نسخه درمانی مسئولان کهگیلویه و بویراحمد برای دردهای زندگی در روستا شروع خیزی بلند برای کاهش بیکاری روستانشینان/ از شغل پایدار تا بازی با آمار
پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/
دستگاههای اشتغالزا در کهگیلویه و بویراحمد به صف شدند تا تسهیلات ارزانقیمتی را برای ایجاد حدود ۲۴ هزار شغل در روستاها سرازیر کنند؛ خیز بلندی که تا عبور از لای موانع کاغذی و آماری راه درازی در پیش دارد اما نشان از درمانی اثربخش برای درد بیکاری و پایانی بر “غفلت” از روستاها است.
به گزارش ریواس جنوب، روستاها در عمده جوامع دنیا، نقشی مولد دارند که عدم توجه به آنها اقتصاد و تأمین نیازهای جامعه شهری را به مخاطره میاندازد.
جمعیت جامعه روستایی در استان کهگیلویه و بویراحمد در حدود یک دهه اخیر روند کاهش به خود گرفت و مهاجرت از روستاها به شهر شتاب فزایندهای پیدا کرده است.
از روستاها غفلت کردیم
غفلت از روستاها و تأمین رفاه و اشتغال مردم در روستاها موضوعی است که عمده افراد به آن اذعان دارند ولی اکنون تا حدی و البته روی کاغذ، توجهاتی به این مناطق میشود و برنامههایی از سوی مسئولان مطرح شده است.
بیکاری در روستاها پدیده شومی است که این روزها گریبانگیر نسل جوان روستانشین شده تا آمدن به حاشیه شهرها و دست و پا کردن کاری برای تأمین درآمد و نیازهای حداقلی را بر ماندن در روستاها ترجیح دهند.
نسخه جدید مسئولان کهگیلویه و بویراحمد برای روستانشینان
مسئولان ارشد استان کهگیلویه و بویراحمد حمایت از اشتغال و تولید روستاها را در سه محور پیگیری میکنند تا بلکه روند مهاجرت از روستاها را متوقف کنند.
تشکیل تعاونیهایی با حضور ۲۵ خانواده و ارائه تسهیلات چهاربرابری آورده آنها با نرخ سود چهاردرصد، تفاهم سه جانبه میان استانداری، دفتر توسعه روستایی ریاست جمهوری و بانک سینا برای تخفیف سود تسهیلات و اعطای وام با مبلغ کمتر از ۱۰ درصد و همچنین تفاهمنامه استان با صندوق توسعه ملی و دفتر روستایی نهاد رئیس جمهوری برای دادن تخفیف در سود تسهیلات، سه محوری است که این روزها در روستاها دنبال میشود.
از سوی دیگر در سایه سیاستهای اقتصاد مقاومتی، پروژه ارتقای تولید و توسعه اشتغال پایدار از مهمترین برنامههای دولتمردان برای زحمتکشان روستایی است.
بنیاد شهید، امور عشایر، جهاد کشاورزی، بسیج سازندگی، اداره کار و تعاون، بهزیستی، کمیته امداد، شهرکهای صنعتی، فنی و حرفهای، سازمان راهداری و حمل و نقل و چند اداره دیگر به کمک بانکهای کشاورزی، پست بانک، صندوق کارآفرینی امید از جمله مهمترین دستگاههایی هستند که برای اشتغال پایدار در روستاها از ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی این استان مأموریت گرفتند.
تعهد کهگیلویه و بویراحمد برای ایجاد شغل در روستاها
بر اساس این برنامه قرار است تا پایان سال ۹۹ یعنی پایان برنامه ششم، تعداد ۲۳ هزار و ۳۹۵ شغل پایدار در روستاهای کهگیلویه و بویراحمد ایجاد شود.
موضوعی که پژمان نیکاقبال با تأیید آن به دستگاههای اداری این استان مهلت داد تا هفته آینده، پیشنهادات خود را برای ایجاد شغل در روستاها به دبیرخانه اقتصاد مقاومتی تحویل دهند و برش استانی و دستگاهی خود را از برنامه کشوری بگیرند.
تفاهم برای تزریق ۵۲۰ میلیارد تومان تسهیلات ارزان قیمت به روستائیان
او گفت که قرار است با امضای نهایی تفاهمنامه سه جانبه استانداری، بانک سینا و دفتر توسعه روستایی و مناطق محروم نهاد ریاست جمهوری مبلغ ۲۰ میلیارد تومان تسهیلات ارزان قیمت و ۵۰۰ میلیارد تومان از محل صندوق توسعه ملی به تولید در روستاها اختصاص داده میشود.
