فرصت ویژه برای زنان خانهدار/ در خانه، بازنشسته شوید
پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/
یکی از مهم ترین دغدغههای بانوان به عنوان اصلیترین رکن هر خـانواده ، نگرانی از تأمین نیازهای مادی خود در آینده است. سازمان تامین اجتماعی به پاس ارج نهادن به زحمات بانوان کشورمان نسبت به طراحی بیمه زنان خانه دار اقدام کرده است. در این مطلب سعی داریم اطلاعات جامعی را درباره این بیمه و شرایط لازم برای بهره مندی از آن ارایه کنیم.
اصلاح نظامهای مستمری بهعنوان یکی از مهم ترین مسائل سیاستگذاری در حوزه تأمین اجتماعی در بسیاری از کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه مطرح بوده است . امروزه بهویژه از سال ٢٠١۵ مباحثهها درباره طرحهای مستمری نشان می دهد تأثیرات ناشی از افزایش رشد روند سالمندی جمعیت، افزایش امید به زندگی و کاهش نرخ باروری و شوکهای اقتصادی ، پایداری سیستمهای مستمری را در بسیاری از کشورها با چالشهای جدی روبه رو کرده است. از سوی دیگر افزایش سالمندی جمعیت، موجب افزایش نرخ وابستگی نظام مستمری میشود.
برای مثال، بر اساس پیشبینیهای سازمان ملل، جمعیت ۶۵ ساله و بالاتر جهان از ٨ درصد در سال ٢٠١۵ به ١٨ درصد در سال ٢٠۵٠ خواهد رسید و در کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه، جمعیت مذکور از ١۶ درصد در سال ٢٠١۵ به ٢٧ درصد در سال ٢٠۵٠ خواهد رسید. علاوه بر سالمندی جمعیت، نوع سیستم مستمری و تناسب میان حقبیمههای پرداختی توسط اعضا و مزایای تعلق گرفته به آنها در دوران بازنشستگی نیز در پایداری نظام مستمری دارای اهمیت زیادی است.
مدیرکل تامین اجتماعی استان کهگیلویه و بویراحمد ، برخورداری از مواهب سیاست های اجتماعی به ویژه بیمه های اجتماعی را حق بانوان می داند و می گوید : زنان وظایف مهمی چون مدیریت خانه و مراقبت و تربیت فرزندان را بر عهده دارند ونقش آنان در توسعه جامعه بر کسی پوشیده نیست ؛ در حالی که از حقوق و درآمد مشخص و رسمی برخوردار نیستند .
به گفته عباس نورمحمدی ، اکثریت زنان به دلیل اینکه بیرون از دایره اشتغال رسمی و بازار کار هستند ، از پوشش بیمه اجتماعی برخوردار نیستند و این امر ، مخاطرات مربوط به آنان را در صورت پیش آمدن شرایطی چون طلاق افزایش می دهد ؛ بنابراین امروزه زنان در همه جای دنیا نیاز مبرم به حمایت های اجتماعی به ویژه بیمه تامین اجتماعی دارند .
وی می افزاید : با وجود آنکه مزایای مبتنی بر مشارکت با پرداخت سهم بیمه برای همه شاغلان در نظر گرفته شده است ، اما به دلیل اینکه دسترسی زنان به بازار کار محدودتر است ، زنان کمتری در مقایسه با مردان ، شرایط و امکان برخورداری از این مزایا را دارند و دستر سی آنان به مزایای تامین اجتماعی محدودتر است .
مدیرکل تامین اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد اضافه می کند : بیمه های اجتماعی فراگیر در قالب نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی و با هدف پوشش بیمه ای مشاغل غیررسمی ، خویش فرمایان ، زنان خانه دار و سایر گروه هایی که مشمول بیمه های اجتماعی نیستند طراحی شده است و انتظار می رود با اجرای مطلوب آن ، شاهد بیشترین تاثیرگذاری در جهت تامین امنیت معیشتی زنان و جلوگیری از فقر آنان باشیم .
