پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/

سه سال مدیریت جاویدبخت بر منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد؛ جنگل‌های ما تنهاتر و مظلوم‌تر از همیشه

ریواس جنوب/ تحلیل عملکرد سه ساله سعید جاویدبخت و تیم مدیریتی او نشان می‌دهد که جنگل‌های بکر بویراحمد و مارگون بیشتر از همیشه تنها و مظلوم شده‌اند و فقط در یکسال حدود هزار اصله درخت بیگناه قتل عام شدند! این موضوع، زوایای دیگری هم دارد.

به گزارش ریواس جنوب از یاسوج، از قدیم گفته‌اند وقتی زیاد از موضوعی صحبت شود، کم‌ارزش و بی‌ارزش می‌شود و حالا شده است حکایت منابع ملی و محیط زیست استان کهگیلویه و بویراحمد که صحبت از آن بیشتر به درد کتاب‌ها و فیلم‌ها می‌خورد.

آنقدر نوشتیم و گفتیم که سرمایه اصلی استان کهگیلویه و بویراحمد، همین منابع بکر خدادادی آن در طبیعت و جنگل‌هاست که دیگر این موضوع به یک موضوع فانتزی تبدیل شده است.

بی‌توجهی به محیط زیست و منابع طبیعی مربوط به امروز و امسال نیست و تا بوده همین بوده اما در سه سال اخیر روند تجاوز به منابع طبیعی شدت گرفته و بدترین کارنامه ممکن را برای سعید جاویدبخت به عنوان مدیرکل منابع طبیعی استان کهگیلویه و بویراحمد رقم زده است.

مشاهدات میدانی خبرنگار ریواس جنوب به همراه کارشناسان و دلسوزان محیط زیستی نشان می‌دهد که فقط در یکسال اخیر دست کم، یک‌هزار اصله درخت تنومند بلوط فقط در شهرستان بویراحمد و بخش‌هایی از منطقه مارگون قطع شده است.

اتفاقی ناگوار که کمترین مجازات آن استعفای مدیرکل منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد است قبل از آنکه استاندار جدید استان او را عزل کند.

یک هزار اصله درخت کهن بلوط، بید و درختان کمیاب «داغ‌داغان» در بویراحمد قطع شده است و این همه درخت در طول یکسال و به تدریج قطع شدند تا مرگ تدریجی و خاموش جنگل‌های بویراحمد در یک سکوت خبری و بی‌خیالی متولیان امر رقم بخورد.

مرگ هزاران درخت ایستاده و تنومند در کهگیلویه و بویراحمد در حالیست که طرح کاشت یک‌میلیارد درخت با هزاران میلیارد هزینه، در حال اجراست و یکی نیست از آقای مدیرکل بپرسد، وقتی شما توان حفاظت از درختان کهن و قدیمی ده ساله و گاها صدساله‌یِ کاشته شده را ندارید، چرا پول بیت‌المال را هدر می‌دهید تا نهال یک روزه بکارید؟

مگر نه این است که همین نهالی که به عنوان طرح کاشت یک‌میلیارد درخت، با خرج شدن اعتبارات زیادی کاشته می‌شود و اگر عرضه حفاظت از آن را داشته باشیم، به درختی تبدیل می‌شود، باز هم جلوی چشمان ما قطع می‌شود و عین خیالمان نیست! پس دیگر این طرح کاشت یک‌میلیارد درخت چه معنایی دارد؟

متولیان منابع طبیعی داشته‌های نقد ما را رها کردند و به نسیه روی آوردند! شما ابتدا همین درختان و جنگل‌های موجود را حفظ کنید بعد بروید سراغ کاشتن نهال‌های جدید!

مدیرکل منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد، به هیچ عنوان اقتدار مدیریتی لازم را برای مسئولیت حساس حفاظت از جنگل‌های استان را نداشته و حتی کارمندان اداره خودش نیز از او حرف‌شنوی ندارند.

جنگلبان و قرقبانی که در منطقه تحت پوشش او این همه درخت قطع می‌شود یا خائن است و همدست دزدها یا و کم‌توان و بی‌اراده است و مستحق مجازات!