برنامهای که در صورت اجرایی شدن، تحولاتی را در روستاها به وجود میآورد، اما واقعیت آن است که این طرح با چالشهای زیادی مواجه است.
در گذشته هر سه میلیون تسهیلات را یک شغل محسوب میکردند
به گزارش ریواس جنوب، بر اساس گفتههای مسئولان، تاکنون و در دولتهای قبل مبنا بر این بوده که اعطای هر سه میلیون تومان تسهیلات را به عنوان یک شغل محسوب میکردند و بر آن اساس آمار اشتغال را میدادند.
تسهیلات زیادی در حوزههای مختلف از سوی نهادها و دستگاههای مختلف به ویژه در حوزه اشتغال خانگی پرداخت میشود که عدم ساماندهی و هدفمند بودن آنها، تاکنون دردی از دردهای بیکاری روستائیان را درمان نکرده است.
ورود کمیته امداد به اشتغالهای گروهی ممنوع شد
از سوی دیگر سیاست ایجاد شغل درروستاها بر مبنای کارهای دسته جمعی و تعاونی است که یکی از دستگاههای فعال در این حوزه برای ایجاد شغلهای دستهجمعی از مرکز ممنوع شده است.
فرید محبی در همین زمینه میگوید: تجربه کمیته امداد در کارهای مشارکتی و گروهی شکستخورده است و ورود ما به این حوزه از اشتغال ممنوع است ولی اگر بنا بر ایجاد شغلهای انفرادی باشد، کاملا آماده و پای کار هستیم.
تعدد برنامههای مشابه و موازی در حوزه اشتغال و رویکرد آماری و کاغذی از جمله چالشهای پیشروی اشتغال روستانشینان است؛ موضوعی که مدیرعامل بانک کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد که در حوزه تخصصی و کار اجراییاش صاحب تجربه است، به آن اشاره میکند.
به دنبال شغلی باشیم که واقعا یک نفر را از جرگه جویندگان کار خارج میکند
الهداد محمدی روز گذشته در نشست پروژه ارتقای تولید و توسعه اشتغال پایدار این استان گفت که وقت آن رسیده است تا از کارهای کلیشهای در حوزه اشتغال بیرون بیایم و دنبال کارها و شغلهایی باشیم که یک نفر را به صورت دائمی از جرگه جویندگان کار بیرون میآورد.
اشتغال ۲ ساعته نمیخواهیم
مدیرعامل بانک کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد افزود: هر چند در تعاریف رسمی دنیا ۲ ساعت کار کردن در هفته به معنی اشتغال است ولی واقعیت این است که در این استان نباید دنبال چنین اشتغالهایی باشیم.
او به عنوان مثال به تعهد ادارهکل بهزیستی در ایجاد ۲ شغل روستایی اشاره کرد و ادامه داد: یکی از شغلهایی که قرار است این اداره در روستاها ایجاد کند، شالیکاری است ولی همه ما میدانیم که شالیکاری شغل پایداری نیست و کاملا فصلی است ضمن اینکه در حوزه تخصصی سازمان جهاد کشاورزی است.
خودمان را با اعداد و ارقام سرگرم نکنیم
محمدی خواستار هماهنگی با بخشهای تخصصی و سمت و سو دادن به آموزشهای مهارتی برای شغلهایی منطبق با فرهنگ روستا و بازار فروش شد و گفت که وقتی ما شغلی را مثل فروش لباسهای محلی تعریف میکنیم باید ابتدا فکر درآمدزایی و پایداری آن را بکنیم.
وی این موضوع را هم گفت که نباید خودمان را با اعداد و ارقام سرگرم کنیم چرا که نگاههای کلیشهای به موضوع اشتغال، سم است و باید از آن حذر کرد.
صندوق کارآفرینی پرداخت تسهیلات خرید “ون” را در روستاها شروع کرده است
به گزارش ریواس جنوب، ارسلان حسنپور مدیری دیگر در سیستم بانکی است که معتقد است ادارات و نهادها هرچقدر بنشینند و برای ایجاد اشتغال برنامه بریزند ولی در نهایت این بانکها هستند که باید منابع مالی و تسهیلاتی را پرداخت کنند بنابراین لازم است نقش آنها در برنامهریزیها دیده شود.
