بودجه کهگیلویه و بویراحمد یک قدم به عدالت نزدیک شد تلاشهای زارعی برای گرفتن حق بویراحمد و دنا از اعتبارات نفت نتیجه داد
پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/
بودجه استان کهگیلویه و بویراحمد یک گام دیگر به عدالت جغرافیایی نزدیکتر شد و زارعی و هاشمی برای گرفتن حق حوزههای انتخابیه خود از اعتبارات جنجالی نفت در یک جنگ نابرابر بودجهای، یک گام به جلو برداشتند.
به گزارش ریواس جنوب از یاسوج، نشست شورای برنامهریزی استان کهگیلویه و بویراحمد با تأخیر چند هفتهای برگزار شد تا بلکه برای توزیع اعتبارات یک سوم نفت، غلاممحمد زارعی و عدل هاشمیپور ابلاغیه جدیدی بگیرند و این اعتبارات ۱۳۸ میلیارد تومانی فقط در گچساران و بهمئی توزیع نشوند و سایر شهرستانها نیز از آن بهرهمند شوند.
امروز هشتم مرداد ماه ۹۷ این شورا برگزار شد اما ملاک توزیع اعتبارات یک سوم نفت تغییری نکرد و همانند قبل گچساران بیشترین سهم را از این اعتبارات دارد.
دوئل و رقابت کاری تاجگردون و زارعی در این زمینه شدت گرفت و زارعی در جلسه قبل نامهای را از رئیس مجلس شورای اسلامی خطاب به محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه گرفت که اعتبارات یک سوم نفت به جای منطقه نفتخیز در استان نفتخیز توزیع شوند؛ یعنی همه استان از آن بهرهمند شود نه فقط بهمئی و گچساران.
این نامه را کسی داده بود که خودش قانونگذار این مملکت است و صریحا نوشته بود که متن قانونی که در مجلس تصویب شده دال بر توزیع استانی این اعتبارات ۱۳۸ میلیارد تومانی است.
اما تا اینجای کار هنوز چیزی در عمل تغییر نکرده بود و این موفقیت زارعی فقط یک نامه بود که بیش از هر چیز نشاندهنده نظام به هم ریخته بودجهای ایران، نظام چانهزنی، مافیا و نقش ارتباطات و رابطهها در نحوه بودجهریزی این مملکت بود.
این نامه باید با ابلاغ نوبخت به نوروزی ملاک عمل در توزیع اعتبارات نفت قرار میگرفت؛ اتفاقی که در فرصتی که زارعی داشت، محقق نشد و موافقین این اقدام از پیروزی تاجگردون در دوئل بودجهای این استان گفتند.
اما چند اتفاق در این مدت افتاد که به نوعی موفقیت زارعی و هاشمی قلمداد میشوند و بودجه این استان را به سمت اعتدال و توازن میبرد؛ رویکردی که استاندار کهگیلویه و بویراحمد معتقد است آن را شروع کرده اما اصلاحات تدریجی خواهد بود.
نکته اول اینکه در این نشست شورای برنامهریزی نیز توزیع همه اعتبارات نهایی نشد و استاندار کهگیلویه و بویراحمد آن را به جلسه بعد موکول کرد تا به ویژه در چند سرفصل مهم، با اطلاع از جزئیات وبرنامه دستگاهها، توزیع اعتبارات را نهایی کند.
نکته بعد اینکه برای اولین بار در کشور و برای استانهای نفتخیز اعتباراتی به عنوان ترمیم اعتبارات تملک دارایی از سوی آقای نوبخت ابلاغ شد تا شهرستانهایی که از اعتبارات یک سوم نفت بهرهای نمیبرند، از این اعتبارات سهمیه بگیرند.
اعتبارات ترمیم که برای جبران نحوه توزیع اعتبارات یک سوم نفت برای اولین بار ابلاغ شده، ۱۸ میلیارد تومان است که کهگیلویه با ۹ میلیارد تومان و بویراحمد با ۸ میلیارد تومان بیشترین سهمها را داشتند و گچساران و بهمئی از این اعتبارات محروم شدند.