وی مشمولان قانون بیمه زنان خانه دار را زنان و دختران دارای ١٨ تا ۵٠ سال سن بیان می کند و می گوید : کسانی که بالاتر از ۵٠ سال سن دارند نیزدر صورت داشتن سابقه بیمه پردازی ، این سابقه به حداکثر سن آنان افزوده می شود . به عنوان مثال ، چنانچه فردی ۵۴ ساله باشد و چهار سال نیز سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشد ، می تواند از بیمه زنان خانه دار بهره مند شود . البته زنان خانه داری که حداقل ١٠ سال سابقه بیمه پردازی داشته باشند ، بدون لحاظ شرایط سنی می توانند نسبه به ارایه درخواست و انعقاد قرارداد اقدام کنند .
بیمه زنان خانه دار
از نظر قانون تأمین اجتماعی ، همه زنان خانهدار مشمول بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد هستند . اگر قصد دارید تحت عنوان زنان خانهدار، بیمه شوید و مستمری دریافت کنید ، کافی است به یکی از شعب سازمان تأمین اجتماعی شهرتان مراجعه کنید و بهصورت خود اظهاری، قرارداد ببندید و حق بیمه پرداخت کنید، تا تحت پوشش بیمه قرار بگیرید . بیمه زنان خانهدار مناسب چه کسانی است؟ اگر شاغل نیستید، اگر استقلال مالی برایتان مهم است و یا اگر رابطه استخدامی و مزدبگیری با کارگاههای مشمول قانون تأمین اجتماعی ندارید ، میتوانید از این نوع بیمه و مزایای آن استفاده کنید. اگر مدتی را جایی شاغل بودید و چند سالی سابقه پرداخت حق بیمه دارید، اما این سابقه را ادامه ندادید تا بتوانید بارنشسته شوید، میتوانید به راحتی با بیمه زنان خانهدار سابقهتان را ادامه دهید.
شرایط بیمه تامین اجتماعی زنان خانه دار :
۱- زنان خانه داری که کمتر از ۵۰ و بیشتر از ۱۸ سال سن دارند ، میتوانند نسبت به انعقاد قرارداد بیمه زنان خانه دار اقدام نمایند. در صورتی که سن متقاضی هنگام انعقاد قرارداد بیش از سن ۵٠ سال باشد، در صورتی درخواست وی پذیرفته میشود که معادل هر سال سن مازاد بر ۵٠ سال دارای سابقه پرداخت حق بیمه قبلی باشد. به طور مثال در صورتی که متقاضی ۵۴ سال سن در زمان درخواست قرارداد بیمه داشته باشد ، باید دارای ۴ سال سابقه پرداخت حق بیمه قبلی باشد.
۲- در صورتی که قبل از انعقاد قرارداد بیمه زنان خانه دار ، سابقه بیمه داشته باشید؛ کلیه سوابق قبلی نیز هنگام بازنشستگی مورد محاسبه قرار میگیرد.
۳- به این گروه از بیمهشدگان تعهدات کوتاه مدت همانند کمک هزینه ازدواج ، هزینه ایام بیماری و بارداری تعلق نمی گیرد. اما سایر امتیازهای سازمان تامین اجتماعی از جمله از کار افتادگی و فوت قبل و بعد از بازنشستگی در صورت تعیین آن در قرارداد ، پرداخت حقوق بازنشستگی و بهره مندی از امتیازهای دفترچه درمانی در صورت واریز حق سرانه درمان( حق سرانه درمان برای هر نفر در سال ۹۷، ۴۴ هزار تومان است) به آنان تعلق میگیرد.
۴- در این نوع بیمه افراد واجد شرایط میتوانند با داشتن ۵۵ سال سن تمام و ٢٠ سال سابقه پرداخت حق بیمه از بازنشستگی و دریافت مستمری سازمان تامین اجتماعی بهره مند شوند.
۵- متقاضی بیمه زنان خانهدار در صورتی که پدر خانواده فاقد پوشش بیمهای باشد، میتواند با پرداخت حق سرانه درمان فرزندان خود را بیمه درمانی نماید.
۶- در این نوع از بیمه فرانشیز بیمه برای خدمات درمانی بستری ۱۰ درصد و برای خدمات پزشکی سرپایی ۳۰ درصد است.
