انتقادات چند نماینده دانشجویان پزشکی شیراز از تصمیم جدید وزارت بهداشت در حوزه طرح و تخصص پزشکی؛ سیاست جدید، سرخوردگی نخبگان و فرار پزشکان را در پی خواهد داشت/ دود تصمیمات یکشبه و غیرکارشناسی به چشم مردم محروم میرود/ وزیر جدید بهداشت میخواهد سیاستهای ضد پزشک خود را به کرسی بنشاند؟!
پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/
دو نمایندهی دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با انتقاد از سیاستهای پیش روی وزارت بهداشت در حوزه طرح و تخصص، معتقدند که نتیجهی این سیاست، سرخوردگی نخبگان و تسهیل فرار مغزها به خارج از کشور خواهد بود.
به گزارش ریواس جنوب، کمتر از یک سال پس از وعدهی وزیر سابق بهداشت برای حذف تعهد خدمت پزشکان و شروع آن در ده رشته، حالا سخنگوی کمیسیون آموزش مجلس از تغییر سیاست ۱۸۰ درجهای وزیر جدید بهداشت رونمایی کرده است.
بر پایه این سیاست، افزایش مدت زمان تعهد خدمت در فاصلهی میان دورههای پزشکی عمومی و تخصص به حداقل سه سال و همچنین تعیین فاصله زمانی معینی میان دورههای تخصص و فوق تخصص در دستور کار قرار خواهد گرفت.
** غافلگیری دانشجویان پزشکی با تغییر موضع ۱۸۰ درجهای وزیر جدید
امیرهومن هویدایی، دبیر شورای نمایندگان بالینی پزشکی شیراز در گفتوگو با ریواس جنوب با اشاره به این تصمیم، اظهار داشت: درحالی که در کشور ما افرادی با سیستم تعهد خدمت چندساله مشغول تحصیل هستند یا فارغالتحصیل شدهاند، منتظر آن بودیم که کم کم خبر برداشته شدن طرح که شاید فلسفه همان نوع جذب دانشجو بود به گوش برسد اما گویا این بار نهتنها به وظیفه منطقی خود یعنی حذف طرح خدمت پزشکان عمل نکردهاند بلکه تازه یادشان افتاده که باید مدت زمان آن هم افزایش یابد!
این دانشجوی پزشکی ادامه داد: در واقع درست در زمانی که ما منتظر آن بودیم وعدههای حذف تعهد خدمت وزارت بهداشت در مرداد ۹۷ عملی شود و حتی شاید منتظر این خبر بودیم که قصد دارند برای کارورزان سابقه کار در نظر بگیرند یا آنها را بیمه کنند، زمزمهی سیاست متضاد با این انتظار ما را غافلگیر کرده است.
به گفتهی وی، بیمه مسئولیت، حداقل انتظار آنها برای ضمانت خاطر پزشکان است؛ بهویژه برای کارورزانی که بههنگام پاسخگویی در سازمان نظام پزشکی قانوناً مسئولیت دارند و محکوم میشوند اما هنگام انجام فرایندهای درمانی بیمارستانهای زیر مجموعه وزارت بهداشت حتی از حق بیمه هم محروماند و درصورت بروز مشکل میبایست تمام هزینهها را از جیب خود پرداخت کنند!
* دلایل سیاست جدید پیش رو، منطقی نیست
دبیر شورای صنفی دانشکده پزشکی شیراز با اشاره به اینکه «ارتباط پزشکان با جامعه، مردم یا مناطق محروم و بهکارگیری عملیاتی یافتههای علمی» به عنوان دلیل این تصمیم اعلام شده، اظهار داشت: مگر پزشکی اساساً چیزی جز ارتباط با مردم و جامعه است که آن را دلیلی برای افزایش مدت زمان تعهد خدمت عنوان میکنند؟
وی افزود: در خصوص بهکارگیری یافتههای علمی، شاید بهتر باشد برخیها به فلسفه وجود دوره ۱۸ ماهی کارورزی رجوع کنند و روند عملیاتی شدن آن را در فرایند درمانی بیمارستانهای آموزشی – درمانی جستوجو کنند؛ بیمارستانهایی که کارورزان در آن بدون حقوق، سابقهی کار یا حتی بیمه در حال خدمترسانی به بیماران ازجمله طیف وسیعی از قشر محروم و آسیبدیده سراسر کشور هستند و با توجه به عدم هیچگونه ارتباط مالی پزشک و بیمار از خالصترین نوع و خدمتها به شمار میرود.
هویدایی بیان داشت: البته با نیمنگاهی به اخلاق حرفهای اساتیدمان به خوبی میدانیم این رویکرد خالصانه در عملکرد اکثر قریب به اتفاق پزشکان در آینده نیز ادامه خواهد داشت.