نکته دیگری که میتوان آن را نتیجه تلاشهای زارعی و هاشمی برای گرفتن حق حوزه انتخابیهاشان قلمداد کرد، نحوه توزیع اعتبارات ۲۹۸ میلیارد تومانی توازن استانی و ملی است که برای اولین بار سهم شهرستان بویراحمد از این اعتبارات قابل توجه به ۳۸ درصد و سهم کهگیلویه بزرگ به ۴۶ درصد رسید.
سهم گچساران از اعتبارات توازن، ۱۰٫۴ درصد و باشت ۷٫۳ درصد بوده است.
به تعبیری دیگری شهرستانهایی که از اعتبارات یک سوم نفت سهمیهای نداشتند در اعتبارات ۲۹۸٫۶ میلیارد تومان توازن و ۱۸ میلیارد تومان ترمیم بیشترین سهم را گرفتند تا به نوعی سهم بیشتر گچساران از اعتبارات یک سوم نفت جبران شود.
موضوعی که استاندار کهگیلویه و بویراحمد از مدیران خواست تا برای حسن نوروزی و این تصمیمش دست بزنند تا کنایهای بر نگاه “گچسارانی” رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کهگیلویه و بویراحمد باشد.
استاندار البته در حالی برای حسن نوروزی دست زد که قبل از آن به شدت با یک اقدام مبهم و ناشفاف او مخالفت کرد؛ حسن نوروزی درا ین نشست معتقد بود که اعتبارات حدود ۸۹ میلیارد تومانی توازن ملی که به پروژههای ملی داده میشوند در اختیار تهران است و استان کاری به نحوه توزیع این اعتبارات نداشته باشد.
اما احمدی با مخالفت صریح با این اظهارات گفت در توزیع بودجه هیچ نقطه مبهم و غیرشفافی نباید باشد و جزئیات این اعتبارات باید در شورای برنامهریزی مصوب و به تهران پیشنهاد داده شود.
او به نوروزی گفت که شما من را میشناسید که پای هیچ نامه و موضوع مبهمی را امضا نمیکنم و از حرفی که میزنم عدول نمیکنم لذا جلسه بعد لیست کامل پروژههایی که پول ملی میگیرند را میآوری تا عدالت جغرافیایی در این اعتبارات نیز درحد مقدورات برقرار شود.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد به خوبی گفته بود که وقتی اینجا شفاف مطرح نشود بعد میبینیم که یک شهرستان چندین پروژه ملی دارد و یک شهرستان یک مورد هم ندارد؛ هر چه ما با مردم صادقتر باشیم مردم هم بیشتر ما را دوست خواهند داشت.
بعد از این بود که حسن نوروزی از نگاه ویژه در اعتبارات توازن به شهرستانهایی گفت که از اعتبارات یک سوم نفت استفاده نمیکنند و استاندار هم او را تشویق کرد؛ تشویقی که البته معانی خاصی هم داشت.
علیمحمد احمدی خطاب به مدیران معترض بویراحمدی به ویژه فرماندار این شهرستان گفت که رفته رفته داریم رویه توزیع بودجه را متعادل میکنیم؛ شما هم کمک کنید و در فضایی آرام با کلام آرام این رویه را پیگیری کنید؛ از نوروزی هم میخواهم که در این مسیر پیگیری و همراهی کند.
او گفت که برخی اعتراضات به حق است اما ملاک توزیع بودجه، قانون است؛ برخی شاخصها مثل جمعیت و نرخ محرومیت بر اساس سرشماری سال ۸۵ هستند و اینها باید به روز شوند اما وقتی اینها را میگوییم این را هم بگوییم که همین هفته قبل از محل تنش آبی رقم قابل توجهی به تصفیهخانه فاضلاب یاسوج دادیم؛ یا در پل بشار و پروژههای شهر یاسوج چه اعتباراتی اختصاص داده میشود؛ اینها را هم بگویید.
انتهای پیام/ بنام-ک