پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/

استان کهگیلویه و بویراحمد آنقدر آب و چشمه و رود دارد که به سرزمین آب‌ها و نهرها معروف است اما به ویژه در حوزه آب آشامیدنی، مدیریت اصولی و صحیح حاکم نیست و تنش آبی در روستاها و شهرها جدی است.

به گزارش ریواس جنوب از یاسوج، شرکت آب و فاضلاب کهگیلویه و بویراحمد به عنوان متولی آب شرب در شهرها و روستاها این روزها درگیر حواشی و تلاش برای ابقای مدیر است.

اسفندیار برخه، مدیر دولت روحانی این روزها بیشتر وقت و انرژی‌اش صرف حفظ صندلی‌اش در دولت جدید است؛ این در حالی است که این شرکت حال و روز خوشی ندارد.

خبرنگار ریواس برای یافتن پرسش‌های بی‌شمار این حوزه به سراغ مدیرعامل و معاونین او رفت اما آنها حاضر به پاسخگویی نشدند و مدعی شدند اطلاعات این حوزه محرمانه هستند.

این بی‌مسئولیتی و پاسخگو نبودن متولیان آب شرب در حالی است که بر اساس آمار رسمی، بیش از ۶۰ درصد منابع آب آشامیدنی که با زحمت و با پول همین مردم استخراج می‌شود با بی‌برنامگی و بی‌انگیزگی مثل آب خوردن هدر می‌رود و در سرزمین آب‌ها صحبت از کمبود آب و جیره‌بندی آن است.

از ۸۳ میلیون متر مکعب آب تولیدی در این استان بیش از ۵۰ میلیون متر مکعب آب هدر می‌رود و این یعنی فاجعه در مدیریت آب شرب در کهگیلویه و بویراحمد! که ۱۸۰ درجه مخالفت با سیاست‌های وزارت نیرو محسوب می‌شود.

آب بسیاری از روستاها به ویژه در منطقه محروم دیشموک روزها و هفته‌های متمادی قطع است و فکری به حال آن نمی‌شود.

آمار تخلفات آب بسیار بالاست و در این سال‌ها برخورد جدی با متخلفان حوزه آب از سوی این شرکت انجام نمی‌شود؛ در روز روشن باغات و باغچه‌ها با آب شرب، آبیاری می‌شود و صدای مردم و رسانه‌ها درآمد.
فرهنگ مصرف آب در این استان بسیار بالاست و تقریبا کار فرهنگی موثر در شرکت آبفا تعطیل شده است.

آبداران این استان به عنوان سربازان خط مقدم آب‌رسانی ماه‌ها حقوق آن‌ها به تعویق می‌افتد تا جایی که چند مدت پیش شاهد خودسوزی یکی از این آبداران بودیم.

امسال، حتی در زمستان و پاییز هم آب جیره‌بندی بود و شهروندان فقط چند ساعت آب داشتند اما در بسیاری از نقاط شهر همانند یک چشمه، آب‌ها از لوله‌های شکسته جاری بود و کسی به فکر نبود.

پروژه‌های حوزه آب شرب عمدتا به کما رفته‌اند و دقیقا در زمانی که نیاز به یک تغییر مدیریتی در این شرکت است برخی‌ها در تلاشند تا این مدیر دولت روحانی را در این دولت هم حفظ کنند.

گذری که به رسانه‌های این استان داشته باشیم خبرها و گزارشات متعددی را از ضعف‌های راهبردی مدیریت این شرکت شاهد هستیم که عمدتا بی‌پاسخ ماندند و مدیریت این شرکت به جای اصلاح ضعف‌ها به فکر فشار بر رسانه‌ها و شکایت در دادگاه بوده است.

در حوزه گسترش پوشش شبکه فاضلاب تقریبا توفیقی در این دوره مدیریتی نبود و تلاشی برای جذب اعتبارات و تکمیل پروژه‌های مصوب نشد.

همه این اطلاعات در حالی است که خبرنگار ما در تلاش برای یافتن پاسخ این پرسش‌ها از مدیران ارشد شرکت آبفا، فقط یک کلمه شنید و آن این بود که این اطلاعات محرمانه هستند و نمی‌توانیم آن‌ها را به مردم و رسانه‌ها بگوییم.

یک کارشناس حوزه آبفا که تمایلی به فاش شدن نامش نداشت با تایید نقایص مدیریتی این شرکت گفت: ۲۷۰ روستا در کهگیلویه و بویراحمد علی‌رغم تخصیص یک خط اعتباری خاص از مرکز، با تنش آبی جدی مواجه هستند که با تانکر آب‌رسانی می‌شوند!

مدیریت ضعیف اسفندیار برخه
اگر این آمار را در کنار میزان هدرروی آب شرب فقط در شهر یاسوج که بیش از ۵۰ میلیون مترمکعب است، بگذاریم متوجه می‌شویم که فرصت‌های ارزشمندی در این استان در خدمت به مردم از بین می‌رود.

