پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/

ده‌ها مددجوی کهگیلویه و بویراحمدی با ضمانت کمیته امداد از بانک ملی تسهیلاتی گرفتند تا خانه‌ خود را آباد کنند ولی با بدهی ۸ میلیاردی که به بار آوردند خانه خراب شدند و کارشان به زندان کشید؛ توضیحات مسئولان و اصل این ماجرا در این گزارش بررسی شد.

به گزارش ریواس جنوب، فرید محبی که اسفند ۹۴ مدیرکل کمیته امداد شد، شاید هرگز فکر نمی‌کرد که شروع کارش با یک مشکل مهم آغاز می‌شود؛ او از همان روزهای اول با ماجرای زندانی شدن مددجویان کمیته امدادی مواجه شد که از بانک ملی تسهیلات اشتغال گرفتند.

مددجویانی که وام گرفتند تا خانه‌اشان را آباد کنند، به یکباره بر سرشان ویران شد و خود را پشت میله‌های زندان و تعقیب و گریزهای پلیسی و قضایی دیدند.

اصل ماجرا چیست؟

اصل ماجرا این است که تعدادی از مدد جویان کمیته امداد، ۱۰ میلیون تومان از بانک ملی و ۱۰ میلیون تومان از محل منابع داخلی کمیته امداد، تسهیلات می‌گیرند اما با مشکلاتی که در اجرای طرح‌ها به وجود آمد، توان بازپرداخت اقساط را نداشتند و منجر به پیگیری قضایی و حتی زندانی شدن این مددجویان شد.

طرح مشکل و پاسخ کمیته امداد در حضور نماینده مردم

این مشکل مهم که البته مدیرکل جوان و پرانرژی کمیته امداد از همان ابتدا برایش برنامه داشت و به نتایج خوبی هم رسید، روز گذشته در جریان دیدارهای مردمی روستاهای حوزه مرکزی شهرستان دنا  به گوش نماینده مردم این استان در مجلس خبرگان رهبری رسید تا او نیز این مطالبه را از مدیرکل کمیته امداد پیگیر شود.

محبی پشت تریبون قرار گرفت و از پیگیری‌هایش برای حل این مشکل گفت.

او گفت که تسهیلات اشتغالی مورد اشاره از محل طرح تجمعی اشتغال بوده که کاملا تجربه‌ای ناموفق در این استان است و به دلیل همین مشکلات هم سیاست کمیته امداد تغییر کرده و دیگر به دنبال طرح دسته جمعی در اشتغال نیستیم.

خبری خوش و چند مشکل

محبی در حضور آیت‌الله ملک‌حسینی و برخی مددجویان معترض با پذیرش این موضوع خبرهای خوشی داد و گفت: از روز اول که این مسئولیت را پذیرفتم پیگیر رفع این مشکل شدم و بالاخره با بانک ملی توافق کردیم که پیگیری‌های قضایی علیه این مددجویان منتفی شود.

او گفت که کمیته امداد در این حوزه چند مشکل دارد؛ مدت زمان زیادی از این طرح گذشته و مشکل کهنه شده است که این خود مشکلات عدیده‌ای ایجاد کرده است.

متقاضیانی که اهل کار نبودند

آنگونه که مدیرکل کمیته امداد می‌گوید، افرادی که برای دریافت این تسهیلات اشتغالی انتخاب شدند، کننده‌کار و اهل فن نبودند و موجب بروز چنین مشکلی شدند ت ابه جای آنکه از محل هزینه کردن این پول‌ها شغلی ایجاد شود، اکنون چندین خانواده نه تنها صاحب کاری نشدند بلکه اسیر پیگیری‌های قضایی و بدهکاری‌های مالی شدند و از سوی دیگر وقت و انرژی مدیران را هم می‌گیرند.

کمیته امداد ضامن وام مددجویان است

او این را هم اضافه کرد که یکی دیگر از مشکلات این بوده که خود کمیته امداد ضمانت مددجویانش را در بانک قبول کرده است که اگر مددجویان به هر دلیلی پرداخت نکردند، اقساط آن را پرداخت کند.

امید به اشتغال به دغدغه نجات از زندان تبدیل شد

حال با وجود اثربخشی این طرح کمیته امداد روی کاغذ ولی مجموع این چند مشکل موجب شده تا این طرح شکست بخورد و این امید به اشتغال به یک دغدغه برای نجات از زندان منتهی شود.

