طرح امر به معروف از تهران تا یاسوج طرحی که بدون پذیرش از سوی مردم روی اجرا نمیبیند
پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/
قانون امر به معروف و نهی از منکر مصوب مجلس که اکنون در شورای حل اختلاف قوا است، این روزها برای اجرا موانع و مخالفان زیادی دارد که اگر ملاحظات کارشناسی در آن دیده نشود و مردم استقبالی نکنند، روی اجرا را نخواهد دید؛ در این گزارش برخی جزئیات و همچنین طرحی جدید در کهگیلویه و بویراحمد مورد اشاره قرار میگیرد.
به گزارش ریواس، امر به معروف و نهی از منکر یکی از واجبات دین مبین اسلام است که توجه به آن با رعایت اصول انسانی و عدم تجاوز به آزادی دیگران میتواند، خوبیها را در جامعه افزایش و قبح منکرات را بیشتر کند.
اما آنچه بیشتر مورد تأکید است و میتواند در جامعه موثر واقع شود، موضوع تذکر لسانی، گفتن و رفتن است.
به تازگی در مجلس شورای اسلامی قانون امر به معروف و نهی از منکر و حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر تصویب که با تأیید شورای نگهبان نیز رسید.
مخالفان میگویند این طرح منجر به هرج و مرج میشود
این طرح مخالفان بسیار زیادی از جمله رئیس جمهور را دارد؛ مخالفان معتقدند این طرح موجب هرج و مرج و درگیری مردم با همدیگر و سوء استفادههای برخی افراد میشود.
در این قانون، گروههای آمر به معروف و ناهی از منکر به شکل تشکیلاتی و مجهز در مراحل زبانی و عملی مانع از انجام منکرات میشوند که بدون شک اجرای آن بسیار سخت است؛ آحاد ملت وظیفه دارند زبانی و نوشتاری مانع کارهای بد در جامعه شوند و دولتیهای به شکل عملی.
اگر چه در این قانون آمده است که هیچ شخص یا گروهی حق ندارد به عنوان امر به معروف و نهی از منکر به اعمال مجرمانه از قبیل توهین، افتراء ، ضرب، جرح و قتل مبادرت نماید. مرتکب طبق قانون مجازات اسلامی، مجازات میشود.، ولی با حمایتهایی که از آمران به معروف میشود احتمال برخی سوء استفادهها وجود دارد.
هیچ شخصی حق ایجاد مانع یا درگیری با آمر به معروف را ندارد
هیچ شخص حقیقی و حقوقی نمیتواند در مقابل تذکرات آمر به معروف مانع یا مقاومت کند و در صورت درگیری و آسیب رساندن به او مجازات میشود.
در این قانون همچنین آمده است، اماکنی که بدون تجسس در معرض دید عموم قرار میگیرند، مانند قسمتهای مشترک آپارتمانها، هتلها، بیمارستانها و نیز وسایل نقلیه مشمول حریم خصوصی نیست.
از طرفی این قانون و مصوبات و نتایج ستاد امر به معروف برای هر سه قوه لازم الاجرا است ولی رئیس آن یکی از ائمه جمعه شهر تهران است.
مردم میتوانند کارمندان و مدیران را امر به معروف و نهی از منکر کنند
در همین مدت اندک تصویب این قانون، سوء استفادهها و شائبههای زیادی را در پی داشته است که وقوع چند فقره اسیدپاشی و قتل به درست یا غلط، به امر به معروف نسبت داده شد.
در این قانون همچنین آمده است هر فردی میتواند نسبت به کارکنان و مدیران دولتی و لشکری، تذکر، ارشاد و امر به معروف و نهی از منکر کند.
رئیس جمهور خواهان توقف این قانون شد
با وجود این ابهامات، شیخ حسن روحانی در مورد اصطکاکهای اجرایی این طرح به رهبر معظم انقلاب نامه نوشته و خواستار توقف این قانون شد که این درخواست رئیس جمهور در شورای حل اختلاف سه قوا در حال بررسی است.
این قانون تا زمان اصلاح و نظر نهایی شورای حل اختلاف، قابلیت اجرایی ندارد اما بدون شک اگر مردم استقبالی از این قانون و این مصوبه نکنند، اجرای آن در جامعه ممکن نخواهد بود.