اینترن علوم پزشکی شیراز در ادامه تصریح کرد: این تغییر ۱۸۰ درجهای سیاستهای اعلام شده یک روی دیگر نیز دارد؛ برداشته شدن مدلی که از آن بهعنوان استریتی یاد میشود؛ همان ورود مستقیم به مقطع تحصیلی بعدی.
* دیگر خبری از حمایت از نخبگان و استعدادهای درخشان نیست
هویدایی افزود: هنوز به خاطر دارم که زمانی که در دوره دبیرستان تحصیل میکردم افرادی که عضو بنیاد نخبگان و استعدادهای درخشان میشناختم برای انجام فعالیتهای پژوهشی – آموزشی خود چه تسهیلات مناسبی حتی -حداقل از بعد مالی- دریافت میکردند اما امروز شرایط بسیار متفاوت است و عملاً خبری از آن حمایتها نیست!
این دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی شیراز ادامه داد: نمیخواهم سیاهنمایی کنم اما واقعا شرایط تسهیلات مطلوب نیست. از استعدادهای درخشان هم که تنها یک اسم باقی مانده و عملاً همین یک مزیت امکان شرکت مستقیم در دوره دستیاری که البته از نگاه من باز هم عامل مهمی برای ترغیب دانشجویان به انجام برنامههای علمی و آموزشی به شمار میرود، نیز از بین میرود.
وی با بیان اینکه استعدادهای درخشان برای به دست آوردن این جایگاه باید در طول دوران تحصیل خود صلاحیت علمی، آموزشی یا پژوهشی خود را به تایید برسانند، گفت: بارها به چشم دیدهام که چه بسیار افرادی را که دقیقا با همین هدف استفاده از تسهیلات استعدادهای درخشان مجدانه در راستای ارتقای سطح آموزشی و پژوهشی خود و جامعهشان کوشیدهاند و افتخار آفرینی کردهاند.
وی ادامه داد: چندی پیش که مخترعان را از تسهیلات معافیت از طرح سطح اول عملکرد استثنائی استعدادهای درخشان حذف کردند، بیم مقابله با پیشرفت فناوری کشور را به خوبی لمس کردم. بعد از آن نیز که به کلی همهشان را از این تسهیلات محروم کرده و امروز حتی حق شرکت در آزمون را نیز از همه میخواهند سلب کنند.
** وزیر جدید بهداشت میخواهد سیاستهای ضد پزشک خود را به کرسی بنشاند!
در ادامه، میلاد جلیلنسب، نماینده سابق آموزشی دانشگاه در وزارت بهداشت نیز با یادآوری اینکه در سالهای اخیر وزارت بهداشت مصوبههایی همچون پذیرش دانشجویان تعهدی را در دستور کار قرار داد که افرادی را با رتبههای بالاتر مجبور به ماندن در دوره پزشکی عمومی کند، اظهار داشت: چنین مصوبههایی از آن جهت بود که به مرور با پر کردن خلأ موجود، پزشکان از طرح و تعهد خدمت معاف شوند اما گویا تغییر ریاست برابر با تغییر سیاست بوده و وزیر جدید قصد دارد سیاستهای ضد پزشک خود را به کرسی بنشاند.
* ترس سه سال دوری پزشکان جوان از خانوادهها!
دبیر سابق آموزشی دانشگاه ادامه داد: نکته قابل توجه این است که افزایش مدت زمان طرح بدون تسهیلات دولت و وزارت بهداشت است؛ چنان که امر ازدواج در دستور کار دولت قرار گرفت اما پزشکانِ طرحی که ازدواج کردهاند باید این بار ترس سه سال دوری از خانواده را نیز به جان بخرند!
* تصمیمات یکشبه و غیرکارشناسی در خصوص پزشکان
جلیلنسب در ادامه اذعان کرد: میدانیم که در حاضر پزشکان توانمند میهن عزیزمان، به راحتی میتوانند به پشتوانه سالها تلاش و زحمت شبانهروزی مطالعات و فعالیتهای آموزشی – درمانی هفت ساله خود، از پس تمامی آزمونهای تایید صلاحیت پیشرفتهترین کشورهای جهان با بالاترین سطح درآمد و کیفیت زندگی وشاخصهای توسعه انسانی برآمده و مسیر آینده خود را در آنجا رقم زنند.
این دانشجوی پزشکی افزود: اما در سوی دیگر، متأسفانه پزشکی در این کشور، با قانونگذاریهای یک شبه و غیرکارشناسی و مسیر نامعلومی دارد.
جلیلنسب همچنین با اشاره به وضعیت مبهم درآمد پزشکان، گفت: گواه وضعیت نامعلوم درآمدها، اعتراضات اخیر سازمانهای نظام پزشکی استانها در روزهای اخیر است که پیامهای روشنی را در خود دارد.
