پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/

منتخب شورای پنجم شهر شیراز، اشتباه عجیب مسئولان این شهر در خصوص سازنده‌ی مسجد مشیر این شهر را ناشی از کم‌سوادی متولیان و یا بی‌تفاوتی آنان نسبت به هویت تاریخی و فرهنگی این شهر متمدن، می‌داند.

احمد تنوری- عضو شورای شهر شیراز

 احمد تنوری در گفتگو با خبرنگار ریواس جنوب، این موضوع را نشانه‌ای از ضرورت برخی تغییرات در مناصب مدیریتی این کلان‌شهر قلمداد کرده است.

آنگونه که تنوری می‌گوید در مقابل درب ورودی مسجد مشیر تابلویی نصب شده که در آن -به اشتباه- مشیرالدوله به عنوان بانی و سازنده این مسجد معرفی شده است؛ حال آنکه بانی این مسجد، مشیرالملک است و القاب مشیرالملک و مشیرالدوله به شخصیت‌های متفاوتی اعطاء شده است.

وی با اشاره به اهمیت توجه جدی به مسائل تاریخی و فرهنگی شهر شیراز، تصریح کرد: وقتی مسئولان فعلی مربوطه در شیراز، فرق بین مشیرالملک و مشیرالدوله را نمی‌دانند یا اصلا پاسداری از هویت تاریخی و فرهنگی شیراز و زنده ماندن نام مشاهیر خاندان‌های شیرازی برایشان مهم نیست، بیش از پیش لزوم اعمال تغییراتی در برخی از سطوح مدیریتی شهر شیراز آشکار می‌شود.

عضو شورای پنجم شهر شیراز تأکید کرد: امیدوارم در دولت دوم روحانی کمتر شاهد بکار گماردن نیروهای کم‌سواد در استان فارس و شهر شیراز باشیم.

مسجد مشیر شیراز

 پژوهشگر تاریخ و فرهنگ و خاندان‌های شیراز در بخش دیگری از اظهارات خود درباره این مسجد گفت: مسجد مشیر از بناهای ارزشمند تاریخی مربوط به عهد قاجار در شهر شیراز است که توسط مشیرالملک دوم ساخته شده است.

تنوری اضافه کرد: مشیرالملک اول، میرزا محمدعلی خان مالک اراضی و روستاهای بلوک سیوند و خفرک و دست‌بال بود که پس از مرگش، این لقب توسط مقام ایالت فارس به پسرش مرحوم میرزا ابوالحسن‌خان داده شد و او از آن پس به مشیرالملک شیرازی یا «مشیرالملک دوم» مشهور شد. این شخصیت همان سازنده‌ی مسجد مشیر است.

وی ادامه داد: با این حال «مشیرالدوله» حداقل لقب شِش تن از رجال دوره‌ی قاجار در ادوار مختلف بوده است که معروفترین آنها میرزا نصرالله خان نایینی، وزیرلشکر و بعدها صدراعظم مظفرالدین شاه در هنگام صدور فرمان مشروطه بود. پس از وی نیز پسرش میرزا حسن خان این لقب را به ارث برد. میرزا حسن خان مشیرالدوله، بعدها در دوران پهلوی نام خانوادگی پیرنیا را اختیار کرد و در واقع همان استاد حسن پیرنیا مورخ مشهور و از احیاکنندگان هویت ایرانی پیش از اسلام است. پیش از این پدر و پسر نیز حداقل چهار نفر دیگر، لقب مشیرالدوله را در اختیار داشتند از آن جمله، میرزا جعفر مشیرالدوله فراهانی سفیر ایران در دربار عثمانی، میرزاحسین خان مشیرالدوله قزوینی که بعدها به سپهسالار ملقب شد، میرزا یحیی‌خان مشیرالدوله قزوینی برادر سپهسالار و میرزا محسن خان مشیرالدوله تبریزی وزیر تجارت، وزیر عدلیه و وزیر خارجه در ادوار مختلف دوران قاجار بوده‌اند.

گفتنی است احمد تنوری کارشناس ارشد ایرانشناسی با موضوع پایان‌نامه تاریخ محلی شیراز است و در حال حاضر در مقطع دکترای تاریخ و تمدن ملل تحصیل می‌کند. او در انتخابات ۲۹ اردیبهشت‌ماه، از سوی شهروندان شیراز برای عضویت در پنجمین دوره شورای اسلامی این شهر انتخاب شده است.

انتهای پیام/ سجاد بنام