حاشیهنگاری کریم بنام از شورای مسکن کهگیلویه و بویراحمد
پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/
نشستها و رویدادهای اداری گاها در دل خود حاشیههایی دارند که از متن هم مهمترند؛ پنبه شدن رشتههای معاون عمرانی، تاکتیک جدید مدیریتی استاندار در قبال بانکها، انتخاب استاندار بین زمین خوردن مدیر بانکی و طرح نهضت ملی مسکن، قِسر دررفتن بانکها از اعلام شفاف لیست پرداخت تسهیلات مسکن، آمار عجیب مدیر بانک مسکن، سفر ۱۲۰ میلیاردی آقای مدیرکل و مدیری که میخواهد با یک امضا پول بگیرد بخشی از حواشی شورای مسکن کهگیلویه و بویراحمد بود.
به گزارش ریواس جنوب از یاسوج، دو هفته است که شورای مسکن استان کهگیلویه و بویراحمد با این توجیه که قرار است این شورا به ریاست شخص استاندار باشد، لغو شد این درحالیست، ساخت مسکن که شعار اصلی دولت است در این استان با سرعت لاکپشتی پیش میرود و عوامل بسیاری در این کمکاری نقش دارند.
هفته قبل که باز هم این شورا در حال لغو شدن بود، عیسی شهامت معاون عمرانی استاندار تصمیم گرفت تا شورای مسکن را با مدیران بانکی برگزار کرد؛ جلسهای که خروجی مثبتی داشت و حاصل آن تحرک عجیب سیستم بانکی بود.
کمتر کارشناسی در حوزه مسکن وجود دارد که نداند ترمز ساخت مسکن در کهگیلویه و بویراحمد را بانکها کشیدند؛ آنها خیلی هنرمندانه لای دستورالعملها و سختگیریها قایم میشوند و به قول یکی از مقامات این استان، بانکها اگر نخواهند وام بدهند جای زمین و آسمان هم عوض شود، نمیدهند! و این را معاون عمرانی استاندار خوب متوجه شده بود.
حالا در آن شورای مسکن که هفته قبل به ریاست معاون عمرانی استاندار برگزار شد، بانکها دلایلی را برای توجیه عملکرد ضعیف خود مطرح میکردند و امروز در شورای مسکن حرفهای متناقض دیگری میزدند.
عیسی شهامت در شورای مسکن هفته قبل که نشان داد رگ خواب بانکها را خوب بلد است، پنج روز به آنها فرصت داد تا عملکردشان را بهبود دهند در غیر این صورت گزارش ضعف آنها را به تهران ارسال میکند او همچنین در خصوص اختلاف آمارهای پرداخت بانکها و آمار راه و شهرسازی نیز از بانکها خواست تا روز پنجشنبه که امروز باشد، لیست پرداختهای خود را شفاف با اسم و شماره تلفن اعلام کنند!
همه چیز خوب پیش میرفت چون آقای شهامت دست روی نقطهای گذاشت که بانکها راه فرار نداشتند و برای همین این هفته شاهد افزایش رفت و آمدهای مدیران بانکی در اتاق مدیرکل راه و شهرسازی و معاونت عمرانی بودیم تا هر مدیر بانکی تلاش کند خودش را با این طرح همراه کند و باری به دوش بکشد.
نتیجه این تاکتیکمدیریتی معاون عمرانی تحرک خوب بانکها در پرداختهای این هفته بود اما به یکباره شورای مسکنی که دو هفته بخاطر عدم حضور استاندار لغو شده بود از مسیر خود منحرف شد و استاندار در مقام دفاع از بانکها برآمد؛ موضوعی که دو تحلیل بر آن وارد است.
یا استاندار کهگیلویه و بویراحمد این دفاع از بانکها را به دلیل ترمیم روابط مدیران اجرایی با مدیران بانکی و با هدف همراهی بیشتر آنها اتخاذ کرده یا اینکه معاون عمرانی و استاندار با هم هماهنگ نیستند و هر رشتهای که آقای معاون در شورای مسکن قبلی بافته بود همگی در این شورا پنبه شدند و دوباره بانکها جسارت بیشتری پیدا کنند تا به جاده خاکی بزنند.
