صنعت گل محمدی در راه کهگیلویه و بویراحمد جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد گل کاشت/ تحقیقات هم پای کار آمد
پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/
شروع احداث بوستانهای گل محمدی در کهگیلویه و بویراحمد را میتوان نقطه عطفی در تاریخ کشاورزی این استان قلمداد کرد که شاید مسیر اقتصاد را به کلی عوض کند؛ متولی ارشد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد، سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی را هم وارد این میدان کرد تا گلی که کاشته شد به ثمر بنشیند.
به گزارش ریواس جنوب، ۱۷ فروردین سال ۹۵ نخستین نهال گل محمدی به صورت علمی و اقتصادی در منطقه دهنوی بویراحمد به گل نشست تا یکی از چرخهای اقتصاد مقاومتی به زودی در این استان به حرکت درآید.
انتخاب گل محمدی در کنار گزینههای متعدد توسعه باغات تفاوتهای ملموسی دارد؛ این گیاه خوش قد و قواره بسیار کم توقع به لحاظ عناصر غذایی و آب، بسیار زود بازده است و بعد از سه سال به گلدهی میرسد که روند گلچینی آن طولانی و نیاز به کارگران زیادی دراد.
این گیاه دارویی، موارد استفاده بسیار زیادی در صنعت اسانسگیری و گلابگیری، مواد آرایشی و دارویی دارد و حتی تفاله آن نیز ارزش اقتصادی دارد.
مرکز تحقیقات کاری کند، بنیه گل محمدی به صورت علمی غرس شود
اسانس هر کیلوگرم گل محمدی که تقریبا از چهار تن گل به دست میآید، ارزشی بالغ بر ۳۵۰ میلیون ریال دارد که درآمدی بسیار قابل توجه است؛ میزان عملکرد گل محمدی در هر هکتار آبی بیش از ۲ تن است.
عصر امروز، جعفر گوهرگانی در شورای تحقیقات سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد بار دیگر با پیش کشیدن غرس علمی این گیاه اقتصادی که حدود یکسال است مقدمات آن را پیگیری میکند، اظهار کرد: مرکز تحقیقات و آموزش کمک کند تا بنیه گل محمدی در این استان از همین ابتدا علمی و اصولی باشد.
وی با بیان اینکه این استان شرایط رویش و تولید اقتصادی گل محمدی را به لحاظ ارتفاع از سطح دریا، اختلاف محسوس دمای شب و روز و بارندگی سالیانه، دارد ولی مرکز تحقیقات باید از امروز تحقیقاتی را آغاز کند که همزمان با فاز توسعه بوستانهای گل محمدی، روی مسائلی چون آفات، تغذیه، کیفیت اسانس، فیزیولوژی گیاه، جنبههای اقتصادی و اجتماعی، اصلاح و هرس کار کند.
وی، تأکید کرد: کشاورز و باغدار ما نباید هیچ دغدغهای از باب شروع کارهای جدید این چنینی داشته باشند که این مهم با یافتههای متقن علمی امکانپذیر است.
شروع طرح تحقیقاتی سازگاری ارقام گل محمدی/ امکان پیوند سایر ارقام گل
موضوعی که عباس صلاحی اردکانی پیرامون آن میگوید: با طولانی بودن برخی تحقیقات، نمیبایست کار عقب میافتاد و بر این اساس از بهترین گونههای سازگار با منطقه غرس شد که امکان پیوند دیگر گونههای گل روی پایه نهالهای فعلی، ریسک این کار را کاهش داده است.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه نباید یک روز هم عقب بمانیم، افزود: با همه وجود از سیاستهای بخش کشاورزی این استان به ویژه احداث و توسعه علمی بوستانهای گل محمدی حمایت میکنیم.
وی از شروع طرح تحقیقاتی بررسی سازگاری ارقام گل محمدی در مناطق سردسیری شهرستان بویراحمد خبر داد.
