پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/

عبدالرزاق موسوی -رئیس جدید شورای اسلامی شهر شیراز- در اولین نشست رسمی خود در این مقام، سکوت خود را شکست و به برخی ابهاماتی همچون نحوه‌ی انتخاب هیأت رئیسه شورا، حلقه‌ی قم‌آباد، معرفی عضو علی‌البدل و عملکرد شورا در خصوص مهدی حاجتی، واکنش نشان داد.

عبدالرزاق موسوی – رئیس شورای اسلامی شهر شیراز

 به گزارش ریواس جنوب، سید عبدالرزاق موسوی ظهر امروز یکشنبه سوم شهریورماه در نخستین نشست رسمی خود به عنوان رئیس شورای اسلامی شهر شیراز با اشاره به در پیش بودن ماه محرم، گفت: «باید از محرم درس‌های جدی بگیریم؛ یکی از مهمترین این درس‌ها خدمت به مردم، دفاع از ارزش‌های اخلاقی و انسانی و احیای امر به معروف و نهی از منکر است. همچنین بحث مبارزه با فساد و ظلم و تبعیض که از موضوعات جدی امروز هم محسوب می‌شود نیز فلسفه‌ی قیام امام حسین (ع) بوده که می‌توان گفت امروز رسالت رسانه‌ها در همه‌ی این موضوعات بسیار مهم و کلیدی است.»

وی جهل و نادانی را به عنوان بزرگترین دشمن انسان دانست و اضافه کرد: «رسانه‌ها از پیشتازان مبارزه با این جهل هستند. معتقدم کار رسانه‌ها در مسیر آگاهی‌بخشی از بخش‌های دیگر خیلی مهمتر است.»

موسوی تصریح کرد: «البته همانطور که رسانه‌ها انتظارات جدی از مسؤولان دارند ما هم باورمان این است که رسانه‌ها هم لازم است در عمل به رسالت خطیر و حرفه‌ای خود حساسیت و توجه جدی به خرج دهند؛ بر این اساس به اعتقاد من رسانه‌ها سه وظیفه‌ی اصلی بر عهده دارند؛ دو وظیفه‌ی اول، انعکاس و گزارش وقایع، عملکردها و دستاوردهای سازمان‌ها و نهادهای عمومی به مردم و در مقابل انعکاس دیدگاه‌ها و نظرات مردم به آنها؛ و وظیفه‌ی سوم که اهمیت بسیار بیشتری هم دارد، تحلیل این وقایع برای عموم است. تحلیل از جنس قضاوت عمومی است و بنابراین انجام منصفانه‌ی این وظیفه، مهمترین و حساس‌ترین بخش فعالیت هر رسانه است.»

** می‌خواهیم به سمت احیای جایگاه شیراز گام برداریم

نایب رئیس شورای عالی استان‌ها (کشور) در بخش بعدی اظهارات خود گفت: «شوراهای اسلامی در سطح مختلفِ شهر و روستا، بخش، شهرستان و استان و نهایتاً شورای عالی استان‌ها تعریف شده و هرکدام وظایفی بر عهده دارند؛ شورای کلان‌شهر شیراز نیز اگرچه از نظر ساختار وظایف تفاوتی با سایر شهرهای استان ندارد اما از لحاظ محتوا و ظرفیت‌ها تفاوت‌های چشمگیری دارد؛ شیراز دست‌کم به دو دلیلِ مرکزِ استان بودن و کلان‌شهر بودن، حوزه‌ی تاثیرگذاری بسیار بیشتری در استان و بلکه کشور دارد. از همین رو عملکرد اعضای شورای شهر شیراز، بسیار مهم و حساس است.»

وی با بیان اینکه تلاش شورای شهر شیراز در سال سوم توسعه‌ی این شهر با استفاده حداکثری از ظرفیت‌ها خواهد بود، وعده داد: «ما در سال سوم شورا می‌خواهیم تلاش کنیم که بر پایه اولویت‌بندی انجام شده، شیراز را در سطح ملی و حتی جهانی، در مسیر بازیابی جایگاه رفیع تمدن و فرهنگ و ادب خود، یک گام جلوتر ببریم؛ برای این منظور لازم است که از همه ظرفیت‌ها اعم از شهروندان، نخبگان، مشاورین، متخصصین، نهادها و دستگاه‌های مختلف و عموم شهروندان کمک بگیریم.»

