وقتی خونِ «خونجوش» هم به جوش میآید! عدم حمایت از پیامرسان شیرازی بهدلیل شهرستانی بودن
پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/
عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز که به همراه تعدادی از جوانان متخصص فارس در سال ۹۵ پیامرسان «نُتیسمی» را در حضور وزیر ارتباطات رونمایی کرده است، میگوید با وجود تمام وعده و وعیدها هیچ حمایتی از ما نشد، چون شهرستانی بودیم!
نرمافزارهای تلفن همراه جزء کسبوکارهایی است که در شیراز پتانسیل ساخت آن وجود دارد.
ساخت نرمافزار در زمینههای مختلف مانند تاکسیهای اینترنتی و پیامرسان بومی نشاندهنده وجود این پتانسیل در شیراز است. در این حرفه تا به امروز حمایتی از مسؤولین دیده نشده، چراکه درگذشته شاهد جلوگیری از فعالیت نرمافزارهای بومی تاکسی اینترنتی به هر دلیلی در شیراز بودیم که گوی رقابت را به زمین نرمافزار مشابه خارجی آن انداخت و اکنون در بحث پیامرسان بومی استان دوباره شاهد چنین اتفاقی هستیم.
به گزارش فارس، پیامرسانهای بومی این روزها از مباحث داغ مردم در خانه، دانشگاه و خیابان است و مردم با بررسی کیفیت این پیامرسانها به دنبال یک جایگزین مناسب برای تلگرام میگردند. فرصت کسبوکاری که شیراز در سال ۹۵ به آن دستیافت اما بازهم از رقبای خود جا ماند.
قابلیتهای این پیامرسان بومی استان کمتر از پیامرسانهای دیگر ایرانی نیست و حمایت از آن میتوانست اشتغالزایی و ایجاد فرصت برای شیراز به دنبال داشته باشد، اما همانند نرمافزارهای تاکسی اینترنتی شیراز از آن حمایتی نشد. این اتفاق دلیلی شد تا در ارتباط با این موضوع به سراغ عضو هیأتعلمی دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه شیراز برویم.
فرشاد خونجوش در ارتباط با نرمافزار پیامرسان بومی استان، اظهار داشت: با رشد پیامرسانهایی مانند تلگرام که سرورهای اصلی آنها در کشورهای خارجی است، تصمیم برساخت پیامرسانهای بومی گرفته شد که بتواند سرور و اطلاعات کاربران ایرانی در کشور نگه داشته شود تا از این اطلاعات صیانت شود.
وی افزود: از طرفی این اطلاعات به شکل کاملاً محافظتشده میتواند در اختیار خود کشور جهت تصمیمسازی و تصمیمگیری در حوزههای اقتصادی، اجتماعی در لحظات گوناگون قرار گیرد.
مدیر مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه شیراز گفت: اکنون تلفن همراه از بسترهای اصلی ارتباطات است که میتواند اطلاعات رفتاری و نه محتوایی را در اختیار توسعهدهندگان پیامرسانها قرار دهد که با بومیسازی این پیامرسانها میتوان این اطلاعات را در کشور نگهداری و از آن استفاده متناسب کرد.
رونمایی از «نُتیسمی» با حضور وزیر ارتباطات
خونجوش تصریح کرد: ایده اولیه این نرمافزار از سال ۸۸ شکل گرفت که به دلیل فضای امنیتی آن سالها اجرایی نشد و سرانجام در سال ۹۵ از اولین نسخه این نرمافزار در حضور وزیر سابق و فعلی ارتباطات در پارک علم و فناوری شیراز رونمایی شد.
وی بابیان اینکه این نرمافزار با استقبال مسؤولین کشوری و استانی روبهرو شد، اما باوجود قول حمایتهای داده شده، تاکنون هیچگونه حمایتی از آن نشده است، ادامه داد: این نرمافزار در قالبهای اندروید (android)، آی او اس(IOS) و وب ارائهشده که در آن علاوه بر امکانات مانند ساخت گروه و کانال، امکانات تراکنش مالی و نسخه سازمانی در بستری با پروتکلی ایمن در دسترس است.
