پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/

بازار اجاره مسکن در سایه بی‌خیالی مسئولان مرفه‌نشین امان مستأجران را بریده و روز به روز بنگاه‌داران و صاحبان خانه‌ها بیشتر دست در جیب افرادی می‌کنند که سرپناه و کاشانه‌ای برای زیستن ندارند.

به گزارش ریواس جنوب از یاسوج، داد مستأجرانی که در مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد از قیمت‌های سرسام‌آور و لجام‌گسیخته رهن و اجاره مسکن نای زیستن ندارند، امروز به نشست خبری مشترک مدیرکل صنعت، معدن و تجارت با دیگر مدیران مرتبط با این حوزه رفت تا قبل از آنکه چاره‌ای برای درد آنها شود، آب پاک وسردی روی آنها ریخته شود.

داریوش دیودیده امروز در پاسخ به این سوال چرا وضعیت اجاره مسکن در این استان بسیار زیاد است، به دلیل آنچه منع قانونی خواند گفت که در قانون، پیش‌بینی نشده است که سازمان صنعت،معدن و تجارت به موضوع قیمت رهن و اجاره و تخلفات این حوزه ورود کند؛ این در حالی است که همین قانون منعی هم برای ورود این سازمان که متولی اصلی نظارت بر قیمت‌ها است نداشته و آنها می‌توانند نقش خود را در این زمیه ایفا کنند و به بازار بی در و پیکر مسکن سامانی دهند.

در حال حاضر، مالکان خانه‌ها در استان کهگیلویه و بویراحمد به ویژه یاسوج قیمت رهن و اجاره املاک خود را بر اساس اقساط بانکی، هزینه موبایل و بدهی‌های خود مـشخص می‌کنند و هیچ کس هم در این شهر نیست که نظارتی کند و یا سوالی از آنها بپرسد.

عمده بنگاه‌داران در این استان هم که تخصصی در این حوزه ندارند و فقط نام مشاور املاک را بر دکان خود نهادند و از آنجا که هر چه قیمت‌های رهن و اجاره بیشتر باشد، سود آنها هم بیشتر است در این بازی ظالمانه با صاحب‌خانه‌ها همراه و هماهنگ هستند.

از سوی دیگر در این بازی و مسابقه بدون داور و ناظر و در یک قانون نانوشته در عمده مشاورین املاک، حق بنگاه را خریدار و مستأجر می‌پردازد و موجران دردسری در این زمینه ندارند.

می‌پذیرم اما قانون نگفته است ما نظارت کنیم

در همین خصوص، مدیرکل صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد با پذیرش وضعیت نگران کننده موجود به خبرنگاران گفته است که می‌پذیرم بدهی و مبلغ اقساط مالکان مبنای قیمت اجاره و رهن در این استان شده ولی ما فقط به مبلغ حق بنگاهی نظارت داریم و قانون پیش‌بینی نکرده که به قیمت رهن و اجاره هم نظارت کنیم.

وی تأیید کرده که اگر لازم باشد این سازمان می‌تواند به این موضوع ورود کند و بر قیمت‌ها نظارت کند.

دیودیده با بیان اینکه خودم هم اجاره‌نشین هستم توضیح داد که قبول دارم که باید فکری اساسی شود.

او گفت که از رشد غیرمعمول مهاجرپذیری شهر یاسوج به شدت نگران است و این موضوع بر ناهمگونی بازار اجاره مسکن اثر منفی گذاشته است.

آش و کاسه اجباری برای مستأجران

اما در همین زمینه، موسوی، مدیر اتاق اصناف کهگیلویه و بویراحمد هم به خبرنگاران توضیح داد که رشد فضای شهری یاسوج متناسب با جمعیت آن نیست و اکنون تقاضای برای اجاره مسکن از عرضه آن به شدت پیشی گرفته است.

او بخشی از این تقصیر بزرگ را گردن شهرداری انداخت و افزوده که بخش زیادی از شهر یاسوج متروکه و بدون استفاده است و تا زمانی که همه سازمان‌های خدماتی و حمایتی پای کار نیایند، همین آش است و همین کاسه.

موسوی تا حدی از مالکان هم حمایت کرد و گفت: تا زمانی که نهادی مثل شهرداری هزینه‌هایی مثل تعرفه پرونه ساختمانی را کاش ندهد، مالکان هم راهی ندارند جز اینکه به فکر جبران هزینه‌های خود باشند.

وی تأکید کرد که باید به گونه‌ای مدیریت کنیم که تقاضا برای اجاره ساختمان کم شود تا قیمت‌ها متعادل شوند.

اظهارات متولیان قیمت و نظارت درحالی است که در کلان شهر شیراز در همسایگی یاسوج شاهد وضعیت بسیار بهتری در قیمت‌ها و کیفیت منازل اجاره‌ای وجود دارد.

در سایر شهرها، مشاورین املاک واقعا نقش مشاوره‌ای دارند و با به کارگیری یک کارشناس مسکن براساس واقعیات قیمت‌گذاری می‌کنند نه هر قیمتی که مالک می‌گوید؛ اما گویا کهگیلویه و بویراحمد تافته جدا بافته‌ای هست.

البته ناگفته نماند که علاوه بر دستگاه‌هایی که نام برده شده است، مسکن و شهرسازی، نهادهای نظارتی و بازرسی، سازمان ثبت اسناد و املاک و استانداری نیز در این زمینه مسئولیت‌هایی دارند که باید پاسخگوی افکار عمومی باشند.

با همه این توضیحات، مستأجران با تحمل فشارهای سنگین این روزهای اجاره‌بها، چشم به تصمیمات قاطعانه مدیران و متولیان دوختند تا حداقل داوری برای بازی بنگاه‌داران و مالکان خانه‌ها پیدا شود و صدای آن‌ها را بشنود و اجازه ندهد توپ این مسابقه در زمین این اداره و آن اداره پاسکاری شود و آخر سر هم معلوم نباشد، متولی اجاره‌بهاهای لجام‌گسیخته و بی‌ضابطه کیست؟

مستأجران همه این دردها را که تحمل کنند نمی‌دانم آیا در گوشه دلشان جایی برای این درد وجود دارد که این همه پول را باید برای خانه‌های بی‌کیفیتی بدهند که فقط صاحب‌خانه‌ها به آن‌ها ” خانه” می‌گویند.

——————

گزارش از کریم بنام

——————-

انتهای پیام/ک-ب