پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/

مشاور معاون زراعت وزارت جهاد کشاورزی اصلاح الگوی کشت را برنامه مادر و تکلیف قانونی وزرات جهاد کشاورزی دانست و استاندار را مقام عالی و جهاد کشاورزی را دبیر اجرای این برنامه در استانها عنوان کرد.

به گزارش ریواس جنوب به نقل از روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد، مجید حسنی مقدم اصلاح آرایش کشت، اصلاح شیوه کشت و اصلاح نظام راهبری و مدیریت کشت را سه اصل مهم در برنامه اصلاح الگوی کشت عنوان کرد و گفت: نگاه سنتی که اصلاح الگوی کشت را تنها جابه جایی سطح محصول می دانست جایگاهی نداشته و ارتقای بهره وری و نظام مند کردن ۲۰ خدمت رایگان دولت در بخش کشاورزی از جمله تحقیق و آموزش ترویج، یارانه تولید، یارانه صادرات و… در این برنامه باید مورد توجه قرار گیرد.
حسنی مقدم در کارگروه استانی اصلاح الگوی کشت در کهگیلویه و بویراحمد یادآور شد: وزارت جهاد کشاورزی از سال ۹۳ و پس از اجرای قانون انتزاع، از تولید محور به سمت محصول محور پیش رفته و از مزرعه تا سفره دغدغه داشته و ازآنجا که قیمت محصول در بازار بر روی نوع کشت تاثیر می گذارد پس اجرای این برنامه امری مهم به نظر می رسد.
وی تغییر اقلیم و نیروهای بازار را دو مورد مهم در اجرای اصلاح الگوی کشت دانست و اجرای آن را نیازمند تغییر تعریف قدیمی این برنامه و دیده شدن به صورت یک زنجیره پیوسته تا مزرعه، در مزرعه و پس از مزرعه عنوان کرد.
حسنی مقدم اظهار داشت: یکی از اتفاقات خوب پس از اجرای برنامه اصلاح الگوی کشت، پیش رفتن به سمت اصلاح آمار به عنوان اولین قدم برنامه ریزی است، به طوری که در تولید با برآورد اما در بازار با آمار واقعی سر و کار داریم و اصلاح آمار، آمار بهینه و به موقع در مدیریت بخش کشاورزی بسیار تاثیرگذار خواهد بود.
مشاور معاون زراعت وزارت جهاد کشاورزی با بیان این نکته که بازخورد کشاورز از بازار به عنوان مرحله چهارم پس از کاشت، داشت و برداشت به کشاورزی اضافه شده است تصریح کرد: تولید در جغرافیای استان مدیریت می شود اما بازار مرز نمی شناسد و یکی از اهدافی که در تدوین برنامه اصلاح الگوی کشت در وزارت جهاد کشاورزی و سازمان تحقیقات مورد توجه قرار می گیرد این است که بیشبود و کمبودی را در بازار شاهد نباشیم.
حسنی مقدم خاطرنشان کرد: تدوین برنامه اصلاح الگوی کشت درون وزراتخانه است اما اجرای آن فرایندی بین وزراتخانه ای است که در زمان ابلاغ آن، مقام عالی اجرای این برنامه به درستی استاندار دانسته شده است و جهاد کشاورزی دبیر اجرای این برنامه در استانهاست و همکاری استانداری ها در اجرای آن امری ضروری و مهم است.
وی با اشاره به محصول مهم برنج در کهگیلویه و بویراحمد و تقاضای افزایش سطح آن در برنامه اصلاح الگوی کشت توسط کارگروه استانی گفت: حلقه آخر وصل به مزرعه نقش بسیار مهمی در زمینه اصلاح سطح کشت خواهند داشت و مزارع برنجی که از آبهای زیرزمینی استفاده می کنند توجیه اقتصادی نداشته و حذف آنها امری اجتناب ناپذیر است.
حسنی مقدم سازماندهی ۲۰۰۰ متخصص در کل کشور، گفتمان سازی و اصلاح آمار را از جمله دستاوردهای اجرای برنامه اصلاح الگوی کشت طی دو سال اخیر عنوان کرد و افزود: اصلاح الگوی کشت به معنی نظام مندی و مدیریت پذیر کردن کشاورز بوده و مباحث اجتماعی و فرهنگ خاص هر استان در این زمینه اثرگذار است.
وی اصلاح الگوی کشت را برنامه مادر و تکلیف قانونی وزرات جهاد کشاورزی نامید و ابراز امیدواری کرد نظرات کمیته استانی و بازدیدها از کهگیلویه و بویراحمد در راستای تغییرات مورد نظر در کارگروه کشوری به بحث و تبادل نظر گذاشته خواهد شد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد نیز با بیان این موضوع که در سطح استان، عوامل اجرایی و مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی در تعامل با هم با حساسیت و برنامه ریزی های درست در زمینه اصلاح الگوی کشت موضوع را بررسی نموده اند، اظهار داشت: ، در حال حاضر بار اصلی اجرای این برنامه که باید آن را الگوی تولید، مصرف و بازار دانست، به دوش کشاورز بوده و سیاست گذاری ها باید به سمتی پیش رود که همسو با رهیافتهای ترویجی و با نگاه اقتصادی و درآمدی و نه حاکمیتی، کشاورز تشویق به اجرای این طرح شود.
معتمدی پور ضمن تاکید بر توجه به مطالعات و پیوستهای اجتماعی در اجرای این طرح، فرهنگ سازی را مهم ترین مسئله در این زمینه دانست و افزود: از آن جایی که کشاورزی با صنعت بسیار متفاوت بوده و در آن نیاز به تغییر نگرشهاست، ضروری است در روند اجرای این طرح مطالعات محلی و منطقه ای با نگاه اقتصادی و معیشتی پررنگ تر دیده شده و حتی نیاز به اصلاح بعضی قوانین حقوقی مورد توجه قرار گیرد.
وی با اشاره به زنجیره های ارزش راهبردی گفت: لازم است در تدوین برنامه اصلاح الگوی کشت تولید تا صادرات مورد مطالعه قرار گرفته و یک مجموعه شامل زنجیره های ارزش، توسعه پایدار، افزایش بهره وری، توجهات زیست محیطی، بهره برداری اقتصادی از منابع و…