دفاع آقای استاندار اگرچه همانطور که گفته شد ممکن است یک تاکتیک هوشمندانه باشد اما هر چه باشد سایبانی خواهد شد برای مدیران کمکار بانکی؛ این دفاع البته از این زاویه بوده که آقای استاندار گفته که باید فشارها را بر مدیران بانکی کشور بیاوریم و نمیخواهم هیچ مدیر استانی که دلسوزانه میخواهد کار کند، زمین بخورد؛ موضوعی که معاون عمرانی استاندار خیلی جالب به او پاسخ داد و گفت: آقای استاندار ساخت مسکن برای همه ما مهم است و همانطوری که نباید هیچ مدیر بانکی زمین بخورد قطعا نمیخواهیم طرح نهضت ملی مسکن هم زمین بخورد.
اینها درحالیست که در این نشست که با تاخیری نیم ساعته برگزار شد، استرس مدیران بانکی کاملا مشهود بود استرسی که ناشی از تهدید مدیریتی عیسی شهامت برای معرفی مدیران بانکی کمکار و الزام آنها به ارائه شفاف لیست پرداختهای خود بود؛ یکی از مدیران بانکی قبل از اینکه آقای استاندار وارد شورای مسکن شود، به مدیر کناریاش گفت که معلوم نیست استاندار چه می خواهد بگوید و او در پاسخش گفت که کافیست امروز در این نشست بگوییم که ما دلسوز مردمیم، هر کاری لازم باشد میکنیم و ما در کنار این طرح و مردمیم! و این نشست هم تمام میشود!
اما روندی که در شورای مسکن طی شد به نحوی بود که ابتدا مدیرکل راه و شهرسازی از تحرک بانکها در پرداختها حرف زد و گفت که برای اولین بار روند پرداختها در بانکها شیب صعودی گرفته است و این امیدوارکننده است.
بعد از آن معاون عمرانی استاندار گفت که این اتفاق خوب از دو منظر قابل تحلیل است و اینکه اول بانکها باید پاسخگو باشند چرا تا الان مثل این هفته کار نکردند؛ این نشان میدهد که میشود کار کرد اگر بخواهیم؛ نکته دیگر اینکه بانکها آیا این روند رو به جلو را حفظ میکنند و میتوانند یک برنامه مطمئن بریزند که تسهیلات مسکن ملی لنگ عملکرد آنها نباشد؟
او گفت که ارزیابی بانکها تا هفته قبل به این نحو بود که هیچ بانکی نمره بهتر از ” ضعیف” نگرفت و عمده آنها رتبه خیلی ضعیف داشتند!
بعد از آن رییس کمیسیون بانکهای استان ضعف عملکرد بانکها را پذیرفت و گفت: میپذیریم خوب عمل نکردیم اما برخی مشکلات کشوری هستند و همه بانکهای کشور چنین عملکردی داشتند.
دانشآموز افزود: بانک خود ما یعنی بانک ملی به تازگی مجوز پرداخت گرفتیم ولی اکنون مشکلات حل شده و پرداختها سرعت میگیرد.
وی از سرکشی سرزده خود از بانکمسکن و ملت خبر داد و گفت که برای ارزیابی سایر بانکها نیز اقدام میکنیم.
بعد از آن استاندار کهگیلویه و بویراحمد از معاون عمرانی خود خواست تا ارزیابی بانکها را دو هفته به تاخیر بیندازد و بعد از آن کارنامه هر کدام از آنها را به مقامات ذیربط در مرکز بفرستد.
احمدزاده گفت: حالا که رئیس کمیسیون هماهنگی بانکها میگوید خیلی از مشکلات حل شده پس دو هفته فرصت میدهیم و بعد از آن دیگر هیچ بهانهای نمیپذیرم؛ مدیران بانکی واقعا دنبال کار باشند نه آمار؛ شخص رئیس جمهور پیگیر مسکن ملی است.