** واکنش به سؤالات خبرنگاران پیرامون حواشی اخیر

اما در بخش دوم نشست که به پرسش‌های خبرنگاران اختصاص یافت، همانگونه که پیش‌بینی می‌شد، حواشی اخیر در ماجرای انتخابات هیأت رئیسه شورای شهر، مورد تأکید اصحاب رسانه قرار گرفت.

** روند برگزاری انتخابات هیأت رئیسه، یک روند طبیعی و قانونی بود

موسوی در پاسخ به سؤالی در خصوص اظهارات اخیر احمدرضا دستغیب رئیس پیشین شورای شهر، گفت: «به‌هرحال شورا کانون خبر است. به ویژه با فضایی که شورای پنجم برای دسترسی به اخبار و اطلاعات شوراها فراهم کرد، حتی مسائل داخلی شورا هم در معرض افکار عمومی قرار گرفته است. از طرف دیگر فضای مجازی در تشدید یا جهت‌دار شدن این مسائل هم تأثیر گذاشته است. اما با این حال آن چیزی که اتفاق افتاد یک روال قانونی و طبیعی بود.»

وی با بیان اینکه در آن زمان مسؤولیت برخی حواشی به وجود آمده متوجه او نبوده، تصریح کرد: «با این حال با توجه به تعطیلی روز سه‌شنبه و حق طبیعی اعضا برای مرخصی، با اتفاق نظر اعضا قرار شد جلسه علنی روز دوشنبه برگزار شود. جالب است بدانید که مشابه همین موضوع سال گذشته هم اتفاق افتاده بود و بحثی هم پیش نیامد. بنابراین این یک موضوع کاملاً عادی است. در واقع برگزاری جلسه مصوب شده بود و اتفاقاً اگر لغو می‌شد خلاف قانون محسوب می‌شد.»

موسوی افزود: «در خصوص اعلام جلسه روز چهارشنبه هم که با حواشی همراه بود، باید بدانیم که عدم برگزاری جلسه در آن روز در مصوبه جلسه پیشین قید شده بود و بنابراین عدم حضور اعضا کاملاً منطبق با قانون بود.»

وی ادامه داد: «همچنین ایرادی به روند مکاتبه با امضای نایب رئیس مطرح شده بود. اما رئیس شورا به استناد قانون و آیین‌نامه مجری مصوبات شورا است و مخالفت شخص رئیس ملاک نیست. اگر رئیس شورا از اجرای مصوبه خودداری کند، نایب رئیس شورا در جایگاه اجرای مصوبه قرار می‌گیرد.»

موسوی تأکید کرد: «در نهایت طی مکاتبه با فرمانداری و واکاوی دقیق‌تر موضوع، این نهاد نیز اعلام نظر کرد که خدشه‌ای به روند قانونی برگزاری جلسه و انتخابات وارد نبوده است.»

** روز چهارشنبه به آقای تذروی اعلام کردم که جلسه‌ای برگزار نمی‌شود اما …

وی در واکنش به این سؤال که چرا محمدتقی تذروی -عضو علی‌البدل شورای شهر- روز چهارشنبه با گروهی وارد شورا شده و حواشی ایجاد کرده بود، تصریح کرد: «در خصوص نامه‌ی فرمانداری درباره معرفی ایشان، می‌دانیم که تاریخی در آن نامه تعیین نشده بود؛ قانون هم می‌گوید که عضو جدید باید با حضور نماینده فرماندار در یک جلسه رسمی سوگند ادا کند؛ نه در جلسه‌ای که تعطیل اعلام شده بود و علاوه بر اعضا، نمایندگان و ناظران قانونی هم حاضر نشده‌اند.»

موسوی اضافه کرد: «من با وجود اینکه مسؤولیتی در این زمینه نداشتم، اما شخصاً با آقای تذروی تماس گرفتم و به ایشان گفتم که جلسه امروز تعطیل است. در هر حال گمان می‌کنم که کسی علاقه‌مند به ایجاد حاشیه در شورای شهر نباشد اما به هر ترتیب این حاشیه به وجود آمد.»

