تخم مرغ کهگیلویه و بویراحمد خوب است ولی مرغ همسایه غاز است حکایت صادراتی که با آرزوهای بلند و همت کم مدیران و تاجران، زمینگیراست
پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/
استاندار کهگیلویه و بویراحمد در حالی صادرات ۵۰ میلیون دلاری را در سر میپروراند که مدیرانش با اگر و اما به صادرات ۵ میلیون دلاری قانع شدند و میگویند اگر به بخش خصوصی هم کرایه اتوبوس ندهیم تا زنجان هم نمیتوانند بروند چه رسد به ایده صادرات برون مرزی؛ متولی بخش خصوصی اما به گونه دیگری فکر میکند؛ معدود تاجران این استان هم حسابی از مدیران نمیبرند و تخممرغ این استان را میخواهند ولی مرغ همسایه را غاز میبینند.
به گزارش ریواس جنوب از یاسوج، صادرات در استان کهگیلویه و بویراحمد در حالی روزهای ناخوشش پایانی ندارد که هم در کمیت تولیدات خوبی دارد و هم کیفیت برخی از محصولاتش آوازه جهانی دارند.
با این اوضاع، بیش از یک دهه است که کهگیلویه و بویراحمد به جز عصاره شیرین بیان و چند محصول آرایشی قادر به صادرات سودمند دیگر محصولات نبود و جالب اینجا است که همین معدود صادراتش نیز عمدتا” از گمرک سایر استانها است.
تاجرانی که با امکانات این استان پا گرفتند ولی سودی نمیرسانند
بعد از انقلاب بابرکت جمهوری اسلامی نیز از امکانات محدود و محروم این استان نیز تاجران و صادرکنندگان زیادی پا گرفتند که برخی از آنها روی کاغذ بودند و آنهایی هم که اندک توانی در این زمینه داشتند در سایر استانها فعالیت میکنند و با وجود استفاده از امکانات این استان، به گمرک آن پشت کردند.
همه این تقصیرات فارغ از آفریننده آن، موجب شد تا ایده صادرات ۵۰ میلیون دلاری کهگیلویه و بویراحمد به آرزویی برای سید موسی خادمی و تیم اقتصادی او تبدیل شود؛ آرزویی که البته زمینه تحقق آن وجود دارد و کمی همت و اقتدار مدیریتی میخواهد.
مدیران دولتی نقش مدیریت خود را کمرنگ میدانند و توپ تقصیر را به زمین بخش خصوصی میاندازند
مدیران سید موسی خادمی در همه این مدت تلاش میکنند تا نقش مدیریتی در مقوله صادرات را کمرنگ کنند و توپ این تقصیرات بزرگ را به زمین بخش خصوصی بیندازند.
این دیدگاه در صحبتهای محمود باقری، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری که میگوید اگر به صادرکنندگان حوزه صنایع دستی کرایه اتوبوس ندهیم، قادر به شرکت در یک نمایشگاه در شهرهای ایران را هم ندارند حالا میخواهیم در بازارهای ایتالیا و آلمان حرف داشته باشیم.
زمان تغییر در نگرش بخش خصوصی فرا رسیده است
او با این توضیحات ادامه میدهد: سهم یک میلیون دلاری بخش صنایع دستی در صادرات محقق شدنی نیست.
ابراهیم کشاورز، مدیرکل اقتصاد و دارایی نیز در همین زمینه میگوید: هر چه باشد، بخش دولتی که نمیشود وارد بازار صادرات شود بلکه باید بخش خصوصی توانمند داشته باشیم و اکنون زمان تغییر در نگرش فعالان اقتصادی و بخش خصوصی در این استان است.
محصولاتی که با اتوبوس صادر میشوند
جعفر گوهرگانی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی این استان نیز نبود تاجر قوی در بخش کشاورزی را دلیلی دانست تا محصولات باکیفیتی چون گل شاخه بریده این استان یا صادر نشوند یا با اتوبوس صادر شوند.
تاجرانی که از مدیران استان حساب نمیبرند
او از موضوع دیگری هم صحبت میکند و معتقد است: ۲ تاجر توانمند در بخش دام زنده و گیاهان دارویی اکنون در این بخش فعالیت دارند و ۱۰۰ درصد محصولات این استان را صادر میکنند ولی از هر روشی متوسل شدیم، حاضر نمیشوند تا از طریق گمرک همین استان اقدام کنند.
او که در حال حاضر سهم یک میلیون دلاریاش از سبد صادراتی این استان از محل گمرک یاسوج، در هالهای از ابهام است، میگوید: اگر حتی پنج درصد محصولات باارزش جهانی این استان در بحث صادرات ساماندهی شوند، این بخش به تنهایی قادر است برنامه هفت میلیون دلاری صادرات این استان را پوشش دهد.
از برنامه ۲۰ میلیون دلاری تا تصویب ۵ میلیون دلاری صادرات
داریوش دیودیده، رئیس سازمان صنعت و معدن که البته معتقد به تحقق صادرات پنج میلیون دلاری بخش مورد مدیریت خود است، پیش از این برنامه صادرات ۲۰ میلیون دلاری را در ابتدای سال به استاندار تحویل داد ولی اکنون به پنج میلیون دلار قانع شده و به دنبال تحقق آن است؛ موضوعی که مشاور اقتصاد استاندار کهگیلویه و بویراحمد نیز آن را تأیید و تلویحا به آن انتقاد میکند.
