توصیههای بهداشتی رئیس مرکز بهداشت استان کهگیلویه و بویراحمد در ماه محرم و صفر
پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/
معاون بهداشتی و رئیس مرکز بهداشت استان کهگیلویه و بویراحمد نکات مهمی را به مسئولین مساجد، تکایا، حسینیهها و هیئتهای عزاداری در ماههای محرم و صفر یادآوری کرد.
به گزارش ریواس جنوب از یاسوج، دکتر ابراهیم نعیمی در این توصیههای بهداشتی، آورده است؛
با عنایت به اینکه در ماه محرم همزمان با برگزاری جلسات و مراسم مذهبی و عزاداری در مساجد و تکایا، توزیع نذورات و غذا توسط هموطنان عزیز به ویژه هیئت های عزاداری صورت می گیرد و از طرفی بروز بیماریهای مرتبط با غذا و مسمومیت های غذایی در مکان هایی که بصورت دسته جمعی غذا تهیه و توزیع می گردد بیشتر می باشد، لذا به جهت اهمیت موضوع و به منظور حفظ سلامت عموم جامعه انتظار می رود مدیران محترم هیئت های عزاداری و مسئولین طبخ و تهیه غذا با توجه به نکات ساده ولی پر اهمیت بهداشتی که برخی از آنها بشرح ذیل بیان می گردد در تأمین سلامت عمومی کوشا و ساعی باشند:
۱-هرگونه پخت و پز باید در مکانی دارای شرایط بهداشتی صورت گیرد. شایسته است مدیر هیئت نسبت به معرفی محل به مرکز بهداشت اقدام و درخواست بازدید و اخذ مشاوره و تائیدیه بهداشتی نماید.
۲- ورود و خروج به محل طبخ غذا و دخالت افراد متفرقه در امر تهیه و توزیع غذا و چای و غیره ممنوع می باشد. کلیه افراد مرتبط نیز بایستی نسبت به دریافت کارت معاینه پزشکی اقدام نمایند.
۳- رعایت اصول بهداشت فردی به ویژه کوتاه نگه داشتن ناخن ها، شستشوی مرتب دست ها و استفاده از روپوش کار مناسب توسط دست اندر کاران طبخ و توزیع غذا ضروری می باشد.
۴-مسئولین تهیه مواد اولیه باید از سالم و بهداشتی بودن مواد اولیه مصرفی اطمینان داشته باشند و آنها را از محل های معتبر خریداری و یا از افراد معتبر و شناخته شده به عنوان نذورات قبول نمایند. در صورت برخورد با موارد مشکوک سریعاً شبکه بهداشت شهرستان را در جریان قرار دهند.
۵- مدیران هیئت ها و هیئت امنا مساجد و تکایا توجه داشته باشند در قبول نذورات بصورت غذای آماده دقت مضاعف نموده و ضمن خودداری از قبول غذای آماده از افراد ناشناس از سلامت غذای ارائه شده قبل از توزیع اطمینان حاصل نمایند.
۶-آب آشامیدنی بایستی بهداشتی و ترجیحاً از شبکه توزیع عمومی باشد.
۷- در تهیه فرآورده های دامی دقت نموده و از گوشت دام و طیور کشتار شده در کشتارگاه های دام تحت نظر اداره دامپزشکی استفاده نمایند.
۸-از ذخیره سازی مواد غذایی خام و پخته در مجاورت هم موکداً خودداری و در ذخیره سازی گوشت نیز نکات ایمنی و بهداشتی به ویژه تمیز و قطعه نمودن گوشت و منجمد نمودن فوری گوشت های مازاد در قطعه های کوچک را رعایت نمایند.
۹- جهت سرخ کردن مواد غذایی از روغن های مخصوص سرخ کردنی استفاده شود. سرخ کردن با حرارت ملایم انجام شده و بیش از یکبار از روغن استفاده نگردد.
۱۰-استفاده از نمک های غیر تصفیه به دلیل وجود ناخالصی ممنوع بوده و از نمک تصفیه شده ید دار استفاده شود.
۱۱-در صورت توزیع شیر از شیر پاستوریزه استفاده شده و یا نسبت به جوشاندن شیر حداقل به مدت ۲۰ دقیقه اقدام گردد.
۱۲-سبزیجات تازه مسلماً آلوده به عوامل بیماری زا هستند و لذا تمیز نمودن شستشو و ضدعفونی آن ها ضرورت داشته و لازم است مراحل چهارگانه سالم سازی سبزی جات طبق دستور العمل انجام شود. توصیه می شود از ســـالاد و سبزیجات بسته بندی شده با پروانه ساخت از وزارت بهداشت استفاده شود.
۱۳- ابزارکار مناسب و تمیز و بهداشتی در سالم بودن غذای تهیه شده در آشپزخانه بسیار با اهمیت است. لذا ظروف و ابزار کار را قبل از استفاده شستشو و در صورت نیاز ضد عفونی نمایند. ترجیحاً از ظروف و ابزار کار استیل استفاده شود و در صورت استفاده از دیگ های مسی حتماً سفید شده باشد.
۱۴- نگه داری غذای پخته و آماده در دمای محیط و یا روی شعله ملایم بیش از دو ساعت جداً و مؤاکداً خودداری نمایید. در صورت لزوم بایستی غذای آماده را در دمای زیر ۴ درجه یا بالای ۶۳ درجه سانتیگراد نگه داری کنید.
۱۵-در توزیع غذا از ظرف به ظرف کردن بی مورد آن خودداری و حتی الامکان در کوتاه ترین فاصله غذای تهیه شده به صورت گرم توزیع گردد.
۱۶-استفاده از ظروف یک بار مصرف بهداشتی در توزیع غذا توصیه می شود (ظروف یک بار مصرف گیاهی، P.P ، آلومینیومی و سلولزی). در مورد ظروف چند بار مصرف پیش بینی مکانی برای شستشو و ضد عفونی آن ها، برای هرنوبت استفاده ضروری است.
۱۷- از راه رفتن روی سفره در حین پذیرایی خودداری گردد.
۱۸-پس از پذیرایی نسبت به جمع آوری و دفع مناسب زباله های تولید شده اقدام و از مردم خواسته شود از پراکندن ظروف یک بار مصرف در معابر و خیابان خودداری نمایند. بدین منظور سطل زباله به تعداد و حجم کافی در محل قرارداده شود.
۱۹- در مکان های تجمع عزاداران به ویژه اماکن سربسته ضمن نصب تابلوی منع مصرف دخانیات از استعمال سیگار جلوگیری و با جمع آوری زیرسیگاری ها از استعمال مواد دخانی در محل های مسقف خودداری گردد
۲۰-از ذبح و قربانی احشام در جلوی هیئت های عزاداری و یا تکایا و مساجد و درمعابر خودداری گشته و یا حتی الامکان در محل های تعیین شده صورت گیرد به گونه ای که از پراکنده شدن خونابه و فضولات حیوانات در این مکان هاجلوگیری به عمل آید.
۲۱- توزیع آب، شربت و یا شیر در بین دسته های عزاداری و یا در مراسم با لیوان یک بار مصرف صورت گیرد و از فرو بردن لیوان و پارچ به داخل ظروفی که آب و شربت داخل آن است جلوگیری شود.
دکتر ابراهیم نعیمی
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و رئیس مرکز بهداشت استان کهگیلویه و بویراحمد
انتهای پیام/ د