شرایط بازنشستگی بیمه زنان خانهدار
۱- بازنشستگی با ۵۰ سال سن و ۳۰ سال سابقه
۲- داشتن ۳۵ سال سابقه بدون شرط سن
۳- داشتن ۵۵ سال سن با حداقل۱۰ سال سابقه متناسب با سنوات پرداخت حقبیمه؛ در این حالت بیمهشده میتواند با ۱۰ سال سابقه و بیشتر ، درخواست بازنشستگی کند که مستمری وی به میزان سنوات پرداخت حقبیمه خواهد بود .
۴- بانوانی که سن آنها به ۵۵ سال رسیده، ولی زیر ۱۰ سال سابقه دارند ، میتوانند با پرداخت حقبیمه سنوات کسری تا ده سال سابقه، با ده روز حقوق بازنشسته شوند که در این صورت نیز چنانچه حقوق آنها از حداقل حقوق مصوب شورای عالی کار کمتر باشد، ترمیم نخواهد شد.
محاسبه حقوق بازنشستگی
اگر قصد دریافت بیمه تأمین اجتماعی زنان خانهدار را دارید و قبلاً هیج سابقه بیمهای نداشتید، حق انتخاب دارید! میتوانید دستمزد مبنای پرداخت حق بیمه خود را بین حداقل و حداکثر حقوق مصوب شورای عالی کار انتخاب کنید. حقبیمههایی که میتوانید انتخاب کنید به شرح زیر است :
* بازنشستگی و فوت بعد از بازنشستگی( ۱۲ درصد) : در این حالت در صورتی که بیمهشده به سن بازنشستگی برسد ، ماهانه حقوق یا مستمری بازنشستگی از تامین اجتماعی دریافت خواهد کرد و چنانچه بعد از بازنشستگی فوت کند به خانواده اش هم مستمری تعلق میگیرد ، اما اگر پیش از بازنشستگی فوت کند ، مستمری به بازماندگانش تعلق نمی گیرد .
* بازنشستگی و فوت قبل و بعد از بازنشستگی (۱۴ درصد) : در این حالت علاوه بر حقوق بازنشستگی ، در صورت فوت بیمه شده قبل و بعد از بازنشستگی ، مستمری به خانواده او تعلق میگیرد.
* بازنشستگی و فوت قبل و بعد از بازنشستگی و ازکارافتادگی( ۱۸ درصد) : در این حالت علاوه بر پرداخت مستمری به خانواده در صورت فوت بیمه شده قبل و بعد از بازنشستگی، از کارافتادگی و خدمات درمانی نیز به بیمهشده تعلق میگیرد.
مبلغ پرداختی بیمه زنان خانه دار:
حق بیمه پرداختی در بیمه زنان خانه دار از طریق فرمول زیر محاسبه میشود:
مبلغ حق بیمه یک ماهه = نرخ انتخابی سهم بیمه شده * مدت یک ماه ( ٣١ و ٣٠ روزه )
حداقل دستمزد روزانه در سال مورد نظر
حداقل دستمزد روزانه در سال مورد نظر هر ساله توسط وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی تعیین میشود که برای سال ۹۷ برابر است با ۳۷۰۴۲۳ ریال
نرخ انتخابی سهم بیمه شده:
بیمه شده هنگام عقد قرارداد بیمه میتواند به انتخاب خود یکی از سه نرخ ۱۲، ۱۴ و ۱۸ درصد را انتخاب نماید. همانطور که در بالا توضیح داده شد ، میزان پوشش بیمه در هر یک از سه نرخ ۱۲، ۱۴ و ۱۸ درصد متفاوت است . به عنوان مثال با توجه به دستمزد سال ۹۷ مبلغ حق بیمه یک ماه فردی با نرخ انتخابی ۱۲ درصد در ماه های سی روزه حدود ۱۳۳ هزار تومان است .
مدارک لازم بیمه زنان خانهدار
اگر به یکی از شعبه ها یا کارگزاریهای رسمی تأمین اجتماعی مراجعه کردید، حتماً شناسنامه و کارت ملی و کپی آنها و عکس ۳*۴ همراهتان باشد . و در آخر فرم بیمه زنان خانهدار را درشعبه تانین اجتماعی پر کنید. اگر دفترچه بیمه هم میخواهید ، گزینه درمان را انتخاب کنید . در اینجا لازم است بدانید اگر سوابق بیمه دارید ، حتما به شعبه یا کارگزاری تامین اجتماعی بگویید.