پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/

در کنار خدمات انجام شده به جامعه عشایری استان کهگیلویه و بویراحمد و حتی کشور، سختی‌های زندگی عشایری موجب شده تا «لبنیات شهری و دلستر» روی سفره عشایری ما بیاید و رغبت این قشر مولد و زحمت‌کش برای ادامه زندگی عشایری کاهش نگران کننده‌ای داشته باشد؛ این گزارش به واشکافی مصائب رفته بر جامعه عشایری را بازخوانی می‌کند.

به گزارش ریواس، زندگی عشایری در استان کهگیلویه و بویراحمد همواره فرصتی مهم برای رونق تولید، خودکفایی و درآمدزایی مردم و مهمتر از این‌ها افزایش عزت و کرامت انسان‌ها بوده است ولی این فرصت در این استان، آنگونه که باید قدر شناخته نشد.

زندگی عشایری در حال نابودی است

زندگی عشایری در کهگیلویه و بویراحمد در حال نابودی است تا آنجا که عمده بازماندگان زندگی عشایری روی سفره‌های خود لبنیات شهری می‌بینند و دلستر و نوشابه نوشیدنی آنها شده است.

در کنار همه دردهایی که برای عشایر این استان است و تحمل می‌کنند، اما این درد برای مردم، مسئولان و رسانه‌ها سنگین و تأسف‌آور است.

سختی‌های همین لحظه عشایر

عشایر کهگیلویه و بویراحمد عمده مواقع در سختی‌ها، تنها بوده و زحمات مسئولان برای کاهش مشکلات آنها، دردهای کمی را از سختی‌های زندگی مقدس عشایری دوا کرده است.IMG_5644

عشایر در لحظه تنظیم همین گزارش، با سختی‌های بوران و طوفان، کمبود مایحتاج زندگی، عدم دریافت سهمیه آرد، تلف شدن دام‌هایشان و ارزانی محصولات تولیدی خود و تشنگی و بی‌آبی، دست و پنجه نرم می‌کنند.

مهاجرت و لوکس‌نشینی برای برخی عشایر کار سختی نیست

مهاجرت از زندگی عشایری به حاشیه‌نشینی و حتی زندگی‌های لوکس شهری از ساده‌ترین کارهایی است که خانواده عشایری می‌توانند انجام دهند چرا که به لطف بازوان خود و برکت الهی موجود در این نوع زندگی همراه با کار و تلاش، درآمدهایی دارند که می‌توانند در شهر زندگی کنند ولی آنها عشایرنشینی و فعالیت در سنگر تولید را دوست دارند و با آن، انس گرفتند هر چند بخش زیادی از عشایر ما به ناچار راه شهر را در پیش گرفتند و شهرنشین شدند.

تولید آبرومند با وجود همین پیگر نیمه جان

اما مسئولان ما در رده کشوری و استانی شاید تاکنون آنگونه که باید این مهم را در عمل درک نکردند.

خدمات انجام شده به عشایر این استان کم نیست و عشایر کم توقع ما هم همواره قدردان هستند ولی نیازمندی‌های بالای عشایر، خدمات مسئولان را ناکافی کرده است.

اما با همه وجود، پیکر نیمه جان عشایر اکنون نقش ارزنده‌ای در میزان تولیدات دارند؛ به طوری که حدود ۲۳ درصد محصولات کشاورزی را این قشر ارزشمند تولید می‌کنند.

کاهش محسوس جامعه عشایری استان

مجید علی‌پور، در همین ارتباط با تأیید این معضل بزرگ به ایرنا گفت: تعداد خانوارهای عشایری کهگیلویه و بویراحمد در سال ۱۳۶۶ بیش از ۱۷ هزار خانوار با ۱۱۳ هزار نفر جمعیت بود و بر اساس آخرین سرشماری به ۱۱ هزار و ۱۲۰ خانوار با ۷۰ هزار نفر جمعیت کاهش یافته است.

سن عشایر از ۴۰ سال بیشتر شد/ خطر پیری جامعه عشایری

وی افزایش میانگین سنی عشایر به بیش از ۴۰ سال را از دیگر معضلات جامعه عشایری کهگیلویه و بویراحمد دانست.رودریش5[1]
به گفته وی با پیر شدن عشایر منطقه و بی رغبتی جوانان برای زندگی عشایری در سالهای آینده زندگی عشایری در استان رو به نابودی می رود.

واقعیت‌ها از زبان متولی اصلی عشایر

مدیرکل امور عشایر در اظهاراتی واقع‌بینانه واقعیت‌های زندگی مشقت‌بار عشایری را بیان کرد و با برشمردن برخی دلایل کاهش رغبت به این نوع زندگی، گفت: زندگی عشایری با پیر شدن این جامعه بزرگ در حال نابودی است.

علی پور با وجودی که می‌توانست مثل بسیاری از مدیران دیگر به برخی مشکلات سرپوش بگذارد، به ایرنا گفت: کمبود علوفه و آب، جاده های نامناسب، نبود زیرساخت های رفاهی نظیر برق ،خشکسالی های پیاپی و کاهش قیمت دام زنده را از دلایل کاهش جمعیت عشایری این استان ذکر کرد.

هفت هزار خانوار عشایری تشنه اند

مدیرکل امورعشایر کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: به دلیل خشک شدن سفره های زیر زمینی هم اکنون هفت هزار خانوار عشایری این استان با کمبود شدید آب آشامیدنی برای خود و دام هایشان روبه رو هستند.
وی گفت: عشایر این استان سالانه بیش از ۳۵هزار تن انواع محصول دامی تولید می کنند.
علیپور تعداد دام عشایر این استان را یک میلیون و ۱۷۹ هزار راس ذکر کرد.
علی پوراظهار کرد: شهرستان های بویراحمد، کهگیلویه، گچساران، دنا و بهمئی مهمترین مناطق عشایر نشین این استان هستند.

عشایر استان قابلیت‌های خود ر ادر تولید نشان دادند

وی گفت: جامعه عشایری کهگیلویه و بویراحمد سالانه قابلیت عرضه ۹۴ هزار راس گوسفند و بره، ۳۲۰ هزار راس بز و بزغاله و دو هزار و ۶۰۰ راس دام سنگین از جمله گاو و گوساله را به بازار دارد.
وی بیان کرد: عشایر این استان با تولید سالانه بیش از ۲۳ درصد از انواع محصولات کشاورزی و باغی، بیش از ۱۰هزار متر مربع انواع صنایع دستی قالی، قالیچه، گبه، گلیم و جاجیم توانمندی خود را در بازار های ملی و منطقه ای نشان داده اند.
وقت تضمین دادن به عشایر فرا رسیده است/ این هشدار جدی است

وی با اشاره به نقش عشایر در تولید محصولات دامی و کشاورزی که امنیت غذایی و تحقق اقتصاد مقاومتی را به همراه دارد خواستار تعامل دستگاه های اجرایی برای افزایش خدمات رفاهی در مناطق عشایری این استان شد.

به هر حال با این توضیحات گفته شده لازم است، مسئولان یک بار برای همیشه آستین بالا بزنند و برای کار کردن واقعی در مناطق عشایرنشین، اعتماد این قشر مولد و زحمت‌کش و کم‌توقع را جلب کنند و به آنها برای ماندن در مناطق عشایری تضمین دهند.

گزارش از کریم بنام

انتهای پیام/ ک