پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کهگیلویه و بویراحمد، با تأکید بر حقوق خبرنگاران برای پرسشگری، انتقاد و حتی اعتراض، گفت: امنیت یک خبرنگار، نه‌تنها در حین خبر بلکه پس از خبر نیز از حقوق طبیعی او محسوب می‌شود.

 

دهبانی پور3به گزارش ریواس، رضا دهبانی‌پور‌ در مراسم تجلیل نیروی انتظامی استان از خبرنگاران، با تبریک این روز، گفت: «اگر قرار است مملکت به توسعه برسد باید زیرساخت آن یعنی توسعه‌ی فرهنگی مدنظر قرار بگیرد؛ از جمله شاخص‌های توسعه‌ی فرهنگی نیز عملکرد صاحبان رسانه است».

وی انتقاد و حتی اعتراض را حق طبیعی یک خبرنگار دانست و تشریح کرد: «صاحبان رسانه، معمولاً با ویژگی‌های خاص خود، منتقد برخی اقدامات ما مسئولان و حتی گاهی معترض حاکمیتی می‌شوند و ما باید این موضوع را به‌عنوان حق مسلم این قشر باور کنیم؛ پرسشگری، انتقاد و گاهی هم اعتراض، از حقوق یک فعال رسانه‌ای است».

مصالح قومیتی، مذهبی و سیاسی را در نظر بگیرید

دهبانی‌پور‌ در عین حال، مصلحت و اخلاق رسانه‌ای را یکی از جمله سقف‌ها و چهارچوب‌های انتقاد و اعتراض قلمداد می‌کند. وی تصریح کرد: «البته این حق که به خبرنگار داده می‌شود تا بتواند درباره‌ی رویدادهای مختلف اظهارنظر کند نباید به توهین یا تخریب منجر شود؛ نباید فراموش کنیم رسالت مطبوعات، تنویر افکار عمومی و آگاهی‌بخشی به توده است. در واقع یک خبرنگار می‌بایست مصلحت‌های مختلف از جمله مصالح قومیتی، مذهبی و سیاسی را هم در عمل خود، مد نظر قرار دهد، هرچند نمی‌خواهم و نباید همیشه مصلحت را مانعی برای زبان انتقاد قرار دهیم».

وی، در تشریح چهارچوب‌های آزادی رسانه‌ها در روایت‌های خود، اضافه کرد: «به‌عبارت دیگر، توقع به‌جایی نیست که یک خبرنگار، همزمان روانشناس، جامعه‌شناس و یا سیاستمدار تمام‌عیار باشد اما انتظار این است که حداقل با اصول آنها آشنایی داشته باشد تا بتواند مصالح را به‌خوبی تشخیص دهد».

انتظارات خبرنگاران و پلیس، دو سویه است

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، در ادامه با ذکر مثال‌هایی در نوع تعامل رسانه و پلیس، اذعان کرد: «یقیناً اگر یک خبرنگار از پلیس انتظاراتی دارد، این انتظار دوسویه است؛ خبرنگار از پلیس قانون‌مداری را می‌خواهد، واکنش سریع، احساس مسئولیت و پاسخگویی شفاف را مطالبه می‌کند و یا اینکه توان نظامی‌اش را فقط برای اجرای قانون به‌کار گیرد. از سویی دیگر هم پلیس، به‌حق انتظار دارد که رسانه نه‌تنها در پیش‌برد فرایندهای تخصصی خود، اختلال ایجاد نکند بلکه با ابزارهایی که در اختیار دارد یاری‌دهنده‌ی پلیس در ایجاد و گسترش امنیت باشد. چرا که همانطور که قلم می‌تواند موجب امنیت یا ناامنی در جامعه شود، وظیفه‌ی پلیس بُعد اول این موضوع یعنی تأمین امنیت مردم است».

اخلاق رسانه‌ای یعنی انجام رسالت رسانه‌ای، بدون «آقا بالا سر»

حفظ اخلاق رسانه‌ای، از جمله خواسته‌های دهبانی‌پور‌ از خبرنگاران بود؛ «اخلاق رسانه‌ای یعنی آنکه بدون اجبار نیروهای نظامی، قوه‌های قهریه، تنگناهای سیاسی و نظامی و بدون آقا بالاسر، صرفاً بر مبنای اعتبار رسالت رسانه‌ای و قواعد آن، انجام وظیفه شود و بر همین اساس، انتظار همکاری رسانه‌ها با پلیس برای کشف و کنترل جرم‌ها، کاملاً طبیعی است».

برای خبرنگار، امنیت «پس از خبر»، مهم‌تر از امنیت «حینِ خبر» است

مسئول ارشد فرهنگ و ارشاد استان کهگیلویه و بویراحمد، در بخش پایانی سخنان خود، یک‌بار دیگر بر لزوم احترام به حقوق خبرنگاران تأکید کرد و یادآور شد: «همانگونه که پیش‌تر گفته‌ام خبر و یا تحلیل یک خبرنگار می‌بایست به امنیت روحی و جسمی جامعه منجر شود اما امروز لازم است سوی دیگر این پاره‌خط را یادآور شوم و آن هم اینکه در کنار وظیفه‌ی رسانه در امنیت جامعه، امنیت خود رسانه هم حق طبیعی خبرنگاران است؛ البته نه‌فقط امنیت در حین خبر بلکه امنیت بعد از خبر برای یک خبرنگار حیاتی است و باید بتواند با آرامش کامل، قلم براند تا بتوانیم انتظار یک جامعه‌ی متکثر و توسعه‌یافته را داشته باشیم».

 انتهای پیام/ سجاد بنام