ریل صادرات این استان که خود نیاز به روغنکاری دارد، از کمکها و حمایتهای سازمان توسعه تجارت کشور هم محروم مانده و تاکنون نتوانستیم سهمی از ظرفیت و توانایی این سازمان جذب کنیم.
بر این اساس مدیران بخشهای کشاورزی، صنعت، صنایع دستی و دیگر بخشها از تولید محصولات با قابلیت صادراتی حرف میزنند ولی علت صادرات ضعیف را ناتوانی بخش خصوصی اعلام میکنند.
آدم مطمئنی که آنور مرز پول تاجران ما را دهد، سراغ نداریم
موضوعی که جبار کیانی، رئیس اتاق بازرگانی این استان آن را رد میکند و عللهای دیگری را هم در صادرات کم این استان نقش دارند؛ او میگوید: واقعیت این است که صادرکنندگان ما از سازوکار دقیقی برای دریافت پول خود در خارج از کشور مطمئن نیستند.
کیانی که به قول خودش از چندین جبهه تحت حمله قرار گرفته، معتقد است، بخش دولتی حمایتی از بخش خصوصی ندارد به طوری که در تأمین هزینه اعزام یک هیئت تجاری در حوزه تخصصی هم هیچ مشارکت و دغدغه عملی ندارند.
سازمانی که برای کهگیلویه و بویراحمد، معنایی ندارد
او ادامه میدهد: سازمانی به نام توسعه تجارت در این کشور وجود دارد که ریالی در این استان هزینه نکرده و اکنون وقت آن رسیده که سهم نگرفته سالهای سال این استان را بگیریم.
تجارت چمدان نمیخواهد، برنامه میخواهد
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد ادامه میدهد: تجارت و صادرات این استان برنامه میخواهد، همینطور نیست که بگوییم تاجر قوی نداریم و خود را راحت کنیم.
وی با بیان اینکه دوران تجارت چمدانی گذشته و مدیران بخش دولتی باید از خود بپرسند که چه ساز و کاری برای حمایت اززمینه بخش خصوصی طراحی کردند.
۲ تشکل صادراتی موجود را حمایت کنیم
وی گفت: حداقل این است که ۲ تشکل قوی صادراتی فعال داریم که اگر میخواهیم در این زمینه حرف برای گفتن داشته باشیم، باید در تزریق منابع، ایجاد سردخانه، خرید تضمینی و تسهیلات ارزان قیمت نقش مدیران دولتی در صادرات ایفا شود.
او راه نجات تجارت این استان را با وجود تولیدات خوب آن، اقدامات برون مرزی، اعزام و دعوت از هیئتهای تجاری و شرکت در نمایشگاهها دانست و از اعلام آمادگی چند کشور از جمله بلغارستان برای ورود به بازار صادراتی این استان خبر داد.
مشکلات صادرات کهگیلویه و بویراحمد درون استانی است
علی خانپایه، مدیرکل حمل و نقل و پایانهای این استان نیز درهمین زمینه مشکلات صادرات این استان را درون استان میداند و سهم کمی را برای مشکلات برون مرزی مطرح میکند؛ او میگوید: چه کسی پاسخگو است که عدهای به اسم تجارت از همه امکانات این استان از رفع مانع تا وام ارزان قیمت و کارت بازرگانی استفاده میکنند اما سودی به ان استان نمیرسانند؟
خانپایه میگوید: باید اهرمهایی باشد که افرادی که تمکین نمیکنند تحت فشار قرار بگیرند تا از گمرگ همین استان اقدام به صادرات کنند.
این توضیحات در حالی است که بهنام احمدی، مدیر گمرک این استان همه شرایط را برای صادرات از این گمرک مهیا میداند.
حرفهای سه سال پیشم را امروز از زبان مدیران میشنوم
مدیر بانک توسعه صادرات این استان نیز که نقش بانک تحت مدیریتش در صادرات بسیار مهم است، از تسهیلات ۶۰ میلیارد ریالی در حوزههای مرتبط با این مقوله خبر داد و گفت: نگاه به صادرات در این استان باید تغییر کند.
آرزوی ۵۰ میلیون دلاری، برنامه ۲۰ میلیون دلاری و قول و قرار ۵ میلیون دلاری
وی با بیان اینکه اکنون حرفهای سه سال پیش خودم را از زبان مدیران دولتی میشنوم، خاطرنشان کرد: باید زمینه حمایت از صادرکنندگان این استان برای پیدا کردن بازار خود در مرزهای کشور را فراهم کنیم.
به گزارش ریواس جنوب، از میزان هشت میلیون دلاری صادرات سال گذشته این استان تنها چهار میلیارد دلار آن از گمرک همین استان بوده و امسال نیز میزان صادرات این استان روی عدد پنج میلیون دلار بسته شد در حالی که استاندار از توان و شرایط صادرات ۵۰ میلیون دلاری میگوید، مدیران متولی برنامه ۲۰ میلیون دلاری دادند ولی نهایتا” با پنج میلیون دلا قانع شدند.
_________________
گزارش از کریم بنام
_________________
انتهای پیام/ک-ب