پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/

دکتر موسی صالحی عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز و متخصص رژیم درمانی، برخی عادات غذایی نامناسب ایرانیان را یادآور شد، برای سفره ایرانی، چهار مشکل اساسی برشمرد و گفت که این چهار مشکل باعث می‌شوند ۵۰ درصد مواد مغذی از سفره هدر روند. آن‌گونه‌ که صالحی گفته است؛ نگرانی به همین جا ختم نمی‌شود و مشکل تنها هدررفت ۵۰ درصد مواد غذایی نیست، بلکه نوع فرآوری مواد غذایی به گونه‌ای صورت می‌گیرد که مواد بسیار مضری به سفره اضافه می‌شود. مشروح سخنان این استاد دانشگاه را در ادامه بخوانید:

همه‌ی مواد لازم مصرف می‌شوند، اما اثر غذایی لازم را ندارند

دکتر صالحی در گفت و گو با ایرنا بیان داشت: هدف از غذا خوردن رساندن مواد مغذی به روده و از آنجا به خون و توسط خون به بافتها و اندام هاست، آنچه می خوریم اگر مواد مغذی ندارد یا مواد مغذی آن قابل جذب نیست، نباید خورده شود.
وی ادامه داد:‌ بدن به ۱۲۰ اسید آمینه، سه اسید چرب، ۱۴ ویتامین و ۱۵عنصر (ملح) نیازمند است که اگر یکی از این ها هم به بافتها و اندام ها نرسد،انسان ها مریض و ناتوان و زودتر از موقع پیر شکسته و فرسوده می شوند.
صالحی بیان کرد:‌غذا مخلوطی از غلات، حبوبات، سبزی، لبنیات ، گوشت ها، تخم مرغ، مغزها و میوه هاست اگر هر روز انسان مقدار معینی از هر کدام بخورد تمام نیازهای بدن به مواد مغذی تامین می شود، متاسفانه بسیاری از افراد مقداری غلات ، حبوبات، سبزی گوشت، تخم مرغ، مغز و میوه می خورند اما بدن آنها از نظر دریافت مواد مغذی در وضعیت بسیار بدی قرار دارد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز و متخصص تغذیه و رژیم درمانی اضافه کرد : طریقه فرآوری، آماده سازی، پخت و پز و اختلاط این گروه های غذایی سبب شده که مواد مغذی آنها از بین برود و هر فرد اگر چه به اندازه کافی غلات، حبوبات ، سبزی، میوه، لبنیات،گوشت و تخم مرغ می خورد اما همیشه مواد مغذی کم دارد.
صالحی افزود:هرکس می خواهد وضع تغذیه خود ، خانواده و جامعه را اصلاح کند باید به روش های تهیه، توزیع، تولید، نگهداری، فرآوری، پخت و پز و اختلاط مواد غذایی بپردازد به گونه ای که لقمه ای که وارد معده و روده می شود مواد مغذی را داشته باشد و اگر ندارد آن مواد در لقمه قرار نگیرد.
این متخصص تغذیه به اهمیت مزه، رنگ و طعم غذا نیز اشاره کرد و گفت: این موارد البته جزو مواد مغذی نیستند اما به هر حال باید غذای انسان خوشبو،خوش طعم و خوش رنگ باشد ، در مجموع باید روشهایی را در تهیه ، تولید، فرآوری، پخت و پز به کار گیریم که درجه اول هیچ آسیبی به مواد مغذی وارد نسازد و درجه دوم خوش رنگ،خوشبو و خوشمزه باشد.
صالحی ادامه داد:آسان گیری،ارزان خریدن،عادت پذیری که منجر به ازبین رفتن مواد مغذی بشود باید با آموزش های مکرر و مداوم از ذهن و باور و عادات مردم بر چیده شود.