** اشکالی که بر شورای پنجم وارد است

رئیس شورای شهر در پاسخ به سؤال یک خبرنگار درباره تأثیر منفی حواشی شورا بر مدیریت شهر اذعان کرد: «من هم موافق هستم که جامعه‌ی ما تحمل این التهاب و نگرانی‌ها را ندارد و این اشکال متوجه ما هست که باید برطرف شود.»

** تا یک و نیم ماه پیش بنای کاندیداتوری نداشتم

گروهی از فعالان سیاسی اصلاح‌طلب فارس موسوم به «حلقه‌ی قم‌آباد» و حمایت این گروه از رئیس جدید شورای شهر شیراز، موضوع سؤال یکی دیگر از خبرنگاران بود که با توضیحات موسوی همراه شد؛

وی گفت: «در این باره اظهارنظرهای مختلفی انجام گرفته و می‌شود. اما من به عنوان کسی که در انتخابات شورا ورود کردم لازم است موضوعاتی را روشن‌تر کنم؛ من در سال اول در مقابل آقای دستغیب کاندیدای ریاست بودم اما رأی نیاوردم. در سال دوم کاندیدا نشدم و سال سوم هم تا حدود همین یک و نیم ماه پیش بنایی برای کاندیداتوری برای ریاست شورا نداشتم.»

** برای ورود به انتخابات با ۳۰ نفر مشورت کردم

وی ادامه داد: «اما در هفته‌های پایانی سال دوم به دلیل شرایطی که وجود داشت تعدادی از دوستان -هم از داخل شورا و هم از بیرون شورا- با من صحبت کردند. من از همان ابتدا اعلام کردم که اگر بر مبنای هدف‌گذاری مشخص یک انسجام بیرونی و داخلی شورا به وجود بیاید من می‌آیم. در این میان با بیش از ۳۰ نفر -در مجموعه‌ی اصلاح‌طلبان و حتی غیر از اصلاح‌طلبان که می‌توانستند کمک کنند- صحبت کردم. اساس صحبت من هم این بود که بخش عمده‌ی کار من استفاده از ظرفیت بیرونی است و این ظرفیت هم به یک حوزه‌ی خاص محدود نمی‌شود. که اکثر قریب به اتفاق این افراد نظر موافق داشتند و من هم وارد شدم.»

** مگر من برده‌ی هستم که کسی من را رئیس کرده باشد؟!

رئیس جدید شورای شهر شیراز در ادامه با رد هرگونه شائبه‌ای در خصوص نحوه‌ی دخالت گروه‌های بیرون از شورا برای رسیدن وی به کرسی ریاست، تأکید کرد: «همانطور که گفتم در این مسائل مشورت و رایزنی یک امر طبیعی است اما اینکه کسی آمده باشد و من را به عنوان رئیس شورا معرفی کرده باشد، یا من تعهدی یا قولی به کسی داده باشم، اصلاً چیزی نبوده و نیست. از همینجا اعلام می‌کنم بنده به جز اعضای شورا که معمول و قانونی است، به احدی هیچ تعهدی نداده‌ام. مگر من برده‌ هستم که کسی من را بیاورد و رئیس کند؟! کسانی که با من آشنا هستند می‌دانند که من یک اصول و چهارچوبی دارم و بر اساس آن عمل می‌کنم. هیچ کسی بیرون از شورا جرات نمی‌کند که خلاف قانون و ضوابط شورایی از من درخواستی داشته باشد.»

** کسی از من انتظار خلافی نداشته است

موسوی در عین حال بیان داشت: «صادقانه می‌گویم که تاکنون هیچ فردی از من انتظاری جز در چهارچوب وظایف و اختیارات شورا نداشته است.»

** انصاف داشته باشیم؛ بدون اطمینان به افراد برچسب نزنیم

او ادامه داد: «باید انصاف را رعایت کنیم. اگر چیزی را نمی‌دانیم یا مطمئن نیستیم به آن موضوع ورود نکنیم. اینکه به یک عده برچسب بزنیم بدون اینکه از واقعیت مطمئن باشیم، درست نیست.»

