پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/

رئیس پردیس تحقیقات و آموزش کشاورزی گچساران از رکورد زدن مزرعه پایلوت کاشت چغندرقند در منطقه امام‌زاده جعفر خبر داد و گفت: عیار قند این محصول بین ۱۸ تا ۱۹ درصد است و عملکرد آن در شرایط کیل‌گیری ۱۳۰ تن در هکتار است که در کشور بی‌نظیر است.

سید محمد محمدی در گفت‌وگو با ریواس جنوب در یاسوج، با اشاره به کسب رکورد تولید محصول چغندرقند در مزرعه‌ آزمایشی منطقه گرمسیری امام‌زاده جعفر توضیح داد: با توجه به ضرورت جایگزینی کشت‌هایی با مصرف آب کمتر در وضعیت خشکسالی فعلی تصمیم گرفتیم تا روی محصول مناسبی کار کنیم و آن را به کشاورزان توصیه کنیم.

رئیس پردیس تحقیقات وآموزش کشاورزی گچساران افزود: در همین راستا و بنا به پیشنهاد دفتر چغندرقند وزارت جهاد کشاورزی در مزرعه‌ای ۱۵ هکتاری کشت محصول چغندرقند را به صورت پایلوت آغاز کردیم که اکنون در مراحل پایانی برداشت آن هستیم.

محمدی از رکورد زدن این محصول خبر داد و گفت که پایه عیار قند این محصول در مناطق گرمسیری حدود ۱۵ درصد است در این مزرعه تحقیقاتی و با مدیریت علمی و دقیق به حدود ۱۹ درصد رسیده که در کشور بی‌نظیر است.

محمدی همچنین از شرایط بسیار مناسب این مزرعه تحقیقاتی در میزان عملکرد خبر داد و گفت که در شرایط کیل‌گیری ۱۳۰ تن در هکتار تولید داشتیم و پیش‌بینی می‌شود در شرایط کل مزرعه نیز ۱۲۰ تن در هکتار تولید داشته باشیم.

وی با بیان اینکه به ازای هر درصد افزایش عیار قند این محصول، قیمت آن نیز افزایش می‌یابد، ادامه داد: امروز حاصل زحمات و تلاش‌های همکاران پردیس تحقیقات گچساران این را نشان می‌دهد که کشت محصول چغندرقند، جایگزین بسیار مناسبی برای صیفی‌جات به ویژه هندوانه و خربزه است.
وی تصریح کرد: دشت امام‌زاده جعفر با منابع بسیار کم آبی، دیگر توان محصولات آب‌بر نظیر هندوانه و دیگر صیفی‌جات را ندارد و توصیه ما به کشاورزان این است که در فصل بعد چغندرقند بکارند.

محمدی مصرف کم آب، درآمد بسیار بیشتر، خرید تضمینی و بازار بهتر همراه با اشتغال‌زایی بیشتر در مزرعه و کارخانه‌جات را از مزایای کشت چغندرقند برشمرد.
وی یکی دیگر از مزایای کشت چغندرقند را در ابتدای پاییز، استفاده از آب باران تا آخرین بارش‌های بهاری (آب سبز) دانست و اضافه کرد که کشاورز در این کشت به دو تا چند آبیاری بیشتر اقدام نمی‌کند و آبیاری در مناطق گرمسیری به حداقل می‌رسد.

درآمد کشت چغندرقند به نسبت محصولاتی چون گندم و جو حدود پنج برابر و به نسبت سایر محصولات از جمله دانه‌های روغنی در حد دو برابر است.
از طرفی با اخذ قرارداد بین کارخانه‌داران قند، نه تنها کشاورز نسبت به فروش محصولش دغدغه ندارد بلکه موجب فعال شدن کارخانجات قند راکد از جمله کارخانه قند یاسوج و ایجاد اشتغال‌زایی در مزرعه و صنعت می‌شود.

رئیس پردیس تحقیقات وآموزش کشاورزی گچساران توضیح داد: یکی دیگر از محاسن کشت چغندرقند این است که به دلیل تناوب، از خستگی زمین و تکرار کشت‌های ی تک محصوله غلات جلوگیری می‌کند و محصول بعد از آن، عملکرد بیشتری به نسبت سایر مزارع خواهد داشت.

علیرضا رستگار، سرپرست سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد نیز این موفقیت را حاصل تلاش و همکاری همه دست‌اندرکاران و بخش‌های مختلف کشاورزی به ویژه همکاران پردیس آموزشی و تحقیقاتی گچساران و معاونت بهبود تولیدات گیاهی دانست.

وی با اشاره به شرایط بسیار بد آبی تأکید کرد که راهی نداریم جز اینکه به سمت کشت‌هایی برویم که کمترین نیاز را به آبیاری داشته باشند به طوری که بتوانند از نزولات آسمانی در طول دوره رشد بهره ببرند.

کشت این محصول در دوره مدیریت جعفر گوهرگانی آغاز شد که اکنون بعد از یک فصل تلاش نتیجه داد و فرصتی در اختیار کشاورزان قرار داد تا با جایگزینی این محصول هم آب کمتری مصرف و هم درآمد تضمینی بیشتری کسب کنند.

انتهای پیام/ بنام