پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/

استاندار فارس گفت: حافظ و مولانا دو شاعر نامی ایران هر کدام از زاویه ای جداگانه به دغدغه های انسانی، رهایی، رستگاری و آزادی بشر می پردازند و این نکته ها مورد تاکید هر دو شاعر بزرگ است.

به گزارش ریواس جنوب به نقل از ایرنا، سیدمحمدعلی افشانی شامگاه پنجشنبه در آیین ویژه بزرگداشت یادروز حافظ و مولانا در جوار آرامگاه حافظ شیرازی در شیراز بیان کرد: این دو شاعر بزرگ کشورمان سه موضوع خدا، انسان و آزادی را به عنوان میراثی عظیم در جهان به بشریت عرضه کرده اند.

** مهر شیراز با زادروز مولوی و حافظ مهرانگیزتر شده است

استاندار فارس اظهار کرد: مولوی و حافظ که مهر شیراز با زادروز آنان مهرانگیزتر شده است، با داشتن شباهت های آشکار در نگاهشان به کرامت انسانی، تقدیر الهی، کوشش با توکل، داد و بیداد، ناله و فریاد، عشق و شادی، عدالت و آزادی راهی متفاوت برای عروج به قله ادبی و عرفانی و انسانی برگزیدند.

وی افزود: آنها هرکدام از زاویه ای به دغدغه های انسانی، رهایی، رستگاری و آزادی بشری می اندیشند و از ظلم و ستم بر انسان نالانند؛ هردو از عجب خانقاهی و زهد ریایی درتابند و خودپسندی برنمی تابند و از این آفت عرفان سوز و دین بربادده در فغانند.

استاندار فارس گفت: مولوی آفریننده مثنوی معنوی ، اندیشه عمیق خود را معطوف به ژرف اندیشی در سه موضوع خدا، انسان و جهان کرده و میراثی بزرگ در شناسایی هستی تقدیم آدمیان کرده است، پیچیدگی ساختار ذهنی و روانی انسانها را به ژرف اندیشی عمیق و دقیق وصف کردند؛ هم استعدادها و توانمندیها و هم ضعف ها و کاستی ها را به تصویر کشیدند و همچون حافظ طرحی نو در انداختند.

افشانی اظهارداشت: آزادی و آزاده بودن انسان ها از موارد واکاوی شده توسط مولاناست که در دیدگاه مولانا انسان محدود در بند و هوای نفس است و در این زمینه انسان را تشویق می کند که بندها را بگشاید و آزاده باشد.

استاندار فارس گفت: مولوی به انسان هشدار می دهد که حکمرانی محدود و تمام شدنی و مسئولیتی فراتر از راحت طلبی دارد و بر ارزش های انسانی و رها شدن از تعلقات تاکید دارد.

** شباهت های بسیار حافظ و مولانا

افشانی ادامه داد: مولانا از آزادی درونی می گوید زیرا معتقد است انسان آزاد پایه گذار جامعه آزاد است و آزاد نبودن ما به دلیل آزاده نبودن ماست و عمق باور مولوی به آزادی در این است که آزادی معیاری برای آبادی است و آبادی حاصل آزادی است.

او بیان کرد: حافظ و مولانا دارای شباهت های آشکار در نگاه، کرامت انسانی، تقدیر الهی، کوشش با توکل، داد و بیداد و عشق و شادی هستند و عدالت و آزادی را راهی متفاوت برای عروج به قله ادبی و عرفانی برای انسان می دانند.

استاندار فارس اضافه کرد: مولوی در اشعار خود پیچیدگی ساختار فکری و ذهنی انسان ها را به ژرف اندیشی عمیق و دقیق وصف کرده و ضعف ها، کاستی ها و ژرف اندیشی ها را به تصویر کشیده است و همچون حافظ طرحی نو در انداخته است.

وی ادامه داد: عدل و ظلم، عدالت ورزی و ستم گری از مواردی است که مولانا درموردشان کاوش کرده و انسان مدارانه به عدل پرداخته و مسئولانه به ظلم تاخته است.

** آبادی حاصل آزادی است

استاندار فارس با بیان اینکه مولانا مفاهیم عمیق را با بیان ساده برای مردم بیان کرده است عنوان داشت: مولانا بار رفتار عدالت گستری، دادگران را به عرش برده و چهره مستبدان را اهریمنی خوانده و آنها را از عرش به فرش کشیده است که آزار خلق در نظر حافظ نیز از گناهان بزرگ است.

افشانی افزود: در نظر مولانا عدل هر چیزی در موضع خود و ظلم را قرار گرفتن هر چیز در ناموضع خود می داند و در روایتی بسیار زیبا نقش حاکمیت دادخواهی را بیان کرده است که این نسخه او روایت دادخواهی همه مردم مظلوم جهان است.

وی با بیان اینکه مولانا هدف انبیاء را برقراری عدالت می داند تا مناسبات انسان ها عادلانه باشد و فریادهای دادخواهی انسان ها سر بر آسمان نیاورد گفت: در نگاه مولانا حاکمیت داد آن است که ستمگر نتواند بر دیگری ستم کند و ستمگری چاره خشم و دفع بلا نیست بلکه نیکی و گذشت و بخشش راه حل برخورد انسان هاست.

استاندار فارس اظهار کرد: عمق باور مولوی به آزادی بشر تا بدانجاست که رسالت انبیاء را آزادی بشر می داند و در نظر او مولی کسی است که بند اسارت و بندگی را از پای انسانها برکند تا سروگونه آزاد باشند و شادی کنند و تاکید بیش از حد او بر آزادی برای آبادی است چرا که آبادی حاصل آزادی است.

۲۰ مهر ماه درتقویم ملی ایران به عنوان روز بزرگداشت حافظ نامگذاری شده است.
خواجه شمس الدین محمد بن بهاءالدّین حافظ شیرازی (حدود ۷۲۷ – ۷۹۲ هجری قمری برابر با ۷۰۶ – ۷۶۹ هجری شمسی)، شاعر بزرگ سدهٔ هشتم ایران (برابر قرن چهاردهم میلادی) و یکی از سخنوران نامی جهان است.
بیش تر شعرهای او غزل هستند که به غزلیات حافظ شهرت دارند. گرایش حافظ به شیوهٔ سخن پردازی خواجوی کرمانی و شباهت شیوهٔ سخنش با او مشهور است. او از مهم ترین تأثیرگذاران بر شاعران پس از خود شناخته می شود.
در قرون هجدهم و نوزدهم اشعار او به زبان های اروپایی ترجمه شد و نام او به گونه ای به محافل ادبی جهان غرب نیز راه یافت.
هرساله در تاریخ ۲۰ مهرماه مراسم بزرگ داشت حافظ در محل آرامگاه او در شیراز با حضور پژوهشگران ایرانی و خارجی برگزار می شود که امسال به دلیل تقارن با محرم زودتر برگزار شد.
هشتم مهرماه نیر در تقویم رسمی کشور به نام روز بزرگداشت مولوی نامگذاری شده است.

انتهای پیام/س