پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/

پایگاه خبری تحلیلی ریواس
ریواس؛ممکن است لاریجانی با ائتلاف اصولگرایان فاصله بگیرد اما با اصلاح‌طلبان نیز ائتلاف نمی‌کند.” یک کارشناس مسائل سیاسی بابیان این مطلب نسبت به خبر رایزنی لاریجانی با شورای نگهبان در خصوص جلوگیری از رد صلاحیت‌ها ابراز تردید کرد و گفت: شاید لاریجانی و امثال او در راستای تلطیف فضای سیاسی و افزایش مشارکت توصیه‌هایی به شورای نگهبان کنند اما زمان آن اکنون نیست.

فعالان سیاسی از هر دو جریان سیاسی کشور آستین‌ها را بالا زده و وارد فضای انتخاباتی شده‌اند. شرایط اصلاح‌طلبان که نسبت به رقیب خود از بابت انسجام درونی و قوت در فعالیت‌های حزبی و سازمان‌یافته خیالشان راحت‌تر است بیش از قبل در موضوع احتمال رد صلاحیت‌ها از سوی شورای نگهبان تمرکز کرده‌اند.

اگرچه اظهارات و موضع‌گیری‌های رییس‌جمهور و وزیر کشور در رابطه با ضرورت قانون‌گرایی روزنه امیدی برای این گروه سیاسی است اما به نظر می‌رسد که از نگاه آنان کافی نبوده و خودشان نیز دست‌به‌کار شده‌اند تا به شکل‌های مختلف راه عبور از فیلتر نهادهای نظارتی را بیابند.

محمدرضا عارف شاخص‌ترین کاندیدای اصلاح‌طلبان که گفته می شود گزینه آنها برای ریاست مجلس آتی نیز هست، در گفت‌وگویی از آغاز رایزنی برای جلوگیری از رد صلاحیت‌ها خبر داده بود. پس‌ از آن نیز علی‌اکبر اولیاء، فعال سیاسی اصلاح‌طلب طی اظهاراتی اعلام کرد که یکی از نگرانی‌های آقای لاریجانی موضوع رد صلاحیت‌هاست.

اولیاء  گفت: «تا آنجا که بنده اطلاع دارم آقای علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی برای جلوگیری از رد صلاحیت‌ها بحث‌ها و رایزنی‌هایی داشته و در آینده هم به این رایزنی‌ها ادامه خواهد داد تا چهره‌های دلبسته به نظام مورد بی‌مهری قرار نگیرند و فضای انتخابات به گونه‌ای باشد که همه جناح‌ها امکان حضور در عرصه انتخابات را داشته باشند.»

بیان این مطلب از سوی یک فعال سیاسی اصلاح‌طلب چند علامت سؤال قابل‌تأمل را به ذهن می‌آورد. نخست آنکه که چرا لاریجانی باید در این مرحله وارد میدان شده و در راستای حل اصلی‌ترین مشکل جریان اصلاح‌طلب اقدام کند؟ اگر احتمالات ائتلاف اصلاح‌طلبان با اعتدالیون و حتی میانه‌روها در جریان اصولگرا که این روزها مطرح است را در نظر داشته باشیم نیز می‌توان پرسید که آیا رایزنی لاریجانی با شورای نگهبان در این خصوص نشانه‌ای از ائتلاف او با این جریان سیاسی است؟

نکته دیگری که نباید از کنار آن گذشت این است که نتیجه این رایزنی و احتمالاً رضایت جریان اصلاح‌طلب از پروسه تائید صلاحیت‌ها برای لاریجانی چیست؟ آیا این مسئله و همراهی با رقیبی که گمان می‌رود در مجلس آتی کرسی‌های بیشتری داشته باشند به حفظ صندلی ریاست مجلس کمک خواهد کرد؟

این علامت سؤال‌ها در حالی ایجاد می‌شود که برخی از چهره‌های اصلاح‌طلب اعتقاددارند که مسئله رد صلاحیت‌ها مختص به این جریان نبوده و مسئله کشور است. حسین مرعشی پیش‌تر به فرارو گفته بود «اگر قرار باشد کشور در مدار صحیح اداره شود باید با رعایت قانون انتخاباتی آزاد و رقابتی برگزار کرد».

برخی از چهره‌های اصولگرا نیز بر این باور هستند که صحت این مسئله مورد تائید است و احتمال ائتلاف لاریجانی و اصلاح‌طلبان نیز کمتر از آن است که قابل‌اعتنا باشد. ناصر ایمانی کارشناس مسائل سیاسی اصولگرا ازجمله این افراد است که در گفت‌وگو با فرارو ضمن تأکید بر اینکه این موضوع از سوی آقای لاریجانی رد یا تائید نشده و درستی آن مشخص نیست، گفت: صرف‌نظر از اینکه چنین رایزنی‌هایی صورت گرفته باشد یا خیر، اعتقاددارم که در جهت ائتلاف با اصلاح‌طلبان نیست.

