پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/

یکی از مسایلی که غالبا در مناطق روستایی و گاها با انتقاد و گلایه هایی از سوی شهروندان روبه رو می شود، طرح ده گردشی مراکز جامع خدمات سلامت روستایی “پزشک خانواده” است.

به گزارش ریواس جنوب در طرح ده گردشی که مختص مراکز درجه سوم است، پزشک باید در ساعاتی از روز به روستاهای تحت نظر درمانگاه خود برود و از نزدیک بیماران آن روستا را ویزیت کند.

از آنجا که در برخی از این مناطق گاها اعتراض هایی به دلیل نبود پزشک رخ می دهد خبرنگار ریواس جنوب جزییات این طرح و قانونی که در این زمینه باید رعایت شود را بررسی کرد که جهت آگاهی هموطنان در این گزارش به آن پرداخته می شود.

در شهرستان کهگیلویه چند مرکز وجود دارد که شامل طرح ده گردشی می شوند؛ مرکز جامع خدمات سلامت روستایی فیلگاه، راک، طولیان، ضرغام آباد، درغک ،اسفندان ،قلعه دختر و جاورده از جمله مراکز درمانی هستند که تنها یک پزشک به آنها تعلق می گیرد و در طول روز نیز این پزشک باید ساعاتی را در دیگر روستاهای قمر خود به کار درمان بپردازد.

 

بررسی ها نشان داد طبق قانون به ازای هر ۵۰۰۰ نفر باید یک پزشک در نظر گرفته شود و چون این مراکز جمعیتی به مراتب کمتر از ۵۰۰۰ نفر دارند طبق قانون فقط یک پزشک به آنها تعلق می گیرد و در این زمینه کاملا بر طبق بخشنامه کشوری عمل شده است و عدالت در همه این مناطق در کهگیلویه با تلاش رییس شبکه بهداشت و مجموعه همکاران رعایت شده است.

علاوه بر این رفتن پزشک این مراکز در ساعاتی از روز به روستاهای اطراف نیز بر طبق بخشنامه کشوری می باشد و تا زمانیکه این طرح در کشور فعال باشد در شهرستان کهگیلویه هم قاعدتا باید انجام بپذیرد.

ساعاتی که معمولا پزشک در این مراکز به روستاهای قمر خود می رود و در محل کار خود در مرکز اصلی حضور ندارد با اطلاع قبلی از ساعت ۱۱ به بعد صبح می باشد.

یکی از سوالاتی که همواره در این زمینه برای مردم به وجود می آید این است که مثلا اگر فردی از ساعت ۱۱ صبح به بعد بیمار شود تکلیف ویزیت او در این مراکز چه می شود.

تحقیقات ریواس جنوب نشان داد که تا زمانیکه این طرح در کشور تداوم داشته باشند اهالی این روستاها باید به خود بقبولانند که مرکز درمانی آنها ۲۴ ساعته نیست و فرهنگ سازی شود که در صورت نداشتن مشکل اورژانسی قبل از ساعت ۱۱ به پزشک مراجعه کنند و در غیر این صورت باید منتظر بمانند تا پزشک ار زوستای قمر خود یا به عبارتی دیگر”ده گردشی” به مرکز اصلی برگردد و از ساعت ۱۴ به بعد هم در تمام حالات باید به مراکز معین خود مراجعه کنند.

اما اگر از ساعت ۱۱ به بعد صبح بیمار اورزانسی باشد بلافاصله با تماس با پزشک او موظف است که از ده گردشی برگردد و بیمار را ویزیت کند.

و اگر بیمار آنچنان اورژانسی بود و برگشت پزشک زمان بر باشد با هماهنگی با نزدیک ترین مرکز شبانه روزی به آن محل اعزام می شود.

اما اهالی تحت پوشش این مراکز بعد از شیف اداری باید برای درمان خود به مراکز معینی که مشخص کردند مراجعه کنند و این مراکز معین نیز موظف به ویزیت بیماران خارج از شیف اداری هستند.

بین ساعت ۱۱ تا ۱۴ که پزشک این مراکز در حال اجرای طرح ده گردشی می باشد نیز مراکز معین به جز بیماران اورژانسی ، بر طبق قانون بیماران دیگر را  می توانند ویزیت نکنند گرچه در بسیاری از موارد برای رفاه حال مردم مراکز معین نیز این بیماران را ویزیت می کنند.

به این ترتیب مرکز شبانه روزی قلعه ریسی بعنوان مرکز معین جاورده، مرکز دیشموک مرکز معین روستاهای درغک و اسفندان  و مرکز شهید رجایی به عنوان مرکز معین روستاهای فیلگاه، طولیان، راک ، ضرغام آباد و قلعه دختر انتخاب شد.

مرکز قلعه ریسی، شهید رجایی ،امام علی ،دیشموک و سوق هم در مناطق شهری شامل این طرح می شوند با این تفاوت که در این مراکز به دلیل شیانه روزی بودن در صورت رفتن پزشک به روستای قمر خود پزشک جایگزین وجود دارد.

آنچه که خوانید تحقیقات ریواس جنوب از یک دغدغه ی عمومی و با گفت و گو با اشخاص متفاوت و مطلعی بود که در این زمینه یا اطلاع و آگاهی از قوانین داشتند و یا هم معترض و منتقد این طرح بودند.

تلاش و انگیزه رییس شبکه بهداشت و کهگیلویه و مجموعه مدیرانش در این مناطق و همکاران اداریش برای رضایت هموطنان و دغدغه مندی آنها برای آسایش ییشتر بیماران نیز مشهود بود.

امید است با این گزارش فرهنگ سازی شود و در مواردی که بیمار اورژانسی وجود ندارد برای پرهیز از حواشی بیشتر و بگو مگوهای بین بیمار و مسوولان این مراکز در ساعت مشخص شده به مراکز درمانی مراجعه شود.

انتهای گزارش: عظیم بنام