گزارش/ جزئیاتی از ماجرای عجیب و غریب استیضاح و استعفای شهردار شیراز
پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/
پس از چند روز پرالتهاب و مبهم در جریانات مدیریت شهری شیراز، سرانجام رئیس و تعدادی از اعضای شورای شهر شیراز در یک نشست خبری از ماجرای استعفا (بخوانید استیضاح) شهردار شیراز، پرده برداشتند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی ریواس جنوب، با وجود سکوت روابط عمومیهای شورای شهر و شهرداری شیراز، اما به روایت کاربران فضای مجازی، شورا و شهرداری روزهای پرالتهابی را گذراندند و سید احسان اصنافی که کمتر از ۱۱ ماه پیش با حواشی و انتقادات بسیار بر صندلی شهردار شیراز تکیه زده بود، از کرسی خود با عنوان «استعفا» کنار رفت؛ استعفایی که با وجود رفت و برگشتهای فراوان، اما بر همگان روشن شد که نهتنها به معنای واقعی استعفا نبود بلکه استیضاح و عزل آن هم به رغم تقلا و تکاپوی بسیار او بود.
اما در حالیکه طی روزهای گذشته انتقادات زیادی به شورا و شهرداری به دلیل اطلاعرسانی ضعیف در این ماجرا وارد شده بود، سرانجام صبح امروز یکشنبه ۲۳ مردادماه، رئیس و تعدادی از اعضای شورای اسلامی شهر شیراز در یک نشست خبری ضمن عذرخواهی از اصحاب رسانه، با ارائه دلایل ۱۰ گانه خود برای استیضاح شهردار این کلانشهر، جزئیاتی تازه از ماجرا را تشریح کردند.
** چه شد که استیضاح اصنافی، استعفا شد؟
گفته میشود ۱۰ عضوی که طرح اولیه استیضاح را امضا کردند، شامل مهدی طاهری، افسانه خواست خدایی، مهدی نصیری قرقانی، غلامعلی ترابی، علی اکبر سلطانی، ابراهیم حسینی، علیرضا اسکندری، محمدحسن اسدی، رضا محمدیان و مسعود زارعی بودند که البته در جلسه پایانی به تمامی اعضا افزایش یافت.
طاهری ادامه داد: «به هر ترتیب جلسه در تاریخ مقرر برگزار شد و اعضا رأیگیری رسمی انجام دادند که استیضاح رای آورد اما گفتند نتیجه اعلام نشود تا شهردار استعفا دهد. موضوع را به شهردار گفتیم و خواهش کردیم موضوع را به سمت استعفا ببرد. چند ساعت بعد متن استعفای شهردار اعلام وصول شد و روند موجود به اطلاع اعضا رسید و اعضا پذیرفتند که استیضاح تنفیذ نشود. دو روز بعد یعنی شنبه ۲۳ مرداد، جلسه بعدی شورا را با دستور جلسه بررسی نهایی استعفای شهردار تعیین کردیم، اما صبح همان روز شنبه شهردار یک نامه دستنویس ارسال کرد که تقاضای لغو استعفا را داشت. وقتی در جلسه مسئله استعفا و تقاضای لغو آن به اطلاع رسید، رفتار دوگانه شهردار یک حس ناخوشایندی در شورا ایجاد کرد و اعضا به صورت کاملاً یکپارچه و خیلی جدی دستور استیضاح را در برنامه خود گذاشتند. اما چون دستور جلسه به لحاظ قانونی استیضاح نبود، شورا با لغو استعفا موافقت کرد و جلسه دیگری را همان روز ساعت ۶ عصر با دستور جلسه ادامه روند استیضاح شهردار تشکیل داد.»
رئیس شورای شهر شیراز با پردهبرداری از تلاشهای اصنافی برای ابقا در سمت خود، تصریح کرد: «ساعاتی قبل از جلسه، شهردار با دو سوم اعضای شورا تماس گرفته بود و وقتی دیگر راهها را بسته میدید، تقاضای شنیدن آخرین صحبتها و توضیحات خود را ارائه کرد. به هر حال جلسه آخر با حضور فرماندار و معاون وی تشکیل شد. شهردار که دیگر همه فضا را کاملاً بسته دید، اعلام کرد که به تصمیم شورا تمکین میکند و ایرادات شورا را پذیرفت. اصنافی برای اولین بار اختلاف نگاه شورا و شهرداری در شیوه مدیریتی را پذیرفت و با ادبیاتی که داشت و برای اولین بار از رأی و نظر شورا این گونه تمکین کرد بر نظر اعضای شورا اثر گذاشت که از حق قانونی خود بگذرند و با توقف روند استیضاح، استعفای شهردار شیراز را بپذیرند.»