محبی و ملک حسینیهر چند محبی از آزاد شدن موقت مددجویان و توافق با بانک ملی خبر داده است ولی او خودش شخصا” و برای رفع مشکل این افراد در بانک تعهد داده است که بدهی آنان را پرداخت می‌کند و هنوز منابع مالی آن در تهران تأمین نشده است.

بدهی ۸ میلیاردی مددجویان و قول کمیته امداد

او می‌گوید که ۸۰۰ میلیون تومان لازم دارم تا بدهی این مددجویان با بانک ملی و صندوق اشتغال کمیته امداد تسویه شود.

این میزان بدهی مددجویان جویای کار که البته ایرادات فراوانی بر نحوه نظارت‌ها بر فرایند ایجاد اشتغال آنان از سوی متولیان و بانک وارد است، در حالی است که تعدادی از آنان در گفت‌گو با ریواس جنوب گفتند که حتی یک ریال هم توان پرداخت بدهی‌های خود را ندارند و در اجرای طرح‌ نیز ناموفق بودیم.

با این وجود مدیرکل کمیته امداد کهگیلویه و بویراحمد از قول مساعد کمیته امداد کشور برای تأمین مالی این بدهی تا یکی دو هفته دیگر خبر داده است چرا که مددجویان هیچ توان مالی برای پرداخت بدهی خود ندارند و راهی نداریم جز اینکه همه اقساط بانک را خودمان پرداخت کنیم و بدهی به صندوق اشتغال این نهاد را هم ببخشیم.

او گفته است از ۲۵ خانواده‌ای که در این پرونده تحت حمایت کمیته امداد بودند، ۲ خانواده خارج شدند و امیدواریم نهایتا تا یکماه آینده این پرونده مختومه شود.

ضربه کاری به پیکر زخمی اشتغال کهگیلویه و بویراحمد

حال با وجود مدیریت خوب موضوع از سوی کمیته امداد و پیگیری‌های مؤثر این نهاد ولی بیم آن می‌رود که این موضوع به اشتغال زخمی این استان ضربه محکم‌تری وارد کند و بابی شود برای عدم تعهد وام‌گیرندگان و مددجویان در اجرای موفق طرح‌ها و بازپرداخت تسهیلات دریافتی؛ موضوعی که تا حد زیادی برمی‌گردد به ضعف نظارت‌ها و عدم ارزیابی صلاحیت افرادی که قصد راه‌اندازی کسب و کاری را دارند.

اشتغال در این استان که بخاطر نبودن فرهنگ کار و تلاش و روحیه کارهای دسته‌جمعی و تعاونی، صوری بودن بسیاری از طرح‌ها و پرونده‌های اشتغالی، عدم استمرار نظارت‌ها بعد از اجرای طرح‌های اشتغالی و کمبود اعتبارات در این حوزه، خود زخم‌خورده و لغزان است با تدواوم چنین مسائلی به مشکلات جدی‌تری خواهد خورد و این کار را برای مسئولانی که استانشان در بیکاری جلودار است، بسیار سخت کرده است.

از سوی دیگر اشتغال‌های کمیته امداد در بین سایر ادارات اشتغال‌زا از موفقیت و جدیت بالاتری برخوردارند و بروز این مشکلات می‌تواند به پیکره اشتغال ضربه جدی وارد کند؛ ضربه‌ای که شاید نخستین پس‌لرزه آن اعلام شکست در سیاست طرح‌های تجمعی- اشتغال‌های زنجیره‌ای و دسته جمعی- بوده است.

دوراهی که هر دو به بن‌بست می‌رسند

واقعیت آن است به جز انتخاب غلط افرادی که اهلیت اداره یک شغل را نداشتند، کمیته امداد در این حوزه مورد بحث، آنچه در توان داشته است به کار گرفته و هم وام داده و هم ضامن مددجویان در بانک شده است ولی باز هم شاهد هستیم که خود خانواده‌های متقاضی اشتغال به بن‌بست خوردند و نه طرح را اجرا کردند و نه بدهی‌هایشان را بازگرداندند.

از سوی دیگر پیگیری قضایی و زندانی شدن مددجو موضوعی نیست که مدیران ارشد کمیته امداد تاب تحمل آن را داشته باشند؛ بنابراین اشتغال تجمعی و تعاونی در کهگیلویه و بویراحمد با دوراهی مواجه شده است که شاید هر دو راه بن‌بست باشند؛ چرا که نمی‌شود بیخیال اشتغال‌های تجمعی شد زندانی کردن مددجویان بدهکار هم عواقب خاص خود را دارد.

__________________

گزارش از کریم بنام
__________________

انتهای پیام/ب