بعد از آن، معاون عمرانی استاندار بحث اعتبارسنجی پیمانکاران و شرکتهای سازنده طرح نهضت ملی مسکن را مطرح کرد و از مدیر بانک مسکن که بانک تخصصی حوزه مسکن است خواست تا فکری به حال این موضوع کنند؛ اما محمد اکبری، مدیر بانک مسکن گفت: نمیتوانیم به فرد یا شرکتی که اعتبارسنجی آن نمره قابل قبولی ندارد، تسهیلات دهیم.
محمد راستا مدیرکل راه و شهرسازی نیز در پاسخ او گفت: ما ۴۸ پیمانکار را برای مشارکت در این طرح دعوت کردیم و افرادی که استقبال کردند را به شما معرفی کردیم؛ عدهای نمیآیند و عدهای هم که میآیند شما به بهانه اعتبارسنجی تسهیلات نمیدهید.
بعد از آن، استاندار از آقای دانشاموز خواست تا با بانکها بنشیند و یک حداقل را برای اعتبارسنجی مشخص کنند تا راه و شهرسازی هم انبوهسازانی را معرفی کند که آن شرایط را دارند نه اینکه این افراد معرفی شوند، بعد از مدتی بانک بگوید شرایط را ندارند و مردم سرگردان شوند یا هم از ظرفیت قرارگاه خاتم و بسیج استفاده کنید.
اما حاشیه اصلی این نشست وقتی بود که مدیر امور شعب بانک مسکن کهگیلویه و بویراحمد در آماری عجیب از معرفی پنج هزار متقاضی مسکن به این بانک گفت و از آقای استاندار خواست تا راه و شهرسازی را مجاب کند که دیگر فردی را به بانک مسکن معرفی نکند!
عجیب بودن این ادعا اینجاست که خود اقای اکبری در نشستهای قبلی و مصاحبههایش از عدممعرفی افراد و سازندگان، کمبود زمین حرف میزد و توپ را در میدان راهشهرسازی میانداخت اما امروز مشکل نهضت ملی مسکن را در تعداد زیاد معرفی شدگان از سوی راه و شهرسازی میداند.
موضوعی که با واکنش محمد راستا مواجه شد؛ راستا گفت که مدیر بانک مسکن تا دیروز میگفت که راه و شهرسازی افراد و متقاضیان را به ما معرفی نمیکند و امروز میگوید زیاد معرفی میکند!
من نمیدانم این آمار پنجهزار نفر را مدیر بانک مسکن از کجا آورده! اگر ما مسئول معرفی هستیم این آمار درست نیست.
با توضیحات مدیرکل راه و شهرسازی و معاون او معلوم شد که مدیر بانک مسکن آمار ثبتنام عادی مردم در سامانه را با آمار معرفی شدگان راه و شهرسازی اشتباه گرفته بود و چنین ادعایی کرد اما استاندار که گویا این توجیهات راه و شهرسازی را نشنیده بود گفت که نباید حتی یک نفر اضافه بر سهمیه به بانک مسکن معرفی کنید.
استاندار البته این را هم گفت که اگر تسهیلات یک نفر هم در بانک مسکن پرداخت نشود مدیر این بانک پاسخگوست و اگر یک نفر اضافه بر سهمیه معرفی شود راه و شهرسازی پاسخگو است و برای بقیه بانکها هم همین وضعیت است.
یکی از معاونین راه و شهرسازی نیز به این ادعای مدیر بانک مسکن واکنش نشان داد و گفت: بانک مسکن معرفیشدگان خود مالک را نمیپذیرد و اکنون هم میگوید که معرفیشدگان انبوهسازی را هم نمیپذیرم؛ در حالی که این طرح برای افراد کمدرامد بدون خانه است اما این بانک خودش افراد خودمالکی که زمین داشتند، پول داشتند و به قول بانکیها اعتبارسنجی آنها هم مشکلی نداشت را پذیرفتند اما افراد عادی که نیازمند حمایت بیشترند را نمیپذیرد و میگوید تعهدم تمام شده است.
