پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/

قاسم مقیمی، رئیس کمیسیون اقتصاد و سرمایه‌گذاری شورای شهر شیراز، با انتقاد از اینکه شیراز در زمینه اقتصاد دیجیتال مصرف‌کننده‌ی محض است، گفت: روزانه صدها میلیارد تومان از منابع مالی شهروندان شیرازی روانه تهران و چند شهر دیگر می‌شود.

به گزارش پایگاه خبری ریواس جنوب، رئیس کمیسیون اقتصاد و سرمایه‌گذاری شورای شهر شیراز در یکصد و هفتمین جلسه علنی شورای شهر شیراز از شهرداری خواست که با اقدامات لازم، از هدر رفت سرمایه‌های مادی شیراز و انباشته کردن آنها در بانک‌های خارج از استان جلوگیری کند.

متن کامل نطق پیش از دستور قاسم مقیمی در ادامه می‌آید:

قاسم مقیمی- رئیس کمیسیون اقتصاد و سرمایه‌گذاری شورای شهر شیراز

 با سلام و درود به همکاران محترم، شهردار و معاونین محترم، میهمانان و اصحاب محترم رسانه و مردم شریف شیراز

پیشتر لازم می دانم تا مراتب تقدیر و تشکر صمیمانه خود و همکارانم را از خادمین زوار امام حسین علیه السلام در اربعین حسینی از جمله شهردار محترم شیراز جناب آقای اسکندرپور و سایر مدیران و معاونین دست اندرکار در این فریضه معنوی بویژه معاون محترم اجرایی و خدمات شهری جناب آقای محمدحسن پور و همکاران مخلص ایشان در سازمان های آتش نشانی و خدمات ایمنی، پسماند، عمران ، اتوبوسرانی و … اعلام نمایم و این افتخار نوکری خاندان عصمت و طهارت و ائمه معصوم علیهما سلام که از لحظه شروع خدمت به زایرین حسینی در شیراز، در طول مسیر و در مناطق و موکب های مستقر در مرز به صورت خالصانه انجام شد را به همه مردم شیراز و استان فارس تهنیت عرض نمایم و امیدوارم که سال به سال نکات مثبت امر بیشتر و از نواقص موجود در حوزه های خدماتی و بهداشتی کاسته شود.

همینطور پیشتر بیست و هشتم صفر روز رحلت حضرت ختمی مرتبت محمد مصطفی صلی علی محمد و آله و سلم را به همه مسلمین جهان تعزیت و تسلیت عرض می نمایم.

اما محور نطق امروز خود را به فضای مجازی و بهره ای که شهرداری، شهر شیراز و شهروندان آن می توانند از این موهبت تکنولوژیک ببرند اختصاص می دهم.

بر همگان روشن است که اقتصاد دیجیتال یا انقلاب صنعتی چهارم به مدد رشد فناوری و دانش بشری بر همه ی امور اقتصادی و مالی سایه افکنده و خواسته یا ناخواسته تبعات مثبت و یا منفی خود را به جای خواهد گذاشت.

اقتصاد دیجیتال شامل تمام فعالیتهای اجتماعی و اقتصادی است که بر روی شبکه‌های مخابراتی و توسط نرم افزارهای مختلف و با استفاده از “کلان داده ها” انجام می شود و این امر جهان ما را از حالت معمول و سنتی به سمت دنیای مدرن و راحت تر سوق می دهد و مهمتر آنکه همراه با تعامل دایمی با شهروندان، فرصت های متعدد اقتصادی و درآمدزایی را خلق می کنند. اهمیت موضوع آنجا بیشتر روشن می شود که مطابق برآوردها طی پنج سال آینده قریب به پانزده هزار میلیارد دلار ارزش فرصتهایی است که در اثر تحول دیجیتال در دنیا ایجاد خواهد شد.

از این عدد چه مقدار سهم شهر شیراز خواهد شد را اگر امروز مطالبه و برنامه ریزی نکنیم قطعا که ضررهای هنگفتی عاید ما خواهد شد، چرا که ارتباط دایم و فراگیر، دسترسی آسان و سریع، کاهش هزینه های استهلاکی که بواسطه اقتصاد مجازی فراهم شده است به مرور ارتباط مشتریان را با بازارهای سنتی کمتر و حضور آنها را در فضای دیجیتال بیشترخواهد کرد و در صورت عدم تهیه و تدارک زیرساختهای دیجیتال، سهم شیراز از اقتصاد دیجیتال بسیار ناچیز خواهد شد.

رشد مصرف ترافیک اینترنتی، افزایش بیش از حد آژانس های فروش آنلاین بلیط، ازدیاد روزافزون شرکت های ارایه دهنده بسته های اینترنتی، تعداد زیاد فروشگاههای اینترنتی، تنوع بیش از حد اپلیکیشن های کاربری، برگزاری گسترده دوره ها و سمینارهای آموزش مجازی و سایت های خرید و فروش دامنه باعث شده است تا روزانه صدها میلیارد تومان از منابع مالی شهروندان شیرازی روانه تهران و سایر استانها شود اما خود هیچ بهره ای نبرد و به دیگر سخن مصرف کننده ای محض بیشتر نباشد.