چهار مشکل اساسی سفره ایرانی
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز بیان کرد: در سفره ایرانی چهار مشکل اساسی وجود داردکه به دلیل این چهار مشکل بیش از ۵۰ درصد مواد مغذی از غذای سفره ایرانی هدر می رود و با ۵۰درصد باقی مانده اکثر اعمال حیاتی ما به خوبی انجام نمی گیرد.
وی اضافه کرد: برای تولید انرژی به مقدار زیادی به ویتامین های گروه B نیازاست اما چون با روش های غلط فرآوری و پخت و پز اکثر ویتامین های گروه B از بین رفته و لقمه ایرانی ویتامین B کافی ندارد که به سلول های مغزی، قلبی، کبدی و ماهیچه ای برساند ایرانیان عموما خسته اند .
صالحی گفت:عملی که در فرآوری و پخت پز غذای ایرانی رخ می دهد باعث از بین رفتن بیش از ۵۰ درصدمواد مغذی لقمه ایرانی می شود، سفید کردن( Refined ) گندم یکی از این رخدادها است ، گندم که از بهترین نعمت های الهی است به کارخانه می فرستند در آنجا بیشتر پوست و جوانه را جدا می کنند و به عنوان خوراک دام مورد استفاده قرار می دهند ، آرد سفید گندم حاوی مقداری کمی از ویتامین ها و مواد مغذی است و مواد بسیار زیادی قند بدون ویتامین این آرد در نانوایی ها به خمیر تبدیل شده و به درون تنورهای بین ۵۰۰ تا ۳۰۰ درجه سانتی گراد وارد می شود بدیهی است که از چنین تنوری هیچ گونه ویتامینی خارج نمی شود ، نهایتا نان ایرانی فقط مقداری قند و گلوتن به سفره ایرانی می دهد.

مشکلات غذایی برنج و روغن هم کم نیستند!/ قند بدون ویتامین منجر به چاقی،چربی،فشارخون، دیابت و کبد چرب می شود
صالحی با بیان اینکه قند بدون ویتامین منجر به چاقی،چربی،فشارخون، دیابت و کبد چرب می شود گفت: سرنوشت برنج هم همین گونه است، شلتوک به کارخانه ها فرستاده می شود ، شلتوک دو تا سه مرحله پوست گیری می شود و برنج سفیدی به سبد ایرانی داده می شود که از نظر مواد مغذی در حداقل است ولی مقدار بسیار زیادی قند دارد، متاسفانه در فرآوری خیساندن، جوشاندن و آبکش کردن باقی مواد مغذی از بین رفته و فقط نشاسته وارد لقمه و روده ایرانی می‌شود و در نهایت قند بدون ویتامین به مقدار زیاد وارد خون می شود تا تولید سندروم متابولیک کند.
این متخصص تغذیه همچین به فرایند روغن کشی از دانه های روغنی نیز اشاره کرد و گفت : در فرایند روغن کشی ، دانه های بسیار ارزشمندی که پر از مواد مغذی و ضروری برای بدن انسان است مثل کلزا ، کتان، آفتاب گردان ،ذرت ، سویا به کارخانه های روغن کشی ارسال می شود و در آنجا همه مواد مغذی آن جدا شده و به نام تفاله به خوراک دام تبدیل می شود ، یا دور ریخته می شود و تنها اسیدهای چرب غیر اشباع به سبد غذایی می فرستند و متاسفانه از این اسیدهای چرب برای سرخ کردن استفاده می کنند که باعث نابودی مواد مغذی همه غذاهایی می‌شود که در روغن سرخ می شود.
به گفته صالحی در فرایند سرخ کردن و فرآوری دمای بالا تر از ۲۰۰درجه روغن سرخ شده تمام ویتامین های سیب زمینی ، گوشت ، کدو ، بادمجان را از بین می برد و ترکیباتی مثل آکریل آمید، کربن های آروماتیک و هتروسیکلیک آمین تولید می کند بنابراین غذای سرخ شده نه تنها مواد مغذی مورد نیاز بدن انسان را تامین نمی کند بلکه مواد سمی و سرطان زایی را تولید می کند و به روده و از آنجا به خون وارد می‌شود.

انتهای پیام/ب