پس از تب کریمه کنگو، نوبت به «قارچ» رسید؛ ثبت ۳۳ مورد مسمومیت بر اثر مصرف قارچ در بیمارستانهای فارس/ ۴ نفر فوت کردهاند/ توضیحات تکمیلی درباره قارچهای سمی
پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/
پس از اظهارات ضدونقیض در باره شیوع تب کِریمه کُنگو در استانهای مختلف ازجمله فارس، این بار نوبت به «قارچ» رسید تا اعداد و ارقام متفاوتی درباره مرگ و میر ناشی از مصرف نوعِ سمّی این مادهی دوستداشتنی مطرح شود.
به گزارش ریواس جنوب، با وجود اظهارنظرهای مختلف کاربران فضای مجازی، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز اعلام کرده که از مجموع ۳۳ نفری که بر اثر مصرف قارچهای سمی مسموم شده بودند، تاکنون متأسفانه ۴ نفر در بیمارستانهای فارس فوت کردهاند.
به گفتهی عبدالرسول همتی، مابقی در بیمارستانهای علیاصغر و نمازی بستری هستند.
البته بنا بر اعلام این مقام مسئول، ۱۳ نفر از کل افرادی که براثر مصرف قارچهای سمی مسموم شدهاند، ساکن استان فارس بوده و ۲۰ نفر دیگر ساکن استانهای زنجان، لرستان، آذربایجان و کرمانشاه هستند که با توجه به اینکه دانشگاه علوم پزشکی شیراز تنها مرکز ارائه پیوند کبد است، به بیمارستان نمازی و یا علیاصغر شیراز منتقل شدهاند.
** توضیحاتی درباره قارچهای سمی
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز همچنین درباره مسمومیتهای ناشی از مصرف قارچ سمی، توضیحاتی ارائه کرد.
بر پایه توضیحات دکتر همتی، این نوع مسمومیت سریعاً به کبد و دستگاه گوارش و در برخی موارد به سلولهای مغزی افراد آسیب وارد میکند.
همچنین، خوابآلودگی، تشنج، تهوع و استفراغ از علائم مسمومیت با قارچهای کوهی است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز به شهروندان توصیه کرد تا قارچ مصرفی خود را از مراکز مجاز و معتبر که دارای تاریخ تولید و انقضا باشد، تهیه کنند.
کارشناس مرکز اطلاعرسانی داروها و سموم دانشگاه علوم پزشکی شیراز هم در این خصوص گفت: مسمومیت با قارچهای سمی با تشخیص و مصرف اشتباه قارچ های وحشی به دلیل شباهت ظاهری آنها با قارچ های خوراکی ایجاد میشود؛ مسمومیتی که گاه مرگ را برای فرد بهدنبال دارد.
دکتر زکیه آصفجاه افزود: انواع مختلفی از قارچهای سمی از نظر نوع محتوای سم و تظاهرات بالینی ناشی از سموم آنها وجود دارد که بیشتر براساس شروع نشانههای مسمومیت به دو گروه زوداثر ( ۱۸۰-۳۰ دقیقه پس از مصرف) و طولانی اثر ( ۲۴-۶ ساعت پس از مصرف) طبقه بندی میشود .
او از نشانه های مسمومیت های قارچی به تهوع، استفراغ، دردهای شکمی، اسهال، تعریق، گُر گرفتگی، تب بالا، نبض تند، ضربان نامنظم قلب، کاهش فشار خون، سردرد، ضعف، سرگیجه، غش، تاری دید، مشکلات تنفسی، تشنگی بیش از اندازه، توهم، هذیان، تشنج، کما و در موارد شدیدتر آسیب های کبدی، کلیوی، مغزی و حتی مرگ، اشاره کرد .
این دکتر داروساز، با اشاره به برخی از تصورات اشتباه در زمینه شناسایی و مصرف قارچ ها، توضیح داد: به عنوان مثال، این نکته که اگر حیوانات قارچها را می خورند پس برای مصرف انسان نیز مشکلی ندارند، نادرست است؛ زیرا بسیاری از حیوانات می توانند قارچ های سمی را بدون هیچ گونه عارضه جانبی مصرف کنند .
او همچنین به تصور نادرستی دیگری که براساس آن قارچهای رشد کرده بر روی چوب غیرسمی است اشاره و تصریح کرد: مردم باید در این زمینه کاملا هوشیار باشند و بر اساس این تصورات و نکات غیرواقعی، قارچی را استفاده نکنند که مسمومیت به دنبال داشته باشد.
آصف جاه، با معرفی برخی از خصوصیات ظاهری قارچهای سمی، به وجود کلاهک یا ساقه قرمز رنگ، وجود پرزهای سفید رنگ زیر کلاهک قارچ، وجود حلقه بر روی ساقه یا وجود قسمت کیسه ای یا فنجانی شکل در پایین ساقه قارچ اشاره و تصریح کرد: البته این ویژگی ها تمام خصوصیات قارچ های سمی نیست .
این دکتر داروساز در مورد بهترین راه برای شناسایی قارچ سمی، گفت: هر چند در شناسایی قارچ های سمی صفات ظاهری نقش بسیار مهمی دارند، اما به علت عدم اطمینان و کارآیی دقیق این روش، بهترین راه شناسایی دقیق آنها روش های آزمایشگاهی است .
او برای پیشگیری از مسمومیت با قارچ ها، توصیه کرد: در صورت رفتن به دامان طبیعت، نه تنها باید از چیدن و خوردن قارچ های خودرو امتناع کنیم، بلکه نباید به آنها دست بزنیم و در صورت لمس آنها، باید از تماس دست با چشم، دهان و پوست خودداری شود، همچنین باید به کودکان درباره قارچ های سمی آگاهی داده و آنها را از مصرف هر نوع قارچ منع کنیم .
آصفجاه اضافه کرد: پختن، کباب کردن، در نمک انداختن و خشک کردن، نمیتواند سموم قارچ ها را از بین ببرد و بخارات ناشی از برخی از گونه ها می تواند، موجب مسمومیت شود، بنابراین مطمئن ترین راه، خرید و استفاده از قارچ های، خوراکی در بسته بندی های مطمئن از مغازه ها و فروشگاه هاست .
این پزشک داروساز گفت: در صورت شک به مصرف قارچ های سمی و مسمومیت با آنها، باید هر چه سریع تر با اورژانس۱۱۵ یا مرکز اطلاع رسانی داروها و سموم با شماره ۱۹۰ و ۳۲۳۳۱۰۱۷ تماس گرفت یا بیمار را به مراکز درمانی منتقل کرد.
انتهای پیام/ سجاد بنام
[…] گزارش ریواس جنوب، اردیبهشتماه امسال دستکم ۳۳ نفر بر اثر مصرف قارچهای سمی مسموم و در بیمارستانه… که متأسفانه تا آن تاریخ ۴ نفر در بیمارستانهای فارس […]