طاهری با بیان اینکه «هیچ خدشهای تاکنون در روند کار شورا نبوده است»، خاطرنشان کرد: «در مورد این روند ازجمله جلسه روز پنجشنبه، تشکیکهایی انجام شد، اما حضور فرماندار یا نماینده وی از الزامات شورا نیست و عدم حضور فرماندار دلالت قانونی نبودن تصمیم شورا ندارد. اعضای شورا در حضور فرماندار شیراز، اختیار قانونی برای پذیرفتن استعفا یا استیضاح داشتند.»
** اصنافی: بر اساس دعوت خود شورا شهردار شیراز شده بودم
در متن ارسالی از سوی احسان اصنافی خطاب به شهروندان شیراز آمده: «حضور بنده به عنوان شهردار منتخب شیراز و استعفا از عضویت در شورای ششم شهر، تنها بر اساس دعوت و درخواستی بود که اعضای شورا از بنده داشتند.»
همچنین در متن استفای اصنافی از سمت شهردار شیراز خطاب به رئیس شورای ششم نیز «تفاوت دیدگاه در نحوه مدیریت شهری و احتمال ایجاد خلل در فرایند خدمترسانی به مردم» به عنوان دلیل اصلی استعفا عنوان شده؛ دلیلی که با تقلای عجیب او برای ماندن در این مقام متناقض است و اینکه نایب رئیس سابق شورای ششم تفاوت دیدگاه با همفکران خود در لیست منتخب شورای ششم را دلیل استفعا بداند، دور از ذهن است.
** طاهری: مدیریت اصنافی انجام کار را دشوار کرده بود
با این حال، رئیس شورای شهر شیراز با یادآوری برخی دلایل استیضاح اصنافی، گفت: «احسان اصنافی علیرغم پاکدستی و دینداری، فضای بازی که انتظار بود باید برای مدیران خود ایجاد کند، ایجاد نمیکرد که این امر انجام کار را دشوار کرده بود.» مهدی طاهری اضافه کرده که «شهردار آینده باید دارای ویژگیهای مدیریت باز، صریح، سالم، دارای انضباط مالی، رعایت پاکدستی، دور از هر نوع رانتی اعم از مالی و زمینخواری و نیروی انسانی باشد.»
** خواستخدایی: اگر استیضاحی در کار نبود، استعفایی هم رخ نمیداد
افسانه خواستخدایی، عضو هیأت رئیسه شورای اسلامی شهر با صراحت بیشتر به انتقاد از شهردار مستعفی (بخوانید معزول) شیراز پرداخت و گفت: «واقعیت این است که اگر استیضاحی در کار نبود، استعفایی هم رخ نمیداد. ناکارآمدی و عدم تخصص حتی اگر از دل شورا باشد هیچ معنایی ندارد و با وجود اینکه اصنافی پارهای از شورای انقلابی بود اما ما با او هیچ تعارفی نداشتیم چرا که حافظ منافع شهر هستیم. مدیریت شهر اهدافی به اصنافی سپرده بود، ازجمله فسادستیزی و مدیریت مدیران تراز انقلابی و بروز و ظهور عملکرد شهرداری در شهر که متأسفانه این امور محقق نشد.»
بر پایه این گزارش، دلایل استیضاح سید احسان اصنافی شهردار شیراز از سوی روابط عمومی شورای شهر شیراز به این شرح اعلام شد:
- افزایش نارضایتی عمومی در ارتباط با خدمات شهری و محلهای مانند تصفیهخانه، آسفالت، لکهگیری معابر و فضای سبز و عدم اقدام جدی در راستای جلوگیری از بین رفتن باغات شیراز.
- بیبرنامگی و روزمرگی در فعالیتها و طرحهای مختلف شهرداری.
- فاصله فاحش میزان جذب درآمد در بخشهای مختلف در چهار ماهه اول سال در مقایسه با سالهای قبل.
- عدم اجرای مصوبات شورای شهر از جمله قرارداد پروژه مرکز داده، کیف پول الکترونیک و بلیط افزار شهروندی، عدم ارسال تعداد پهنه پیشنهادی در حوزه خدمات درمانی، رصدخانه شهری و معماری سازمانی.
- عدم اهتمام و پیگیری جدی پیرامون مصوبه شورا در رابطه با ایجاد سامانه یکپارچهسازی اسناد شهرداری علیالخصوص اسناد موجود در ادارات کل حقوقی و املاک.
- عدم ارائه برنامه جامع راهبردی در حوزه فرهنگی، عمرانی، زیارتی، گردشگری، سرمایهگذاری و ایجاد درآمد پایدار شهری.
- عدم اجرای مصوبه کمیسیون نامگذاری معابر و اماکن عمومی با موضوع بهروز رسانی نقشه سامانه منام با روش بررسی میدانی و گزارش مغایرتهای موجود به شورای اسلامی شهر.
- عدم توجه به برنامههای زیرساختی، توسعه محور و ریشهای در حوزه فرهنگ همچون طرح احیای محلات با محوریت مساجد و عدم وجود استراتژی و برنامه مشخص در حوزههای فرهنگی، اجتماعی، ورزشی و گردشگری شهرداری.
