پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/

رضاپور احسان (3)_2ریواس- احسان رضاپور/

روستای قیام (جانخانی) با جمعیتی بالغ بر ۱۲۰۰ نفر و داشتن بیش از ۱۵ روستای تابعه، یکی از بزرگترین روستاهای شهرستان لنده می‌باشد که این روزها مردمان آن با پدیده‌ای نگران‌کننده به اسم «مهاجرت» دست و پنجه نرم می‌کنند.

یکی از ویژگی‌های بارز و ممتاز روستای قیام که در سطح استان نیز بی‌نظیر است «وحدت» و «همکاری» در امور و مشارکت بالای مردم در کارهای عمومی و همچنین مهاجرپذیری است که باعث شده جمعیت این روستا در سالیان گذشته، رو به فزونی باشد. اما با وجود این ویژگی منحصر‌به‌فرد، متاسفانه به‌دلیل کم‌توجهی دولت‌های گذشته و کم‌لطفی دولت فعلی، هر روزه شاهد خبرهایی از مهاجرت افراد این روستا به شهرهای اطراف می‌باشیم.

بی‌شک همه‌ی کارشناسان و مسئولین روی این موضوع اتفاق‌نظر دارند که مهاجرت به شهرهای بزرگ، آثار منفی زیادی از جمله عدم انطباق فرهنگی، وضعیت معیشتی پایین اکثر مهاجران، خالی از سکَنه شدن روستاها و بی‌پشتوانه شدن کارهای تولیدی از جمله کشاورزی و دامداری و صنایع دستی و هجوم یکباره‌ی خانوارها به حاشیه‌ی شهرها و تبعات منفی آن را داراست ولی جای تعجب دارد که مسئولین شهرستانی و استانی، علی‌رغم اطلاع از این موضوع، هیچ‌گونه واکنشی انجام نداده‌اند.

قیام لنده (2)

در مدت یکسال گذشته بیش از ۲۵ خانوار از روستای قیام به شهرهای همجوار مهاجرت کرده‌اند و بیش از ۱۵ خانوار دیگر نیز قصد مهاجرت در ماه‌های آینده دارند و بی‌شک اگر وساطت ریش‌سفیدان و معتمدین محلی نبوده شاید بیش از این‌ها مهاجرت می‌کردند.

بی‌شک مهاجرت مردم روستاها به شهرهای هم‌جوار، بر روستا تاثیرات منفی خواهد گذاشت ولی گاهی اوقات چاره‌ای نیست مگر اینکه «بار و بنه» خود را ببندیم و دیار مورد علاقه خود را ترک کنیم.

به‌راستی آیا مسئولین استان با خود اندیشیده‌اند که چرا اکثر روستاهای محدوده‌ی «عالی‌طیب»، خالی از سکنه شده‌اند یا در حال خالی شدن هستند؟ اگر وضع به همین منوال پیش رود، آیا جز روستاهای «قیام» و «چهارراه»، روستای دیگری باقی خواهد ماند؟

چرا روستاهایی مانند «لارب» و «برمل» و «دلیک» و «چلی» که درسالیان گذشته افراد علمی توانمندی به جامعه تحویل داده‌اندخالی از سکنه شده‌اند؟ درروستاهای لارب و چلی و دلیک و برمل، بیش از ۵۰ فرهنگی وجود داشته که این روستاها به‌رغم موقعیت غنی برای کشاورزی و دامداری و تولیدات دیگر روستایی، هم‌اکنون تقریباً خالی از سکنه‌اند و یا جمعیت بسیار اندکی دارند.

اگر دقت کرده‌باشیم عمده‌ترین عامل مهاجرت روستاهای اطراف «چهارراه» نبود آب آشامیدنی و مشکلات ناشی از آن بوده که با گذشت سالیان زیاد، هنوز با این مشکل دست و پنجه نرم می‌کنند.

بی‌شک عمده‌ترین دلایل مهاجرت در ابن خطه توجه نکردن دولت‌ها به روستاها بوده که خالی‌شدن روستاها از سکنه، هزینه‌های گزافی را بر دوش دولت خواهد گذاشت؛ پس بهتر است اقدامات دولت نوشدارو بعد از مرگ سهراب نباشد و سریع به این پدیده اجتماعی مهم رسیدگی کند و با دادن خدمات زیر بنایی، باعث توسعه بیشتر روستاها و دادن امید و نشاط به ساکنین شود و با طرح‌های حمایتی از کشاورزان و دامداران و دیگر مشاغل روستایی باعث رونق اقتصادی بیشتر روستاها شود.

قیام لنده (3)

بنا دارم برای یافتن مهمترین دلایل مهاجرت در روستای «قیام» و راه‌حل‌های پیش‌رو با تحقیق میدانی، گزارشی از وضعیت مردم روستای قیام و کسانی که مهاجرت کرده یا قصد مهاجرت دارند انجام دهم که شرح آن گزارش، از طریق همین رسانه به‌زودی انعکاس داده خواهد شد،

با این امید که دولت به این مقوله‌ها، توجه جدی داشته باشد تا بیش از این شاهد مهاجرت نباشیم و روستاها از بین نروند.

اتتهای پیام/