در ادامه این نشست و در پایان دستورکار بانکها، برای بار دوم استاندار، نام شاهینی که کنار دست او نشسته بود را شهابی صدا کرد و بعد خودش توضیح داد که من همواره بین شاهینی و شهابی گیر هستم؛ یاد اقای شهابینسب بخیر! بالاخره شاهینی سمت راست من و شهامت سمت چپ و یک شاهینی دیگر روبرویم، آدم اشتباه میکند!
مدیر نظام مهندسی ساختمان نیز در این نشست گفت که راه و شهرسازی ما را به بازی راه نداده و خودشان مشاور گرفتند!
راستا در پاسخ او و البته به صورت کلی گفت: در همه کشور هر نهادی و ادارهای به نحوی به طرح نهضت ملی مسکن کمک میکنند اما اینجا همه میخواهند چیزی از این طرح عاید آنها شود؛ اگر نظام مهندسی با تعرفه کمتری این کار را میکند که هزینه مسکن مردم کمتر شود و همچنین میتوانند در محل پروژهها مستقر شوند ما امروز با آنها قرارداد میبندیم.
عزیزی، معاون مسکن راه و شهرسازی حرف رئیسش را تکمیل کرد و گفت: امروز مظلومیت راه و شهرسازی را در این نشست دیدم، هم در بحث بانک مسکن که یکبار میگویند راه و شهرسازی معرفی نمیکند، یکبار میگویند زیاد معرفی میکند هم در بحث نظام مهندسی که میگوید راه و شهرسازی ما را دور زده است؛ واقعیت این است که ما با نظام مهندسی جلسه گرفتیم و آمادهایم اما حق نظارت از جیب مردم داده میشود و ناظران نظام مهندسی باید مقیم پروژه باشند نه اینکه هفتهای یکبار بروند امضایی بزنند و پولی بگیرند.
بعد از این توضیحات، استاندار پذیرفت و گفت: نظارت و ساخت و ساز اصولی خط قرمز ماست و نظام مهندسی ساختمان هم جایگاه قانونی دارد اما نظارت باید قانونی و مستمر در محل پروژه باشد و حرف راه و شهرسازی درست است.
وقتی نوبت به عملکرد ادارات خدماترسان رسید، معاون آب و فاضلاب که میخواست صحبت کند، استاندار سراغ مدیرعامل او را گرفت و بعد خودش توضیح داد که البته آقای صالحی تهران هستند و امروز با من تماس گرفت که توانسته ۱۲ میلیارد پول به استان بیاورد که یک سفر و این مبلغ کار خوبی است و غیبت او ارزشش را دارد اما ماموریتش به تهران کمی طولانی شد.
استاندار همچنین از مکاتبهاش با وزیر راه و رونوشت به دفتر رئیس جمهوری برای سفر مهرداد بذرپاش به استان خبر داد.
وقتی هم مرادی، سرپرست شرکت برق در مورد برقرسانی به پروژههای نهضت ملی حرف میزد، استاندار به مزاح به او گفت که زرنگبازی اصفهانی درنیاورید به من بگویید کی مشکل را حل میکنید؟
در پایان این نشست، مدیرکل بهزیستی نیز گفت که ما از آقای دانشآموز که رییس کمیسیون هماهنگی بانکهاست انتظار داریم که بقیه بانکها را با سیستم اجرایی هماهنگ کند اما بانک ملی که خود ایشان مدیر آن است در دو سال گذشته ریالی تسهیلات به مددجویان بهزیستی نداده است!
همچنین استاندار کهگیلویه و بویراحمد از عملکرد سید علی معتمدیپور که بدون دردسر و زمان خریدن هرچقدر زمین بدون استفاده داشتند در اختیار طرح نهضت ملی مسکن گذاشتند، قدردانی کرد.
انتهای پیام/ بنام