ریواس جنوب، گزارش میدهد “تشنگی” باغات ۶۰۰ هکتاری”دلی اولاد علیمؤمن” یاسوج در انتظار یک تدبیر
پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/
باغداران منطقه “دلی اولاد علیمؤمن” چندین سال است که در پی یک بیتدبیری، با تحمل رنجهای زیاد، صورت باغهای خود را از شدت کمآبی، با سیلی سرخ نگه میدارند تا بلکه تدبیری، کام تشنه ۶۰۰ هکتار باغ آنها را سیراب کند.
به گزارش ریواس جنوب از یاسوج، کشاورزان بسیار زیادی در منطقه “دلی اولاد علیمؤمن” از توابع حوزه دشتروم شهرستان بویراحمد در ۲ تا سه سال اخیر با رنجهای کمرشکن کمآبی مواجه شدند؛ رنجهای که در پی بیتدبیری سالیان قبل و در سایه عدم نظارتها و سیاستگذاریها به وجود آمد و امروز در دولت تدبیر و امید باید فکری برای آن بشود.
ماجرا از این قرار است که سازمان جهاد کشاورزی استان کهگیلویه و بویراحمد در دولت قبل و بنا به استعداد بالای منطقه دلی اولاد علی مومن، اقدام به تأمین آب برای احداث ۲۴۰ هکتار باغ سیب کرد که متأسفانه این باغات تا مرز ۶۰۰ هکتار توسعه پیدا کردند و اکنون آب تأمینی آنها جوابگوی این حجم از باغات نیست.
محمد کریمی یکی از باغداران این منطقه است که میگوید: باغداری در این منطقه به علت کمآبی شدید، خسارتهای زیادی را وارد کرده که اگر فکری به حال آن نشود، هم باغات ما خشک میشود و هم سرمایهگذاری این سالهای ما بر باد میرود.
او میگوید که تعداد دفعات آبیاری باغات این منطقه به یک سوم رسیده و امیدی به زنده بودن این باغها در تابستان آینده نیست.
این حرف عمده باغداران این منطقه است که در گفتوگو با این پایگاه خبری مطرح کردند.
باغات ۲۴۰ هکتاری را بدون برنامه تا ۶۰۰ هکتار توسعه دادند
مشکل بزرگی که رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد در مورد آن میگوید: موضوع آب باغات این منطقه را به کارگروه آب و کشاورزی بردیم و راهکارهای مختلف تأمین آب این باغات بررسی شد که به بهترین روش قابل اجرا، مشکل باغداران این منطقه را رفع میکنیم.
جعفر گوهرگانی ادامه داد: چاههای آهکی که سازمان جهاد کشاورزی در این منطقه حفر کرده برای ۲۴۰ هکتار پیشبینی شد ولی اکنون باغات این منطقه به بالای ۵۰۰ هکتار توسعه یافتند که هر چند این دولت نقشی در ایجاد این مشکل نداشته ولی با همه توان برای رفع آن تلاش میکنیم.
یکی از اقداماتی که در سال قبل برای جبران کمآبی باغات این منطقه انجام شده، اجرای آبیاری نوین و قطرهای در این باغات بود که اگر چه مشکل را تا حدی کم کرده ولی باز هم جوابگو نبود و بخشی از باغات در آستانه خشک شدن هستند.
با چنگ و دندان در این چند سال اجازه ندادیم باغات این منطقه خشک شوند
منوچهر محمدی، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بویراحمد است که در این زمینه نیز پیگیریهای زیادی را انجام داد و در این دو سال با آبیاری سیار و موقتی اجازه خشک شدن این باغات را نداد.
او میزان باغات این منطقه را حدود ۶۰۰ هکتار اعلام میکند و میگوید باغات ۲۴۰ هکتاری را تا ۶۰۰ هکتار توسعه دادند و طبیعی است که باغداران به مشکل بخورند.
محمدی این را هم گفت که متأسفانه باغداران این منطقه حتی تعداد نهال بیشتری را نسبت به اصول علمی آن در هر هکتار کاشتند که این موضوع مشکل را دوچندان کرده است.
چند راهکار رفع کم آبی باغات سیب منطقه دلی اولاد علی مومن
وی راه نجات این باغات از کمآبی را اجازه شرکت امور آب منطقهای برای وارد شدن چاه چهارم این منطقه به مدار یا اجازه برداشت آب از رودخانه بشار میداند.
اما، عبدالعلی بهاالدینی، مدیر آب و خاک جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد امکان فنی برداشت آب از رودخانه بشار برای آبیاری این باغات را به علت اختلاف ارتفاع ممکن نمیداند.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق نیز پیشنهاد داده تا آّ رودخانه بشار را از طریق کانال بلااستفاده منطقه سروک یاسوج به صورت ثقلی به تنگکناره برسانند و از آنجا به منطقه دلی اولاد علی مؤمن پمپاژ شود.
پیشنهاد برداشت آب از سد شاهقاسم نیز به علت افت شدید منابع آبی این سد، قابلیت اجرایی ندارد اما مدیرعامل شرکت امور آب منطقهای میگوید شاید بتوانیم از خط انتقال آب فصلی دشتروم به سد شاه قاسم، انشعابی را برای تزریق به چاههای آب منطقه اولاد علی مومن در نظر بگیریم تا به آبدهی چاههای آهکی این منطقه کمک کند.
به نظر میرسد در بین همه پیشنهادات مطرح شده، پیشنهاد انتقال آب به تنگ کناره و همچنین تجهیز چاه چهارم موجود در این منطقه بتوانند مشکل باغداران این منطقه را حل کند.
حدود ۲۰۰ باغدار در منطقه دلی اولاد علی مومن از طریق باغداری امرارمعاش میکنند که منبع درآمد آنان با این مشکل، به مخاطره افتاده است.
استان کهگیلویه و بویراحمد در حدود ۴۲ هزار هکتار باغات مختلف دارد.
__________________
گزارش از کریم بنام
_________________
انتهای پیام/ک-ب