- مدیریت ضعیف و عدم ارائه برنامههای راهبردی در مبارزه با فساد، پرورش نیروی انسانی مستعد و شفافیت در ادارات کل حقوقی و املاک.
- توقف و ضعف در اجرای پروژههای مصوب در حوزه عمرانی و عدم آغاز به کار تمامی پروژههای بزرگ حیاتی مصوب در بودجه ۱۴۰۱.
** سعید مصفا، سرپرست شهرداری شیراز شد
به هر ترتیب، پس از کش و قوسهای فراوان، سرانجام سید احسان اصنافی در واپسین لحظات پیش از استیضاح، استعفا را به جان خرید و شورای شهر هم با پذیرش این استعفا، با رأی همه اعضا، سعید مصفا، معاون مالی و اقتصادی شهرداری شیراز را با حفظ سمت به عنوان سرپرست بزرگترین دستگاه اجرایی استان فارس منصوب کردند.
** شهردار آینده شهرداری شیراز کیست؟
رئیس شورای شهر در نشست خبری امروز در پاسخ به این سوال که نگاه در انتخاب شهردار به چه سمت است؛ با رد استفاده از مشارکت مردمی در انتخاب شهردار جدید گفت: «نگاه شورا به سمت عملگرایی و سرعت در انتخاب شهردار است و تاکنون هیچ نگاهی برای مشارکت مردم در انتخاب شهردار وجود نداشته و به دلیل فرصت کم، این نگاه نیست بلکه نگاه این است که شورا به سرعت به سمت اجماع برود.»
** انتقاد رئیس شورای شهر شیراز از تعامل کم دستگاههای ارشد فارس
او همچنین با انتقاد از عملکرد برخی دستگاههای ارشد استان فارس در عدم تعامل با شهرداری شیراز، تصریح کرد: «شهرداری یک دستگاه مجزا نیست بلکه نیاز به همراهی دیگر دستگاهها دارد و ما انتظار کمک و همراهی بیشتری از سوی دستگاههای مرتبط با شورا را داریم.»
به نظر میرسد بخش عمده مخاطب رئیس شورای شهر شیراز، استانداری فارس بوده باشد.
** نگاهی به روند انتصاب تا استیضاح اصنافی
به گزارش ریواس جنوب، سوم شهریور ۱۴۰۰، حدود سه هفته پس از شروع به کار شورای ششم، سید احسان اصنافی به عنوان نایب رییس شورا، با ۸ رأیِ خود و هفت عضو دیگر از مجموع ۱۳ عضو شورای ششم، به عنوان شهردار جدید شیراز انتخاب شد اما امضای حکم او در گیر و دار روند اداری و البته آنچه که سوابق ناکافی و مشکلات قانونی برای تصدی این مسؤولیت عنوان میشد، حدود یک ماه به طول انجامید.
پس از حدود یک ماه کش و قوس، اول مهرماه ۱۴۰۰، سرانجام حکم شهردار جدید شیراز از سوی وزارت کشور تأیید شد و سید احسان اصنافی، نایب رییس وقت شورای شهر، کرسی نمایندگی مردم در شورا را ترک کرد و در ۴۱ سالگی روی بالاترین صندلی شهرداری کلانشهر شیراز تکیه زد (مشروح خبر و معرفی بیشتر اصنافی).
سوم مهرماه، شهردار جدید شیراز در نخستین روز کاری خود، با شعار اینکه «باید با بهرهمندی از عنایت حضرت شاهچراغ (ع)، شهری در طراز شأن سومین حرم اهل بیت بسازیم»، تأکید کرد: «امروز، زمان کار کردن و خدمترسانی به مردم بدون پرداختن به حاشیهها و مسائل سیاسی است» (مشروح خبر)
سرانجام ششم مهرماه، معارفه رسمی اصنافی به عنوان شهردار شیراز تحت تأثیر انتقادات و طعنههای شهردار اسبق و نماینده فعلی مردم شیراز در مجلس، غیبت معنادار رییس شورای پنجم شیراز و توصیههای نماینده ولی فقیه به همه جریانات سیاسی و مدیران شهری، برگزار شد (مشروح گزارش).
حالا کمتر از ۱۱ ماه پس از انتصاب اصنافی و عملکرد ناموفق او در این مسؤولیت، شورای شهر با تصمیمی شجاعانه او را استیضاح یا وادار به استفعا کرد تا سید احسان اصنافی که عضویت در شورای شهر را برای گرفتن سکان ساختمان کشتی واگذار کرده بود، حالا این صندلی را هم از دست دهد؛ اکنون باید دید سعید مصفا در دوران سرپرستی چه عملکردی از خود بر جای میگذارد و تکلیف شهردار بعدی شیراز چه میشود.
پایان گزارش/ سجاد بنام
شهرداری نبود که. سیرکه
[…] (بیشتر بخوانید: جزئیاتی از ماجرای عجیب و غریب استیضاح و استعفای شهردار …) […]