به دنبال آوردن صنعت گل محمدی هستیم
در استان کهگیلویه و بویراحمد بر اساس برنامهریزیهای سازمان جهاد کشاورزی قرار است در ۱۰ سال آینده ۱۰ هزار هکتار بوستان گل محمدی احداث شود که اکنون در فاز نخست ۱۰۰ هکتار در منطقه دهنوی بویراحمد در حال احداث است.
وی گفت: به دنبال آوردن صنعت گل محمدی در استان هستیم چرا که معتقدیم بعد از چند سال این صنعت میتواند جایگزین صنعت نفت و پتروشیمی شود.
نکته قابل توجه دیگر در مراحل اجرای این سیاست مهم بخش کشاورزی استان، این است که بوستانهای گل محمدی به صورت ارگانیک بنا نهاده شدند و مصرف رایج کود و سم را نخواهند داشت.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد در این باره میگوید: یکی از انتظاراتی که از بخش تحقیقات کشاورزی میرود این بوده که کهگیلویه و بویراحمد در تولید محصولات سالم ارگانیک صاحب برند در کشور شود تا نام نیکی از خود به جا بگذارند و کمی تولید به این شکل جبران شود.
۸۰ درصد باغداران ما از تغذیه گیاهان شناخت کافی ندارند
جعفر گوهرگانی ادامه داد: بیش از ۸۰ درصد باغداران ما شناخت کافی از تغذیه گیاهان را ندارند و یا تعادل غذایی خاک را در نظر نمیگیرند که این موضوع به جنبه اقتصادی باغداری لطمه زده است.
وی تأکید کرد: سلامت مواد غذایی و تأمین بهینه عناصر غذایی باید همزمان مدنظر گرفته شود تا هم کشاورزی درآمدزا باشد و هم سلامت مصرفکنندگان تهدید نشود.
گوهرگانی تغییرات و تفاوتهای آب و هوایی، اقلیم و تنوع درخواستها را موجب حساس کردن رسالت بخش تحقیقات کشاورزی کرده که لازم است این مرکز بیش از گذشته نقشآفرینی کند.
متولی ارشد بخش کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: درست است این استان کوچک است ولی تنوع تولیدات زیادی دارد و چون صنعتی نیستیم باید با ایفای نقش کلیدی بخش اجرا و تحقیقات، کشاورزی محور اقتصاد باشد.
کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد در جایگاه مطلوبی نیست
وی اذعان کرد: کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد هنوز در جایگاه واقعی خود نیست و باید این جایگاه را ارتقاء دهیم؛ باید به تناسب در هر محصولی حداقل یک درصد تولیدات کشور باشیم هر چند در برخی محصولات بالای دو تا سه درصد هستیم ولی در برخی تولیدات حرفی برای گفتن نداریم.
گوهرگانی خاطرنشان کرد: اگر چه از بدو این مسئولیت برای برنامهمحور شدن کشاورزی این استان تلاش کردهایم ولی حداقل باید به گونهای مدیریت و کار کنیم که فردای اتمام مسئولیتمان در مقابل جامعه هدفمان به ویژه روستائیان و عشایر وجدان راحتی داشته و سرمان را بالا بگیریم.
به گزارش ریواس جنوب، ارتفاع بالای یک هزار و ۲۰۰ متر از سطح دریا، بارنگی بالای ۴۰۰ میلی متر و اختلاف زیاد دمای شب به نسبت روز از جمله شرایط مورد پسند رویش و تولید بالای گل محمدی است که عمده مناطق این استان دارای چنین شرایطی هستند.