در حالی که یک سوم درآمد ناخالص داخلی کشورهای جهان از اقتصاد دیجیتال است و سهم درآمد ناخالص داخلی ایران از این حوزه میان متغیر ۵ تا ۶ درصد است، سهم شیراز چقدر است و چقدر باید باشد؟

از سویی دیگر در حالی که ضریب نفوذ اینترنت به کمک دستگاه‌های دیجیتالی قابل حمل روز به روز در حال افزایش است و همین موضوع فصلی تازه از رقابت‌های اقتصادی را در جهان آغاز کرده است؛ و بر همین اساس به نظر می‌رسد تا یک دهه آینده موارد زیادی از جمله توان مالی کشورها، شاخص‌های توسعه و فراگیری به کمک اینترنت متحول شود، شیراز در این پازل در کدام سکو قرار می گیرد؟

مستحضرید که در سال‌های گذشته هیچ شاخصی مانند اینترنت نتوانسته زمینه‌ساز ایجاد تحول در اقتصاد جهانی شود. فناوری‌های دیجیتالی ازجمله شبکه‌های اینترنتی، موبایل‌ها، آنالیزگرها و فضاهای ابری که در اینترنت وجود دارد، همگی خمیرمایه و ستون فقرات اینترنت هستند و باعث ایجاد فرصت‌های جدیدی برای رشد اقتصادی و موقعیت‌های کاری تازه شده‌اند و ما اعضای شورای شهر و مجموعه مدیریت شهری ناگریزیم که به این مقوله ورود نماییم و با تدوین برنامه ای گام های اولیه را برداریم تا لااقل از شهروندان عقب نمانیم.

در حالی که ساختمان فاوا با هزینه های هنگفت طراحی شد و مقرر بود تا ضمن تامین نیازهای خدماتی شهرداری الکترونیک، نه تنها به شهر شیراز که به بخشی از استانهای جنوبی کشور خدمات اینترنتی ارایه کند امروزه نه تنها چنین نشده است که ساختار فیزیک و تجهیزات آن نیز به اتمام نرسیده است و هزینه هایی نیز بر شهرداری متحمل می کند.

اگر شهرداری شیراز به فکر حضور در فضای مجازی و کسب و کارهای اینترنتی و سرمایه گذاری در این حوزه بی انتها نباشد چند صباحی دیگر خود مجبور به خرید خدمات اینترنتی و دیجیتالی از بازارهای رایج خواهد شد و این با سیاست کسب درآمد پایدار منافات خواهد داشت. حضور نیروهای فنی و تحصیل کرده در این حوزه در شهرداری و شهر شیراز فرصت مناسبی است تا شهرداری شیراز ضمن ورود به دنیای اقتصاد مجازی و دیجیتالی و تامین زیرساختهای لازم به نوعی نیازهای دیجیتالی شهروندان را برطرف نماید و از هدر رفت سرمایه های مادی این شهر و انباشته کردن آنها در بانکهای خارج از استان جلوگیری نماید.

به عنوان مثال شهرداری می تواند با مشارکت با شرکتهای پیشرو در اقتصاد دیجیتال چه در حوزه ملی و چه بین المللی و ارائه یک پلتفرم دیجیتال که امکان تعامل آنلاین تعداد زیادی تولید کننده یا ارائه دهنده خدمات را با تعداد زیادی از شهروندان به ساده‌ترین شکل ممکن فراهم کند و از محل ارزش افزوده ایجاد شده و تسهیل ارتباط بین خریدار و فروشنده به کسب درآمد مناسب و ماندگار بپردازد.

مهمتر آنکه در این میان، شهرداری می تواند با تجزیه و تحلیل نیازها به کمک ابزارهای داده کاوی به نیازسنجی،کشف سلایق و ترجیحات اقتصادی شهر و شهروندان پرداخته و عملا میتواند با پیش‌بینی دقیق فرایندهای موجود، نبض بازار اقتصادی شیراز را در اختیار داشته و هر چه بیشتر محصولات و خدمات اختصاصی را برای شهروندان طراحی و بازاریابی کند.

هر چند این می طلبد تا مدیریت ارشد استان فارس و سایر دستگاههای متولی سرمایه گذاری و اقتصاد فارس و نهادها و سازمان های خصوصی دخیل در امر تجارت و بازرگانی در کنار مدیریت شهری قرار گیرند اما شهرداری به عنوان پیشقراول تحولات نو می تواند در کنار شهر انسان مدار و پیاده محور، خدمات رسانی به شهروندان را نیز به مدد دنیای دیجیتال سریعتر و ارزان تر نماید.

همکاران عزیز
شهردار محترم

گرچه کمیسیون اقتصاد و سرمایه گذاری شورای اسلامی شهر شیراز رویکرد خود را در دوره جدید به این حوزه هم منعطف خواهد کرد اما می طلبد تا شهرداری شیراز به صورت رسمی به این مهم ورود نماید و در برنامه و بودجه سال آینده، پیش بینی های لازم هم در حوزه اقتصاد دیجیتال و هم در زمینه بازاریابی دیجیتال و روش های نوین ارایه و فروش خدمات انجام دهد تا در کنار موارد فوق در تولید ناخالص داخلی هم تاثیر بسزایی داشته باشد، چرا که تولید ناخالص داخلی کشور در حال حاضر حدود ۳۳۰ تا ۳۴۰ میلیارد دلار است که در مقایسه با سایر رقبای آسیایی مثل ترکیه و عربستان که بین ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیارد دلار در سال است عدد قابل تعریفی نیست و هر چند سهم شیراز خیلی روشن نیست و عدد واقعی وجود ندارد اما اگر فارس مبنا باشد سهم ما در کشور در حدود ۵ تا ۶ درصد از تولید ناخالص داخلی است که عدد مناسبی نیست و حیف است فارس و شیراز با آن همه پتانسیل خدماتی، رفاهی، گردشگری، فرهنگی، تاریخی، ادبی و هنری سرآمد منطقه نباشد.

به امید آن روز

قاسم مقیمی/ رئیس کمیسیون اقتصاد و سرمایه‌گذاری شورای اسلامی شهر شیراز

انتهای پیام/ سجاد بنام