البته نباید بیش از این هم انتظار داشت؛ وقتی حتی نگهبان جلوی اداره را با سفارشات سیاسی عمدتا نمایندگان مجلس می‌گذاریم، چه انتظاری از جنگلبان و قرقبان می‌رود؟ قطعا جنگلبانی که منطقه تحت کنترلش اینگونه و در روز روشن به فنا می‌رود، دلگرم به سیاسیون است و به جای اینکه گوشش به دهن مدیرکل باشد، گوشش به دهن کسی است که او را آنجا گماشته است!

فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی که توان مدیریت جنگلبان‌ها را ندارد و اینگونه جنگل‌های شهرستان بویراحمد به تاراج می‌روند باید هر چه سریعتر استعفا دهد.

قطع درختان در سایه بی‌تدبیری و بی‌عرضگی مسئولان در حالیست که در چندین منطقه نیز بدون دلایل کارشناسی و علمی، مجوز قطع درختان از سوی متولیان امر صادر شده که حقیقتا فاجعه است!

آقای مدیرکل و آقای مدیر منابع طبیعی شهرستان بویراحمد شما با چه منطقی مجوز قطع درختان را در دهنو و لوداب صادر کرده‌اید؟ این درختان نه در مسیر جاده بودند و نه مزاحم ساخت و ساز مسکونی و… پس شما حق ندارید با دست خودتان مجوز مرگ درختان را صادر کنید!

گفته می‌شود این مجوزهای قطع درختان کاملا سیاسی صادر شدند و رأی آنها در انتخابات مهم بوده است که اگر اینچنین باشد باید به حال این استان و معامله روی منابع ملی‌امان گریست.

درختان استان کهگیلویه و بویراحمد یا توسط سودجویان و متجاوزین قطع می‌شوند یا توسط خود مسئولان مجوز قطع می‌گیرند تا مظلومیت جنگل‌های کهگیلویه و بویراحمد بیش از پیش نمایان شود.

مشاهده تصاویر ماهواره‌ای چند سال پیش با الان، صحنه‌های نگران‌کننده‌ای را نشان می‌دهد.

در یکی از این تصاویر در محل ساخت ساختمان جدید دادگستری در کنار بیمارستان امام سجاد(ع)، و مقایسه تصاویر قبل و بعد نشان می‌دهد که دست کم ده درخت تنومند بلوط در محوطه و اطراف این ساختمان قطع شده و صدای هیچ کس درنیامده است.

حالا که متولیان منابع طبیعی در خواب هستند، انتظار می‌رود دادستان جدید استان با بررسی این موضوع، مقصران قطع این درختان را حتی اگر همکاران خودش در دستگاه قضا باشند را شناسایی و با آنها برخورد کند تا همه بدانند قانون برای همه است و حساب کار، دست متجاوزان به منابع ملی بیاید.

مدیریت ضعیف حاکم بر منابع طبیعی فقط به همین موارد ختم نمی‌شود و او و تیم مدیریتی‌اش در آتش‌سوزی‌ها نیز نتوانستند کارنامه موفقی ثبت کنند.

در تازه‌ترین موارد، چندین جنگل انبوه در مناطق سردسیری دلی‌کما و دلی پیروزگ و ماغر در آتش می‌سوزد اما چون نماینده مجلسی یا یک فرد ذی‌نفوذ پیگیر آن نیست، منابع طبیعی حتی آن را رسانه‌ای هم نکرد چه برسد به اینکه بخواهند برای خاموش کردن آن بسیج شوند!

جاویدبخت نه تنها در جذب امکانات و اعتبارات برای جنگل‌های مظلوم کهگیلویه و بویراحمد موفق عمل نکرد بلکه از همین امکانات موجود نیز به درستی استفاده نشد تا جایی که حکایتمان شده است، دمنده هست و بنزین نیست، بنزین هست و دمنده نیست، و این است مدیریت منابع طبیعی استان کهگیلویه و بویراحمد!

__________________

گزارش از کریم بنام

________________