** پیام رأی حداکثری اعضا به من، تقویت انسجام بود

موسوی با بیان اینکه تابع تصمیم اکثریت نمایندگان شهروندان در شورای شهر است، گفت: «پیام رأی حداکثری اعضای شورا به من این بوده که ما هماهنگ و منجسم به شما رأی دادیم و به دنبال آن هستیم که آن را حفظ کنیم؛ قطعاً من هم این پیام رأی را دنبال خواهم کرد و تمام تلاش خودم را برای به حداقل رساندن هر اختلافی هم به کار خواهم گرفت.»

** چرا وارد انتخابات ریاست شورا شدم؟

نایب رئیس شورای عالی استان‌ها (کشور) در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه چرا برای در دست گرفتن ریاست شورای شهر شیراز ورود کرده، اینطور توضیح داد: «از روزی که به شورای پنجم ورود پیدا کردیم، یکی از بحث‌های جدی ما سابقه‌ی دیرینه شیراز در تاریخ و تمدن کشور و ظرفیت‌های کم‌نظیر این شهر بوده؛ اینکه شیراز باید خود را هم‌تراز با آن جایگاه نشان دهد و شهرداری شیراز هم در همین مقیاس ورود پیدا کند. من هم در سال اول و دوم در کمیسیون برنامه، بودجه، حقوقی و املاک نهایت تلاش خودم را کرده‌ام. همچنین برای اولین بار از شیراز توانستم به شورای عالی استان‌ها راه پیدا کنم و در ادامه با اختلاف تنها سه رأی نسبت به آقای یک چهره‌ی برجسته‌ی ملی (الویری) رییس نشدم که البته در ادامه نایب رئیس این نهاد مهم کشوری شدم. در هر حال جمع‌بندی برخی از دوستان این بود که به تناسب ظرفیت این شهر و شهروندان و شورا، تغییر در هیات رئیسه‌ی شورا می‌تواند مؤثر باشد و اجماع همکاران بر روی بنده بود.»

** درباره جانشینی تذروی، مبنای ما قانون است

رئیس شورای شهر در ادامه در خصوص حواشی پیش‌آمده در ماجرای معرفی محمدتقی تذروی به عنوان جانشین مهدی حاجتی، نیز تصریح کرد: «آقای تذروی به عنوان عضو جانشین مورد احترام ماست. اما در خصوص کسی که هنوز عضو شورا نشده، مبنای ما قانون و تصمیم فرمانداری است. بعد از آخرین مکاتبات شورا و فرمانداری، هنوز پاسخ نهایی از سوی فرمانداری اعلام نشده ولی به محض دریافت نامه، تکلیف قانونی را اجرا خواهیم کرد.»

** نیازی به استعفای راستگو در صحن علنی نیست

موسوی در خصوص اینکه آیا استعفای علی راستگو -عضو علی‌البدل شورا- برای معرفی تذروی، لازم هست یا خیر، اظهار داشت: «ما درباره اینکه اقای راستگو در صحن شورا حاضر شوند و استعفای رسمی بدهند یا خیر، استعلام کردیم و اکثر حقوق‌دانان بر این باورند که برای عضو علی‌البدال استعفا اساساً موضوعیت ندارد چون در این نهاد استقرار پیدا نکرده است. بلکه طبق قانون عضو علی‌البدل می‌تواند از حق قانونی خود انصراف دهد و نوبت به عضو بعدی می‌رسد.»

** برای حاجتی از هیچ تلاش قانونی دریغ نخواهیم کرد 

رئیس شورای شهر شیراز همچنین در پاسخ به پیشنهاد یک خبرنگار مبنی بر اینکه شورا از حق قانونی مرخصی برای عضو این شورا که در زندان به سر می‌برد استفاده کند، تصریح کرد: «درباره آقای حاجتی احتمالاً کم و بیش در جریان تلاش‌های فردی که انجام شده هستید. خود شورا هم دو سه مکاتبه انجام داده اما اینکه آیا اقدام خاص بیشتری انجام شده یا خیر من مطلع نیستم؛ زیرا برخی از مسائل به خود هیات رئیسه برمی‌گردد و الزام قانونی ندارد که اعضا در جریان باشند. با این حال من به عنوان مسؤول شورا با همکاری اعضای شورا پیگیری‌های قانونی را وظیفه خودمان می‌دانیم و از این پس هر تلاشی که از دست ما بر آید حتما انجام خواهم داد.»

