تا خشک شود.

روش ۵

استفاده از روش‌های قوی‌تر

  1. آسیب‌های این روش را درک کنید. موادی که در این روش استفاده می‌شود از انواع قوی لکه‌بَرها هستند. برای همین، قدرت آن‌ها ممکن است موجب رنگ‌پریدگی پارچه یا آسیب دائمی در الیاف پارچه بشود. این روش بهترین گزینه برای پارچه‌های سفیدرنگ و غیرظریف است. اگر از روش‌های دیگر نتیجه نگرفتید می‌توانید از این روش به‌عنوان آخرین چاره استفاده کنید.
  2. اول این روش را در یک گوشه‌ی کوچک لباس امتحان کنید. وقتی که یکی از روش‌های زیر را انتخاب کردید، با استفاده از پنبه یا دستمال کاغذی روی یک گوشه‌ی کوچک و پنهان لباس امتحان کنید. لباس را ۵ تا ۱۰ دقیقه به حال خود رها کنید تا ببینید اثری از لکه روی پارچه می‌ماند یا نه.
  3. از سرکه‌ی سفید استفاده کنید. سرکه معمولاً به‌اندازه‌ی سایر مواد قوی نیست، اما همچنان می‌تواند به پارچه آسیب بزند. لباس لکه‌دار را به‌مدت حدوداً ۳۰ دقیقه در سرکه‌ی سفید خیس کنید و بعد فشار آب سرد را روی آن بگیرید و با نوک انگشت روی لکه را بسابید. اگر لکه به مقدار قابل توجهی از بین رفت، این کار را تکرار کنید.
  4. آب‌اکسیژنه را امتحان کنید. آب‌اکسیژنه‌ی ۳٪ را که غلظت مرسوم آن در بازار است، می‌توانید به‌طور مستقیم روی لکه بریزید یا پنبه‌ی آغشته به آن را روی لکه بکشید. توجه داشته باشید که این کار ممکن است رنگ پارچه را کمی سفید کند. پارچه را به‌مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه در محیطی تاریک نگه دارید چون نور آب‌اکسیژنه را تجزیه می‌کند. بعد با استفاده از اسفنج یا پارچه آن را خشک کنید.
  5. ترکیبات آمونیاک را امتحان کنید. از محلول “آمونیاک خانگی” یا “آمونیوم هیدروکسید” که به‌عنوان شوینده فروخته می‌شود استفاده کنید. این حلال‌ها را با نسبت برابر با آب مخلوط کنید و ناحیه‌ی لکه‌دار را به‌مدت ۱۵ دقیقه در محلول قرار بدهید و بعد آب بکشید. اگر در گوشه‌ای که دارید محلول را روی آن تست می‌کنید آثار آسیب پیدا شد، می‌توانید محلول را با مقدار بیش‌تری آب رقیق‌تر کنید، به این صورت که ۱۵ میلی‌لیتر (۱ قاشق غذاخوری) آمونیاک خانگی، ۱ لیتر آب و یک قطره مایع دست‌شویی را با هم مخلوط کنید.

هشدار: محلول آمونیاک می‌تواند به بافت پروتئینی ابریشم یا پنبه آسیب بزند.

محلول آمونیاک خانگی از حدود ۵ تا ۱۰٪ آمونیاک و ۹۰ تا ۹۵٪ آب تشکیل شده است. ترکیبات قوی‌تر آمونیاک، خوردگی بیش‌تری در الیاف پارچه ایجاد می‌کنند و باید رقیق‌تر شوند.

نکات

  • قبل از این‌که این روش‌ها را روی تمام پارچه امتحان کنید، حتماً آن را روی قسمت کوچکی امتحان کنید و نتیجه را ببینید تا مطمئن شوید رنگ یا بافت پارچه آسیب نمی‌بیند.
  • از بعضی از این روش‌ها برای پاک‌کردن لکه‌ی خون خشک‌شده روی قالیچه و پارچه‌ی مبل هم می‌توان استفاده کرد. به‌جای این که آن‌ها را خیس کنید، کمی مرطوب کنید چون آب اضافی هم می‌تواند به آن‌ها آسیب بزند.
  • اگر بخواهید اثر مایع سفیدکننده روی پارچه نماند، می‌توانید ۱/۴ آب‌اکسیژینه را با ۳/۴ آب ترکیب کنید.

هشدارها

  • تا زمانی که مطمئن نشدید لکه‌ی خون از روی پارچه پاک شده، آن را درون خشک‌کن نگذارید. گرمای خشک‌کن ممکن است باعث شود لکه‌ی خون روی پارچه به‌طور دائم بماند.
  • زمانی که می‌خواهید خونی را که متعلق به شما نیست پاک کنید، دستکش بپوشید. این کار برای جلوگیری از انتقال عفونت‌های خونی می‌تواند مؤثر باشد.
  • هرگز محلول آمونیاک را با سفیدکننده‌هایی مثل وایتکس مخلوط نکنید چون این کار می‌تواند گازهای سمی و خطرناک ایجاد کند.

چیزهایی که نیاز دارید

یک یا چند قلم از اجناس زیر:

  • صابون (ترجیحاً از نوع قالب صابون رخت‌شویی)
  • محلول آمونیاک خانگی یا مایع ظرف‌شویی
  • مایع و پودر رخت‌شویی یا مواد نگه‌دارنده‌ی آنزیم‌دار
  • آب‌لیمو، نمک و کیسه‌ی پلاستیکی زیپ‌دار
  • آب اکسیژنه و پنبه
  • پودر نرم‌کننده‌ی گوشت
  • سرکه‌ی سفید

 

 

امیدواریم از این مطلب استفاده کرده باشید و از آن در زندگی روزمره بهره ببرید. اگر خواندن این مطلب باعث شد مقداری اطلاعات عمومی شما در حوزه‌ی ترفندهای مربوط به لکه‌زادیی از روی پارچه و لباس بالاتر برود، آن را با دوستان و آشنایانتان به اشتراک بگذارید.

برای آشنایی بیشتر با سایر نکات و ترفندهای کاربردی، همچنان با پایگاه خبری – تحلیلی ریواس جنوب همراه باشید.

چنانچه نظر و یا تجربه‌ی ارزشمندی در زمینه‌ی لکه زادیی از روی پارچه دارید، آن را برای ما و سایر مخاطبان ریواس جنوب به اشتراک بگذارید.

 

منابع

 

 

پایان / مهشید آردی