تصویب طرح امر به معروف در ادارات کهگیلویه و بویراحمد
در همین حال در استان کهگیلویه و بویراحمد یک گام به جلوتر رفتند و در حال تصویب طرح جامعی برای امر به معروف و نهی از منکر در ادارات هستند.
معاون سیاسی، امنیتی استاندار کهگیلویه و بویراحمد در همین زمینه گفت: طرح جامع امر به معروف و نهی از منکر تهیه شده که پس از بررسی و تصویب نهایی در دستگاه های اجرایی استان اجرا خواهد شد.
فتاح محمدی در نشست شورای احیای امر به معروف و نهی از منکر استان افزود: بر اساس این طرح مسئولان شورای احیای امر به معروف و نهی از منکر هر یک از نهادهای دولتی استان به طور ماهانه مصادیق معروف و منکر را تعیین و اقدام به ترویج معروف ها و کاهش منکرها در اداره مربوطه خواهند کرد.
یاوران معروف در ادارات اقدام به امر به معروف و نهی از منکر کنند
وی بیان کرد: دستگاه های اجرایی کهگیلویه و بویراحمد از ظرفیت قشرهای مختلف جامعه شامل ائمه جماعات، روحانیون، بسیجیان، بانوان و جوانان برای ترویج فرهنگ امر به معروف و نهی از منکر در این استان استفاده کنند.
محمدی اظهار داشت: بکارگیری افرادی با عنوان «یاوران معروف» در نهادهای دولتی کهگیلویه و بویراحمد و ارائه آموزش های لازم به آنان، برگزاری مسابقات ورزشی و کارگاه های آموزشی ویژه کارکنان دستگاههای اجرایی استان نیز می تواند در ترویج فرهنگ امر به معروف و نهی از منکر در استان موثر باشد.
ابهامات و سوالات متعدد در مورد طرح امر به معروف در کهگیلویه و بویراحمد
با این وجود، در حالی که قانون مصوب مجلس شورای اسلامی پیرامون امر به معروف در جامعه هنوز در اجرا ابتر و مبهم است، چگونه چنین طرحی در ادارات این استان اجرایی شود.
آیا چنین طرحی بدون در نظر گرفتن ملاحظات آن موجب فاصله گرفتن کارکنان از همدیگر و ایجاد اختلاف و درگیری در بین کارکنان و گروههای یاوران معروف نمیشود؟
آیا گروه یاوران معروف در ادارات که معاون سیاسی استاندار آن را پیشنهاد داده است، صرفا به تدکر لسانی و گفتن و رفتن بسنده میکنند یا زبانی و نوشتاری میخواهند مانع از انجام یک منکر رد یک اداره شوند؟
آیا مصادیق منکرات تنها محرمات و فرایض است یا سلایق شخصی و مسائل اخلاقی و انسانی نیز مورد تذکر قرار میگیرند؟
آیا برخورد بد یک کارمند با یک ارباب رجوع، تخلفات اداری، عدم شرکت یک کارمند در نماز جماعت، سیگار کشیدن و برخی مسائل از این دست نیز در دستور کار گروه یاوران معروف است؟
چه تضمینی برای جلوگیری از درگیری و تنش وجود دارد؟
اصولا چه تضمینی برای جلوگیری از درگیریها و اختلافات اداری در این طرح وجود دارد؟
آیا این طرح به تفتیش و سرک کشیدن به مسائل شخصی کارمندان منجر میشود؟
جزئیات این طرح که به تهران ارسال شده است، چیست و کی منتشر میشود؟
آیا این طرح در استان کهگیلویه و بویراحمد موجب افزایش انگیزه و کارایی کارکنان میشود؟
آیا مردم و گروههای مردمی در امر به معروف و نهی از منکر نقشی دارند چرا که در قانون مصوب مجلس که البته رئیس جمهور خواهان لغو و توقف آن است، مردم نیز حق دارند کارمندان و مدیران دولتی را امر به معروف و نهی از منکر کنند و مسائل دینی را به آنها گوشزد کنند.
اینها برخی از سوالاتی است که جامع بودن و کارشناسی بودن این طرح را در این استان زیر سوال میبرد.
انتهای پیام/کریم بنام