** در موضوع حاجتی باید اجازه دهیم که اگر تلاش می‌شود به نتیجه برسد

موسوی در واکنش به انتقادی در خصوص کم‌کاری شورای شهر در حل مشکل عضو زندانی این نهاد مردمی، تصریح کرد: «در بحث آقای حاجتی دو نگاه وجود دارد؛ یکی اینکه اجازه بدهیم اگر تلاشی می‌شود به ثمر برسد، دیگری اینکه موضوع را در سطح عمومی دنبال کنیم. نظر ما به پیگیری عملی موضوع بود کما اینکه برخی از مقامات قضایی هم گفته‌اند که کشیده شدن بحث‌های این‌چنینی به فضای عمومی موضوع را پیچیده‌تر و حل آن را دشوارتر می‌کند. من تجربه‌ی وکالت در پرونده‌های قضایی سنگینی را دارم و می‌دانم اگر بخواهیم به سرانجام برسیم باید نتیجه‌ی عملی را معیار قرار دهیم.»

** پنهان‌کاری نیست؛ می‌خواهیم گرهی از کار حاجتی باز شود

او تأکید کرد: «این شیوه به هیچ عنوان پنهان‌کاری محسوب نمی‌شود بلکه در نظر گرفتن مصلحت آن کسی است که دچار مشکل است؛ یعنی باید شیوه‌ای را پیش بگیریم که بتوانیم گرهی از کار او باز کنیم.»

** من اهل استعفا نبوده و نیستم؛ آن‌ها که کم‌کاری می‌کنند فکری به حال خود کنند

موسوی همچنین در واکنش به بخشی از سؤال یک خبرنگار مبنی بر اینکه عدم همراهی برخی با سخت‌کوشی و تلاش‌هایش، او را به استعفا نزدیک کرده بود، تأکید کرد: «من قطعاً استعفا نمی‌کنم؛ بلکه آنهایی که کم‌کاری می‌کنند یا مقابل مشکلات مقاومت نمی‌کنند باید فکری به حال خودشان بکنند. من افکار عمومی را پشتیبان جدی برای شورا می‌دانم و خیلی امیدوارم بتوانیم در جهت حمایت از طرح‌های قابل دفاع از عموم مردم کمک بگیریم و هرگز کار به ناامیدی و استعفاها نرسد.»

** شورا می‌توانست از ظرفیت‌های خود بهره‌ی بیشتری ببرد

وی اذعان کرد: «البته می‌دانم شورای ما می‌توانست استفاده بیشتری از ظرفیت‌های خودش و شهر شیراز ببرد اما امیدوارم در ماه‌های آینده این ظرفیت‌ها و بهره‌وری از آن را بیشتر شاهد باشیم.»

** انسجام و وحدت‌گرایی، مانع صراحت و صداقت در عمل به قانون نخواهد شد

موسوی در پاسخ به این سؤال که آیا ممکن است مسؤولیت جدیدش و تکیه بر انسجام اعضای شورا، او را از صداقت و صراحت پیشین در خصوص اجرای قانون به سمت سکوت سوق دهد، تأکید کرد: «درباره اینکه انسجام به قیمت نادیده گرفتن مصالح عمومی به دست آید، اطمینان می‌دهم چنین نخواهد شد چرا که انسجام در راستای اصول و اهداف ما قرار می‌گیرد، نه برعکس. ضمن اینکه تصور من این است که در اهداف و رویکردهای کلی اختلاف نظر جدی در میان اعضای شورا وجود ندارد و من تا الان ندیدم که هیچ یک از اعضای شورای پنجم منافع شخصی را به منافع عمومی شهر ترجیح دهد. بنابراین یقیناً در راستای تحقق خواست مردم سکوت نخواهیم کرد.»