این استاد دانشگاه شیراز بابیان اینکه در صورت حمایت از این نرمافزار تماس صوتی و تصویری آن میتواند در سطح بسیار بالا مورداستفاده قرار گیرد، مطرح کرد: اداره یک پیامرسان به یک گروه برنامهنویس مجرب شامل حداقل ۵ نیرو و جهت نگهداری و توسعه ٧ نیرو نیاز دارد که کمترین هزینه آن بین ۴۰ تا ۵۰ میلیون تومان است.
صدایی که گوش شنوا ندارد
خونجوش با اشاره به همزمانی فعالیت این نرمافزار و نرمافزار «بله»، بیان کرد: این نرمافزار جزء اولین نرمافزارهای بومی بود که از آن رونمایی شد، اما باوجود استقبال خوب، به دلیل عدمحمایتها سرعت رشد و توسعه آن بسیار کم شد.
وی بابیان اینکه پیامرسانهای خارجی از بُعد فرهنگی، امنیتی، سیاسی و حتی اقتصادی برای کشور یک تهدید هستند، خاطرنشان کرد: باوجوداینکه اولین شهرستانی بودیم که نرمافزار بومی طراحی کردیم ولی به همین دلیل شهرستانی بودن باوجود تمام پیگیریهایی که صورت گرفت، حمایتی نشد ولی از نرمافزارهای تهرانی حمایتهای بیشتری صورت گرفت.
این مقام مسؤول بابیان اینکه برای این نرمافزار اتفاقی مشابه نرمافزارهای تاکسی اینترنتی رخ داد، تأکید کرد: باوجود تمام مشکلاتی که پیش رو داشتیم هنوز هم از خیلی از نرمافزارها جلوتر هستیم بهعنوانمثال زیرساختهای این نرمافزار بر اساس زیرساخت سیستمهای بزرگ داده است و تعداد کاربران زیادی را پشتیبانی میکند.
خونجوش با اشاره به چند سطحی بودن نسخه سازمانی این نرمافزار، گفت: یکی از دلایلی عدم استقبال مردم از نرمافزارهای داخلی، نبود اعتماد عمومی به دلیل رعایت نشدن حریم خصوصی مردم در بعضی از موارد بوده که با اعلام رهبر معظم انقلاب مبنی بر حرام شرعی بودن دسترسی به حریم خصوصی مردم در فضای مجازی، این مسئله بعد حقوقی پیداکرده و قابلپیگیری میشود.
وی بابیان اینکه ضرر فیلتر کردن تلگرام بیشتر از سود آن است، تصریح کرد: در کنار آزادی، پیامرسانهای خارجی باید تحت محافظت و کنترل باشد و با حمایت سه قوه و فعالیت سازمانها، ادارهها و نهادهای دولتی و خصوصی در پیامرسانهای داخلی مردم را به سمت این نرمافزارهای بومی سوق داد.
مدیر مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه شیراز بابیان اینکه باید از همهیپیامرسانهای باکیفیت داخلی یکسان حمایت شود و رانتی در کار نباشد، ادامه داد: از ما هیچگونه حمایتی نه از نوع درون استانی و نه کشوری باوجود تمام وعدهها صورت نگرفت.
خونجوش مطرح کرد: در گروه ما دانش پیشرفت وجود دارد و در صورت حمایت میتواند تمام فاکتورهای ملی را داشته باشد ولی صدای ما شهرستانیها بردی ندارد.
انتهای پیام/ سحر محمدزاده
بی شک استاد دکتر خونجوش یکی از نوابغ موثر در دانشگاه شیراز میباشند وکمتر کسی در این سن به این مدارج علمی بین المللی دست یافته اند،،