—————————–
گزارش از کریم بنام
——————————-
انتهای پیام/ک-ب
نوآوری عامل اصلی تداوم زندگی بر روی این کره خاکی است. ولی بلوف زدن و برنامه های غیر عملی به پیشرفت جامعه آسیب می رساند. گفته اند ” بر اساس برنامهریزیهای سازمان جهاد کشاورزی قرار است در ۱۰ سال آینده ۱۰ هزار هکتار بوستان گل محمدی احداث شود” !!! در اینجا چندین پرسش پیش می آید: ا. این ده هزار هکتار زمین کجاست؟ طی سال های اخیر که به دلیل ندانم کاری و گاهی به دلیل حیف و میل اراضی، قسمت قابل توجهی از جنگل ها، مراتع ، بیش زارها از بین رفته اند و سرعت این تخریب روزبروز بیشتر می شود. حیاط وحشت و بطورکلی محیط زیست دچار آسیب فراوانی شده است، کم آبی و خشکسالی های مکرر دمار از روزگار کشاورزان درآورده است. این مشکلات البته پا به پای گرانی مواد اولیه مورد نیاز کشاورزان مانند بذر و سم و کود و ماشین آلات و آب و …….است.از طرفی ما وارد کننده گندم هستیم، در حالیکه نان غذای پایه مردم است. نیمی از اراضی بویراحمد یا از بی آبی کشت نمی شوند و بخشی مهمی هم که زیر پوشش شهر قرار گرفته اند، زیرا که کشاورزی مقرون به صرفه برای کشاورز نیست.
واردات بی رویه برخی تولیدات کشاورزی و باغی، عدم وجود بازارهای سازمان یافته برای عرضه تولیدات کشاورزی، گرانی نیروی کار و …….کشاورزان را از پا انداخته است درحالیکه سود کشاورزی به جیب واسطه ها می رود. مصرف کنندگان هم که مانند کشاورزان تاوان این بی برنامگی و ندانم کاری ها را می دهند. پس ده هزار هکتار زمین برای کشت گل محمدی کجاست؟ آب مورد نیاز از کجا تأمین می شود؟ نان لازم تر است یا عطر گل محمدی؟ در حالیکه وارد کننده بسیاری از محصولات هستیم دم از تولید گل محمدی می زنیم. در حالیکه برخی مسئولین نسبت به خشکسالی های مداوم و امکان نبود یا کمبود آب آشامیدنی سالم در آینده ای نزدیک خبر می دهند، آقایان دم از برنامه کشت ده هزار هکتار گل محمدی می زنند!!!پس کجا رفته آن برنامه های صرفه جوئی در مصرف آب؟ کجاست آن برنامه های کشت گیاهانی که به آب کمتری نیاز دارند؟ راستی برنامه مدونی برای این کار دارید؟ مانند بازار فروش ، یا صنایع مورد نیاز استخراج عصاره گل و …….؟ تنها توقعی که داریم این است که در حد امکان مانع نابودی محیط زیست از قبیل جنگل و مرتع و خاک و آب سالم ، تک و توک جانورانی که ممکن است هنوز توی شکاف سنگ ها و صخره ها قایم شده باشند بشوید و گرنه انتظار معجزه نداریم.
توضیح ریواس: دوست عزیز قطعا دیدگاه شما را به گوش مسئولان امر میرسانیم ولی چون این گزارش را خواندم و در جریان هستم باید به اطلاع برسونم دقیقا دغدغههایی که شما دارید با این برنامه تا حدی پوشش داده میشوند؛ حتما گزارش را خواندهاید؛ گل محمدی کاملا دیم بوده و نگرانی شما از بابت مصرف آب بجا نیست و اتفاقا از مزایای کشت گل محمدی کمک به سفرههای زیرزمینی آب، فرسایش و نابودی منابع طبیعی، و مهمتر از اینها رونق گردشگری و تلطیف هوا و کمک به محیط زیست است.
در جای دیگری از سود کم کشاورزی فرمودید که گل محمدی با کمترین نیاز به مراقبت در اراضی ملی و غیرقابل کشت، غرس میشود و از حدود هر دو هکتار دیم آن یک کیلو اسانس بدون گلاب و تفاله و… به دست میآید که افزون بر ۴۰ میلیون تومان درآمد دارد… فرمودید نان ممتر است یا عط گل محمدی در صورتی که عطر گل محمدی میتواند برای کشاورزان ما نان به همراه داشته باشد.
از ارسال دیدگاهتان تشکر میکنیم.