** اولویت‌های رئیس جدید شورای شهر شیراز

رئیس جدید شورای اسلامی شهر شیراز، اولویت‌های خود را برای سال سوم شورا حول محورِ شرح وظایف شورای شهر و رسالت نمایندگان مردم در این نهاد مدیریت شهری دانست و خاطرنشان کرد: «تصویب نهایی برنامه بیست ساله توسعه شهر شیراز، تعیین شاخص‌های کمی برای برنامه‌ی مصوب پنج ساله و اجرا و نظارت و ارزیابی دقیق آن، تأکید بر اجرای دقیق بودجه‌ها، فعال کردن کمیته‌ی نظارت، پیگیری و حل مسائل حول موضوع یاوران شورا، تجمیع نخبگان و مشاورین و متخصصین و راه‌اندازی مرکز پژوهش‌های شورای شهر از جمله مهمترین اولویت‌های این شورا در سال کاری پیش‌رو خواهد بود.»

** ظرف هفته‌های پیش رو مرکز پژوهش‌های شورا را راه‌اندازی می‌کنیم

وی در خصوص راه‌اندازی مرکز پژوهش‌های شورای شهر، یادآور شد: «من معتقدم که مصوبات شورا جز در موارد استثنائی نباید در کمیته تطبیق فرمانداری دچار مشکل شود، بلکه می‎بایست در همین شورا مسائل مدیریت شهری با حساسیت و دقت بیشتری مصوب شود تا مصوبات قابل دفاع با رعایت اصول، بدون فوت زمان به اجرا درآیند. در این راستا فعال شدن مرکز پژوهش‌ها و مطالعاتی شورای شهر برای جمع شدن نخبگان و نگرش علمی به طرح‌ها و مصوبات می‌تواند تأثیر قابل توجهی بر جای بگذارد که امیدوارم ظرف یکی دو هفته آینده اقدام عملی برای این اولویت انجام گیرد.»

** باید مسائل پیش روی شورایاری‌ها را مرتفع کنیم

موسوی در خصوص موضوع یاوران شورا که به لحاظ مبانی حقوقی با اشکالاتی مواجه بوده است، گفت: «شورا برای بهره‌وری حداکثری از ظرفیت شهر و شهروندان، باید در یک سطح نخبگان و متخصصین شهر را دور هم جمع کند و در سطح دیگر از عموم شهروندان کمک بگیرد که این سطح عمومی در قالب یاوران شورا محقق می‌شود؛ با این نگاه ما نیز مسأله‌ی پیش روی یاوران شورا را رفع خواهیم کرد.»

** هیچ منعی برای دسترسی رسانه‌ها به مصوبات هیأت رئیسه و جلسات کمیسیون‌ها نیست

رئیس شورای شهر شیراز در خصوص دسترسی آزاد رسانه‌ها به اطلاعات هیأت رئیسه و کمیسیون‌ها، تأکید کرد: «هیچ منعی برای حضور رسانه‌ها در کمیسیون‌های شورا وجود ندارد و مصوبات هیات رئیسه هم بی کم و کاست در اختیار رسانه‌ها و افکار عمومی قرار می‌گیرد.»

** پذیرای انتقادات و راهکارهای عموم مردم هستیم

رئیس شورای شهر در پایان با دعوت از عموم شهروندان برای مشارکت در مدیریت شهری، بر انتقادپذیری شورای شهر تأکید کرد و گفت: «درخواست من از مجموعه‌ی روابط عمومی این است که این نهاد را به سمت انجام وظایف اصلی خود هدایت کنیم و یک وظیفه‌ی آن همین دریافت دیدگاه‌ها، انتقادات و راهکارهای عملی از عموم شهروندان و انعکاس آن‌ها به اعضا است که باید با جدیت اجرا شود. یک مصداق این دیدگاه همین امروز است که پیش از جلسه از این دوستان خواستم به جای گرفتن عکس و فیلم، تمرکز خود را بر روی انعکاس متقابل دیدگاه‌های مفید و کاربردی اصحاب رسانه و اعضای شورا بگذارند.»

گفتنی است «عبدالرزاق موسوی» در جلسه‌ی دوشنبه ۲۸ مردادماه شورای اسلامی شهر شیراز، با رأی همه‌ی اعضای حاضر در انتخابات هیأت رئیسه، به عنوان رئیس این شورا در سومین سال فعالیت شورای پنجم انتخاب شد.

انتهای پیام/ سجاد بنام