این در حالی است که مدیرعامل شرکت آبفای کهگیلویه و بویراحمد چند ماه قبل در یک نشست خبری هدررویی ۵۵ درصد آب تولیدی شرب را تایید کرد و گفت که هر متر مکعب برای ما ۲ هزار و ۸۰۰ تومان هزینه دارد!

برخه همچنین به جذب و استخدام نیرو تا پنج برابر ظرفیت قانونی در شرکت تحت مدیریت خود اعتراف کرد و افزود: برای همین ما یک شرکت زیان‌ده هستیم.

اما بعد از آنکه اسفندیار برخه و معاونینش حاضر به پاسخگویی نشدند به سراغ آرش مصلح، مدیرعامل شرکت امور آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد رفتیم.

مصلح، مشکل اصلی استان در بخش آب را عدم مهار بارندگی‌ها دانست و گفت: بارندگی‌های استان اغلب در چهار ماه از سال اتفاق می‌افتد و در هشت ماه دیگر که نیاز آبی وجود دارد استان هیچ گونه بارشی ندارد.

مدیرعامل شرکت امور آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد افزود: تنها نسخه برنامه‌ریزی منابع آب استان مهار، ذخیره و کنترل بارش‌هاست که برای این مهم نیاز به احداث سدهای مخزنی داریم.

وی تعمیر، بازسازی، مرمت و نگهداری مطلوب خطوط اصلی انتقال آب و توزیع هم در بخش شرب و هم و کشاورزی را دیگر برنامه مهم بخش آب برشمرد و تاکید کرد: رعایت سرانه مصرف شرب که بسیار بالاتر از نرم استاندارد است دیگر اقدام لازم در این زمینه است.

مصلح ادامه داد: اصلاح الگوی کشت در کشاورزی و نظام بهره برداری و مشارکت واقعی مردم دیگر نسخه مهم در برنامه‌ریزی‌های حفظ منابع آبی است.

مدیرعامل شرکت امور آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه سهم مصرف آب در بخش کشاورزی، شرب و صنعت به ترتیب ۸۱، ۱۶ و سه درصد است، افزود: حجم بارش سالیانه استان حدود ۱۱/۲ میلیارد مترمکعب است که هشت و نیم میلیارد مترمکعب آن به صورت روان‌آب از دسترس خارج می‌شود.

مصلح تصریح کرد: برداشت واقعی از منابع آب زیرزمینی حدود ۱۲۰ میلیون مترمکعب و برداشت از آب‌های سطحی ۱۷۰ میلیون مترمکعب است.

مصلح همچنین به ذخیره سدهای این استان اشاره کرد و گفت: سد کوثر هم‌اکنون حدود ۴۹۰ میلیون مترمکعب از ظرفیت آن تکمیل است که معادل ۸۹ درصد پرشدگی مخزن است و دارای بالاترین درصد در میان ۲۰۰ سد بزرگ کشور است و سد شاه قاسم نیز کمتر از پنج میلیون مترمکعب معادل ۴۵ درصد ظرفیت مخزن آن پر است.

وی تصریح کرد: با اجرای چند پروژه و اقدام در زمینه آب شرب، کشاورزی و صنعت برای همیشه مشکل تنش آبی این استان مرتفع خواهد شد.

به گزارش ریواس جنوب اگرچه مدیران آب و فاضلاب با فرار از پاسخ به رسانه‌ها، ارائه آمار مصرف آب را محرمانه تلقی می‌کنند اما بر اساس آخرین امار اعلام شده هر کهگیلویه و بویراحمدی بیش از ۳۰ درصد میانگین کشوری و در حد ۲۰۰ لیتر در شبانه‌روز آب مصرف می‌کند و چنانچه میزان حیرت‌آور هدرروی ۶۰ درصدی آب تولیدی کاهش نیابد، خطوط انتقال آب اصلاح و نوسازی نشود وضع آب آشامیدنی مردم از آنچه که هست، بدتر هم می‌شود.

در بخش کشاورزی نیز به دلیل عدم پوشش همه مزارع به آبیاری‌های نوین، مصرف آب بسیار بالاست و اگر در سال‌های اخیر عملیات احداث سدهای مخزنی و خاکی، مهار روان‌آب‌ها، آبخیزداری و گسترش آبیاری‌های نوین در مزارع انجام نشود مشکلات آبی این استان دوچندان خواهد شد.

در حوزه صنعت نیز کم‌کاری و عدم موفقیت متولیان آن در چند سال اخیر به دلیل رشد نکردن کمی و کیفی واحدهای تولیدی و صنعتی، دست کم در مصرف آب به نفع طبیعت و منابع آبی بوده است.

مدیرعامل بازمانده از دولت قبل این روزها برای ماندن روی صندلی ریاست تلاش می‌کند.

انتهای پیام/