وی افزود: مسئله رد صلاحیت‌ها از سوی شورای نگهبان تنها مختص به جریان اصلاح‌طلب نیست و در دوره‌های قبل نیز رایزنی‌هایی برای تائید صلاحیت برخی چهره‌های اصولگرا یا افرادی که به هیچ‌یک از جریان‌های اصلاح‌طلب یا اصولگرا وابستگی نداشته‌اند، شده بود بنابراین نمی‌توان مسئله تلاش برای جلوگیری از رد صلاحیت‌ها را تابلو اصلاح‌طلبان دانست.

ایمانی توضیح داد: توجه داشته باشید که تلاش و رایزنی برای ممانعت از رد صلاحیت‌ها شکل‌های مختلفی دارد. یکی از اشکال آن است که برخی افراد به خاطر آنکه شورای نگهبان اطلاعات کافی در خصوص آنها نداشته است رد صلاحیت می‌شوند. خود شورا نیز می‌گوید که صلاحیت افراد احراز نشده است. به همین خاطر است که برخی از افرادی که مورد اعتنای شورای نگهبان هستند در این مرحله وارد عمل شده با تماس و مراجعه اطلاعاتی که از کاندیدای موردنظر دارند را در اختیار شورای نگهبان قرار می‌دهند. این رایزنی‌ها به معنی تلاش جناحی نیست و در راستای کمک به شورای نگهبان صورت می‌گیرد.

وی در واکنش به اینکه رایزنی‌هایی که اکنون صحبت از آن می‌شود در این قالب نمی‌توان تعریف کرد چون هنوز کاندیداها مشخص نیستند و روند تائید صلاحیت‌ها طی نشده است، گفت: دقیقاً به همین خاطر است که این اخبار را ضعیف می‌دانم زیرا اصلاً زمان این حرف‌ها نرسیده است. ممکن است که آقای لاریجانی برخی چهره‌های اصولگرای دیگر در نزدیکی انتخابات به خاطر تلطیف فضای سیاسی و افزایش مشارکت در انتخابات توصیه‌های به شورای نگهبان کنند اما اکنون زمان آن نرسیده است.

این کارشناس مسائل سیاسی همچنین گفت: آنچه اکنون از سوی اصلاح طبان در خصوص رد صلاحیت‌ها عنوان می‌شود آن است که شورای نگهبان افرادی که صرفاً به خاطر داشتن گرایش اصلاح‌طلبی رد صلاحیت کند که این مسئله اساساً وجود ندارد. شورای نگهبان هیچ‌وقت نگفته است که فردی به خاطر اصلاح‌طلب بودن رد صلاحیت شده است و حتی در همین مجلس فعلی نیز شاهدیم که نمایندگان اصلاح‌طلب حاضر هستند. البته رد نمی‌کنم که ممکن است شورای نگهبان افرادی را به خاطر سابقه فعالیت در جهت تخریب یا … رد صلاحیت کند اما این باآنکه بگویند به خاطر اصلاح‌طلبی رد صلاحیت شده، تفاوت دارد.

ایمانی ادامه داد: به نظر من مسئله ائتلاف لاریجانی با اصلاح‌طلبان خیلی بعید است و نباید در اخباری همچون این دنبال نشانه‌های آن گشت. این احتمال وجود دارد که طیف نزدیک به لاریجانی در انتخابات از ائتلاف اصولگرایان کمی فاصله بگیرد اما امکان گرایش به اصلاح‌طلبان نیز وجود ندارد زیرا وابستگی لاریجانی به اصولگرایان خیلی بیشتر از آن است که در این انتخابات با جریان اصلاح‌طلب ائتلاف کند.

وی در خصوص این گمانه که رایزنی با شورای نگهبان و جریان رقیب می‌تواند برای حفظ موقعیت ریاست مجلس در مجلس آتی باشد، نیز گفت: طبیعی است که لاریجانی تلاش کند در مجلس بعدی نماینده بوده و رییس هم باشد. تا اینجا مسئله بعید و عجیبی وجود ندارد اما اینکه او بخواهد این موقعیت را از معبر اصلاح‌طلبان به دست آورد دور از ذهن است زیرا نه اصلاح‌طلبان لاریجانی را برای خود قابل‌اعتماد می‌دانند و نه لاریجانی تا اینجا پیش می‌رود.