* کورسوی امید حفظ نخبگان کشور را هدف گرفتهاند
او با اشاره به این مشکلات و مسیر فعلی حوزهی پزشکی در کشور، تصریح کرد: شرکت مستقیم پزشکان عمومی در آزمون تخصص و فوق تخصص، کور سوی امیدی بود برای حفظ سرمایههای واقعی و نخبگان میهنمان که متأسفانه برخی از بین بردن این کورسو را هدف گرفتهاند.
** نتیجهی سیاست جدید؛ فرار پزشکان به کشورهای دیگر است!
در بخش پایانی اظهارات این دانشجویان، هویدایی، دبیر شورای نمایندگان بالینی شیراز هشدار داد: حال که جمع کثیری از فارغالتحصیلان پزشکی عمومی پس از پایان مدت زمان طرح تعهد خدمت خود، ضمن تمامی بیعدالتیها و سهمیههای مختلفی که مستقیم یا غیرمستقیم، سهمیه آزاد ورودی آزمونهای دستیاری را محدود و خدشهدار کرده، حتی نتوانستهاند در آزمون دستیاری تخصصی و یا فوق تخصصی شرکت کنند، یقیناً چنین قانونی منجر به یک نتیجه روشن خواهد شد؛ آن هم اینکه پزشکان با سرعتی بیش از پیش برای ساختن زندگی عادلانهتر و سزاوار خود، ادامه مسیر خدمت به بهداشت و درمان جامعه بشری را در سایر کشورها دنبال خواهند کرد!
* دود تصمیمات غلط به چشم مردم میرود/ دولت و مجلس تجدیدنظر کنند
وی با بیان اینکه دود چنین رخدادی تنها و تنها به چشم آحاد جامعه و میهن عزیز اسلامیمان خواهد رفت؛خاطرنشان کرد: به همین دلیل معتقدم وزارت بهداشت و کمیسون آموزش مجلس نه تنها میبایست در تصویب چنین طرحهای غیرقابل قبولی که ظلم آشکار در حق آحاد ملت و همچنین جامعه شریف پزشکی است تجدیدنظر کند بلکه در سریعترین زمان ممکن به سیاستهای صحیح عمل کرده و دانشجویان پزشکی را از حقوق اولیه خود یعنی حق بیمه، برخورداری از حداقل حقوق پایه و حذف طرح و تعهدهای ناروا محروم کند.
توضیح: این مطلب صرفاً دیدگاههای نمایندگان دانشجویان پزشکی شیراز است و ریواس جنوب برای انعکاس دیدگاههای متولیان سیاستگذاری در این حوزه یا مدافعان این تصمیم، آمادگی دارد.
انتهای پیام/ سجاد بنام
چطور ممکنه وقتی ما کد رشته تعهد طرح حد اکثر دوساله رو انتخاب کردیم و امضا کردیم، موقع فارغ التحصیلی با طرح حد اقل سه ساله مواجه شیم؟ ایا قانونا درسته؟
ممنون ریواس جنوب بخاطر انتشار این گزارش منطقی
بخدا چیزی از پزشکی نذاشتن بجز یه پوست بی مغز.
باید بیایید ببینید پزشکی که یه زمانی ریسک درمان رو به جون میخرید حالا چقد ترسو شده!
آدم نمیدونه چی بگه به این مسئولین بالادستی که هر روز یه داستانی درست میکنن؛ نمیتونن حداقل حرفای ۶ ماه قبل خودشونو هم با حرفهای الانشون یکی کنن!
اینا ادعای با سوادیشون تا فلک میره ولی سیاست هاشون جز تیشه به ریشه سواد پزشکی زدن نیست
مگه چقد از مسئولین وزارت عوض شدن که وزیر اینطوری نظرش عوض میشه؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
یه زمانی اگر یه جایی میخوندم که فلان جا یه پزشکی فلان سوتی مسخره رو داده میگفتم مگه امکان داره اینقد ضایع؟!!
اما حالا خودم به عینه می بینم این وزارتخونه خودش عمدا سیاستهایی در پیش گرفته آخرش به کم سوادی آشکار ختم میشه و هر روز ممکنه شاهد اشتباه باشیم!!
ما نمیگیم وزیر باید پزشک باشه ولی باید کسی باشه که حداقل چهارتا مریض از نزدیک دیده باشه! پزشک، پرستار، خدمات یا هر کسی که از نزدیک درگیر موضوع باشه.
ولی آقای روحانی کسی رو گذاشته که دور از محیط بالینی همش تو لابراتوار پشت میز ازمایشگاه بود و در واقع درد هیشکیو نمیدونه!