کهگیلویه و بویراحمد سرنوشت شوم حیات وحش بیپناه کوه “نیر”/خرس قهوهای قربانی مدیریت ناکارآمد
پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/
خرس قهوهای در استان کهگیلویه و بویراحمد پناهی ندارد و هر ماه و هر سال خبر کشته شدن این گونه کمیاب، دل هر دردمندی را به درد میآورد؛ گونههای نایاب جانوری در سایه بیتدبیری متولیان محیطزیست در حال انقراضند و زیستگاه حیاتوحش به ویژه خرس نایاب قهوهای به میدان تیر شکارچیان تبدیل شده است.
به گزارش ریواس جنوب از یاسوج، این روزها و با انتشار خبری مبنی بر آتش زدن لاشه یک قلاده خرس قهوه ای کوه نیر قلب دوستداران محیط زیست به درد آمد؛ موضوعی که موجب شد تا به ابعادی از این موضوع و مخاطراتی که محیط زیست و حیات وحش کوه نیر را تهدید می کند بپردازیم.
کوه نیر با ارتفاع سه هزار و ۵۰۰ متر و ۲ میلیون هکتار وسعت، دارا بودن بیش از ۱۷۰ گونه جانوری، ۲ هزار گونه گیاهی و واقع شدن بین مناطق لوداب و سرفاریاب بعد از کوه دنا به عنوان وسیع ترین و بلندترین کوه استان شناخته میشود.
کوهی که از سالیان دور تا کنون به عنوان یکی از زیستگاهای اصلی خرس قهوهای، پلنگ، بزکوهی و کبک شناخته میشد که متاسفانه نسل پلنگ و بزکوهی عملا در این کوه از بین رفته و جز خاطراتی گنگ و آثاری کمرنگ و مبهم چیزی از آنها باقی نمانده است.
طی دهه اخیر نیز با افزایش شکار خرس قهوه ای و کبک در این کوه نسل این دو گونه جانوری نیز در خطر جدی انقراض قرار گرفته است.
ادریس پوش از طبیعت دوستان سرفاریاب با اذعان به این موضوع که نسل خرس قهوهای در کوه نیر عملا رو به انقراض است، گفت: تردد شکارچیان خرس در کوه نیر به راحتی صورت می گیرد و این کوه به میدان تیر شکارچیان خرس قهوه ای تبدیل شده است.
موسی انوشا از کوهنوردان استان کهگیلویه و بویراحمد نیز گفت: تا اوایل دهه نود آثار حضور خرس قهوه ای به راحتی در نقاط مختلف کوه نیر به وضوح مشاهده میشد و طبیعت دوستان و دامداران خبر از مشاهده این گونه مهم جانوری میدادند.
انوشا عنوان کرد: طی سه سال اخیر عملا آثار وجود خرس قهوه ای به دلیل شکار بی رویه و حضور شکارچیان از نقاط مختلف استان به مخاطره افتاده است و به جرات می توان گفت تعداد خرس های کوه نیر به عدد انگشتان یک دست هم نمیرسد.
وی گفت: تنها راه احیاء نسل خرس قهوه در این کوه تبدیل آن به منطقه شکار ممنوع یا حفاظت شده است تا به صورت مداوم مورد حفاظت قرار گیرد.
سیدجواد هادی اصل مستندساز حیات وحش نیز در این باره گفت: با توجه به وسعت بالای مناطق کوهستانی شهرستان چرام حفاظت از حیات وحش این شهرستان و کوه وسیع نیر و نبود نیروی محیط بان عملا غیرممکن است.
هادی اصل گفت: تنها انتظار ما از مسئولان کشوری این است که این کوه را به منطقه شکار ممنوع یا حفاظت شده تبدیل کنند تا نسل جانورانی مانند خرس، انوع مختلف پرنده شکاری و تعداد انگشت شمار گربه وحشی و پلنگی که در این کوه وجود دارد حفظ شود.
وی گفت: گزارشات و مشاهداتی مبنی بر وجود پلنگ در این کوه و احیای نسل پلنگ در کوه نیر وجود دارد که به نوبه خود امیدوارکننده است ولی با توجه به نبود شرایط و نیروی لازم برای حفاظت از این کوه عملا خطر جدی گونه خرس و پلنگ را تهدید می کند.
علی مراد آخش رییس اداره محیط زیست چرام نیز با اشارره به وسعتت بالای مناطق تحت کنترل این اداره گفت: حفاظت کامل از حیات وحش کوه نیر با توجه به وسعت بالای این کوه کمبود امکارنات و نیرو غیرممکن است.
آخش افزود: طی سالیان اخیر برنامه فرهنگی و آموزشی مختلفی برای آشنایی مردم بومی حاشیه کوه نیر با اهمیت اکوسیستم این کوه برگزار شده ولی در نهایت مشارکت مردم در این زمینه بسیار کارساز خواهد بود.
با شرایط موجود و با وضعیت حاکم بر کوه نیر قطعا شمارش معکوس برای انقراض نسل این گونه جانوری آغاز شده است واگر چاره ای در این زمینه اندیشیده نشود این گونه جانوری نیز به سرنوشت شوم پلنگ و بزکوهی نیز مبتلا خواهد شد و عملا وجود خرس قهوه ای در این کوه به خاطرهها میپیوندد.
اسدالله هاشمی در همین زمینه با تایید خبر کشته شدن یک خرس قهوهای دیگر، به خبرنگاران گفت: بررسیها نشان میدهد خرس شکار شده داری جنسیت ماده و نزدیک به ۵ سال سن دارد ، در ۳ الی ۴ روز گذشته شکار شده و لاشه آن نیز به آتش کشیده شده است.
او در اعترافی تلخ گفته است که محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد در حفاظت از زیستگاه خرس قهوهای، پلنگ، گرگ، روباه، کبک و سایر وحوش در کوه نیر حقیقتا مشکل دارد!
مدیرکل محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد در سالهای طولانی مدیریتش بر محیط زیست بکر این استان بیس از آنچه دستاورد قابل دفاعی از دید رسانهای داشته باشد با کمبود نیروی انسانی و امکانات عملا به یک گزارشگر مرگ گونههای نایاب جانوری تبدیل شده و بعد از وقوع حادثه خبر آن را میدهد و آماری میفرستد؛ موضوعی که خودش هم در گفتگو با تسنیم با اشاره به بعد مسافت این زیستگاه مهم جانوری، میگوید:ما در حفاظت از کوه نیر مشکل داریم!
انتهای پیام/ خشتزر