به عنوان یک سیاست کلان کشوری در تولید، مصرف و بازار تبدیل شود.
معتمدی پور اصلاح الگوی تولید در زیربخشهای شیلات و دامپرورری را امری موفق پیش بینی نمود که با ساماندهی الگوی تولید می تواند در اقتصاد کشور، معیشت، صادرات و تحریم ها بسیار تاثیرگذار باشد.
متولی ارشد بخش کشاورزی استان هم افزایی همه ارگانها از جمله سازمان برنامه و بودجه و وزارت نیرو در کنار جهاد کشاورزی را امری ضروری در موفقیت این طرح مهم دانست و ادامه داد: در قوانین داخلی وزارت متبوع نیز برای ترویج مدیریت منابع با تاکید بر توسعه پایدار و اصلاح الگوی کشت نیاز به افزایش توسعه عمودی بوده که به وسیله افزایش نفوذ علم، استفاده از تکنولوژی، افزایش میزان تولید در واحد سطح با منابع موجود، مطالعه در راستای رفع محدودیتهای بیوتکنولوژی و… امکان پذیر خواهد بود.
معتمدی پور ضمن ابراز خوش بینی نسبت به اجرای موفق این طرح و با بیان این نکته که در راه اجرای این طرح هنوز همه ارگانها به کمک جهاد کشاورزی نیامده اند خاطرنشان کرد: نیاز به تبلیغ و توصیه بر اساس نیازهای کشور در راه اجرای بهتر آن احساس می شود و در حال حاضر و بعد از نیم قرن شعار اصلاح الگوی کشت، راهی جز عملی کردن این برنامه وجود ندارد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشارزی کهگیلویه و بویراحمد نیز برنامه اصلاح الگوی کشت را یک ضرورت اجتناب ناپذیر و امری فراقوه ای دانست و اظهار داشت: در دولت جدید به اجرای این برنامه همت گمارده شده است که دو طرح مهم کشت قرادادی و جهش تولید در دیمزارها با هدف ایجاد مزیت نسبی و اقتصادی کردن کشاورزی در این فرایند قرار می گیرند.
داریوش حصار، نگاه فنی وکارشناسی، کشاورز و بهره بردار به عنوان نگاه اقتصادی، مسائل راهبردی و توجه به تحولات سیاسی و اجتماعی از جایگاه دولتی و در نهایت التزام به رعایت مسائل زیست محیطی را چهار مولفه برنامه اصلاح الگوی کشت برشمرد و افزود: کاهش میزان مصرف آب، افزایش ضریب نفوذ دانش، توسعه کشت گیاهان دارویی و روغنی از رویکردهای مهم این برنامه است.
وی در پایان کشت برنج به صورت معیشتی در استان یک درصدی کهگیلویه و بویراحمد که ده درصد منابع آبی کشور را در اختیار دارد مسئله اجتماعی مهمی عنوان کرد و بر بازنگری برنامه ابلاغی اصلاح الگوی کشت در این استان توسط کارگروه کشوری تاکید نمود.
گفتنی است پیش از برگزاری این کارگروه، هیئتی متشکل از دکتر حسنی مقدم مشاور معاون زراعت وزارت جهاد کشاورزی، دکتر پورمیدانی و دکتر توکلی اعضای دبیرخانه الگوی کشت سازمان تحقیقات، آموزش وترویج کشاورزی به همراه مسئولین سازمان جهاد کشاورزی طی سه روز و با هدف اعمال تغییرات در برنامه اصلاح الگوی کشت ابلاغی از طرف وزارت متبوع از مزارع تمام شهرستانهای سطح استان بازدید نمودند.