مدیر صندوق کارآفرینی امید که تاکنون در روستاها حمایتهای خوبی داشته است، در این نشست با بیان اینکه این صندوق اشتغال در روستاها را با پرداخت تسهیلات به متقاضیان خرید خودروی “ون” شروع کرده است، گفت: تا سقف یک میلیارد تومان در هر روستایی که متقاضی اشتغال باشند برای زنجیره تولید هزینه میکنیم.
سیاست هر روستا یک محصول
او به سیاست هر روستا یک محصول در صندوق کارآفرینی امید اشاره کرد و افزود: در چندین روستا از جمله خیرآباد گچساران، زنجیره تولید شیر، یونچهکاری و بستهبندی شیر را تحت عنوان طرح گاو شیری به بهرهبرداری رساندیم.
او گفت که برا هرفردی که بخواهد در روستا خودروی ون خریداری کند ۵۵ میلیون تومان وام ۵ درصد پرداخت میکنیم که ۲۰ درصد قیمت خودرو را نیز خود متقاضی تأمین میکند.
راهاندازی خوشه و شبکه تولید را شروع کردیم
خواجوی، معاون صنایع کوچک شهرکهای صنعتی این استان راه نجات روستاها از بیکاری را راهاندازی خوشههای کسب و کار میداند و میگوید که این کار را در روستاهای استان آغاز کردیم.
او معتقد است که اگر راه را به روستائیان نشان دهیم، آنها خود پای کار میآیند و اشتغال و تولید رونق میگیرد بنابراین شهرکهای صنعتی ایجاد خوشه دستبافتهای سنتی و ایجاد شبکه پوشاک را در روستاها را آغاز کرده و بسیار امیدوار است این طرح با یک هماهنگی و انسجام و همچنین جلوگیری از موازیکاریها موفق اجرا شود.
وی گفت در ایجاد شبکه و خوشه تولید از نقطه صفر تا برندسازی و فروش محصول هم لحاظ شده و این اقدام منجر به اشتغال پایدار خواهد شد.
اطمینان معاون عمرانی استاندار/ به دنبال اشتغال واقعی هستیم نه پر کردن جدولها
حال با وجود همه چالشهای این طرح و تردیدها در مورد عبور موفق آن از لای کاغذها و آمارها ولی معاون عمرانی استاندار کهگیلویه و بویراحمد با اطمینان میگوید که دنبال اشتغال واقعی هستیم نه پر کردن جداول آماری اشتغال.
او گفت که تا پایان برنامه ششم در سال ۹۹، باید ۲۳ هزار و ۳۹۵ شغل در روستاها ایجاد شود که از تعهد سایر استانها کمتر بوده و هر چند از برنامه عقب هستیم ولی دستیافتنی است.
به هر حال باید منتظر باشیم که آیا کوخنشینان روستایی که اکنون با بیکاری و نداری دست و پنجه نرم میکنند باید همچنان صورتشان را با سیلی سختیهای کار و تولید، سرخ نگه دارند، یا از رهگذر این تصمیم دولت و یاران خادمی در کهگیلویه و بویراحمد به نان و نوایی میرسند؟
—————————–
گزارش از کریم بنام
—————————-
انتهای پیام/ ب
خبر خیلی خوبیه ولی مسئولان جسارت اجرای چنین طرح هایی را ندارند وگرنه تشکیل تعاونی های روستایی چند دهه قبل در اروپا اجراشده و امروز دارن ثمره آن را میبینند .ولی در ایران این طرح هم در لوای کاغذبازی های اداری و رشوه و رابطه بازی تبدیل به یک طرح صوری وبدون نتیجه خواهد شد
[…] نمایش این خبر در سایت اصلی […]
با عرض سلام
امیدوارم که واقعا مسئولین استان ما در راستای اجرای این طرحها اقدامات لازم را انجام دهند که کسانی که واقعا هم علم و هم تجربه کار را را دارند با راه اندازی طرحهای خود کمکی به اشتغال جوانان بیکار کنند ولی سه سال پیش خودم طرحی به جهاد کشاورزی ارائه کردم و اعلام کردن که در استان ما جواب نمیده و توجیه اقتصادی ندارد ولی دو ماه بعد همون طرح من را از طریق رابطه به کسی واگذار کردن که چون تجربه نداشت و به ناحق گرفته بود ورشکست کرد ولی الان مشابه همون طرح توسط بسیج سازندگی اجرا شده و کاملا توجیه اقتصادی داشته و جواب داده